ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αναχώρησε η αποστολή ειρήνης

Αναχώρησε προχτές τα μεσάνυχτα, με λεωφορείο από την πλατεία Κάνιγγος, η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, με προορισμό το Βελιγράδι, υλοποιώντας την απόφαση που πρόσφατα πήρε η γραμματεία της οργάνωσης σε έκτακτη συνεδρίασή της.

Οι φίλοι της Ειρήνης, από τις 11 μμ είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κάνιγγος, προκειμένου εκεί να κανονιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού. Το κλίμα ήταν αισιόδοξο και δεν έλειπαν οι σχολιασμοί για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γιουγκοσλαβία.

"Ειρήνη, φιλία και συνεργασία ανάμεσα σε όλους του λαούς", έγραφε το ένα από τα δύο πανό που είχαν μαζί τους οι αντιπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ και μάλιστα σε δύο γλώσσες ελληνικά και σερβικά (λατινική και κυριλλική γραφή), το οποίο πρόδιδε άλλωστε και το χαρακτήρα αυτής της αποστολής ειρήνης. "Στα πλαίσια των αποφάσεων του Βαλκανικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούμε τη σημερινή εκδήλωση", επισήμανε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ο επικεφαλής της αποστολής Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργ. γραμματέας της ΕΕΔΥΕ για να συνεχίσει: "Είναι μια συμβολική συμμετοχή, μια αντιπροσωπεία η οποία πηγαίνει στο Βελιγράδι, συνοδεύοντας την ανθρωπιστική βοήθεια, με τρόφιμα και φάρμακα για τους πρόσφυγες της Βοσνίας, οι πρόσφυγες οι οποίοι δημιουργήθηκαν έπειτα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που δημιούργησε τον εμφύλιο στα Βαλκάνια". Μαζί με το πούλμαν της αποστολής έφυγε κι ένα φορτηγό του Ερυθρού Σταυρού, που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια.

"Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας", συμπλήρωσε ο Γρ. Πετρόπουλος, "δηλώνει "παρών", καθώς και τη θέλησή του, την πεποίθησή του, να αγωνιστεί για Βαλκάνια ειρηνικά, χωρίς την παρουσία του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών και, στα πλαίσια αυτά, συντονίζει τα βήματά του με τα άλλα βαλκανικά κινήματα, προκειμένου να αγωνιστεί γι' αυτό το σκοπό".

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αναμένεται να συναντηθεί διαδοχικά με την Επιτροπή Ειρήνης των Σκοπίων, καθώς και με την αντίστοιχη οργάνωση στο Βελιγράδι. Θα τους ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τις εντάσεις στο Αιγαίο, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συντονισμού της δράσης των βαλκανικών κινημάτων ειρήνης.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σταθμός στη δράση των κομμουνιστών

Συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα Συνδιασκέψεις, Αχτιδικών, Νομαρχιακών και Οργανώσεων Περιοχών του ΚΚΕ. Με οδηγό τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου και με όπλο τις πλούσιες αγωνιστικές εμπειρίες, οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες αποφασίζουν τη δράση τους για το επόμενο χρονικό διάστημα, παίρνουν τις πρώτες εξειδικευμένες αποφάσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων του Συνεδρίου και εκλέγουν τα νέα καθοδηγητικά τους όργανα. Οι κομμουνιστές του Ηρακλείου προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δική τους Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη. Οπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της ΝΕ, Μανώλης Συντιχάκης, φιλοδοξούν η Συνδιάσκεψη "να αποτελέσει σταθμό στην πορεία της Κομματικής Οργάνωσης, ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα στηριγμένο στις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, με κύρια κατεύθυνση τη δημιουργία των όρων για μια πλατιά συνένωση όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων της νεολαίας και των συνταξιούχων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ