ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ: Δάνειο "μαμούθ" ύψους 130 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (πάνω από 30 δισ. δρχ.) εξέδωσε χτες η Αλφα Τράπεζα Πίστεως με συμμετοχή πολλών μεγάλων τραπεζών και διαχειριστές ξένες τράπεζες. Το προϊόν του δανείου - προφανώς - θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση εγχώριων δανείων σε συνάλλαγμα, τα οποία, με δεδομένη τη διαφορά των εγχώριων από τα ξένα επιτόκια και το μικρό κίνδυνο διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής, παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τα δραχμικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 1 στα 4 δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες είναι σε συνάλλαγμα, με αποτέλεσμα να "μένουν" από ρευστό. Οι συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης κατά πώς δείχνουν τα πράγματα πάνε στράφι...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας μεταβίβασης πακέτου μετοχών βρίσκονται η μητρική της Αττικής, Εμπορική Τράπεζα, και ο υποψήφιος αγοραστής, το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ). Οι διαφορές αποτίμησης της τράπεζας τελικά φαίνεται να μην είναι τόσο μεγάλες, καθώς τα δυο μέρη με αμοιβαίες υποχωρήσεις συγκλίνουν συνεχώς, γεγονός που παραδέχτηκε ο διοικητής της Τράπεζας Αττικής, Σούλης Αποστολόπουλος, κατά τη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ: Οι χρηματοδοτούμενοι από το "ειδικό κεφάλαιο" για τη βιοτεχνία οφείλουν να υποβάλλουν στην τράπεζα από την οποία δανείζονται βεβαίωση εγγραφής τους στο οικείο επιμελητήριο (βιοτεχνικό, εμπορικό επαγγελματικό ή μεικτό). Σε περίπτωση που η επιχείρηση ανήκει στον κλάδο της χειροτεχνίας, μπορεί, εναλλακτικά, να προσκομίζει ανάλογη βεβαίωση από τον ΕΟΜΜΕΧ. Η σχετική απόφαση πάρθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ: Την επιβολή ανώτατων τιμών πώλησης των καυσίμων ζητά με ανακοίνωσή της η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του καταναλωτή και των πρατηριούχων που είναι δεσμευμένοι με συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας με τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών. Επίσης, η Ενωση υπογραμμίζει ότι η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων διασφαλίζει την άσκηση ελέγχου και συμβάλει στην εξάλειψη της λαθρεμπορίας.

ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Με τη συμμετοχή των 14 από τα 25 μέλη του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου και 12 ψήφους υπέρ και 2 λευκά (αυτά της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων) εκλέχτηκε χτες πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ο Χ. Κεφάλας. Με ομόφωνη απόφαση των μελών που παρευρέθηκαν στη χτεσινή συνέλευση οι διαδικασίες διακόπηκαν προκειμένου να συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, με σκοπό τη συμμετοχή και των απόντων χτες μελών του ΔΣ.

ΚΛΑΔΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ
Εκαναν κυρίαρχο την "Καλτσεστρούτσι"

Η ιταλική πολυεθνική ελέγχει ήδη πάνω από το 52% της ελληνικής αγοράς

Ολοκληρώθηκε και τυπικά χτες το σκάνδαλο αφελληνισμού της τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας, με την οριστική παράδοση στην "Κονκρέτουμ" (όμιλος "Καλτσεστρούτσι") των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Σε εφαρμογή της συμφωνίας της 6ης του Δεκέμβρη 1995 μεταξύ πιστωτών των "Τσιμέντων Χαλκίδας" και "Κονκρέτουμ", ο ιταλικός όμιλος κατέβαλε χτες το ποσό των 27,5 περίπου δισ. δρχ., που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,9% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, που ως γνωστόν αυξήθηκε - μετά τη συμφωνία για την πώληση της εταιρίας - κατά 36 δισ. δρχ. Το υπόλοιπο ποσό των 9,1 περίπου δισ. δρχ., όπως προβλεπόταν απ' τη σχετική συμφωνία, κατέβαλαν από κοινού οι πιστωτές, οι οποίοι και θα ελέγχουν το 24% του μετοχικού κεφαλαίου των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Ειδικότερα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της "Κονκρέτουμ", η Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής κατέβαλε περίπου 5 δισ. δρχ., η ΔΕΗ 1,8 δισ. δρχ., η Εμπορική Τράπεζα 1,2 δισ. δρχ. και η ΕΤΒΑ περίπου 900 εκατ. δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά χρέη της επιχείρησης προς τους πιστωτές και τους διάφορους δημόσιους οργανισμούς φτάνουν τα 300 δισ. δρχ., ποσό που υπολείπεται κατά πολύ από το τίμημα που καταβάλλει η "Κονκρέτουμ" και που βέβαια θα περάσει ως βαριά κληρονομιά στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών. Με την πώληση και των "Τσιμέντων Χαλκίδας" στους Ιταλούς, διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική αγορά τσιμέντου, στην οποία η "Καλτσεστρούτσι" γίνεται πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού θα ελέγχει πάνω από το 52% της αγοράς, μέσω του 38% που ελέγχει η ΑΓΕΤ και του περίπου 14% των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, "Κονκρέτουμ" και ΤΙΤΑΝΑΣ βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο από κοινού των "Τσιμέντων Χαλκίδας", με την πώληση του 50% των μετοχών της στον ΤΙΤΑΝΑ.

ΤΖΙΡΟΣ ΑΓΟΡΑΣ
Στο ναδίρ η λαϊκή κατανάλωση

Μικρή αύξηση κατά 1,9% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 1996 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Από το ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης αύξηση κατά 3,8% στον τζίρο μόνο τον περασμένο Μάρτη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η παραπάνω εξέλιξη κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 1996 ήταν αναμενόμενη, μετά τη συνεχή πτώση που παρουσιάζει η λαϊκή κατανάλωση για έξι συνεχή χρόνια - το 1995 η πτώση ήταν 2,7% συγκριτικά με το 1994 - ωστόσο είναι εμφανές ότι βαδίζει σε "τεντωμένο σκοινί", ενώ δε φαίνεται άσχετη με την έξαρση που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην καταναλωτική πίστη. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι με την εφαρμοζόμενη εισοδηματική πολιτική υφίστανται σοβαρές απώλειες στα πραγματικά τους εισοδήματα, η όποια αναθέρμανση εμφανίζεται στην κατανάλωση έχει να κάνει άμεσα με το θεσμό του "πλαστικού χρήματος" που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ και ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παροτρύνοντας τους εργαζόμενους να ζήσουν με "δανεικά".

Ειδικότερα, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 1996, στο σύνολο της χώρας σημειώθηκε αύξηση 4,5% στον κλάδο "διατροφής", 2,9% στον κλάδο "επίπλων και οικιακού εξοπλισμού" και 3,1% στα "λοιπά είδη". Αισθητή μείωση κατά 6,7% εμφανίστηκε στο ίδιο διάστημα στον κλάδο "ένδυσης - υπόδησης".

Από την αναλυτική εικόνα των στοιχείων της ΕΣΥΕ για την πορεία του τζίρου των καταστημάτων της χώρας το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης του 1996 προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Στην περιφέρεια πρωτεύουσας, ο όγκος λιανικών πωλήσεων σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1995.
  • Τέλος, αύξηση κατά 4% σημειώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα.
ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΓΕΝΑΡΗΣ - ΑΠΡΙΛΗΣ
Αυξήθηκε 1,3% η βιομηχανική παραγωγή

Αυξημένη κατά 1,3% εμφανίστηκε η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία κατά το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης '96, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει για άλλη μια φορά ότι ο όγκος της παραγωγής στη μεταποίηση βρισκόταν το πρώτο τετράμηνο του 1996 σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 1980, καθώς στους 12 από τους 20 κλάδους της βιομηχανίας η παραγωγή εμφανίζεται μικρότερη από την περίοδο εκείνη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1996 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως, παρουσίασε αύξηση κατά 0,7%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε κατακόρυφη πτώση κατά 10,5%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 1,3%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσιάζει αύξηση κατά 4,7%.

Εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν την εξέλιξη των παραπάνω δεικτών μόνο κατά τον περασμένο Απρίλη,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1995, δείχνουν τα εξής:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσιάζει αύξηση κατά 1,5%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει μείωση κατά 1,2%.Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε κυρίως από την πτώση των δεικτών των παρακάτω επιμέρους κλάδων: μεταλλείων μεταλλευμάτων νικελίου και σιδηρομεταλλευμάτων, μεταλλείων θειούχων μεικτών - βαριτίνης και μεταλλείων λευκολίθου (μαγνησίτη).
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 1,3%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσιάζει αύξηση κατά 5,5%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ