ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

Μετά από πολλές συζητήσεις και ήξεις αφήξεις, οι εταίροι της ΕΕ αποφάσισαν, τελικά, στο προχτεσινό Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, τα μέτρα αναθεώρησης του καθεστώτος στα οπωροκηπευτικά.

Ετσι, μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ στους τομείς των σιτηρών, των ελαιούχων και πρωτεϊνούχων σπόρων και στον κτηνοτροφικό τομέα, έρχεται τώρα να προστεθεί και το "τελείωμα" των οπωροκηπευτικών. Μια αναθεώρηση, που μέχρι τώρα οδήγησε τα συγκεκριμένα προϊόντα και τους αντίστοιχους τομείς σε δραματική μείωση θεσμικών τιμών έως 40%, σε προαποφασισμένη εγκατάλειψη καλλιεργημένων εκτάσεων 120 και πλέον εκατομμυρίων στρεμμάτων, στον περιορισμό της παραγωγής σημαντικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, κτηνοτροφικών προϊόντων κλπ.), στο δραστικό περιορισμό της καπνοπαραγωγής, με την κατάργηση της παρέμβασης και των εξαγωγικών επιδοτήσεων στο προϊόν. Και βέβαια, όλα αυτά οδήγησαν στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Μείωση, που ελάχιστα και προσωρινά αμβλύνεται από την προβλεπόμενη αντιστάθμιση, μέσω στρεμματικών ενισχύσεων βασικά και με κοινοτική, αποκλειστικά, χρηματοδότηση.

***

Ομως, τώρα, για το σημαντικό τομέα των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων, τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η νέα αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, που γίνεται στα πλαίσια της υλοποίησης της ΓΚΑΤΤ, έρχεται να επιβάλει την ολοκληρωτική απελευθέρωση της αγοράς και την εξοικονόμηση κοινοτικών πόρων σε βάρος της γεωργίας. Και παρόλο, που αφορά προϊόντα κάθε άλλο παρά πλεονασματικά στο χώρο της Κοινότητας και θα έπρεπε να στηριχθεί η παραγωγή τους, οι εταίροι αναθέτουν στους ίδιους τους αγρότες, να χρηματοδοτήσουν και τις χωματερές! Οχι μόνον δεν προβλέπεται καμιά στήριξη της τιμής των προϊόντων αυτών στην αγορά, αλλά υποχρεώνονται οι παραγωγοί τους να πληρώνουν και από την τσέπη τους - με εισφορές και παρακρατήσεις που θα τους γίνονται... - και για τα προϊόντα που θα οδηγούνται για καταστροφή στις χωματερές και για τις εκριζώσεις των δενδροκαλλιεργειών που θα υποχρεωθούν να πραγματοποιήσουν! Κι αυτό γιατί, για πρώτη φορά, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπεται η συγχρηματοδότηση των αγορών και των όποιων μέτρων στήριξής τους (των ταμείων λειτουργίας των Οργανώσεων Παραγωγών - ΟΠ) από τους αγρότες και την Κοινότητα. Αυτός, είναι ο νέος ρόλος που έχουν να παίξουν οι ΟΠ και στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν χρήματα, δηλαδή οι ιδιοκτήτες μεγάλων εκμεταλλεύσεων. Πέραν αυτών, πρέπει από την αρχή να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, επιβάλλεται "πλαφόν" στο τελικό μεταποιημένο προϊόν των φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα αχλάδια κλπ.). Επίσης, ορίζονται ανώτερα ποσοστά αποζημίωσης, για τα εσπεριδοειδή και, επίσης, "κακά πρότυπα ποιότητας" για το τελικό προϊόν. Ολα αυτά βεβαίως, με στόχο τη μείωση των δαπανών και σε βάρος του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Κι ενώ ήδη, με την αντιαγροτική πολιτική των χωματερών της ΕΟΚ, έχουν χαθεί σημαντικές αγορές του εξωτερικού και οι δυνατότητες διάθεσης των φρούτων στο εσωτερικό της χώρας έχουν περιοριστεί, λόγω φτώχειας και ανεργίας αλλά και εισαγωγών ομοειδών προϊόντων, τώρα καταργείται και ο μηχανισμός της απόσυρσης (οι γνωστές χωματερές), όπου για χρόνια προσανατόλιζαν τους αγρότες να οδηγούν την παραγωγή τους. Επιπλέον, για να "χρυσωθεί το χάπι", προβλέπεται μια ενιαία πενταετής μεταβατική περίοδος για την υλοποίηση των μέτρων που αποφασίστηκαν. Ετσι, στην απόσυρση δε θα μπορούν να πάνε παρά: "Τα 50% των "εμπορικών" ποσοτήτων των φρούτων την πρώτη χρονιά εμπορίας (φέτος), 45% την επόμενη, 40% την τρίτη, 30% την τέταρτη, 20% την πέμπτη", για να καταλήξει στα 10% στη συνέχεια... Για παράδειγμα στα ροδάκινα φέτος, δεν μπορεί να πάνε στις χωματερές περισσότερο από 50% της εμπορεύσιμης παραγωγής, έναντι 60% και πλέον που πήγαιναν τις προηγούμενες χρονιές. Για τα εσπεριδοειδή,τα ποσοστά αποσυρόμενου προϊόντος είναι χαμηλότερα ξεκινώντας από 35% φέτος, για να καταλήξουν μειούμενα τελικά στο 10% των εμπορεύσιμων ποσοτήτων.

***

Ταυτόχρονα, για να γίνει εντελώς ασύμφορη η απόσυρση των προϊόντων, επιβάλλεται και ο μηχανισμός δραστικής μείωσης της τιμής απόσυρσης. Συγκεκριμένα, για όλα τα φρουτολαχανικά - πλην εσπεριδοειδών - προβλέπεται να μειωθεί η τιμή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου κατά 40%, συγκριτικά με την τιμή που δόθηκε πέρσι, για τις αποσύρσεις! Ενώ, για φέτος, η τιμή απόσυρσης θα είναι μειωμένη κατά 20% από την περσινή... Οσον αφορά τα εσπεριδοειδή, ορίζονται ποσά 13 ή 14 ECU ανά 100 κιλά προϊόντος για τα μικρά εσπεριδοειδή και τα λεμόνια και για τα πορτοκάλια, αντίστοιχα. Στο 5ετές μεταβατικό διάστημα, ορίζεται ότι οι χωματερές, οι εκριζώσεις και τα άλλα "διαρθρωτικά" μέτρα θα πληρώνονται από τα νεοϊδρυόμενα "λειτουργικά ταμεία" των Οργανώσεων Παραγωγών. Αλλά... τα ταμεία αυτά θα χρηματοδοτούνται κατά 50% από τους ίδιους τους αγρότες, ενώ μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση τέτοιων μέτρων γινόταν αποκλειστικά από τα ταμεία της ΕΕ. Τώρα λοιπόν, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν άμεσα οι ίδιοι και για το ξεκλήρισμά τους!Μπροστά σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται συλλογικά και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, οι αγρότες ένα μόνον όπλο έχουν, για να εμποδίσουν την υλοποίηση τέτοιων καταστροφικών μέτρων. Είναι ο ενωμένος, συντονισμένος και επίμονος αγώνας για την απόκρουσή τους και την ανατροπή, συνολικά, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η πρόσφατη απόφαση των υπουργών Γεωργίας έρχεται μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ στους τομείς των σιτηρών, των ελαιούχων και πρωτεϊνούχων σπόρων και στον κτηνοτροφικό τομέα, να προσθέσει και το "τελείωμα" των οπωροκηπευτικών

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΑΓΚΕΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντίσταση και πάλη, το μήνυμα του 22ου Φεστιβάλ

- Ποιο μήνυμα μεταφέρει στη νεολαία το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, που αυτές τις μέρες φιλοξενείται στις γειτονιές της Αθήνας;

- Η ΚΝΕ, με το 22ο Φεστιβάλ, απευθύνεται στη νεολαία, στέλνει μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, υπεράσπισης της ειρήνης, των δικαιωμάτων της, μήνυμα πάλης για το σοσιαλισμό. Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θέλουμε οι νέοι της Αθήνας να καταγγείλουν τον ιμπεριαλισμό, που υπονομεύει την ειρήνη, την κυβέρνηση, που υποτάσσεται σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπονομεύοντας το μέλλον μας για ζωή ειρηνική χωρίς πολέμους, συνεργασία, φιλία, αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς, που ενώνονται στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Καλούμε τη νεολαία να παλέψει αποφασιστικά, μαζικά, σε ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, υπερασπιζόμενη αγωνιστικά τα δικαιώματά της. Αυτό το μήνυμα μεταφέρει το 22ο Φεστιβάλ με πλήθος εκδηλώσεων στις γειτονιές της Αθήνας, που πραγματοποιούν οι ΟΒ, απευθυνόμενες στη νεολαία του χώρου τους.

- Ποια είναι τα θέματα που προβάλλουν οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αθήνα μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις;

- Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι προβλήματα που επιδρούν στη ζωή και τη συνείδηση της νεολαίας. Η ειρήνη, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση, η παιδεία, το δικαίωμα στη δουλιά, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον προβάλλονται σε πάνω από 30 δήμους της Αθήνας, σε δεκάδες εκδηλώσεις, μεταφέροντας το μήνυμα του Φεστιβάλ. Η ανεργία, το δικαίωμα για σταθερή δουλιά κυριαρχεί, και όχι τυχαία, αφού σήμερα είναι από τα βασικότερα προβλήματα των νέων. Η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, από την ΕΕ και τους ντόπιους τοποτηρητές της, αναδεικνύει την ανάγκη μαζικής αντίστασης, αγωνιστικής διεκδίκησης μαζί με τους εργαζόμενους.

Και τα άλλα θέματα παρουσιάζουν ανάλογο ενδιαφέρον για συζήτηση, προβληματισμό και αντιμετώπιση. Η ειρήνη υπονομεύεται, ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας είναι στο στόχαστρο, ο πολιτισμός εκχυδαϊζεται, ο τρόπος ζωής, που προβάλλεται με τις Ρούλες και τους Μικρούτσικους, καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και ατομισμούς, ο αθλητισμός γίνεται εμπόρευμα, τα ναρκωτικά εξαπλώνονται, εξαιτίας των προβλημάτων που ζει η νεολαία.

- Τι επιδιώκουν οι οργανώσεις της ΚΝΕ με αυτές τις εκδηλώσεις και ποια θα είναι η συνέχεια;

- Με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις οι οργανώσεις της Αθήνας επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με τους νέους του χώρου τους, να συζητήσουν, να αναδείξουν προβλήματα και υπευθύνους, τις αιτίες που τα δημιουργούν, να προβάλουν το μόνο δρόμο ουσιαστικής αντιμετώπισης και λύσης, της ανειρήνευτης πάλης, αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, που λυμαίνεται τη ζωή μας. Επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή τη νεολαία με τις θέσεις της ΚΝΕ και την ιδεολογία του ΚΚΕ, να προβάλουμε την ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης των νέων στην πάλη για τα δικαιώματά τους, την ένταξη νέων στην ΚΝΕ.

Στόχος μας είναι η κάθε εκδήλωση να γίνεται αφετηρία για μεγαλύτερο άνοιγμα στη νεολαία, δημιουργία αντιστάσεων και συσπειρώσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, να συμβάλουμε στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου για το σοσιαλισμό, που θέτει το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Πρώτος σταθμός αποτελεί η νεανική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στις 6-7 Ιούλη, με τη μεγάλη συμμετοχή νέων και από την Αθήνα, ενάντια στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και τα Βαλκάνια.

Α. Γ.

χερακια

ΙΣΧΥΡΗ βομβιστική επίθεση συγκλόνισε την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, χτες τα ξημερώματα. Οι πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες, ενώ μέχρι χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση των αγνοουμένων (σελίδα 9).

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ εκατ. δραχμές θα δαπανηθούν για την υλοποίηση διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων, που πάνω απ' όλα προωθούν την ιδέα της "κοινωνικής συναίνεσης". Μερικά από αυτά τα προγράμματα τα έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία και με άλλους φορείς (σελίδα 11).

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ οι έλεγχοι των ανελκυστήρων. Ο νόμος προβλέπει συντήρηση κάθε μήνα και για τα νοσοκομεία κάθε 15 μέρες, αλλά δεν εφαρμόζεται(σελίδες 14 - 15).

ΤΗ ΛΗΨΗ μέτρων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης του "Κτήματος Γερουλάνου", από τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια εταιρία ΜΑΚΡΟ ΑΕ, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδες 14 - 15).

ΔΑΝΕΙΟ - πρόκληση, ύψους 500 εκατ. δραχμών, ετοιμάζεται να συνάψει ο δήμαρχος Νίκαιας, αντί να διεκδικήσει το δημοτικό χρήμα που παράνομα παρακρατά η κυβέρνηση (σελίδα 19).

ΔΕ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ χτες, λόγω της αργίας, η αίτηση αποφυλάκισης του Γ. Καλαμπόκα. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μεθοδεύεται γι' αυτόν ευνοϊκή κατάσταση (σελίδα 20).

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ "λογική" της ιδιωτικοποίησης, που προωθεί ολοταχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, "λογική" που σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνει τα πάντα, έφτασε μέχρι και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ