ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΣΕΒΕΕ
Σε κρίσιμη καμπή το συνδικαλιστικό κίνημα

Συνέντευξη του Δημήτρη Φέτση, μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ

Οι διαρκείς και ενωτικοί αγώνες αντίστασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και από κοινού με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, είναι η μόνη κατεύθυνση που μπορεί να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο "Ρ", ο Δημήτρης Φέτσης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, με αφορμή τη γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Αναφερόμενος στο ψήφισμα της συνέλευσης κατήγγειλε τους στόχους των συνδικαλιστικών στελεχών ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ που το πέρασαν, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την τελμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Ποιο ήταν το στίγμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή; Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα;

- Η γενική συνέλευση είχε δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι επαναβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και μέσα από την εισήγηση του ΔΣ και μέσα από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων ότι οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά και πολύ οξυμένα προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους. Η άλλη πλευρά είναι ότι αυτή η αγωνία και η αβεβαιότητα δεν αντικατοπτρίστηκε στις αποφάσεις. Κι αυτό εξαιτίας του ότι εκεί πρυτάνευσαν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, κύρια από τις δύο παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ και από μια στάση ουράς των λιγοστών δυνάμεων του "ΣΥΝ". Σκοπιμότητες, οι οποίες μας δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία, διότι δείχνουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αντιμετωπίζει δυσκολίες και βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ψηφίσματος που βγήκε από τη γενική συνέλευση;

- Γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα κείμενο το οποίο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όσον αφορά στην κρίσιμη περίοδο, αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι δε δίνει μία προοπτική συσπείρωσης και αγωνιστικής διεκδίκησης, από τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, για λύσεις των προβλημάτων, αφού δε θίγει τις αιτίες όξυνσης αυτών των προβλημάτων και δεν κατονομάζει τους υπεύθυνους που τις δημιούργησαν. Επιπλέον, δε, σε ορισμένα σημεία, όπως αυτά που αφορούν τη βιοτεχνική χρηματοδότηση, την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, καθώς και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων - και όχι μόνο σ' αυτά - σαν θέσεις είναι πέρα από τα αιτήματα και τις θέσεις που διαχρονικά έχει διαμορφώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και βρίσκεται σε μια κατεύθυνση οπισθοδρόμησης.

- Τελικά ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι αυτού του ψηφίσματος;

- Το πρώτο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι εκπρόσωποι των παραπάνω παρατάξεων προτίμησαν να αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους και τις προσδοκίες των συναδέλφων που τους εξέλεξαν, ενώ παράλληλα στάθηκαν δογματικά στις πολιτικές θέσεις των κομμάτων τους γι' αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα. Το δεύτερο είναι ότι αυτές οι αποφάσεις επιχειρούν να δημιουργήσουν μία ψευδαίσθηση και αποπροσανατολισμό, με απώτερους στόχους τη χειραγώγηση και τελμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος σ' ένα ρόλο χειροκροτητή αυτών των πολιτικών και διεκπεραιωτή μόνο κάποιων προγραμμάτων. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους, φτάνουν στο σημείο ακόμα και να αμφισβητήσουν την ίδια την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος. Βεβαίως, αναξιοπιστία υπάρχει. Αλλά εντοπίζεται στην ίδια την υποκριτική στάση ορισμένων στελεχών, οι οποίοι για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους κάνουν στις παρεμβάσεις τους και μία απλή αναφορά στα προβλήματα. Γι' αυτό οι συνάδελφοι χρειάζεται να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες του συνδικαλιστικού κινήματος και να γυρίσουν την πλάτη σε άτομα και παρατάξεις που δράττονται της ευκαιρίας - και το έχουν κάνει - να υπονομεύσουν τη δραστηριότητα και τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Ποιος ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα που η πραγματικότητα, την οποία βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι, πάει από το κακό στο χειρότερο;

- Ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι μεγάλα. Είναι η συνεχής πτώση του τζίρου, λόγω της διαρκούς μείωσης της λαϊκής κατανάλωσης που επιβάλλει η εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και η μετατόπισή του στα πολυκαταστήματα, τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα και αποκτούν με γοργούς ρυθμούς δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Τα βιοτεχνικά προϊόντα εκτοπίζονται από την αγορά και τα εισαγόμενα αντιπροσωπεύουν το 50% της ζήτησης. Η φορολογική επιβάρυνση είναι υπέρμετρη. Η χρηματοδότηση σταδιακά καταργείται για τις μικρές επιχειρήσεις και δυσκολεύει η πρόσβαση για τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι, επίσης, το απελευθερωμένο ωράριο, είναι η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, η υποβάθμιση των αναπτυξιακών οργανισμών - κύρια του ΕΟΜΜΕΧ - και των κλαδικών ινστιτούτων, η οικονομική αποδυνάμωση των ασφαλιστικών ταμείων. Συνεπώς, ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος χρειάζεται να είναι αγωνιστικός, διεκδικητικός, επομένως οι συνάδελφοι - ανεξάρτητα πολιτικών προτιμήσεων - είναι ανάγκη να πλαισιώσουν τις γραμμές του, να στηρίξουν και να κάνουν δική τους υπόθεση τις πρωτοβουλίες και προσπάθειές του και μέσα από τη συλλογική δράση να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν ένα μέτωπο αντίστασης σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, σε μία από κοινού προσπάθεια, ώστε να πορευτούμε μαζί με τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις - εργαζόμενους, αγρότες - και να απαιτήσουν να μπει φραγμός και τελικά να ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενιαίο μέτωπο αντίστασης και πάλης

Το ενιαίο μέτωπο πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και η σύσταση αντιπροσωπευτικού προεδρείου με εκπροσώπους από όλους τους συνδυασμούς, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Ιούνη στον Εμπορικό Σύλλογο του Πειραιά, είναι οι δύο άμεσοι στόχοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Πειραιά. Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της παράταξης.

Οπως σημείωσε ο Δ. Ματζουράτος,η σημερινή δραματική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς αγώνες και χωρίς τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης και πάλης. Ενα μέτωπο στο οποίο θέση έχει κάθε έμπορος που καταλαβαίνει πως μόνο η συνέπεια στις διεκδικήσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε θετικές λύσεις. "Πιστεύουμε ακράδαντα", υπογράμμισε, "ότι υπάρχουν έμποροι, από την εκλογική βάση του εμπορικού κόσμου, στους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε για τη σφυρηλάτηση αυτού του ενιαίου μετώπου". Παράλληλα προειδοποίησε ότι η κριτική της Αγωνιστικής Συνεργασίας θα είναι αμείλικτη σε όσους επιχειρήσουν να υπονομεύσουν αυτή την ενότητα.

Σ' αυτά τα πλαίσια, η Αγωνιστική Συνεργασία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για την αναγκαιότητα σύστασης - στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής - αντιπροσωπευτικού προεδρείου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους συνδυασμούς, ανάλογα με τα αριθμητικά αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης βδομάδας, ώστε να καταγράφονται οι θέσεις της κάθε δύναμης και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι "η Αγωνιστική Συνεργασία ούτε είχε ούτε θα έχει ποτέ καμία δέσμευση και δε γίνεται υποχείριο κανενός. Στόχος της είναι - κι αυτό το αποδεικνύει καθημερινά με τη στάση της - η υπεράσπιση των συμφερόντων του εμπορικού κόσμου, η ανταπόκριση στις προσδοκίες τους και η αλλαγή της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής, που έχει δημιουργήσει τα σημερινά αδιέξοδα".

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Πειραιά επισήμαναν πως το μήνυμα της εκλογικής βάσης - όπως προκύπτει από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα - είναι ότι η περίοδος των μονοπαραταξιακών διοικήσεων στον εμπορικό σύλλογο και ο διπολισμός πρέπει να κλείσει προς όφελος του εμπορικού κόσμου.

ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Μονόδρομος οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις

"Το δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το μόνο μέσο που - όπως λένε χαρακτηριστικά - λαμβάνουν υπόψη τους οι κρατούντες και το μόνο ικανό να φέρει αποτελέσματα και δίκαιες λύσεις", αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Λαϊκών Αγορών, ο πεντάμηνος διάλογος που είχαν με το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους και τη ρύθμιση των προστίμων των 20.000 δραχμών (με τόκους 3% το μήνα), που είχαν επιβληθεί σε όσους δεν κατέβαλαν τον "κεφαλικό φόρο" των 100.000 δραχμών πέρσι, αποδείχτηκε κοροϊδία.

Η Ομοσπονδία σημειώνει "την ασυνέπεια και την αναξιοπιστία" του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τον "εκβιαστικό τρόπο" που μεθοδεύτηκε η αύξηση του ετήσιου φόρου που πληρώνουν από 100 σε 150 χιλιάδες δραχμές.

Με κανέναν τρόπο δε θα δεχτούμε την καταβολή του προστίμου, καταλήγει η ανακοίνωση, τονίζοντας την αποφασιστικότητα του κλάδου να δώσει "σκληρή μάχη και την κατάλληλη απάντηση στους υπεύθυνους του εμπαιγμού".

ΓΣΕΒΕΕ
Καταστροφική η κυβερνητική πολιτική

Να επανέλθει το ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης των ΜΜΕ, ζητά η Συνομοσπονδία

Την άμεση επαναφορά του καθεστώτος της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα σχετικά ειδικά κεφάλαια των τραπεζών, ζητά με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η παρατεινόμενη αναστολή της χρηματοδότησης από τα κεφάλαια αυτά - τονίζεται στην ανακοίνωση - δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, ειδικά σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης με χαρακτηριστικά στοιχεία την πτώση του τζίρου, τη διόγκωση των ακάλυπτων επιταγών και γραμματίων και την εκτόπιση των προϊόντων τους από τη διείσδυση των ξένων.

Η κατάσταση στη χρηματοδότηση σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ - οδηγεί "αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί τις ΜΜΕ σε καταστροφικό αδιέξοδο και η διατυμπανιζόμενη ανάπτυξή τους μένει κενό γράμμα".

Οι επαγγελματοβιοτέχνες επιμένουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ