ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεργατικές... επιδείξεις στο ΜΙΝΙΟΝ

Σε "άντρο" αυθαιρεσίας έχει μετατραπεί το πολυκατάστημα "Μινιόν",ο ιδιοκτήτης του οποίου, Λ. Ησαϊάδης,δε χάνει ευκαιρία να επιδείξει τις αντεργατικές του διαθέσεις. Προχθές, μάλιστα, πέρασε σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου, Γ. Πέρου,κλιμακώνοντας έτσι το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί.

Συγκεκριμένα προχτές, ο πρόεδρος του σωματείου επισκέφθηκε τον ιδιοκτήτη και του ζήτησε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Ο ιδιοκτήτης απάντησε, σ' αυτή την καθ' όλα εύλογη απαίτηση του συνδικαλιστή, με βρισιές και απειλές! Και όταν ο πρόεδρος τον προειδοποίησε ότι αν δεν πληρώσει κανονικά αυτό τον μήνα, το σωματείο θα κάνει χρήση της νομοθεσίας, κατηγορήθηκε ότι ασκεί εκβιασμό!

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η πληρωμή των εργαζομένων γίνεται σταδιακά και με καθυστέρηση. Η διεύθυνσηγια να προλάβει αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι όποιος έχει ανάγκη μπορεί να πληρώνεται, δεν είπε όμως ότι ο καθένας θα πρέπει να εξηγεί τι ανάγκη έχει, όπως συνέβη σε εργαζόμενους που πήγαν να πάρουν τα λεφτά τους!

Εκτός αυτών, η επιχείρηση, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταβάλει τα αναδρομικά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Δεν προσλαμβάνει γιατρό εργασίας (τον προηγούμενο τον απόλυσε πέρυσι το καλοκαίρι). Δε διαθέτει φόρμες στις καθαρίστριες και στους άλλους τεχνίτες, ενώ έφτασε στο σημείο να "εξαφανίσει" τα σκαμπό από τα τμήματα. Επίσης αρνείται να υπογράψει την επιχειρησιακή σύμβαση, ενώ ανακοίνωσε ότι από τις φετινές αυξήσεις θα αφαιρέσει το 2%, που είχαν πάρει πέρυσι οι εργαζόμενοι επιπλέον από την κλαδική σύμβαση. Το επιχειρησιακό σωματείο ήδη εξετάζει πώς θα αντιδράσει στις παραβιάσεις των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Διορίστηκε και τυπικά ο Χανακούλας...

Πετώντας κι άλλη λάσπη σε όσους παλεύουν για διαφάνεια στον ΟΕΚ, ανήγγειλε την επανατοποθέτηση του εκλεκτού του ο Ε. Γιαννόπουλος

Η επανατοποθέτηση του Θ. Χανακούλα στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας έγινε χτες, με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον Ε. Γιαννόπουλο.Η επανατοποθέτηση έγινε στο φόντο των έντονων αντιδράσεων των οικοδόμων και άλλων εργατικών συνδικάτων, καθώς επίσης στο φόντο του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για παρανομίες στην αγορά διαμερισμάτων από τον γνωστό εργολάβο Μπολτσή και ενώ εκκρεμεί η αγωγή Μπολτσή για τη γνωστή σκανδαλώδη υπόθεση των 670 διαμερισμάτων στου Ρέντη...

Ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος,χτες κατά τη συνέντευξη Τύπου σε ένα υπουργείο γεμάτο ΜΑΤ (!), λόγω συγκέντρωσης των απολυμένων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",προσπάθησε να "θολώσει τα νερά", χαρακτηρίζοντας την αλλαγή του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Κ. Κερασουνλή "έμμεση αποδοκιμασία" της τακτικής του συνδικαλιστή απέναντι στον Χανακούλα!Ανάλογα ερμήνευσε υποτιθέμενη "απόσυρση" του Γ. Μηλιώνη από τη θέση εκπροσώπου της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΟΕΚ! Φυσικά δεν παρέλειψε να πετάξει και διάφορες λάσπες - ανάξιες λόγου στα συγκεκριμένα συνδικαλιστικά στελέχη και στο ΚΚΕ!

Σχετικά με τις παρανομίες που διαπιστώνει, σε βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας στην υπόθεση της αγοράς διαμερισμάτων του μεγαλοεργολάβου Μπολτσή από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας - την περίοδο που γενικός διευθυντής του ήταν ο Θ. Χανακούλας - ο υπουργός Εργασίας φρόντισε να προδικάσει ότι για αυτές δεν ευθύνεται ο Θ. Χανακούλας!Κατά τα άλλα επέρριψε ευθύνες μόνο στη ΝΔ για το σκάνδαλο Μπολτσή και αρκέστηκε να δηλώσει ότι το θέμα ερευνάται από τη δικαιοσύνη, δίχως να διευκρινίσει αν θα προχωρήσει σε διαδικασία απόδοσης ευθυνών.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ξανά υπό κατάργηση η κυριακάτικη αργία!

Με επιθέσεις, χωρίς αρχές και όρια, σε βάρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου συνοδεύεται η επιχείρηση κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, για δεύτερο καλοκαίρι, στο νησί. Την καταγγελία κάνει το ΕΚΖ και σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η προσπάθεια των εργοδοτών στηρίζεται από δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους.

Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ο νομάρχης Ζακύνθου,ο οποίος σαν "υπερασπιστής της εργοδοτικής ασυδοσίας και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όχι μόνο αρνείται να επιτελέσει το καθήκον του για την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά δηλώνει απροκάλυπτα την πρόθεσή του να συμβάλλει για να καταργηθεί η αργία της Κυριακής". Ανάλογη είναι η στάση και της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, που "υιοθετεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας". Στην ανακοίνωση του ΕΚΖ τονίζεται ότι ανάπτυξη δε σημαίνει αμφισβήτηση του ωραρίου, των αργιών και των δικαιωμάτων, αποδοχή και εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" και του προγράμματος "σύγκλισης", άναρχη τουριστική δραστηριότητα, ελεγχόμενη από πολυεθνικές, αλλά ούτε η φορομπηχτική πολιτική. "Ανάπτυξη - τονίζεται στην ανακοίνωση - σημαίνει μια πολιτική που θα έχει ως στόχο τη βελτίωση και λύση των προβλημάτων των φτωχών λαϊκών εισοδημάτων, κόντρα στην ασυδοσία της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών".

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού να αναπτύξουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Υποχρεωτικές συμβάσεις

Υποχρεωτικές κηρύχτηκαν, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Λ. Κανελλόπουλου,οι παρακάτω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: α) Χειριστών, μηχανοδηγών, γεωτρυπανιστών και βοηθών χειριστών εσκαπτικών, γεωτρητικών, διατρητικών, φορτωτικών κλπ. μηχανημάτων πέτρας όλης της χώρας, β) χειριστών μηχανοδηγών και γεωτρυπανιστών, καθώς και των βοηθών χειριστών μηχανημάτων μαρμάρου όλης της χώρας, γ) χειριστών γεωτρυπανιστών, βοηθών εσκαπτικών και ανυψωτικών μηχανημάτων μεταλλείων και λιγνιτωρυχείων όλης της χώρας, δ) ηθοποιών ΣΕΗ - ΠΕΕΘ. Υποχρεωτική κηρύσσεται ακόμα, με απόφαση του υφυπουργού, η απόφαση της Διαιτησίας για τη σύμβαση των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα ξενοδοχεία του ΕΟΤ και της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων όλης της χώρας.

  • Υπογράφτηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα πορθμεία με ποσοστό αύξησης 9% από την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Η υπογραφή της ΣΣΕ στα πορθμεία, με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, έρχεται να προστεθεί στις άλλες ΣΣΕ που δεν εξασφάλισαν καμία λύση στα ουσιαστικά οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των ναυτεργατών.

Εργαζόμενοι διαδηλώνουν κατά της ανεργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το συλλαλητήριο για την ανεργία

Να αποσυρθεί το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης ζητάνε οι εργαζόμενοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Στα πλαίσια προπαγάνδισης του αποψινού συλλαλητηρίου (7 μ.μ. μπροστά στο ΕΚΘ) και ενημέρωσης των ανέργων για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που δήθεν θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων σωματείων πραγματοποίησαν χτες μαζική εξόρμηση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η εξόρμηση ξεκίνησε στις 8 το πρωί. Για δύο ώρες οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της Επιτροπής Σωματείων μοίραζαν έντυπο υλικό και συζητούσαν με τους άνεργους που πήγαιναν να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας, για τη λογική του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης και μετατρέπει τον ΟΑΕΔ σε παραμάγαζο των εργοδοτών. Τους καλούσαν να πάψουν να βλέπουν παθητικά αυτή την πολιτική, που διογκώνει την ανεργία, και να δέχονται την κοροϊδία των μέτρων της κυβέρνησης. Η μόνη λύση θα έρθει μέσα από τον αγώνα των συνδικάτων, τον ενωτικό, συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων της πόλης και της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Κατσαρό,που βρέθηκε εκεί, επισκέφτηκε τον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ και εξέθεσε τις απόψεις της Επιτροπής Σωματείων για το νέο νομοσχέδιο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της πόλης δε θα δεχτούν την εφαρμογή του. Δε θα δεχτούν την πολιτική επιδότησης των εργοδοτών και μοιράσματος της ανεργίας.

Δι' ασήμαντον αφορμήν...

Κλίμα τρομοκρατίας καλλιεργεί η πολυεθνική ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ με τιμωρίες εργαζομένων

Καθεστώς τρομοκρατίας προσπαθεί να επιβάλει σε όλα τα καταστήματά της η πολυεθνική "Πράκτικερ",μοιράζοντας - εκτός των άλλων - επιπλήξεις σε εργαζόμενους για ασήμαντους λόγους, ενώ η τιμωρία μπορεί να είναι ακόμα και απόλυση!

Ο Γ. Κανιάς,που εργάζεται στο "Πράκτικερ" Αιγάλεω, στις 16 του Ιούνη ειδοποιήθηκε ότι στις 20 του μήνα (σήμερα) πρέπει να παρουσιαστεί σε τριμελή επιτροπή και να απολογηθεί γιατί είχε λείψει μια μέρα το Δεκέμβρη και γιατί είχε αργήσει στη δουλιά του μια μέρα του Μάρτη... Μάλιστα, όπως του ανακοινώθηκε, η τιμωρία του θα είναι προσωρινή απόλυση δέκα ημερών! Ο εργαζόμενος κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έκρινε την απόφαση της επιχείρησης παράνομη.

Πρόσφατα, απολύθηκαν δύο ακόμη εργαζόμενοι. Ο ένας από το "Πράκτικερ" Πάτρας και ο άλλος από το κατάστημα του Ελληνικού. Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Τ. Μπουλεσίκης,θεωρεί "απαράδεκτες" τις ενέργειες της πολυεθνικής και τονίζει ότι το σωματείο θα εξετάσει πώς θα τις αντιμετωπίσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ