ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Ανατιμήσεις με τη μέθοδο των "νέων σκευασμάτων"

Εντείνονται τα κόλπα κυβέρνησης - φαρμακοβιομηχάνων για έμμεσες ανατιμήσεις σε δεκάδες φάρμακα

Στην τελική ευθεία έχει μπει το δελτίο τετρακοσίων... "πρωτοκυκλοφορούντων" φαρμάκων, οι τιμές των οποίων έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου), ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα ξεκινήσει η ανακοστολόγηση των κυκλοφορούντων. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η έγκριση τιμής στα 400 φαρμακευτικά σκευάσματα, που είχαν συσσωρευτεί στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στο διάστημα, δηλαδή, που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι συζητούσε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο καθορισμού των τιμών στα φάρμακα. Λόγος γίνεται για την περίφημη "ανακοστολόγηση" για τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και τις αλλαγές στον τρόπο κοστολόγησης των νέων σκευασμάτων. Ετσι, αναμένεται η έγκριση του νέου δελτίου από την αρμόδια επιτροπή τιμών φαρμάκων και η υπογραφή του υφυπουργού Ανάπτυξης, προκειμένου να "βγουν" στην αγορά.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο σύνολο των τετρακοσίων "νέων" σκευασμάτων πολλά μόνο κατ' όνομα είναι "νέα", βάσει της γνωστής τακτικής των φαρμακοβιομηχάνων να αλλάζουν συσκευασία, ονομασία ή δοσολογία σε διάφορα σκευάσματα, αξιώνοντας να κυκλοφορήσουν στην αγορά με εντελώς... "νέα" τιμή ως "πρωτοκυκλοφορούντα", ενώ στην πραγματικότητα τίποτα καινούριο δεν έχουν να προσφέρουν. Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται και από την τελευταία αγορανομική διάταξη που υπογράφτηκε τον περασμένο Απρίλη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη,με την οποία παρά τις αρχικές βαρύγδουπες εξαγγελίες περί "νέου" τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων, τίποτα δεν άλλαξε επί της ουσίας. Στην πραγματικότητα τα υπερκέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και οι συνεχείς τους αξιώσεις για ανατιμήσεις όχι μόνο παραμένουν στο απυρόβλητο, αλλά διασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο, με καινούρια "κόλπα". Για παράδειγμα στα εγχωρίως παραγόμενα - συσκευαζόμενα σύμφωνα με τη διάταξη, προβλέπεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη πιο... "ρεαλιστική" κλίμακα για τις δαπάνες διοίκησης - διάδοσης - διάθεσης των φαρμάκων. Στην ουσία δηλαδή, στο όνομα της στήριξης των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων όχι μόνο υποβαθμίζεται ο χαρακτήρας του φαρμάκου ως κοινωνικό αγαθό, αλλά εκχωρείται στους μεγαλοεπιχειρηματίες το δικαίωμα να απαιτούν υπέρογκες ανατιμήσεις βάσει των συνολικών κοστολογίων που θα επικαλούνται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η επιλογή αυτή ουσιαστικά παραπέμπει σε παρασκηνιακές επαφές και δείχνει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, με τους οποίους βεβαίως η κυβέρνηση όχι μόνο θέλει να αποφύγει κάθε ιδέα σύγκρουσης, σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν οι εκπρόσωποί της πριν λίγο καιρό, αλλά προσπαθεί παντοιοτρόπως να ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στο διάστημα των δύο χρόνων που τυπικά δεν εγκρίνονταν τιμές για νέες κυκλοφορίες φαρμάκων, ένας σημαντικός αριθμός σκευασμάτων έχει στην πραγματικότητα ακριβύνει, καθώς με τον καιρό καταργούνταν τα "πρωτότυπα", που ήταν σημαντικά φτηνότερα, και στην αγορά παρέμεναν μόνο τα δήθεν "νέα" - η κυκλοφορία των οποίων είχε εγκριθεί από το υπουργείο το προηγούμενο διάστημα - με πολύ υψηλότερες τιμές.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας, που επικαλείτο ως πηγή "εκπροσώπους του κλάδου", 750 νεοεισαχθέντα φάρμακα, κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω λήξης της ημερομηνίας χρήση τους, εξαιτίας καθυστέρησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να ολοκληρώσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ