ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
10Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Στην κόψη του... ημιτελικού

Αγγλία - Γερμανία και Τσεχία - Γαλλία διεκδικούν σήμερα την πρόκρισή τους στον τελικό του EYRO '96. Εξαιρουμένης της διοργανώτριας, οι ομάδες θα στερηθούν τις υπηρεσίες βασικών ποδοσφαιριστών τους

Σε δύο γήπεδα θα παιχτεί σήμερα το... προτελευταίο ημίχρονο του 10ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στο Γουέμπλεϊ (21.30, ΕΤ-1) Αγγλία - Γερμανία και στο Ολντ Τράφορντ (18.00, σε μαγνητοσκόπηση 23.30, ΕΤ-2) Τσεχία - Γαλλία θα επιδιώξουν να συνεχίσουν την πετυχημένη πορεία τους και να εξασφαλίσουν μια θέση στον τελικό. Η διήμερη ξεκούραση τελείωσε.

Οι τέσσερις αντίπαλοι χάρηκαν την πρόκρισή τους στον ημιτελικό, κατέστρωσαν τα πλάνα τους και ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους. Σε ποιο βαθμό; Θα το μάθουμε σήμερα. Οι κερδισμένοι διατηρούν ζωντανή την ελπίδα να κατακτήσουν την ποδοσφαιρική πρωτοκαθεδρία στη Γηραιά Ηπειρο και οι χαμένοι... "χάνονται".

Φαβορί εναντίον αουτσάιντερ

Η έκπληξη της διοργάνωσης (Τσεχία) και ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου (Γαλλία) διασταυρώνουν σήμερα τα "ξίφη" τους. Τα προγνωστικά θέλουν τους "πετεινούς" να εξασφαλίζουν τη νίκη - πρόκριση, όμως η ως τώρα πορεία των Τσέχων δεν επιτρέπει σε κάποιον να τους ξεγράψει αναφανδόν.

Η αναμέτρηση αυτή μπορεί να παραλληλιστεί με τη "μονομαχία" του Γολιάθ με τον Δαβίδ. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι απώλειες των δύο πλευρών (και η σημασία τους), τότε τα χαρακτηριστικά σχεδόν ταυτίζονται. Το αποτέλεσμα δεν ξέρουμε. Η Γαλλία θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Καρεμπέ (τιμωρημένος) και του Ντουγκαρί, ο οποίος σήμερα υποβάλλεται σε εγχείρηση στους συνδέσμους του δεξιού του ποδιού.

Ομως, ο Ζακέ έχει τις εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο του. Το ίδιο δε συμβαίνει (θεωρητικά τουλάχιστον) με τον Ουρίν, που δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Λατάλ, Σουχοπάρεκ, Κούκα, Μπέιμπλ. Απώλειες σαφώς μεγαλύτερες, όχι μόνο αριθμητικά. Παρ' όλα αυτά, οι Τσέχοι δηλώνουν αισιόδοξοι, παρομοιαζόμενοι με τους Δανούς το 1992.

"Μη μας θεωρείται αποκλεισμένους", είπε ο Πομπόρσκι, "είμαστε απόλυτα ήρεμοι αφού δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε", πρόσθεσε ο Λατάλ. Οι "τρικολόρ" από την άλλη δεν επιτρέπουν σιγουριά που μπορεί να φέρει χαλάρωση και καταστροφή... "Το ματς είναι παγίδα. Με βασικούς ή αναπληρωματικούς η Τσεχία παραμένει επικίνδυνη", ανέφερε ο Ζακέ, ενώ ο Ντεσάμπ παραδέχτηκε: "Είμαστε το λογικό φαβορί αλλά πρέπει να το αποδείξουμε στο γήπεδο".

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Χόρνακ, Κάντλετς, Νέμετσεκ, Κούμπικ, Νέμετς, Φρίντεκ, Νέντβεντ, Πομπόρσκι, Μπέργκερ, Σμίτσερ.

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Τουράμ, Μπλαν, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Γκερέν, Λαμουσί, Ντεσάμπ, Ζιντάν, Τζοργκαέφ, Λοκό.

Ντέρμπι "αναμνήσεων"

Υπό εντονότατα φορτισμένο κλίμα θα διεξαχθεί σήμερα ο δεύτερος ημιτελικός του EYRO '96. Αιτία δεν είναι μόνο η σπουδαιότητα του παιχνιδιού αλλά και η προϊστορία. Οι Αγγλοι στην προσπάθειά τους να ντοπάρουν ψυχολογικά παίχτες και φιλάθλους δε δίστασαν να ανατρέξουν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο! Στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων υπάρχουν σχετικές αναφορές και φωτογραφίες, ακόμα και το γράμμα με το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσάμπερλεν το 1939 κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία... Από την πλευρά τους οι Γερμανοί απάντησαν με ειρωνικές ερωτήσεις του στιλ "γιατί η γενέτειρα του ποδοσφαίρου δεν έχει στεφθεί ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης".

Η κόντρα υφίσταται όμως και στο αμιγώς αθλητικό πεδίο. Πριν από 30 χρόνια στο ίδιο γήπεδο οι Αγγλοι κατέκτησαν το παγκόσμιο κύπελλο, για τα προκριματικά του EYRO '72 τα "πάντσερ" τους κέρδισαν 3 - 1, στον ημιτελικό του περασμένου Μουντιάλ οι Γερμανοί μετέτρεψαν το 0 - 2 σε 3 - 2 και πάει λέγοντας.

Στον κατάμεστο λοιπόν "ναό του ποδοσφαίρου" οι δύο ομάδες θέλουν να πάρουν την πρόκριση, αλλά και εκδίκηση για τους δικούς τους λόγους. Εισιτήριο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα με συνέπεια να οργιάζει η "μαύρη αγορά". Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή ή όχι του τραυματισμένου Κλίνσμαν.

Οι Γερμανοί βεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να παίξει ενώ οι Αγγλοι αμφιβάλλουν μέχρι να το διαπιστώσουν, όπως χαρακτηριστικά λένε. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα για τον Φογκτς διογκώνει η απουσία (για τον ίδιο λόγο) του Μπόμπιτς. Ετσι ο μόνος επιθετικός είναι ο Κουντζ.

Από την άλλη ο Βέναμπλς όχι μόνο δεν έχει τέτοια προβλήματα αλλά επιστρέφει ο Ινς και η ομάδα του ισχυροποιείται τα μέγιστα. Κάποιοι μικροτραυματισμοί ποδοσφαιριστών του δεν τον απασχολούν και έτσι απερίσπαστος καταστρώνει τα πλάνα που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν τα "λιοντάρια" στην πολυπόθητη νίκη.

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Φ. Νέβιλ, Ανταμς, Πιρς, Αντερτον, Ινς, Σάουθγκέιτ, Γκασκόιν, Μακ Μάναμαν, Σίρερ, Σέριγχαμ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ζάμερ, Ρόιτερ, Χέλμερ, Μπάμπελ, Σολ, Χάιζλερ, Μέλερ, Αϊλτς, Ζίγκε, Κουντζ.

Μαραντόνα... "Μοντεχρήστος"

Σαν θεό, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, δεν τον βλέπουν πλέον μόνο οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι αλλά και η Ολυμπιακή ομάδα ξιφασκίας της Αργεντινής. Ο διάσημος ποδοσφαιριστής έδωσε τα 10.000 δολάρια που απαιτούνταν για να μεταβεί η αποστολή στην Ατλάντα.

Το υπουργείο Αθλητισμού της λατινοαμερικάνικης χώρας αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα και οι ξιφομάχοι δήλωσαν αποφασισμένοι να πλένουν τζάμια αυτοκινήτων στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες για να εξασφαλίσουν τα χρήματα. Τελικά από τη... λάτζα, τους γλίτωσε ο "Ντιεγκίτο".

Ακόμα ο ιδιόρρυθμος ποδοσφαιριστής προτίθεται μέσω του δικηγόρου του να καταβάλλει αποζημίωση 10.250 δολαρίων στους έξι δημοσιογράφους που είχε τραυματίσει με αεροβόλο έξω από το σπίτι του. Ο Μαραντόνα για την πράξη του αυτή είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλακή, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο.

ΑΕΚ
Μυστικότητα για τον ξένο

Φουντώνουν οι φήμες για τον ξένο παίχτη που θα αποκτήσει η ΑΕΚ, αλλά με σιγουριά κανείς δεν μπορεί να πει κάτι. Το θέμα χειρίζονται κυρίως ο Μ. Τροχανάς και ο Π. Ραβούσης, που φροντίζουν να κρατούν "κλειστά τα χαρτιά τους". Ονόματα αραδιάζονται σωρηδόν και πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις όποιες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το μόνο γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, είναι η θέση και η χώρα προέλευσης του παίχτη.

Πρόκειται λοιπόν για αμυντικό από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αλλοι μιλούν για Κροάτη, άλλοι για Σέρβο. Δύο ονόματα "παίζουν" αυτή τη στιγμή. Είναι ο Ελβις Μπραϊκοβιτς της Μόναχο 1860, που βρέθηκε στα γήπεδα της Αγγλίας και ο Σλόμπονταν Κομλιάνοβιτς της Αϊντραχτ. Πάντως κάποιοι άλλοι διαφωνούν με όλα αυτά και δεν αποκλείουν εκπλήξεις.

"Τζέντλεμαν" οι Δανοί

Η Δανία, αν και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο του ΕΥΡΩ '96, διεκδικεί το βραβείο φερ πλέι που έχει θεσπίσει η ΟΥΕΦΑ. Η Δανία βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα - μεταξύ των ομάδων που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση - με 8,19 βαθμούς. Ακολουθεί η Αγγλία με 8,14 και η Ιταλία με 8. Τελευταία στη σχετική λίστα με 6,76 πόντους βρίσκεται η Ελβετία.

  • Η Γαλλία είναι πλέον το φαβορί για την κατάκτηση του ΕΥΡΩ '96 σύμφωνα με τους μπουκμέικερς του Λονδίνου. Οι "τρικολόρ" παίζονται με 7 - 4, ενώ οι Γερμανοί από 2 - 1 έπεσαν στο 9 προς 4. Ο τραυματισμός του Γιούργκεν Κλίνσμαν μείωσε τις πιθανότητες των "πάντσερ" για την κατάκτηση του τίτλου. @Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια των δύο ημιτελικών σήμερα, γεγονός που εξόργισε πολλούς Αγγλους φιλάθλους οι οποίοι περίμεναν ώρες μπροστά στα ειδικά περίπτερα για να προμηθευτούν τα "μαγικά χαρτάκια".
ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Στον τελικό η Παγκάλου

Η πρόκριση της Μαρίας Παγκάλου στις "8" του τελικού της κορδέλας και η όγδοη θέση που πήρε, ήταν μια ακόμη διάκριση για την ελληνική γυμναστική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ρυθμικής γυναικών μόνο στα όργανα, που έγινε στη Βουδαπέστη. Η πρωταθλήτρια του Αλέξανδρου Θεσσαλονίκης βαθμολογήθηκε με 9,600 στον τελικό της κορδέλας, δείχνοντας ότι είναι σε καλή κατάστασηενόψει της Ολυμπιάδας της Ατλάντα. Τα μετάλλια μοιράστηκαν και πάλι οι παραδοσιακές δυνάμεις των Ανατολικών Χωρών. Χρυσό μετάλλιο στην κορδέλα η Ουκρανή Βιτριτσένκο, στην μπάλα η επίσης Ουκρανή Σερεμπριάνσκαγια, η Βουλγάρα Πέτροβα και η Βιτριτσένκο της Λευκορωσίας στο σχοινάκι, η Λουκιανένκο από τη Λευκορωσία στις κορύνες.

Ο Κάρελ Πομπόρσκι θα είναι το μεγάλο ατού της Τσεχίας στον σημερινό ημιτελικό με τη Γαλλία

Γαλαξίας αστέρων στη Νέα Υόρκη

Η Μεικτή Κόσμου στις 14 Ιούλη θα αντιμετωπίσει στη Ν. Υόρκη την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, στον πρώτο αγώνα "Ολ Σταρ" που διοργανώνει η ΦΙΦΑ, με απώτερο σκοπό η "φιέστα" να καθιερωθεί σε ετήσια βάση. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας έχει αναλάβει ο Δανός προπονητής Ρίτσαρντ Μίλερ Νίλσεν με βοηθούς τον Στιβ Σάμσον (Αμερική) και Μπόρα Μιλουτίνοβιτς (Γιουγκοσλαβία). Τη Μεικτή Κόσμου απαρτίζουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Χόρχε Κάμπος (Μεξικό), Ρενέ Χιγκίτα (Κολομβία).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μαρσέλ Ντεσαγί (Γαλλία), Φερνάντο Ιέρο (Ισπανία), Μαρκ Φις (Ν. Αφρική), Λόταρ Ματέους (Γερμανία), Νεντ Ζέλιτς (Αυστραλία).

ΜΕΣΟΙ: Κράσιμιρ Μπαλάκοφ (Βουλγαρία), Νταβίντ Ζινολά (Γαλλία), Τζον Χαρκς (ΗΠΑ), Πολ Ινς (Αγγλία), Φερνάντο Ρεντότο (Αργεντινή).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γιούργκε Κλίνσμαν (Γερμανία), Μίκαελ Λάουντρουπ (Δανία), Κάζου Μιούρα (Ιαπωνία), Αμπεντί Πελέ (Γκάνα), Ρομάριο (Βραζιλία), Τζιανλούκα Βιάλι (Ιταλία), Ζορζ Γουεά (Λιβερία), Τζιανφράνκο Τζόλα (Ιταλία).

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
33ο Ράλι Αιγαίου

Αφιερωμένο στην ελληνικότητα των ακριτικών νησιών του Αιγαίου είναι το 33ο Ράλι Αιγαίου, το οποίο ξεκινάει την Παρασκευή. Θα λάβουν μέρος περίπου 40 σκάφη, τα οποία θα πραγματοποιήσουν επτά ιστιοδρομίες με κύριους άξονες την Πάτμο και τα Ψαρά.

Οι διαδρομές για τις οποίες τα "πανιά θ ανοίξουν" είναι: 12/7 Φάληρο - Πάτμος (155 ν. μ.), 16 και 17/7 όρμος Πάτμου (18 ν. μ.), 18/7 Πάτμος - Ψαρά (125 ν. μ.), 21/7 Ψαρά - Βουλιαγμένη (107 ν. μ.).

Οσιμ αντί Μπλάζεβιτς;

Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της Κροατίας. Αυτό μετέδωσε η τηλεόραση του Ζάγκρεμπ, χωρίς όμως να κάνει γνωστούς τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει την απόφαση αυτή ο παλιός τεχνικός ηγέτης του ΠΑΟΚ. Υποψήφιος να πάρει τη θέση του είναι ένας γνωστός στο ελληνικό κοινό, ο Ιβιτσα Οσιμ, που πέρασε από τον Παναθηναϊκό.

Ο Κρίστο Μπόνεφ είναι ο υπ' αριθμόν ένα υποψήφιος να αναλάβει το τιμόνι της Εθνικής Βουλγαρίας. Ο Μπόνεφ, που είναι από τις μεγάλες φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας, θα πάρει τη θέση του Ντίμιταρ Πένεφ, που είναι υπ' ατμόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ