ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόκκινο στη νύχτα...

Γέμισαν χτες το απόγευμα οι δρόμοι της Αθήνας με κόκκινες σημαίες. Γέμισαν από το πάθος, τη ζωντάνια, τη μαχητικότητα χιλιάδων κομμουνιστών. Ηχησε η Πατησίων, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και το Πεδίον του Αρεως, με συνθήματα δύναμης και αισιοδοξίας. Κι ήταν αυτό το "ραντεβού" ένα νέο ξεκίνημα. Ηταν η αφετηρία απ' όπου ξεχύθηκαν οι ελπίδες του Αύριο, η σιγουριά και η πεποίθηση πως με τους αγώνες ο κόσμος αυτός θα έχει ένα καλύτερο μέλλον. "Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία" και "το ΚΚΕ δε σκύβει το κεφάλι, εμπνεύει στο λαό το μέτωπο της πάλης",ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή συγκέντρωση. Και η υπόσχεση όλων κοινή: Το αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό - δημοκρατικό μέτωπο θα δυναμώσει ακόμα πιο πολύ και οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου θα αποτελέσουν την αφετηρία νέων αγώνων, νέων οραμάτων, νέων προοπτικών.

Νωρίς το απόγευμα οι χώροι των προσυγκεντρώσεων είχαν γεμίσει από κομμουνιστές κάθε ηλικίας. Γέμισαν με κόκκινες σημαίες, λάβαρα του αγώνα, με πανό και με συνθήματα. Οι συζητήσεις έδιναν κι έπαιρναν. Οι κομμουνιστές μιλούσαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, για τις πολιτικές επιλογές λιτότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για την αφετηρία των νέων αγώνων του Κόμματος.

Το σύνθημα για να ξεκινήσει η πορεία δόθηκε. Ο δρόμος γέμισε ζωή και τα πρώτα συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη",βροντοφώναξαν οι κομμουνιστές.

"Η θέση της νεολαίας είναι στο μέτωπο για το σοσιαλισμό, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".Το σύνθημα αυτό ήταν γραμμένο σ' ένα από τα πανό της ΚΝΕ. Σύνθημα που δείχνει ότι η νεολαία ονειρεύεται και παλεύει για το όραμα του σοσιαλισμού, της κοινωνίας που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα προσφέρει στη νέα γενιά ίσες ευκαιρίες στη ζωή, τη δουλιά και τη μόρφωση.

Οταν η πορεία που ερχόταν από την Ομόνοια ενώθηκε με τους ΚΝίτες που βρίσκονταν στο Μουσείο, η Πατησίων γέμισε με δυο γενιές ανθρώπων. Δυο γενιές που όμως έχουν κοινούς στόχους, κοινές ελπίδες και οράματα. "Το ΚΚΕ πάντα πρωτοστατούσε στους αγώνες αυτού του τόπου. Σήμερα η ανάγκη για τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης απέναντι στα μονοπώλια και τις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία". Η 20χρονη Φωτεινή με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια έδωσε το στίγμα του χτεσινού "νέου ξεκινήματος".

Με τον ίδιο παλμό και ενθουσιασμό πήραν το δρόμο για το Πεδίον του Αρεως οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, που είχαν συγκεντρωθεί στη Βικτώρια. Μαζί τους, κάτω από τις κόκκινες σημαίες, ήταν πολλοί εργαζόμενοι, απλοί άνθρωποι του μόχθου που πήγαιναν - μερικοί για πρώτη φορά - να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ. "Μια που βρεθήκαμε στην Αθήνα θα ήταν κρίμα να μην ακούσουμε τι έχει να μας πει η Αλ. Παπαρήγα", έλεγαν ο Μανώλης και η Βιργινία, που ήρθαν από τη Σύρο για δουλιές και έγιναν ένα με το κόκκινο μελίσσι που ανηφόριζε προς το Πεδίον του Αρεως.

Πλημμύρισε η Λεωφόρος Αλεξάνδρας όταν ενώθηκαν οι τέσσερις πορείες. Στο Πεδίον του Αρεως στο χώρο της ομιλίας επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ηταν όλοι εκεί από κάθε γωνιά της Αθήνας ρίχνοντας "κόκκινο στη νύχτα". Παρών ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,πολλά στελέχη του Κόμματος, δήμαρχοι, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Κυρίως όμως ήταν πάρα πολλοί οι αποδέκτες της πρόσκλησης των κομμουνιστών: οι εργαζόμενοι και οι νέοι. Οι φυσικοί σύμμαχοι των κομμουνιστών, η μαγιά του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου. Ηταν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, η γενιά της Αντίστασης και η αυριανή γενιά που έδιναν αρμονικά την εικόνα της συνέχειας και της προοπτικής. Κι αυτή η μαζική συμμετοχή είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου βρίσκουν καθημερινά απήχηση στους εργαζόμενους και πως η δημιουργία του πόλου αντίστασης και αντεπίθεσης του μαζικού κινήματος δεν πρόκειται να αργήσει.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Γέμισε η Πατησίων κόκκινες σημαίες, πανό και συνθήματα, όταν λίγο μετά τις 8 το απόγευμα ενώθηκαν οι δύο προσυγκεντρώσεις. Αυτή της ΚΝΕ και η άλλη της Ομόνοιας. Μαχητικά τα συνθήματα που ακούστηκαν. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που είτε μέσα από τα σταματημένα αυτοκίνητά τους είτε από τα πεζοδρόμια χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι. "Είναι οι μόνοι που συνεχίζουν να αγωνίζονται", έλεγε σε μια περαστική ο ιδιοκτήτης ενός εμπορικού καταστήματος της Πατησίων, που βγήκε έξω από το κατάστημά του για να χειροκροτήσει.

***

Πλησίαζε 8.30 μμ όταν οι νέοι κομμουνιστές έφτασαν στο Πεδίον του Αρεως με το σύνθημα "η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη". Κι ήταν ίσως αυτή η στιγμή μια από τις πιο συγκινητικές της χτεσινής εκδήλωσης. Εκατοντάδες ασπρομάλληδες κομμουνιστές χειροκροτώντας άνοιξαν το δρόμο να περάσουν μπροστά οι νέοι, να περάσει μπροστά η ελπίδα. Και οι Κνίτες, βλέποντας μπροστά τους τους ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν τη ζωή τους όλη για τα οράματα του σοσιαλισμού, απάντησαν με ακόμα πιο δυνατή φωνή: "Τιμημένο ΚΚΕ".

***

"Τι γίνεται εδώ;" ρώτησε απορημένη, μιλώντας αγγλικά, μια μεσήλικη τουρίστρια. "Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας έχει συγκέντρωση", ήρθε η απάντηση. Και η τουρίστρια, αυτή τη φορά με σπαστά ελληνικά, είπε τρεις φορές μια από τις ελάχιστες ίσως ελληνικές λέξεις που γνώριζε: "Μπράβο, μπράβο, μπράβο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ