ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Ενταση πάλι στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στο Κόσσοβο, μετά τις τελευταίες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, με θύματα Σέρβους αστυνομικούς. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η χτεσινή προειδοποίηση του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας, το οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η "ειρήνη στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο"!

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χτες το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, ένας αστυνομικός έχασε την περασμένη Τρίτη τη ζωή του και ένας άλλος συνάδελφός του τραυματίστηκε βαριά, μετά από ένοπλη επίθεση που δέχτηκαν από άγνωστους στο δήμο Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα. Το ίδιο 48ωρο στο δήμο του Ποντούγιεβο πραγματοποιήθηκε ένοπλη επίθεση με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες εναντίον του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματίες. Στον ίδιο δήμο είχε εκδηλωθεί την περασμένη Κυριακή επίθεση αγνώστων με αυτόματα όπλα κατά Σέρβου αστυνομικού.

"Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών των επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο", επισημαίνεται στη χτεσινή ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ την ίδια ώρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας καταδίκαζε τις επιθέσεις, φωτογραφίζοντας ως δράστες Αλβανούς τρομοκράτες. Στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος υπογραμμίζεται ότι οι Αλβανοί που έχουν αποσχιστικές τάσεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως μέσο για την υλοποίηση των στόχων τους, παρά τις δηλώσεις των πιο αρμόδιων διεθνών παραγόντων ότι "το Κοσσυφοπέδιο είναι αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατίας της Σερβίας".

Πριν λίγες μέρες, το κλίμα έντασης τροφοδότησε ακόμη περισσότερο και η δήλωση του προέδρου της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Σερβίας, Ντέσιμιρ Ντέσπιτς, ο οποίος υποστήριξε ότι "μία καλή λύση θα ήταν ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία" Οι δηλώσεις του Ντέσπιτς επικρίθηκαν από όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Σερβίας, ενώ αντίθετα ικανοποίησαν τις οργανώσεις των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου.

Στο μεταξύ, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας οδήγησε το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση στην απόφαση τερματισμού του ναυτικού αποκλεισμού της Αδριατικής. Σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ διευκρινίζεται ότι οι "επιχειρήσεις αποκλεισμού απλώς αναστέλλονται και θα επαναληφθούν εάν και όταν κριθεί αναγκαίο".

Εξάλλου, χτες, στο Πάλε, το σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, το οποίο θα δικάζει τους Σέρβους της Βοσνίας σε βάρος των οποίων θα απαγγέλλονται κατηγορίες από το Διεθνές ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Απόντες στη σύνοδο του Κοινοβουλίου ήταν ο πολιτικός και ο στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντις.

Στρατιωτική συμφωνία Κροατίας - Τουρκίας

Τη στενή συνεργασία Κροατίας - Τουρκίας στον στρατιωτικό, εκπαιδευτικό και τεχνολογικό τομέα προβλέπει η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που υπέγραψαν χτες στην Κωνσταντινούπολη ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός, Ισμαϊλ Χακί Καράνταγι και ο Κροάτης υπουργός Αμυνας, Γκόικο Σούσακ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν.

ΡΩΣΙΑ
"Πραξικόπημα" προεκλογικής εντύπωσης και διαβουλεύσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο νέος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και βοηθός του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν για ζητήματα εθνικής ασφάλειας στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ δήλωσε χτες ότι απέτρεψε απόπειρα ομάδας στρατηγών να χρησιμοποιήσουν το στρατό για να αντιταχθούν στην απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ είπε ότι στο γραφείο του Γκρατσόφ συγκεντρώθηκαν πέντε στρατηγοί του ρωσικού στρατού, ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας Βαρντίκο Ναντιμπαϊτζε και γραμματέας του Γκρατσόφ και προσπάθησαν να τον πείσουν να προκαλέσει εξέγερση των στρατιωτικών μονάδων της περιφέρειας Μόσχας για να υποχρεώσει τον Γιέλτσιν να αναθεωρήσει την απόφαση απομάκρυνσής του, την οποία είχε ζητήσει ο Λέμπεντ. Εξήγησε ότι έλαβε τα μέτρα και έστειλε τηλεγραφήματα από το Γενικό Επιτελείο στα στρατεύματα, ζητώντας "να συνεχίσουν τι συνηθισμένες καθημερινές ασκήσεις". Κατά συνέπεια, ο στρατηγός Λέμπεντ εμφανίστηκε ως σωτήρας της πατρίδας. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρτιν δεν ήξερε τίποτα για το γεγονός. "Ποια συνωμοσία; Πώς το είπε στη συνέντευξη Τύπου;! Τι ανοησία είναι αυτή; Δεν μπορούσε να πει κάτι τέτοιο!", ανέφερε στους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η Κρατική Δούμα ανέθεσε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ασφάλειας και Αμυνας να διερευνήσουν τις καταγγελίες του Λέμπεντ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας, Βίκτορ Ιλιούχιν, δήλωσε ότι "δεν υπήρξε καμιά κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων. Συγκεντρώθηκαν συμμαθητές του Γκρατσόφ και δεν έγινε καμιά συζήτηση για συνωμοσίες".

Συνάντηση Ζιουγκάνοφ - Λέμπεντ

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Λέμπεντ. Συζήτησαν θέματα διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Σημείωσε ότι η έννοια της "εθνικής ασφάλειας" περιλαμβάνει και την "προσωπική ασφάλεια", καταγγέλλοντας παράλληλα τον ξυλοδαρμό με μεταλλικούς σωλήνες του βουλευτή του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κρούγκλικοφ στην είσοδο του σπιτιού του, ο οποίος σώθηκε τελικά όταν επενέβησαν οι γείτονες. Ανέφερε, επίσης, ότι σε περίπτωση νίκης του στο δεύτερο γύρο, στον Λέμπεντ θα προταθεί μια σημαντική θέση, από την οποία θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Ανακοίνωσε ότι στις 18 Ιούνη πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη των ηγετών του συνασπισμού για την οργάνωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Στην αρχή της άλλης βδομάδας ο συνασπισμός σκοπεύει να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης. "Ποια νίκη! Τώρα όλοι υφίστανται ήττα: κοιτάξτε σε τι κατάσταση βρίσκεται η οικονομία της χώρας! Οποιος κι αν γίνει Πρόεδρος, καμία δύναμη δε θα μπορέσει να κάνει τίποτα μόνη της. Χρειάζεται συμμαχική κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης. Θα προτείνουμε να συμμετάσχουν σ' αυτή όλες οι δυνάμεις, μαζί κι εκείνοι που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και τα μέλη τούτης της κυβέρνησης που πραγματικά ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Στην ερώτηση για τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τον Γιέλτσιν, ο Ζιουγκάνοφ είπε: "Μια προϋπόθεση. Το καλό της Ρωσίας, η ειρήνη σ' αυτή, η ευημερία στο σπίτι καθενός και όχι των εκλεκτών. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι στα ρωσικά ΜΜΕ αυτό θεωρείται σαν έκφραση ετοιμότητας για συμβιβασμό με τον Γιέλτσιν, αλλά έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι προϋποθέσεις αυτές σημαίνουν πλήρη αλλαγή της πολιτικής των γιελτσινικών".

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ
ΡΟΥΑΝΤΑ
Αποφυλακίστηκαν 500 ανήλικοι δολοφόνοι

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Οι συνθήκες κόλασης που επικρατούν στις φυλακές της Ρουάντα έδωσαν "εξιτήριο" σε 500 ανήλικους από 7 μέχρι 15 χρόνων, που κρατούνταν με την κατηγορία ότι δολοφόνησαν εκατοντάδες ανθρώπους με μαχαίρια, πιστόλια και χειροβομβίδες στη διάρκεια της φρικτής σφαγής των μελών της φυλής Τούτσι το 1994 στο Κιγκάλι.

Σύμφωνα με το γαλλικό ραδιοσταθμό "Ράδιο Φρανς Ιντερνασιονάλ", η συμφωνία για την απελευθέρωση των ανήλικων κρατουμένων επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ρουάντα και αξιωματούχους της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι Ευρωπαίοι δε θέλουν το ενιαίο νόμισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι αλλά και οι Βέλγοι αντιτίθενται στην καθιέρωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

Το ερώτημα που τέθηκε τον Ιούνιο από το ινστιτούτο "Χάρις" που διεξήγαγε τη σφυγμομέτρηση ήταν: "Είστε υπέρ του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και της λήψης των αποφάσεων για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα; ".

Οι Βέλγοι σε δείγμα 516 ερωτηθέντων, απάντησαν αρνητικά σε ποσοστό 50% έναντι του 40% που αποδέχεται το ενιαίο νόμισμα. Οι Γάλλοι σε δείγμα 1.032 ατόμων αντιτάχθηκαν στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σε ποσοστό 55% έναντι 43%, οι Γερμανοί σε δείγμα 910 ερωτηθέντων εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους σε ποσοστό 70% έναντι 29% και οι Βρετανοί σε δείγμα 1.025 ατόμων δήλωσαν σε ποσοστό 78% ότι αντιτίθενται στην εγκατάλειψη της λίρας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παρακολουθήσεις βουλευτών

ΒΟΝΝΗ. -

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), Γκρέγκορ Γκίζι, κατήγγειλε χτες με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Ρίτα Ζίσμουτ, ότι πέντε βουλευτές του κόμματός του - μεταξύ των οποίων και ο ίδιος - παρακολουθούνται παράνομα από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (Φερφάσουγκς - Σουτς).

Ο Γκίζι ανέφερε αποσπάσματα από την ετήσια έκθεση της "Φερφάσουνγκς - Σουτς", όπου οι πέντε βουλευτές αναφέρονται ονομαστικά και δηλώσεις ή τμήματα ομιλιών τους, φέρονται ως "ενδείξεις", πως το PDS επιδιώκει την ανατροπή της"συνταγματικής τάξης"...

"Καθήκον του κοινοβουλίου είναι να ελέγχει τις μυστικές υπηρεσίες και όχι οι μυστικές υπηρεσίες να ελέγχουν τους βουλευτές", τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή είναι αντισυνταγματική και σε ορισμένες περιπτώσεις "προκλητικά αντιδημοκρατική".

Ο Μπλερ "ορκίζεται" συντηρητικά

ΒΟΝΝΗ.-

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ στη Γερμανία, όπου έγινε δεκτός από τον Γερμανό πρόεδρο Ρόμαν Χέρτσογκ και είχε συνομιλίες με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ενώ παράλληλα συναντήθηκε με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Οσκαρ Λαφοντέν.

Κορύφωσης της επίσκεψης Μπλερ αποτέλεσε η ομιλία του στην Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), όπου ο ηγέτης των Εργατικών έδωσε "όρκο πίστης" στην Ευρώπη και διαβεβαίωσε το συντηρητικό ακροατήριο πως οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κοινωνικού κράτους μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά μόνον από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

"Μια κυβέρνηση των Εργατικών στην Αγγλία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε ο Μπλερ, προσθέτοντας όμως ότι "η Βρετανία θα συμμετάσχει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ