ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απέλπιδες προσπάθειες της Τσιλέρ

Προσπαθώντας να αποφύγει σύμπραξη με τον "ισλαμιστή" Ερμπακάν, η αρχηγός του Ορθού Δρόμου συζητά με κάθε πιθανό σύμμαχο

ΑΓΚΥΡΑ.-

Παρά την προχτεσινή κίνηση τακτικής του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) υπέρ της Τανσού Τσιλέρ στο τουρκικό Κοινοβούλιο, όταν οι βουλευτές του Νετσμετίν Ερμπακάν απάλλαξαν την πρώην πρωθυπουργό από μια - ακόμη - έρευνα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου εξακολουθεί, κατά δήλωσή της, την προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς το Ρεφάχ.

Η Τσιλέρ πρότεινε χτες στον Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (και άλλοτε σύμμαχό της), να συμπράξει σε μια τρικομματική κυβέρνηση, με τρίτο "εταίρο" το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ. Ανάλογη πρόταση πραγματοποίησε στον Μπουλέντ Ετσεβίτ, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς.

Οσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ρεφάχ να σχηματίσει κυβέρνηση σε συμμαχία με το κόμμα της, η Τσιλέρ δε διευκρίνισε αν θα συναντηθεί τελικά με τον ηγέτη του, αλλά υποσχέθηκε να δώσει την απάντησή της πιθανότατα σήμερα.

Ενας από τους κυριότερους λόγους που η Τσιλέρ αποφεύγει να δεχτεί - προς το παρόν - συμμαχία με το Ρεφάχ, είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ορθού Δρόμου. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι την τελευταία βδομάδα έχουν αποχωρήσει δύο βουλευτές, λόγω του ότι η Τσιλέρ πραγματοποίησε επαφές με τον Ερμπακάν και τους συν αυτώ. Η κατάσταση εντός του κόμματός είναι εκρηκτική, κάτι το οποίο φάνηκε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά σε μια πολύωρη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε ως χτες το πρωί.

Πάντως, στην περίπτωση που η Τανσού Τσιλέρ δεν επιτύχει κάτι στις επαφές της με τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα προκρίνει το - ούτως ή άλλως επισφαλή - συνασπισμό με το Ρεφάχ, προκειμένου να αποφύγει την επαπειλούμενη πολιτική της εξόντωση.

Και ο Γιλμάζ υπόλογος

Η έρευνα που αποφάσισε η τουρκική εθνοσυνέλευση σε βάρος του αρχηγού του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας για το τραπεζικό σκάνδαλο που "τάραξε τα νερά", πριν πέντε χρόνια, στην οικονομική σκηνή της Τουρκίας, όταν μια κρατική τράπεζα έδωσε παράνομα δάνεια, συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη φθορά του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού. Ο Μεσούτ Γιλμάζ (νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός) δεν αποκλείεται να πέσει και ο ίδιος θύμα της άκρατης "σκανδαλολογίας" που έχει ξεσπάσει στην Αγκυρα. Η κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα διερευνήσει το σκάνδαλο, θα συσταθεί τον επόμενο μήνα.

Τσιλέρ και Γιλμάζ, που αμφότεροι διεκδικούν την αρχηγεσία της τουρκικής δεξιάς παράταξης, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός της πολιτικής κονίστρας...

ΙΣΡΑΗΛ
Ενσταση του Πέρες για τις εκλογές

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Ενσταση υπέρ της ακύρωσης των ισραηλινών εκλογών κατέθεσε ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, όμως, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός. Αντίθετα, πήρε μέρος σε μια σύσκεψη ανώτατων κυβερνητικών στελεχών με θέμα την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, ενώ απέστειλε "συμφιλιωτικό" μήνυμα στους Αραβες ηγέτες που παίρνουν μέρος στην Παναραβική Διάσκεψη που αρχίζει σήμερα στο Κάιρο. "Συμφιλιωτικό" φαίνεται να είναι και το πνεύμα που κυριαρχεί στη "Χαμάς", η οποία πρότεινε στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση τους όρους μιας νέας κατάπαυσης του πυρός.

Μόλις μερικά λεπτά πριν είχε εγκατασταθεί ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανάχιου, στο γραφείο του, όταν έγινε γνωστό ότι ο ηγέτη τους Εργατικού Κόμματος και απερχόμενος πρωθυπουργός κατέθεσε ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με την οποία ζητά την ακύρωση των εκλογών της 29ης Μάη. Στην ένσταση του, ο Πέρες ζητά την ακύρωση, τουλάχιστον, 42.000 ψηφοδελτίων, καταγγέλλοντας πολλά κρούσματα νοθείας ανά την επικράτεια του Ισραήλ. Σχολιάζοντας το θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, αποκάλυψε ότι από έναν πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο βρέθηκαν τα ψηφοδέλτια δύο.. νεκρών αλλά και άλλων 432 ατόμων, τα οποία, την περίοδο εκείνη, απουσίαζαν στο εξωτερικό. Λάδι στη φωτιά έριξε και η ανώνυμη συνέντευξη ενός μέλους του ακροδεξιού κόμματος Μολεντέ, που όντας αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα, ομολόγησε ότι μαζί με τους αντιπροσώπους και άλλων θρησκευτικών κομμάτων "εξαφάνισαν" αρκετές δεκάδες ψηφοδέλτια του Εργατικού Κόμματος.

Μήνυμα Νετανάχιου προς τους Αραβες

Παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η ένσταση του Πέρες, όμως, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου και το κόμμα του "Λικούντ" απέφυγαν να σχολιάσουν. Αντίθετα, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός φάνηκε να εστιάζει το ενδιαφέρον του στο πολύωρο κυβερνητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, με θέμα την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την πόλη της Χεβρώνα. Οπως έγινε γνωστό, ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, Αβιγκντόρ Καχαλάνι, τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης των ισραηλινών στρατιωτών από την πόλη, επανέφερε, όμως, στο προσκήνιο την πρόταση περί κατασκευής φράχτη ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη.

Λίγες ώρες αργότερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση - μήνυμα προς τους Αραβες ηγέτες που συνεδριάζουν σήμερα στο Κάιρο, με θέμα την οικοδόμηση ενός ενιαίου αραβικού μετώπου απέναντι στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή του, ο Νετανάχιου καλεί τον αραβικό κόσμο να αντιμετωπίσει το Ισραήλ ως "συνέταιρο της ειρήνης" και δεσμεύεται για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Εκεχειρία προτείνει η "Χαμάς"!

Μόνο αναπάντεχη μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή επανεμφάνιση της οργάνωσης "Χαμάς", των Παλαιστινίων φανατικών ισλαμιστών. Αν και σε ένα αρχικό σχόλιο για τα αποτελέσματα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών, η "Χαμάς" είχε χαρακτηρίσει "κήρυξη πολέμου" την εκλογή του Νετανάχιου, με χτεσινή ανακοίνωσή της καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση σε διάλογο για την επίτευξη εκεχειρίας. Συγκεκριμένα, η "Χαμάς" εμφανίζεται διατεθειμένη να πάψει κάθε εχθρική προς το Ισραήλ ενέργεια, αρκεί σε αντάλλαγμα η ισραηλινή κυβέρνηση να πάψει τις διώξεις εναντίον της Οργάνωσης, να απελευθερώσει όλα τα φυλακισμένα μέλη της και να άρει τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έγινε κανένα σχόλιο.

ΗΠΑ - CΙΑ
"Αποζημιώνουν" τους θεωρητικά ... νεκρούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για τριάντα χρόνια τους φυλάκισαν, τους "ξέγραψαν" θεωρώντας τους νομικά "νεκρούς", μέχρι που οι Νοτιοβιετναμέζοι κομάντος, που εκπαιδεύτηκαν και στάλθηκαν από τη CIA στο Βόρειο Βιετνάμ στη δεκαετία του '60, αποφάσισαν να βρουν το δίκιο τους δικαστικώς, απαιτώντας την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.

Χτες, η πλειοψηφία των μελών της αμερικανικής γερουσίας αποφάσισε διά βοής την έγκριση της καταβολής του ποσού των 40.000 δολαρίων σε κάθε έναν από τους επιζώντες κομάντος ή τους κληρονόμους τους.

Περίπου 500 Βιετναμέζοι κομάντος στάλθηκαν στο Βόρειο Βιετνάμ στη δεκαετία του '60, στο πλαίσιο "ειδικής" αποστολής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Από αυτούς επέζησαν περίπου 200, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης", σύμφωνα με το οποίο, απόρρητα αρχεία που άνοιξαν τελευταία αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ ψεύδονταν συστηματικά για την τύχη εκατοντάδων Βιετναμέζων κομάντος. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, η αμερικανική κυβέρνηση ηθελημένα θεώρησε τους μυστικούς πράκτορες "νεκρούς", είπε ψέματα στις οικογένειές τους και κάλυψε το θέμα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

ΙΤΑΛΙΑ
Εννέα νεκροί από σφοδρή καταιγίδα

ΡΩΜΗ.-

Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους από σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε την Τετάρτη στην περιοχή της Τοσκάνης στην Κεντρική Ιταλία, πλήττοντας πόλεις και χωριά, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τις τοπικές αρχές. Επίσης, τουλάχιστον 25 άτομα αγνοούνται.

Η δυνατή βροχή προκάλεσε την άνοδο της στάθμης των υδάτων πολλών χειμάρρων στην πόλη Λούκα, την κατάρρευση γέφυρας και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν περίπου 10 χωριά. Η οδική κυκλοφορία έχει διακοπεί, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή Ρώμη - Γένοβα, εξαιτίας των μεγάλων ζημιών μεταξύ των περιοχών Φόρτε ντέι Μάρμι και Πιετρασάντα.

Η κρατική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Εντο Ρόντσι φέρεται πως είπε ότι η κύρια αιτία της άσχημης κατάστασης είναι η αποτυχία της Ιταλίας να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ετοιμη για την παγίδα του ΝΑΤΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ετοιμη να παγιδευτεί δηλώνει η ηγεσία της Πολωνίας, αφού ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι κατά την έναρξη των εργασιών της Συμμαχίας σχετικά με την ασφάλεια της Ευρώπης δήλωσε πως η Πολωνία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ "το συντομότερο δυνατόν".

Ο Πολωνός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Πολωνία αναμένει οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν σύντομα, δηλαδή αμέσως μετά τη συνάντηση του Δεκέμβρη του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

"Η σταθερή και ώριμη δημοκρατία" της Πολωνίας και η εμπειρία που αποκτήθηκε στις κοινές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ δείχνουν ότι είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία, πρόσθεσε ο Κβασνιέφσκι, μιλώντας στη συνάντηση των ηγετών και αντιπροσώπων του 34 χωρών του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ κάνει ολοένα προσπάθειες ώστε να πλησιάσει περισσότερο τα σύνορα της Ρωσίας. Επίσης, δεν είναι χωρίς σημασία η προχτεσινή ανακοίνωση, όπου η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για την ενοικίαση και διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων των δυνάμεών της στη μεγάλη στρατιωτική βάση και πεδίο ασκήσεων Ντράφσκα. Προσεχώς θα δοθεί για ασκήσεις και το πολύγωνο ασκήσεων Ούτσε.

O Πολωνός Πρόεδρος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ