ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΒΟΥΛΗΣ
Θετικές αλλά αποσπασματικές προτάσεις

"Το σύνολο των προτάσεων για το νέο Κανονισμό της Βουλής έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, αν και κινούνται οι περισσότερες σε θετική κατεύθυνση και θα τις ψηφίσουμε. Δεν πρόκειται όμως για συνολική παρέμβαση στον Κανονισμό, προκειμένου να κάνουμε σοβαρά βήματα στην αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Είναι μάλιστα αμφίβολο αν και οι τροποποιούμενες προς θετική κατεύθυνση διατάξεις θα λειτουργήσουν, διότι τούτο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το αν θα υπάρχει η πολιτική βούληση της εκάστοτε πλειοψηφίας να κάνει πράξη αυτές τις διατάξεις", τόνισε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος,κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προτάσεων του προέδρου του Κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνη για μερική αλλαγή διατάξεων του κανονισμού λειτουργίας του Σώματος.

Προηγουμένως ο Αντ. Σκυλλάκος είχε επισημάνει την ανάγκη πραγματικού εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, που μπορεί να γίνει με αλλαγές κυρίως στο συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο λαό. Υπογράμμισε ότι, ενώ κατά τη διαδικασία συζήτησης της αναθεώρησης του Συντάγματος το ΚΚΕ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, τα άλλα κόμματα δεν τις έκαναν δεκτές. "Η δική μας γενική άποψη - είπε ο Αντ. Σκυλλάκος - είναι ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος όχι με την έννοια των ερωτήσεων και επερωτήσεων, αλλά της έρευνας σε βάθος της λειτουργίας του κράτους και των δημοσίων οργανισμών. Θα έπρεπε να αποτρέπεται η κυβερνητική ασυδοσία και να βαρύνει περισσότερο ο ρόλος της αντιπολίτευσης στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ακόμα θα έπρεπε να ενισχυθεί η νομοθετική πρωτοβουλία όσον αφορά τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης. Αυτές οι σκέψεις μας δεν έγιναν δεκτές στην αναθεώρηση του Συντάγματος".

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι δεν αρκεί η διάταξη που προστίθεται να ενημερώνεται απλώς το Κοινοβούλιο από τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα που θα συζητηθούν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι η Βουλή πρέπει να δεσμεύει τον υπουργό πριν πάει να διαπραγματευτεί με τους ομολόγους του και αν μάλιστα δεν έχει σχετική εξουσιοδότηση να μην μπορεί να υπογράφει και αν το κάνει η υπογραφή του να είναι άκυρη.

Ακολούθως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι είναι μεν θετική η δημιουργία τριών νέων Επιτροπών για τον απόδημο ελληνισμό, την τεχνολογία και τη διαφάνεια, σημειώνοντας όμως ότι η Επιτροπή Διαφάνειας έχει περιορισμένο χαρακτήρα και αρμοδιότητες. "Ετσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, δεν μπορεί να πάει η Επιτροπή σε οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία και να κάνει τους ελέγχους που χρειάζονται", είπε ο Αντ. Σκυλλάκος. Στη συνέχεια είπε ότι είναι μεν θετικό το ότι διευρύνεται ο έλεγχος του ποιος διορίζεται διοικητής των ΔΕΚΟ, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στην πράξη εντοπίζεται στο ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος από ένα μόνο βιογραφικό σημείωμα, αφού δεν μπορεί να γίνει πραγματικός έλεγχος στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να περνά χωρίς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο, έστω και αν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και η Πολιτική Ανοιξη, από κοινού ή το καθένα χωριστά, έχουν αντιρρήσεις. Στο θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι είναι θετικό το ότι αυξάνεται ο αριθμός των ημερών του ελέγχου, σημειώνοντας ότι είναι αρνητικό το ότι παραμένει ο χρόνος ομιλίας του ελέγχοντος βουλευτή στα δύο λεπτά. Επίσης είναι θετικό μεν το ότι οι βουλευτές θα μπορούν να ρωτούν τον πρωθυπουργό, είναι όμως αρνητικό το ότι δεν αποκαθίσταται η "ώρα του πρωθυπουργού", όπως και το ότι ακόμα και για τους αρχηγούς κομμάτων ο χρόνος ανάπτυξης της ερώτησης που θα υποβάλλουν στον πρωθυπουργό είναι δύο λεπτά. Ακόμα είπε ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες δυνατότητες διεξαγωγής προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεων.

Για τη ρύθμιση που αναφέρεται στην παρουσία των βουλευτών κατά τις συνεδριάσεις της Βουλής, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο στην παρουσία των βουλευτών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με τα μέτρα που προτείνονται δε θα λυθεί το θέμα των κενών εδράνων, αφού αυτό το φαινόμενο είναι απλά η βιτρίνα του πώς λειτουργεί η Βουλή και το πολιτικό μας σύστημα.

Τέλος, για τη δημιουργία ιδρύματος που θα ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις της χώρας, ο Αντ. Σκυλλάκος αντιπρότεινε οι ανάγκες αυτές να καλυφθούν από μία νέα υπηρεσία της Βουλής που θα έχει τους απαραίτητους μηχανισμούς και πόρους, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά του προτεινόμενου ιδρύματος δε θα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απάντηση της ΔΕΗ για τη Γαύδο

Το περιεχόμενο του χτεσινού σχολίου της πρώτης σελίδας του "Ρ", σύμφωνα με το οποίο οι υπεύθυνοι ξήλωσαν τις γεννήτριες ρεύματος από τη Γαύδο αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, επιχειρεί η διαψεύσει η ΔΕΗ με επιστολή της Διεύθυνσης Περιφέρειας Νήσων προς την εφημερίδα μας.

Στην επιστολή που υπογράφει ο Ι. Αργυράκης, διευθυντής του κλάδου παραγωγής, αναφέρεται:

"Τα αναφερόμενα στο δημοσίευμά σας είναι ανυπόστατα, δεδομένου ότι στη Γαύδο ευρίσκεται σε λειτουργία το πρόσφατα τοποθετημένο καινούριο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, που μαζί με τις φωτοβολταϊκές μονάδες υπερκαλύπτει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του νησιού.

Το παλιό ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος συντηρείται, ώστε να αποτελέσει πρόσθετη εφεδρεία για την αξιόπιστη ηλεκτροδότησή του".

Πέρα από το γεγονός ότι η ΔΕΗ δε διαψεύδει το "ξήλωμα" έστω και της εφεδρικής παλιάς γεννήτριας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε ο ανταποκριτής μας στην Κρήτη:

Οι καταγγελίες ότι οι αρμόδιοι της ΔΕΗ ξήλωσαν τις γεννήτριες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής επίσκεψης έγιναν από τον ιερέα του νησιού στον τηλεοπτικό σταθμό των Χανίων "ΚΥΔΩΝ TV", χωρίς να υπάρξει σε τοπικό επίπεδο καμία επίσημη διάψευση. Δε διαψεύστηκε όμως ούτε το προχτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας του Ηρακλείου "Μεσόγειος", με τίτλο "Ξήλωσαν τις γεννήτριες!".Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφερόταν ότι "οι τεχνικοί της ΔΕΗ, αμέσως μετά την επίσκεψη Σημίτη στη Γαύδο, ξήλωσαν τις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, που - καθώς φαίνεται - είχαν πάει εκεί μόνο για τις ανάγκες της περιοδείας και άφησαν πάλι το ακριτικό νησί στο σκοτάδι!". Σημειωτέον, τόνιζε το ρεπορτάζ, η πράξη αυτή συνέβη παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι οι γεννήτριες ήταν δωρεά προς τους ακρίτες της Γαύδου. Στις καταγγελίες του ιερέα του νησιού επιχείρησε να απαντήσει η νομαρχία, υποστηρίζοντας ότι "η γεννήτρια που τοποθετήθηκε στο νησί υπέστη κάποιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα για τρεις ώρες σε κάποιους οικισμούς, μεταξύ των οποίων και ο οικισμός του ιερέα".

Το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας "Μεσόγειος" της περασμένης Τρίτη

Το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας "Μεσόγειος", της περασμένης Τρίτης, δεν έχει διαψευστεί. Γιατί;

Μπριγάδα για την Κούβα

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, που σήμερα τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας συμμετέχει και φέτος στη διεθνή μπριγάδα "Χοσέ Μαρτί", που διοργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών, από τις 10 Ιούλη έως και τις 3 Αυγούστου.Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συνδέσμου στην Αθήνα, Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος, τηλ. 8214.916 (κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής 5 - 8 μ.μ.) και στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 910.603.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ