ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Πάτρα παίρνει τη σκυτάλη

Αύριο συγκέντρωση στις 9 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Με πανεξόρμηση των κομματικών και κνίτικων δυνάμεων στο νομό, η ΝΕ Αχαϊας εντείνει τις προσπάθειές της για την επιτυχία της αυριανής συγκέντρωσης με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πλατεία Γεωργίου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ΠΑΤΡΑαύριο Πέμπτη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

- Στις 10.30 π.μ. επίσκεψη στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ και ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

- Στις 11.30 π.μ. συνάντηση με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ (τμήμα Δυτικής Ελλάδας) και κλαδικούς συλλόγους Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων και Χημικών.

- Στη 1 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα συντακτών.

- Στις 6.30 μ.μ. συνάντηση με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

- Στις 7 μ.μ. συνάντηση με Εργατικά Σωματεία της Πάτρας.

- Στις 9 μ.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει η ΝΕ Αχαϊας στην πλατεία Γεωργίου.

Καθημερινές εξορμήσεις

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ με καθημερινές εξορμήσεις στις πόλεις, στα εργοστάσια και την ύπαιθρο του νομού, ενημερώνουν τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, τους εργαζόμενους και τους αγρότες για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, καλώντας τους να δώσουν μαζικά το "παρών" στην πρώτη μεγάλη πολιτική μετασυνεδριακή συγκέντρωση στην Αχαϊα.

Στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, η ΝΕ Αχαϊας τονίζει:

"- Οι χιλιάδες άνεργοι της Αχαϊας, τα δεκάδες κλειστά εργοστάσια (Π - Π, "Χαρτοποιία", ΑΜΓΚΡΕ, ΒΕΣΟ κλπ.).

- Το καθεστώς της μαύρης εργασίας στα πολυεθνικά καταστήματα, η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης (8ωρο κλπ.).

- Η τρομοκρατία και οι απολύσεις στα εργοστάσια του ιματισμού.

- Η σκληρή λιτότητα.

- Η αγωνία, η ανασφάλεια και ο μαρασμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πνίγονται από την επέλαση των πολυεθνικών.

- Η απόγνωση της φτωχής αγροτιάς της Αιγιάλειας, των κτηνοτρόφων της ορεινής Αχαϊας, των φτωχών δουλευτάδων της υπαίθρου, που βλέπουν το βιος τους, το μόχθο τους να λεηλατείται από τα αρπαχτικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Βρυξελλών.

- Η αγωνία και η άνιση μάχη που δίνουν οι χιλιάδες νέοι για τη μόρφωση και την είσοδό τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

- Η εγκατάλειψη των χιλιάδων σεισμόπληκτων στην Πάτρα και το Αίγιο που η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες και εργάτες που ζουν με μισθούς πείνας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Πολιτικών που στηρίζονται και από τις γνωστές εφεδρείες ("ΣΥΝ", Πολιτική Ανοιξη και ΔΗΚΚΙ).

Είναι ο μονόδρομος που καλούν το λαό να περπατήσει για να εκτιναχθούν στα ύψη τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι ο μονόδρομος που οδηγεί τη χώρα μας πιο βαθιά στο άρμα της εξάρτησης και σε κινδύνους πολεμικών αναμετρήσεων με τους γειτονικούς λαούς.

Είναι ο μονόδρομος του σάπιου εκφυλιστικού καπιταλιστικού συστήματος, ο μονόδρομος στα ναρκωτικά, στην υποκουλτούρα και τον σκοταδισμό των μεγάλων ιδιωτικών ΜΜΕ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Ο δρόμος της ΠΑΛΗΣ, της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ της εργατικής τάξης, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων, της νεολαίας.

Ο δρόμος της συγκρότησης ενός πανίσχυρου Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης που θα συγκρούεται με την εξάρτηση και τα μονοπωλιακά συμφέροντα, θα ανοίγει το δρόμο για το φωτεινό μέλλον, το Σοσιαλισμό.

ΤΟ ΚΚΕ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ.

ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ".

Ηδη έχουν καθοριστεί οι προσυγκεντρώσεις στις οποίες θα συγκεντρωθούν τα μέλη, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οι ΚΟΒ και ΟΒ των Βορείων Συνοικιών, της Εργατικής Αχτίδας και του Πανεπιστημίου θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Ολγας), αυτές των Νοτίων Συνοικιών και της Υπαίθρου στα Ψηλαλώνια.

Επικίνδυνη λογική

Κάποιοι φαίνεται πως φοβούνται την προσέγγιση των λαών της Ελλάδας και Τουρκίας. Τους φοβίζει, ίσως τους ξαφνιάζει, ένα διαφορετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο λαών, από αυτό που συνήθως επικρατεί στις σχέσεις των κυβερνήσεών τους. Στο δικό τους οπλοστάσιο τα μόνα όπλα που υπάρχουν, αυτά που ξέρουν να χειρίζονται, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι αυτά της έντασης, της καλλιέργειας δυσπιστίας και ανασφάλειας ανάμεσα στους λαούς, του αδιέξοδου κυνηγητού των εξοπλισμών. Η φιλία, ή τουλάχιστον η καλή γειτονία, η αμοιβαία κατανόηση των λαών, η εδραίωση της εμπιστοσύνης θεωρούνται από κάποιους συνώνυμα της εθνικής μειοδοσίας και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με συμπάθεια.

Δεν είναι μόνο οι επικίνδυνες απόψεις που εξέφρασε ο νομάρχης της Σάμου, θέλοντας να δικαιολογήσει την ενέργεια του ελληνικού προξενείου της Σμύρνης, που, με την κάλυψη του υπουργείου Εξωτερικών, έθεσε εμπόδια στη χορήγηση βίζας σε Τούρκους δημοσιογράφους και πολίτες. Ο συγκεκριμένος νομάρχης υποστήριξε ακόμη, ότι δεν μπορεί να γίνονται φιλειρηνικές εκδηλώσεις την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει τους "εταίρους μας" στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την τουρκική επιθετικότητα.

Είναι προφανές, πως, ανάμεσα σε ορισμένους τουλάχιστον κρατικούς και άλλους παράγοντες, υπάρχει μια έρπουσα λογική, η οποία ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές αποκτά κυρίαρχο χαρακτήρα. Με βάση αυτή τη λογική, η ενίσχυση της έντασης και της ψυχρότητας αποτελούν βασικό όπλο για την απόκρουση της τουρκικής προκλητικότητας. Θεωρούν, λοιπόν, ότι το όποιο χάσμα- που ήδη υπάρχει - πρέπει να ανοίξει ακόμα περισσότερο.

Τα αποτελέσματα, όμως, της λογικής τους είναι τα ακριβώς αντίθετα απ' αυτά που δήθεν επιδιώκουν. Η καλλιέργεια ενός κλίματος δυσπιστίας και εχθρότητας ανάμεσα στους δύο λαούς είναι το πλέον πρόσφορο έδαφος, για να εφαρμόζεται και να ευδοκιμεί η ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Για να κρύβονται οι πραγματικοί υπεύθυνοι και τα βαθύτερα αίτια, τόσο των γενικότερων ελληνοτουρκικών προβλημάτων, όσο και της επίμονα συνεχιζόμενης τελευταία κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Για να παγιδεύονται οι δυο λαοί στα επικίνδυνα και τυχοδιωκτικά "παιγνίδια" της "νέας τάξης" στην περιοχή, όπως και σ' αυτά των τοπικών υποτακτικών και εκπροσώπων της. Για να αμβλύνονται οι αντιστάσεις τους και να οδηγούνται αφοπλισμένοι και ανήμποροι να αντιδράσουν στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των εκατέρωθεν του Αιγαίου ολιγαρχιών.

Ισως τα προαναφερόμενα να είναι οι πραγματικοί στόχοι όσων πρεσβεύουν και προωθούν τη λογική της καχυποψίας και της εχθρότητας ανάμεσα στους δύο λαούς. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, η πραγματικότητα και ιδιαίτερα οι ολοφάνερα αρνητικές συνέπειες της λογικής τους είναι δεδομένες. Και είναι επιτακτικά αναγκαίο, ιδιαίτερα στις σημερινές, επικίνδυνες για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής συνθήκες, να δώσουν οι λαοί τη δική τους απάντηση. Να πληθύνουν ακόμη περισσότερο τα ενθαρρυντικά μηνύματα προσέγγισης και κατανόησης. Να γίνουν ακόμη περισσότερες οι γέφυρες επικοινωνίας και να ενισχυθούν παραπέρα οι φιλικοί δεσμοί και οι κοινοί αγώνες. Οι αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες των "Δημοσιογράφων για την Ειρήνη στο Αιγαίο" είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των μεγάλων δυνατοτήτων που πραγματικά υπάρχουν.

Αύριο η παγκερκυραϊκή συγκέντρωση

Στις 9 μμ στην "Πλακάδα τ' Αγιού" με ομιλητή τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι κομμουνιστές της Κέρκυρας έχουν μπει με ενθουσιασμό στη δουλιά για την οργάνωση της παγκερκυραϊκής πολιτικής συγκέντρωσης, που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 9 μ.μ. στην "Πλακάδα τ' Αγιού", με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Δ. Γόντικα περιλαμβάνει: Επίσκεψη σε ξενοδοχειακές μονάδες και συζήτηση με τους εργαζόμενους, συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και ομιλία στην παγκερκυραϊκή συγκέντρωση.

Για την επιτυχία της συγκέντρωσης οι κομμουνιστές της Κέρκυρας πραγματοποιούν εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, σε συνοικίες της πόλης, καθώς και σε χωριά του νομού, διανέμοντας το κάλεσμα της ΝΕ Κέρκυρας, η οποία τονίζει:

"Η τραγική κατάσταση στο χώρο της εργατικής τάξης, η όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων και στο νομό μας, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν τα κόμματα της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, η εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ πρέπει να ανατραπούν.

Η βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η υγεία, η παιδεία χρειάζονται συνολική ρήξη με την πολιτική που υπηρετεί την καπιταλιστική ανασυγκρότηση. Απαιτείται και στο νομό μας η συγκρότηση κοινού μετώπου πάλης των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και πολύπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ. Του Κόμματος που επεξεργάστηκε με το 15ο Συνέδριό του μια συνολική πολιτική ρήξης με το καπιταλιστικό σύστημα, που αναδεικνύει το λαό σε πρωταγωνιστή".

Εκδηλώσεις φιλίας στο Αιγαίο

Συνεχίζονται με επιτυχία και παρά τα εμπόδια από το επίσημο ελληνικό κράτος οι εκδηλώσεις φιλίας και προσέγγισης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας που διοργανώνονται στις δύο όχθες του Αιγαίου από τους "Δημοσιογράφους για την ειρήνη στο Αιγαίο".

Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματίσει τις παρακάτω εκδηλώσεις, είτε σε ελληνικά νησιά είτε στα απέναντι παράλια:

Το διήμερο 29 - 30 Ιούνη θα γίνουν φιλειρηνικές εκδηλώσεις στη Λέσβο όπου θα πάρουν μέρος και Τούρκοι δήμαρχοι από τα απέναντι παράλια. Το τριήμερο 12 - 14 Ιούλη θα γίνουν φιλειρηνικές εκδηλώσεις στη Χίο

Στην άλλη όχθη του Αιγαίου, στην τουρκική πλευρά, στα Αλάτσατα απέναντι από τη Χίο προγραμματίζεται από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 2 Ιούλη διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Θεάτρου, όπου θα πάρουν μέρος και φορείς από τη Χίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ