ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Κρουαζιέρα ειρήνης

Κρουαζιέρα ειρήνης διοργανώνουν την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 8.30 το πρωί, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση, ο Σύλλογος Γυναικών "Η Κυψέλη" και ο Σύλλογος Γυναικών "Η στοργή του παιδιού". Το καράβι "Καπετάν Σαρρής" θα αποπλεύσει για το Αγκίστρι από την προβλήτα του Αγ. Σπυρίδωνα. Το εισιτήριο της κρουαζιέρας είναι 3.000 δραχμές και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία των συνδιοργανωτών.

ΠΑΣΟΚ
Αρωμα Συνεδρίου

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του κόμματος

Με όλα τα "ακανθώδη" θέματα ανοιχτά αρχίζει σήμερα στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" η 8η Σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία συνεδρίασή της αναμένεται από πολλούς ως μια "πρόβα τζενεράλε" πριν το 4ο Συνέδριο του κόμματος. Τα "αγκάθια" δεν είναι άλλα από τη θέσπιση ή μη της θέσης αντιπροέδρου του κόμματος και - φυσικά - ποιο πρόσωπο θα την καταλάβει. Ο Α. Τσοχαντζόπουλος και οι συν αυτώ επιμένουν για εκλογή αντιπροέδρου, μιλώντας για νέα δομή του κόμματος που θα περιλαμβάνει τον αντιπρόεδρο, τον πρωθυπουργό και την Πολιτική Γραμματεία. Αλλα στελέχη μιλούν για "αναπληρωτή πρόεδρο" που θα είναι σε θέση να ασκήσει όσα καθήκοντα δε θα μπορεί να ασκήσει ο Α. Παπανδρέου. Κύκλοι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό τελευταία καλλιεργούν την άποψη πως δε χρειάζεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργού. Φυσικά η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις σ' αυτό το "σταυρόλεξο", ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τους όρους διεξαγωγής της μάχης. Αλλωστε όλες οι πλευρές ετοιμάζουν τις δυνάμεις τους για το - έτσι κι αλλιώς - κρίσιμο 4ο Συνέδριο.

Συμβιβασμός για τις "τρελές αγελάδες"

Ο "τρελές αγελάδες" δεν τορπίλισαν τελικά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Φλωρεντίας. Η βρετανική κυβέρνηση απέσπασε τη σταδιακή άρση του εμπάργκο για τα βοοειδή, η ιταλική κυβέρνηση διέσωσε τις διαδικασίες της Συνόδου που κινδύνευαν να τιναχτούν στον αέρα από τον πρωθυπουργό Τζ. Μέιτζορ και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές προετοιμάζονται να γευτούν "σταδιακά" τα επικίνδυνα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κρέατα, όπως επιβάλλουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που διαχειρίζονται το εμπόριο βοδιών στην Ευρώπη.

Χτες το πρωί στη Φλωρεντία, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Ιταλός ομόλογός του και ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, είχαν πρόγευμα εργασίας, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις Βρετανίας με τους Ευρωπαίους Εταίρους για το θέμα των "τρελών αγελάδων".

Στη συνάντηση αυτή, βρέθηκε τρόπος για το συμβιβασμό, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές βοδινού κρέατος από τη Βρετανία.

Παρ' όλα αυτά, γερμανικές διπλωματικές πηγές, αφού υπογράμμιζαν πως θέση της Βόννης είναι να "αποδραματοποιηθούν" οι τόνοι για το θέμα των "τρελών αγελάδων", συμπλήρωναν πως οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που οδηγούν στην άρση του εμπάργκο για τα βρετανικά προϊόντα βοδινού κρέατος δεν πρόκειται να ληφθούν από τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά στο επίπεδο των υπουργών Γεωργίας και Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ