ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Νόμος του κράτους το "φύλλο συκής"

Με τη χτεσινή ψήφισή του από τη Βουλή και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Στην ουσία πρόκειται για ψευδεπίγραφο νομοθέτημα, που με το πρόσχημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, η οποία γίνεται ανισομερώς και υπέρ των μεγάλων, επιχειρείται η κάλυψη των διαπλεκόμενων συμφερόντων του αστικού πολιτικού κόσμου και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ταυτόχρονα επιβάλλονται απαράδεκτοι τρόποι ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων. Απαγορεύεται ουσιαστικά η διακίνηση ιδεών κατά τις προεκλογικές περιόδους, ενώ το "πόθεν έσχες", που προβλέπει, διατηρεί τον υποκριτικό του χαρακτήρα.Οι διατάξεις του νόμου αυτού, όπως είχε υπογραμμίσει κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος,"χρησιμοποιούνται σαν "φύλλο συκής" από τα κόμματα - ιδιαίτερα τα κυβερνητικά - αλλά και τα μικρότερα, για να δημιουργηθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι η Βουλή θέλησε με ένα νόμο να σπάσει τους δεσμούς κομμάτων και μεγάλων συμφερόντων". Ο Αντ. Σκυλλάκος είχε τονίσει επίσης ότι η διαπλοκή αυτή είναι ολοφάνερη αν εξεταστεί η πολιτική που εφαρμόζουν τα κόμματα που κυβερνούν ή επιδιώκουν να κυβερνήσουν, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της πώλησης της ΑΓΕΤ.

Επικίνδυνος για τη δημοκρατία

Ο νόμος αυτός όμως δεν είναι μόνο για το λόγο αυτόν απαράδεκτος. Κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί και επικίνδυνος για τη δημοκρατία, επιτρέποντας τη δίωξη κομμάτων ή πολιτικών προσώπων μη αρεστών. Συγκεκριμένα, η διάταξη ονομάτισης των εισφορών σε κόμματα πάνω από ένα ορισμένο όριο, σε συνθήκες ανόδου της ταξικής πάλης και έντονων αντιπαραθέσεων, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης και απειλής κατά μελών και οπαδών του ΚΚΕ, που έχουν συνεισφέρει οικονομικά στο Κόμμα.

Εξίσου επικίνδυνη είναι η διάταξη που αναφέρεται στη σφράγιση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων, ενώ ο έλεγχος που προβλέπεται εν πολλοίς είναι αντισυνταγματικός. Κατ' αρχήν ο έλεγχος προβλέπεται να γίνεται από Επιτροπή Ελέγχου, που θα χρησιμοποιεί ορκωτούς ελεγκτές. Πέραν του ότι οι ελεγκτές αυτοί είναι ιδιώτες, ούτως ή άλλως αφού επιλέγονται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, είναι φυσικό να εκτελούν και τις επιθυμίες της. Οπως υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος, η διάταξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, σαν μοχλός δίωξης, ποδηγέτησης, εισόδου της κυβέρνησης και του κράτους στα εσωτερικά ενός κόμματος. Ταυτόχρονα μένουν στο απυρόβλητο τα κόμματα που δεν απευθύνονται στα μέλη και τους οπαδούς τους, χρησιμοποιώντας κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, αλλά συλλέγουν χρήματα από άδηλους πόρους.

Μεγάλο θέμα όσον αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας αποτελεί και η διάταξη που απαγορεύει την ανάρτηση αεροπανό και επικόλληση αφισών κατά την προεκλογική περίοδο εκτός των προβλεπόμενων χώρων. "Η επιμονή σας να στερήσετε την ελευθερία διακίνησης των ιδεών στην προεκλογική περίοδο, ειδικά από το δικό μας κόμμα και άλλα μικρότερα, που δεν έχουν προσβάσεις στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ΜΜΕ, βάζει επί τάπητος ένα μεγάλο ζήτημα Δημοκρατίας. Τι θα κάνετε; Θα μας στείλτε στα δικαστήρια; Θα μας απαγορεύστε ως Κομμουνιστικό Κόμμα;",υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος.

Τέλος ιδιαίτερα υποκριτικές είναι οι αναφερόμενες στο "πόθεν έσχες" πολιτικών και άλλων δημοσίων προσώπων διατάξεις, δεδομένου ότι υπάρχει η ανωνυμία των μετοχών και των τίτλων του Δημοσίου, ενώ επιτρέπεται η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον απαράδεκτο αυτό νόμο ψήφισαν επί της αρχής του όλα τα αστικά κόμματα του Κοινοβουλίου, ενώ για λόγους δημαγωγικούς η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία σε δύο μόνο άρθρα του.

  • Στο μεταξύ χτες ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ,εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο κλείσιμο της Βουλής και την έναρξη λειτουργίας των Θερινών Τμημάτων του Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης, που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με θέμα τον αποσυντονισμό της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Τη μη συζήτηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τον κίνδυνο να μην προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, αν προκηρυχτούν εκλογές το Σεπτέμβρη.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ακολουθεί κατά γράμμα τη "Λευκή Βίβλο"

"Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου", επιδιώκει συνειδητά να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, να απορροφήσει με αυταπάτες "για επαγγελματική κατάρτιση" την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, να ενισχύσει οικονομικά το μεγάλο κεφάλαιο, να νομιμοποιήσει την αναίρεση των εργασιακών κατακτήσεων όπως αυτές της κοινωνικής ασφάλισης και του επιδόματος ανεργίας". Αυτά υπογράμμισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την ανεργία. "Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε ο κομμουνιστής βουλευτής - ότι από την αρχή το νομοσχέδιο σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της ΕΕ. Μιλάγια μείωση του κόστους εργασίας, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με την ΕΕ, "η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο κόστος εργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλά για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδοτούνται οι εργοδότες και θα συρρικνώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τη στιγμή του στις χώρες της ΕΕ τα επιδόματα ανεργίας όχι μόνο υπάρχουν αλλά φτάνουν στο 70 - 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ στην Ελλάδα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παρουσιάζεται το ν/σ σαν προϊόν "κοινωνικού διαλόγου". Ολοι όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι προϊόν συναίνεσης και ταξικού συμβιβασμού. Ολοι ξέρουμε πολύ καλά πως ποτέ δε ρωτήθηκε κανένας άνεργος, δε ρωτήθηκαν οι φασιονίστριες, οι ωρομίσθιοι νέοι, οι ξένοι εργάτες της "Μαύρης εργασίας"".

Μέτωπο εργαζομένων για τη δουλιά και την ανάπτυξη

Απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο που θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλιά, θα αποτρέπει την εξαθλίωση της εργατικής τάξης της χώρας μας από μέτρα που παίρνουν οι πολυεθνικές και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. "Το μέτωπο αυτό - υπογράμμισε - θα απαιτεί την υλοποίηση μιας προοδευτικής πολιτικής που θα ενισχύει τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και θα στηρίζεται στο δημόσιο τομέα στη βάση των εθνικών μας προτεραιοτήτων και επιλογών. Αυτό σημαίνει:

- Παραγωγικές επενδύσεις σε παραδοσιακούς και νέους τομείς. Κλαδική πολιτική σε βασικούς κλάδους της παραγωγής.

- Μέτρα ενάντια στο κλείσιμο και στη μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Αρνηση στις επιλογές της ΕΕ και στις απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

- Την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων. Την ουσιαστική στήριξη των ανέργων όσο διαρκεί η ανεργία και την αναπροσαρμογή των επιδομάτων στο 80% του βασικού μεροκάματου, με ταυτόχρονη διασφάλιση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων στη διάρκεια της ανεργίας.

- Την κατάργηση της υπερεργασίας και το δραστικό περιορισμό των υπερωριών.

- Την αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης εργασίας" και την παροχή στους ξένους εργάτες ίσων δικαιωμάτων αμοιβής και ασφάλισης με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

- Την καθιέρωση εβδομάδας 35 ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Καταλήγοντας ο Γ. Κατσαρός επισήμανε: "Το πρόβλημα της ανεργίας θα περιορίζεται και θα βρίσκει θετικές λύσεις όχι ικανοποιώντας τις εντολές των πολυεθνικών, αλλά στο βαθμό που πλατιά κοινωνικά στρώματα θα αντιστέκονται στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, θα απαιτούν και θα κατακτούν προοδευτικές αλλαγές των σημερινών συνδικαλιστικών και πολιτικών συσχετισμών, στο βαθμό που θα διεκδικούν και θα στηρίζουν ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις".

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Κατατέθηκε το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και αντιδικίες στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος, κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών υπογραφόμενος από το σύνολο των υπουργών. Σημείο τριβής είχε αποτελέσει η πλειοψηφία με την οποία θα παρέπεμπε στο ειδικό δικαστήριο η Βουλή, υπουργό. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που υποστήριζε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος, απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία που οριζόταν αριθμητικά ίση με τον αριθμό της συμπολίτευσης, αυξημένο κατά ένα ποσοστό 1/10 του συνολικού αριθμού των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Το σκεπτικό ήταν να εξασφαλίζεται η ελάχιστη πλειοψηφία παραπομπής μόνο όταν συμφωνεί και ένα τμήμα της αντιπολίτευσης. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε περιλαμβάνεται αυτή η ρύθμιση με την προσθήκη ότι εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δε συγκεντρωθεί η ειδική αυτή πλειοψηφία, αλλά υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από δέκα τουλάχιστον μέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία η παραπομπή αποφασίζεται εφόσον υπέρ αυτής συγκεντρωθεί και πάλι η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με τις άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται η κατάργηση του συστήματος των ιδιώνυμων υπουργικών εγκλημάτων. Για όλες τις αξιόποινες πράξεις των μελών της κυβέρνησης εφαρμόζονται οι κοινές διατάξεις του ποινικού δικαίου. Στις ειδικές διατάξεις του νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών υπάγονται τα πλημμελήματα και κακουργήματα που τελούνται από υπουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όχι όμως τα πταίσματα. Για τις άσχετες με τα καθήκοντά του αξιόποινες πράξεις υπουργού όσο διαρκεί η θητεία του δε διώκεται ούτε συλλαμβάνεται, χωρίς άδεια της Βουλής, εκτός αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα. Επεκτείνεται έτσι και στους υπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα η βουλευτική ασυλία. Η παραγραφή ορίζεται σε πέντε χρόνια με έναρξη τη μέρα τέλεσης της πράξης, ωστόσο η προθεσμία παραγραφής αναστέλλεται όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος μέσα στην οποία τελέστηκε η πράξη. Η απόφαση της Βουλής να επιτρέψει την ανάκριση εναντίον υπουργού, μπορεί να παρθεί με πρωτοβουλία πενήντα τουλάχιστον βουλευτών και λειτουργεί ως κίνηση ποινικής δίωξης. Η απόφαση για κίνηση της διαδικασίας και σύσταση της προανακριτικής επιτροπής λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία. Καθιερώνεται ένα είδος "δεδικασμένου" για τον υπουργό που η Βουλή απέρριψε αίτηση δίωξής του. Διατηρείται το σύστημα των κατηγόρων βουλευτών. Ενδικα μέσα κατά της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου δεν προβλέπονται. Αναγνωρίζεται η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας μόνο υπέρ του κατηγορουμένου για τους λόγους που προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι συμμέτοχοι κατηγορούνται και δικάζονται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις.

ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ
Ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή

Ρυθμίζεται το θέμα του αγγελιόσημου με την τροπολογία που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι την τροπολογία καταψήφισαν με διάφορες προφάσεις η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Σιούφας είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την τροπολογία "για λόγους αρχής και όχι για τη ρύθμιση, η οποία έπρεπε να γίνει". Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Α. Λεντάκης συνέδεσε τη θετική ψήφο του κόμματός του με την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της απαλλαγής του αγγελιόσημου για τον επαρχιακό Τύπο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είπε: "Αυτοί που δε θέλουν να περάσει η τροπολογία είναι οι διαφημιστικές εταιρίες και πιθανά οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Αν υποστηρίζει αυτά τα συμφέροντα η ΝΔ, να το πει καθαρά. Η τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί". Απευθυνόμενος ακολούθως στον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, σημείωσε ότι παράλληλα πρέπει να γίνει δεκτή και η τροπολογία του ΚΚΕ για την απαλλαγή των τοπικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από το αγγελιόσημο, τονίζοντας ότι "είναι ένα ειδικό ζήτημα και καλό θα ήταν με την ευκαιρία αυτή να γίνει δεκτό, διότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη της επαρχίας". Απαντώντας ο Δ. Ρέππας στον Αντ. Σκυλλάκο είπε: "Τα θέματα αυτά μας απασχολούν. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Θα τα αντιμετωπίσουμε την επόμενη περίοδο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ