ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο εγκέφαλος του Ριχάρδου

Με τον "Ριχάρδο Γ",το ιστορικό σαιξπηρικό δράμα που θα παρουσιάσει η ΕΤ-1 στις 00.20, η βραδιά γίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα. Ο Ριχάρδος του Γκλόστερ δολοφονεί και εγκληματεί, για να γίνει βασιλιάς της Αγγλίας. Πρώτα δολοφονεί τον Ερρίκο τον 4ο. Κατόπιν βάζει να σκοτώσουν τον αδελφό του Κλάρενς. Για να ισχυροποιήσει τη θέση του, κατορθώνει να πείσει τη λαίδη Αννα να τον παντρευτεί, παρότι έχει δολοφονήσει τον σύζυγό της πρίγκιπα Εντουαρντ, υποψήφιο διάδοχο του θρόνου. Ο βασιλιάς Εντουαρντ πεθαίνει, ανοίγοντας το δρόμο της βασιλείας στον φιλόδοξο και αιμοσταγή Ριχάρδο. Ομως υπάρχουν οι δυο γιοι του, οι οποίοι φυλακίζονται και ύστερα θανατώνονται μέσα στον πύργο. Διά βοής, ο Ριχάρδος ανακηρύσσεται βασιλιάς. Σήμερα θα προβληθεί το πρώτο μέρος αυτής της σημαντικής ταινίας. Παίζουν οι: Ρουκ Κουκ, Μάικλ Μπερν.

Από το MEGA στις 23.50 "Προσωπική υπόθεση" του Λάρι Σο.

Οι αστυνομικοί Μάνι Μάντελ και Τόμι Λούις, εκτός από στενοί συνεργάτες, είναι και οι καλύτεροι φίλοι. Ετσι, όταν ο Λούις σκοτώνεται σε ώρα υπηρεσίας, ενώ ο Μάντελ βραβεύεται με τιμητικό μετάλλιο, αρχίζει να νιώθει ότι ξεπέφτει. Οτι χωρίς να το καταλάβει απέκτησε μια σφραγίδα, ένα τραύμα, ένα σημάδι που θα τον διαφοροποιεί από τους άλλους και που θα τον ακολουθεί παντού και θα τον πονά πάντα.

Από το STAR στις 22.00 "Αγάπησα έναν εγκέφαλο" του Καρλ Ρέινερ.

Ο γιατρός Μάικλ είναι παγιδευμένος μέσα σ' έναν τελματωμένο γάμο με την Ντολόρες. Ετσι στο μυαλό του αρχίζει να τριγυρίζει η ιδέα για μια εξωσυζυγική σχέση. Και ενώ είναι πλέον έτοιμος ψυχικά να απατήσει τη γυναίκα του, ερωτεύεται έναν εγκέφαλο που είναι κλεισμένος σε μια γυάλα. Αυτό όμως απαιτεί ένα σώμα. Ετσι, ο γιατρός που αγάπησε έναν εγκέφαλο, οφείλει να βρει ένα κορμί για τον τοποθετήσει, ώστε να μπορεί να τον αγαπήσει ...ολοκληρωτικά. Μια ευχάριστη ανώδυνη κωμωδία. Με τον Στιβ Μάρτιν.

Από το STAR στις 02.15 "Αγρια συντροφιά" του Πίτερ Γέιτς.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία αμερικανικής παραγωγής του 1993.

Ο αιδεσιμότατος Βέρνον Τζονς ήταν από τους πρώτους που διεκδίκησαν με τους αγώνες τους ισοτιμία για τους μαύρους κατοίκους των ΗΠΑ. Πριν από τον Μάρτιν Λούθερ Κονγκ και τον Μάλκομ Χ προετοίμασε με τα κηρύγματά του και τις δημοκρατικές του ιδέες το έδαφος για την εξέγερση και την ευαισθητοποίηση των Αμερικανών υπέρ των μαύρων. Με τον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς.

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζο-νος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη.

10.00 - 10.30 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

10.30 - 11.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ

Η Αντέλα Μέρμηγκα επιλέγει και διαβάζει από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

17.00 - 18.00 ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η άλλη όψη της παιδείας, το όραμα ενός σχολείου ελεύθερου, ανθρώπινου, δημοκρατικού. Με τον Τάσο Τόκα.

18.00 - 20.00 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Μια εκπομπή παρακολούθησης των πολιτιστικών γενόμενων, που κρίνει, ενημερώνει, σχολιάζει και προτείνει. Επιμέλεια - Παρουσίαση Γιάννης Λάρδης και συνεργάτες.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

21.00 - 22.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα το ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

22.00 - 23.30 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Το έντεχνο λαϊκό ελληνικό τραγούδι μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 ΟΚΤΑΝΑ

Ενα άνευ ορίων ROCK ταξίδι, παρέα με τους ποιητές. Επιμέλεια - Παρουσίαση Ελένη Μαυρούλη. Μόνιμος καλεσμένος Θανάσης Λεκάτης.

02.00 - 03.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

03.00 - 04.00 ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

"Συναντήσεις" με Ρώσους ερμηνευτές

Ενα ακόμη όμορφο κυριακάτικο πρωινό, με τις μουσικές "συναντήσεις" του Τρίτου Προγράμματος, θα είναι και το πρωινό της Κυριακής 23 Ιουνίου στον Εθνικό Κήπο.Οι "Κυριακάτικες συναντήσεις", του Τρίτου Προγράμματος,αυτή την Κυριακή στις 11 π.μ., θα γίνουν με "Ρώσους ερμηνευτές". Από τον Μπαχ στον Ραχμάνινοφ, οι Ρώσοι ερμηνευτές θα ερμηνεύσουν: Ι. Σ. Μπαχ "άρια από τη σουίτα αρ. 3", Γ. Χάιντν "κουαρτέτο αριθμ. 3 έργο 1", Β. Α. Μότσαρτ "ντιβερτιμέντο αριθμ. 3", Α. Μποροντίν "κουαρτέτο αριθμ. 2", Π. Ι. Τσαϊκόφσκι "Μάιος" (διασκευή), Σ. Ραχμάνινοφ "κουαρτέτο αρ. 1" και Ιπολίτοφ - Ιβάνοφ "Χιουμορέσκα". Τα έργα ερμηνεύουν οι Σαλένκοβα Ιρίνα, βιολί, Πανομάρεβα Λέσια, βιολί, Ζολοταρένκο Ευγενία, βιόλα και Βολκόφ Ολγα βιολοντσέλο. Οι "Κυριακάτικες συναντήσεις" θα μεταδοθούν απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Η πανούκλα του αιώνα

Στις 19.00, από την ΕΤ - 2, συνεχίζεται ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ τεσσάρων ωριαίων εκπομπών, βρετανικής παραγωγής του 1993, που παρουσιάζει την ιστορία του ΕΪΤΖ στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές του '80. Σήμερα θα προβληθεί το "Εντοπίζοντας τον ιό".Οι επιστήμονες σε όλα τα εργαστήρια ασχολούνταν με άλλα μεγάλα προβλήματα εκείνες τις δεκαετίες. Ομως, καθώς μια τρομερή καταστροφή πια ήταν ορατή, με έναν ιό που μπορεί να προσβάλει τους πάντες, κάποιοι έστρεψαν την προσοχή τους στον κόσμο της πανούκλας του αιώνα. Δυο από αυτούς τους επιστήμονες ήταν ο Ρόμπερτ Γκάλο στην Ουάσιγκτον και ο Λικ Μοντανιέ στο Παρίσι. Το έπαθλο για την ανακάλυψη του ιού δεν ήταν μόνον ελπίδα για τα θύματα, αλλά και η επιστημονική αναγνώριση που θα ήταν μεγάλη, όμοια με τις οικονομικές απολαβές που δεν ήταν ευκαταφρόνητες. Η εκπομπή υπενθυμίζει το "κυνήγι" για τον εντοπισμό των αιτιών της ασθένειας, τον αγώνα για την εύρεση κάποιου τεστ ανίχνευσης του ιού και τη διαπίστωση ότι το ΕΪΤΖ δεν ήταν νόσος μόνον της Δύσης, αφού δείγματα της ασθένειας υπήρχαν και στην Αφρική.

Aπό τον "Ριχάρδο τον 3ο" (Α' μέρος). (ΕΤ-1 00.20)

Aπό τον "Ριχάρδο τον 3ο" (α μέρος, ΕΤ-1, 00.20)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ