ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτόπιος έλεγχος από την Κομισιόν

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπήκε από χτες η ελληνική οικονομία και οι επιδόσεις της κυβέρνησης στους διάφορους τομείς της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει, λίγες μέρες μετά τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της Κομισιόν έφτασε χτες στην Αθήνα και θα παραμείνει μέχρι αύριο Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Στα πλαίσια των επαφών που θα έχει μέχρι αύριο, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και αρμόδια στελέχη του υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος χτες, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, συναντήθηκε καθ' ιδίαν με τον πρωθυπουργό.

Το προσχέδιο της Εκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και παραδοθεί στην κυβέρνηση αύριο το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες - και όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε - η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, στις υποδείξεις της προς την ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πεπατημένη όλων των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για απαρέγκλιτη συνέχιση της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, με έμφαση στην επιτάχυσνη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης στο χώρο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς και στις δραστικές περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τις επαφές τους οι τεχνοκράτες της Κομισιόν αναμένεται να αναφερθούν επίσης στη σύμβαση που είχε υπογραφεί το 1990, όταν η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύο δόσεις, χωρίς όμως να πάρει ποτέ τη δεύτερη δόση, εξαιτίας των αρνητικών - τότε - "επιδόσεων" των εκάστοτε κυβερνήσεων στην εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας.

Εξετάζονται μάρτυρες για τα ψηφιακά

Στους ειδικούς ανακριτές - εφέτες Γ. Ναυπλιώτη και Χρ. Γεωργαντόπουλο κατέθεσαν χτες ως μάρτυρες, για την υπόθεση των ψηφιακών, οι Θ. Λαναράς και Κ. Λιμπουσάκης, εκπρόσωποι της εταιρίας ΝΟΡΘΕΡΝ ΤΕΛΕΚΟΜ, που είχε μειοψηφήσει στο σχετικό διαγωνισμό. Μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί από τους εφέτες οι Ι. Παπαδάκης, Κ. Τσακαρέστος και Ι. Ταλούμης, εκπρόσωποι της εταιρίας AT&T, ενώ αναζητείται ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΑΛΚΑΤΕΛ Μάουρο Λέντζι, προκειμένου να κληθεί και αυτός προς εξέταση. Αν αποδειχτεί πως είναι μόνιμος κάτοικος Ιταλίας, θα καταθέσει στις εκεί δικαστικές αρχές και θα σταλεί η κατάθεσή του στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστ. Κανελλόπουλος, που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τις καταγγελίες Κόκκαλη περί "διαπλεκομένων συμφερόντων", προτείνει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κλειδαρά να τεθεί η έρευνα στο αρχείο, γιατί από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δεν προέκυψε η τέλεση αξιόποινων πράξεων. Ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει και για τις καταγγελίες Τζανακάκη. Σημειώνει, ωστόσο, ο κ. Κανελλόπουλος ότι ο Σωκρ. Κόκκαλης, όταν κλήθηκε και κατέθεσε, αναφέρθηκε σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, που κατά την άποψή του εμπλέκονται σε οικονομικοπολιτικές συναλλαγές και αλληλοεξαρτήσεις. Συγκεκριμένα, μίλησε για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον εκδότη της εφημερίδας "Καθημερινή" Αριστ. Αλαφούζο, τον ιδιοκτήτη του Ρ/Σ "Σκάι" Γιάννη Αλαφούζο και τους δημοσιογράφους Γιώργο Τράγκα και Τάσο Τέλλογλου.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Διαμαρτυρία επιλαχόντων

Συγκέντρωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 3μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι αδιόριστοι επιλαχόντες του περσινού διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων στον δημόσιο τομέα.

Οι αδιόριστοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν "σειρά από παρανομίες που διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη διαδικασία επιλογής 1.181 υποψηφίων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού". Μεταξύ των άλλων παρατυπιών στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι έμειναν αδιόριστοι υψηλόβαθμοι υποψήφιοι και διορίστηκαν άλλοι χαμηλόβαθμοι "με κριτήρια την τύχη και τη δυνατότητα καλύτερης πληροφόρησης για την υποβολή αιτήσεων κατά νομαρχία". Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι αδικηθέντες θα υποβάλουν εκατοντάδες ενστάσεις κατά του πίνακα διοριστέων υποψηφίων, ενώ μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία.

Στο "εδώλιο" για εγκατάλειψη ναυτικών

Στο Μεικτό Κακουργοδικείο Πειραιά παραπέμπεται η πλοιοκτήτρια της εταιρίας "Πάρος Κομπανία Ναβιέρα",Ελισάβετ Λάμψα - Δανίκ για έκθεση σε κίνδυνο ανθρωπίνων ζωών κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση και για μη καταβολή δεδουλευμένων, καθώς πριν από τρία χρόνια είχε εγκαταλείψει για πέντε ολόκληρους μήνες δέκα ναυτικούς σε λιμάνι της Αλγερίας, χωρίς φαϊ και χωρίς νερό!

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά με βούλευμά του παραπέμπει την πλοιοκτήτρια της εν λόγω εταιρίας να δικαστεί για κακούργημα, γιατί στις 4 Σεπτέμβρη 1993 το υγραεριοφόρο πλοίο της εταιρίας, το οποίο ονομάζεται Καμπ Σούνιον,έδεσε σε λιμάνι της Αλγερίας μέχρι τις 29 Φλεβάρη του 1994 και το δεκαμελές πλήρωμά του - πέντε Ελληνες και πέντε αλλοδαποί - είχε εγκαταλειφθεί στο "έλεος του Θεού" από την πλοιοκτήτρια για πέντε ολόκληρους μήνες! Οι ναυτεργάτες, προκειμένου να επιβιώσουν, ψάρευαν με πετονιές από το λιμάνι, για να φάνε, και έπιναν νερό από τη σκουριασμένη δεξαμενή του πλοίου!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ