ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δρομείς" οι νεφροπαθείς

Απίστευτη η ταλαιπωρία τους στους Νομούς Ηλείας και Ροδόπης, λόγω των ελλείψεων των τοπικών μονάδων τεχνητού νεφρού. Δύο Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματά τους

Σε μια απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται οι νεφροπαθείς των νομών Ροδόπης και Πύργου καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται στα νοσοκομεία άλλων νομών λόγω αδυναμίας κάλυψής απ' τις τοπικές μονάδες τεχνητού νεφρού. Στο μεν Νοσοκομείο της Κομοτηνής, ενώ υπάρχει Μονάδα με άριστο τεχνολογικό εξοπλισμό, λείπει το προσωπικό. Στο Νοσοκομείο του Πύργου λείπουν τα μηχανήματα...

Τα προβλήματα αυτά έφεραν στη Βουλή με δύο Ερωτήσεις του προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή, οι βουλευτές του ΚΚΕ. Την ερώτηση για το Νοσοκομείο της Κομοτηνής κατέθεσαν οι βουλευτές Γ. Κατσαρός και Στρ. Κόρακας και επισημαίνουν ότι η μονάδα υπολειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφού εκεί απασχολείται μόνο ένας παθολόγος γιατρός, που είναι αποσπασμένος και εκπαιδευόμενος. Διαθέτει δώδεκα μηχανήματα και μπορεί να εξυπηρετήσει 44 ασθενείς σε δύο βάρδιες. Ωστόσο, εξυπηρετεί μόνο 16 ασθενείς και 20 ασθενείς από την Κομοτηνή αναγκάζονται να πηγαίνουν κάθε δεύτερη μέρα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Αλεξανδρούπολης. Ο μοναδικός γιατρός που θέλησε - μετά από τρία και πλέον χρόνια - να πάρει κανονική άδεια πέντε ημερών, αναγκάστηκε να την ανακαλέσει για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, αφού όλοι έπρεπε να πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη...". Να σημειωθεί δε ότι η Μονάδα της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς στεγάζεται σε υπόγειο χώρο με δύο φρεάτια υπονόμων και συχνά με τις βροχές πλημμυρίζει. Ακόμη, ο χώρος έχει σχεδιαστεί για δέκα μηχανήματα και έχουν τοποθετηθεί 17, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο κατοικούν 20 νεφροπαθείς, οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν αναγκάζονται να διασχίζουν αποστάσεις 300 χιλιομέτρων.

Την Ερώτηση για τη Νοσοκομείο του Πύργου κατέθεσαν οι βουλευτές Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής, στην οποία σημειώνουν ότι οι νεφροπαθείς στο Νομό Ηλείας είναι 200. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Πύργου διαθέτει δέκα συσκευές αιμοκάθαρσης, απασχολεί δώδεκα νοσηλευτές και εξυπηρετεί 35 - 40 ασθενείς. Οι υπόλοιποι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις, κυρίως στο Νοσοκομείο Ρίου Πατρών και να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα. Εκκρεμεί ακόμα η αγορά πέντε νέων μηχανημάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των νεφροπαθών και στον ένα και στον άλλο νομό.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπόθεση που αφορά όλο το λαό
  • Η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας μέχρι την Παρασκευή
  • Σήμερα η συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν μέχρι τις 21 Ιούνη τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η χτεσινή γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε - στο πλαίσιο της απόφασης του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) - τη συνέχιση της απεργίας μέχρι την Παρασκευή και την ίδια μέρα νέα γενική συνέλευση, ώρα 11 π.μ., στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Χτες το βράδυ λεωφορείο με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, για να πάρει μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει σήμερα, ώρα 9 πμ, απ' το Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μετά την κινητοποίηση θα συγκληθεί εκ νέου, στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση εκφράστηκε για μία ακόμη φορά από την πλειοψηφία των γιατρών η ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. "Αν δε συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε", τόνισε ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ε. Τσούκαλος.Η Κ. Μάτσα,από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, επανέλαβε πως ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει μεθαύριο. "Εχουμε απέναντί μας μία πολιτική που υπονομεύει κάθε μας βήμα - τόνισε. Το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα επανέλθει και πρέπει να μας βρει ενωμένους. Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο απόκτημά μας. Γιατροί που έχουν φάει χαστούκι από την κυβέρνηση και γυρίζουν και το άλλο μάγουλο δεν έχουν δικαίωμα να λένε ότι υπερασπίζονται το ΕΣΥ". Αναφερόμενη στη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη,την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε πως η αδιαλλαξία της ηγεσίας του υπουργείου έλυσε το δίλημμα "απόσυρση ή μη του νομοσχεδίου".

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,είπε πως το ζήτημα της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας "δεν αφορά μόνο τις πλάτες των γιατρών, αλλά κυρίως το λαό. Στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ - συνέχισε - δεσμευτήκαμε ότι δε θα "πουλήσουμε" τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, και θα το τηρήσουμε". Με τον Χ. Ζαχαρόγιαννη συμφώνησαν ο Μπ. Στρογγυλός,άνεργος γιατρός, και ο Γ. Αντύπας από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Β. Λαοπόδης,σημείωσε πως η εικόνα του αναβρασμού που δημιουργείται έχει μεγαλύτερη σημασία από τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. "Αυτή η εικόνα είναι το όπλο μας και πρέπει να τη διατηρήσουμε για το παρόν και το μέλλον", πρόσθεσε. Ακόμη, εξέφρασε την ανάγκη ενιαίας δράσης και έκφρασης και κάλεσε τους γιατρούς να κινούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας. Ο Ηλ. Σιώρας,καρδιολόγος στον "Ευαγγελισμό", επισήμανε ότι η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ πρέπει να μπει κάτω από την "ομπρέλα" των γενικών συνελεύσεων των τοπικών ενώσεων. "Δεν μπορώ να ανεχθώ - πρόσθεσε - συνδικαλιστές να ψηφίζουν αποφάσεις και να μην τις υλοποιούν, να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα ενός τέτοιου νομοσχεδίου και να μην το καταγγέλλουν".

Στη γενική συνέλευση υπήρξαν και μεμονωμένες αντιδράσεις γιατρών για τη συνεχιζόμενη απεργία, επικαλούμενοι "οικονομική αιμορραγία". Για το λόγο αυτό εξετάστηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Παραφωνία στη γενική συνέλευση ήταν ο Β. Γκόγκογλου,που δήλωσε ότι ήταν ο μόνος στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ που ψήφισε κατά της δεκαήμερης απεργίας και πρότεινε τη λήξη της. Η πρότασή του συνάντησε την αντίδραση των γιατρών.

Ε. Φ.

Συμπαράσταση από τον Πειραιά

Την ανάγκη μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, επισημαίνει η Ενωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

Δεκαέξι σωματεία εργαζομένων και δεκαπέντε συνταξιουχικά σωματεία του Πειραιά, με κοινή ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και καλούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας να απαντήσουν αγωνιστικά στη νέα πρόκληση της κυβέρνησης, που εκφράζεται με το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία.

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πολιτική της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο για την υγεία και απαιτούμε ένα δημόσιο υγειονομικό σύστημα ικανό, σύγχρονο, δημοκρατικό, που θα αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, θα προασπίζει την υγεία των πολιτών και θα αντιμετωπίζει την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα".

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα Συνδικάτα Ιματισμού και Μετάλλου,οι Πανελλήνιες Ενώσεις Εμπορικού Ναυτικού,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,Τεχνικών - Ηλεκτρονικών Συσκευών Θαλάσσης και Αμμοβολιστών - Καθαριστών,τα σωματείαΟικοδόμων,Ελαιουργοσαπουνοποιών,AEG,ΝΑΥΣΙ,Καρρά,Τουρισμού - Επισιτισμού,Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών - Κατασκευαστών Πλοίων,Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών και οι Ενώσεις Μετάλλου Σαλαμίνας και Λογιστών Πειραιά, καθώς και τα 15 συνταξιουχικά σωματεία που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πειραιά.

Ανάγκη μετώπου

Την πρωτοβουλία να οργανώσει σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς της περιοχής, πήρε η Ενωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (ΕΙΝΠΙΣ). Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο,ώρα 8.30μ.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΠΙΣ σε επιστολή του προς τους μαζικούς φορείς επισημαίνει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, που μπήκαν στην πέμπτη βδομάδα των κινητοποιήσεων, παλεύουν για δημόσια δωρεάν υγεία, γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των αποδοχών τους. "Το σχέδιο νόμου του Πεπονή δε χτυπά μόνο τον εναπομείναντα δημόσιο τομέα υγείας και το νοσοκομειακό γιατρό, χτυπά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, που θα πρέπει να πληρώσουν όλο και περισσότερο οι ίδιοι για την υγεία τους", αναφέρει η ΕΙΝΠΙΣ και τονίζει την ανάγκη της δημιουργίας "ενός κοινού μετώπου υπεράσπισης του δημόσιου τομέα υγείας".

Τμηματική λειτουργία του Θριάσιου Νοσοκομείου

Υπόσχεση για τμηματική λειτουργία του Νοσοκομείου της Ελευσίνας από τις 15 του Ιούλη, έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αναστάσιος Πεπονής, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο χώρο, σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει τους αγώνες των κατοίκων του Θριάσιου και να οδηγήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία του στο άδηλο μέλλον.

Ο υπουργός Υγείας χτες πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Ελευσίνας με τη συνοδεία του υφυπουργού Υγείας, Φ. Παπαδέλη, της γενικής γραμματέας, Ι. Πανοπούλου και του προέδρου της κατασκευάστριας εταιρίας, Σ. Χατζόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 του Ιούλη θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία και τα περισσότερα εργαστήρια. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου θα ξεκινήσει η λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος. Τέλος, μέχρι τις 15 του Οκτώβρη θα ξεκινήσει η λειτουργία της Γενικής Χειρουργικής Κλινικής. Μάλιστα, ο Α. Πεπονής δήλωσε ότι θα είναι ο υπουργός που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου χωρίς "επίσημα" εγκαίνια.

Οι νέες υποσχέσεις Πεπονή δεν ικανοποιούν το αίτημα των κατοίκων του Θριάσιου που ζητούν την άμεση και ολοκληρωμένη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Λεζάντα

Η χτεσινή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ

Μόνο δυο μεταμοσχεύσεις καρδιάς

Δυο μεταμοσχεύσεις καρδιάς έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια στο Ωνάσειο, όπως αναφέρθηκε χτες σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ίδρυμα και αποδόθηκε στο ότι το πρόβλημα στη χώρα μας είναι τεράστιο και η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 12 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο αναδύθηκαν και άλλα προβλήματα. Οτι δηλαδή απ' το 1994 συστήθηκε στο Ωνάσειο ανάλογο τμήμα, αλλά ο επικεφαλής του τμήματός του καθηγητής κ. Αλεβιζάτος στο διάστημα αυτό βρίσκονταν στην Αμερική. Οταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, ο κ. Αλεβιζάτος αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι "θα μιλήσουμε μόνο για μεταμοσχεύσεις". Το Τμήμα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου εξέτασε 77 ασθενείς, υπέβαλε σε προμεταμοσχευτικό έλεγχο 27 άτομα και παρέπεμψε 19 άτομα σε επιτροπή επιλογής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ