ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑ "ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ"

Η εικόνα της διαίρεσης, της πόλωσης, της σύγκρουσης και του διχασμού κυριάρχησε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Εύκολα μπορεί να σχηματίσει κάποιος την εντύπωση ότι στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν"δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός", "δύο παρατάξεις", "δύο στρατόπεδα".

Εκ πρώτης όψεως η εικόνα αυτή φαίνεται να είναι αληθινή, να αποδίδει την πραγματικότητα. Πρόκειται, όμως, για εικόνα επιφανειακή και σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική.

Τα "δύο κόμματα" υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ κυρίως, ή μόνο, στη διαμάχη για τη μοιρασιά της εξουσίας. Δύο κόμματα εμφανίζονται, και μάλιστα έντονα, όταν τίθεται ανοιχτά το ζήτημα ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και θα διαχειριστεί την εξουσία.

Η εικόνα "των δύο κομμάτων" αποδυναμώνεται αισθητά έως εξαφανίζεται, όταν θέσει κάποιος το εύλογο ερώτημα "ποιες είναι οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές τους". Τότε αντί για δύο κόμματα εμφανίζεται ένα και μάλιστα με μεγάλη συσπείρωση στις γραμμές του.

***

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες διαφορές μεταξύ των "δύο κομμάτων", οι οποίες την ώρα της σύγκρουσης υπογραμμίζονται και διογκώνονται, ενώ την ώρα της δράσης, την ώρα, δηλαδή, που εφαρμόζεται η συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, εξαφανίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κομματικά σώματα, όπως συνεδριάσεις ΚΕ, συνδιασκέψεις, συνέδρια, τα "δύο κόμματα" πλειοδοτούν σε φιλολαϊκές διακηρύξεις, σε "κοινωνική ευαισθησία", σε πατριωτικές κορόνες, κοκ. Οποιος άκουγε χτες την ομιλία του Κ. Σκανδαλίδη και λιγότερο του Κ. Σημίτη, και τους έκρινε μόνο από αυτές, τότε σίγουρα θα εντυπωσιαζόταν από τη δημοκοπική φρασεολογία των αναλύσεων και των διαπιστώσεων που έκαναν. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της παραπλάνησης, καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων και του εγκλωβισμού των μελών και των οπαδών αυτών των ομάδων.

Ομως, όλον τον υπόλοιπο καιρό όλα αυτά τα ωραία λόγια ξεχνιούνται και αυτό που κυριαρχεί είναι η εκπληκτική συμφωνία και η πειθαρχία των "δύο κομμάτων" στην εφαρμογή των πλέον αντιλαϊκών επιλογών.

Η εικόνα όμως αυτή, των "δύο κομμάτων", δε φαίνεται να εξυπηρετεί τους επιδιωκόμενους στόχους της κυβέρνησης Σημίτη. Με τέτοια εικόνα, εικόνα δύο ισοδύναμων περίπου κομμάτων εντός του ΠΑΣΟΚ, μια εικόνα "διαρχίας", δε βοηθά την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί: Την αποτελεσματική υλοποίηση προωθημένων αντιλαϊκών επιλογών.

Χρειάζεται μια νέα αναδιάταξη δυνάμεων στο κυβερνών κόμμα, μια ισχυρή εξουσία και κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να επιβάλει την πολιτική της χωρίς ταλαντεύσεις, παλινωδίες και αντιδράσεις.

Την ανάγκη αυτή διαπιστώνουν πρώτοι και καλύτεροι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της οικονομικής ολιγαρχίας. Ο δε πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής, όταν εξηγούσε γιατί και πώς πρέπει να εφαρμοστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης: "Οποιο κι αν είναι το κόστος, όσες και αν χρειάζονται θυσίες, όσο επώδυνη και αν είναι η αναγκαία οικονομική πολιτική, δεν έχουμε το δικαίωμα να ταλαντευτούμε, ούτε να υποχωρήσουμε, ούτε να συμβιβαστούμε".

Είναι φανερό ότι σε μια τέτοια πορεία πλεύσης ο Κ. Σημίτης πρέπει να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων στην κυβέρνηση και στο κόμμα, ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή ιδιαίτερα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Δυνάμεων αφοσιωμένων και αποφασισμένων στην πολιτική που έχει χαράξει και υλοποιεί.

Με άλλα λόγια ο Κ. Σημίτης επιχείρησε χτες να δώσει αποφασιστική ώθηση στο ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση που επιθυμεί το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να παίξει το ρόλο "οχήματος", που θα σύρει το κόμμα του στην προδιαγραμμένη πορεία. Τα μεγάλα αφεντικά επιθυμούν διακαώς να ξεπεράσει τα προβλήματά του το σημερινό πολιτικό σύστημα και να προχωρήσει περισσότερο αποφασιστικά στην πολιτική που έτσι και αλλιώς συμφωνούν.

***

Ομως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η οικονομική ολιγαρχία τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί πιστά, παραβλέπουν στα σχέδιά τους ορισμένες "λεπτομέρειες". Δε λογαριάζουν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τα οποία πιστεύουν ότι θα κινηθούν σαν ρομπότ απέναντι στις διαταγές τους και αυτόματα θα τις εκτελέσουν. Πρόκειται για "συνήθη" λάθη όσων σχεδιάζουν, θεωρώντας δεδομένη την παντοδυναμία τους και την υποταγή των εργαζομένων.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η εντύπωση των "δύο κομμάτων στη συσκευασία του ενός", που έδωσε η πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, είναι επιφανειακή και σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική

Απελευθέρωση της ... εξάρτησης

Συνέντευξη του Νίκου Μπατιστάτου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

- Τι σημαίνει για τον τομέα της ενέργειας της χώρας η απόφαση του Λουξεμβούργου για "απελευθέρωση" της αντίστοιχης αγοράς;

- Σημαίνει πλήρη εξάρτηση του ενεργειακού μας τομέα από τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια. Ενώ ως σήμερα οι κυβερνήσεις, κάτω απ' την πίεση του λαού, ήταν υποχρεωμένες να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις στην τιμολογιακή πολιτική των κρατικών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΠ, κλπ.) σε κάποια φιλολαϊκή κατεύθυνση, με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, ουσιαστικά η όποια κυβέρνηση χάνει τη δυνατότητα παρέμβασης. Οχι ότι και τώρα δε γινόταν ανακατανομή, μέσα από τις ενεργειακές ΔΕΚΟ, του πλούτου της χώρας προς όφελος των μονοπωλίων, όμως με την απελευθέρωση αυτή η ανακατανομή θα αποφασίζεται απευθείας από τα μονοπώλια. Σημαίνει ακόμα ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα θα δίνουν μάχες μεταξύ τους για επικράτηση των ευνοούμενων απ' τα μονοπώλια και η κυβέρνηση της χώρας μας δε θα μπορεί να παρέμβει, για να στηρίξει την όποια αναπτυξιακή πολιτική, στηρίζοντας την ελληνική παραγωγή ή και ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.

- Ποιες οι ιδιαίτερες επιπτώσεις για τη ΔΕΗ από την "απελευθέρωση";

- Κατ' αρχάς για τη ΔΕΗ θα αυξηθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κεφάλαιο επενδύει, στοχεύοντας να αποσβέσει τις επενδύσεις του σε σύντομο χρονικό διάστημα και να βγάλει και μεγάλα κέρδη. Ομως οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ έχουν ζωή 25, 35 ή και 50 χρόνια. Οταν, λοιπόν, ένα μονοπώλιο θα κατασκευάσει π.χ. ένα σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρεώνει τη ΔΕΗ με σημαντικά υψηλότερη τιμή για την κιλοβατώρα. Βεβαίως αυτή η τιμή θα μετακυλίεται στον απλό καταναλωτή, στο λαό που θα "πληρώνει τη νύφη". Οσα λέγονται, ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό αποδείχτηκε, άλλωστε, και με την ιδιωτικοποίηση της αγγλικής ΔΕΗ, αλλά και με την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ίδρυση ιδιωτικού σταθμού στο Λαύριο, όπου αποδείχτηκε ότι οι τιμές των "ιδιωτών" ήταν 30-40% μεγαλύτερες από το αντίστοιχο κόστος της ΔΕΗ. Επίσης, θα σταματήσει ο μακροχρόνιος προγραμματισμός της ΔΕΗ, που ωφελούσε την οικονομία της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα αδρανοποιηθούν, μέχρι κατάργησης, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ που αναβάθμιζαν την τεχνογνωσία της χώρας (π.χ. μελέτες φραγμάτων, προγράμματα πληροφορικής κτλ.). Τέλος, θα χαθεί η ενιαία αντιμετώπιση των διαφόρων περιοχών και μακροχρόνια κινδυνεύουμε να διαφοροποιηθούν τα τιμολόγια κατά περιοχή, όπως ήταν πριν την ίδρυση της ΔΕΗ.

- Κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση - κινούμενη προφανώς στα πλαίσια μιας διαφορετικής λογικής - θα μπορούσε να πει "όχι" στις επιλογές για "απελευθέρωση";

- Για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να πει "όχι" στις επιλογές αυτές, έπρεπε να έχει συνολικά μια άλλη πολιτική επιλογή. Μια πολιτική που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Θα έπρεπε να μην έχει αποδεχτεί τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που εξάλλου προβλέπει αυτή την απελευθέρωση (περιλαμβάνει την "πρόσβαση τρίτων στα δίκτυα", που ουσιαστικά είναι απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας). Θα έπρεπε σήμερα να μη δέχεται την τροποποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ που προωθείται σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Θα έπρεπε να ενσωματώνει την ενεργειακή της πολιτική, σ' ένα συνολικά φιλολαϊκό και αναπτυξιακό προγραμματισμό, που δε συμβαδίζει με τα συμφέροντα του μονοπωλίου, ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αποδοχή τω εντολών των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ομως τέτοια επιλογή δεν έχουν κάνει ούτε οι κυβερνήσεις της χώρας μας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), αλλά ούτε και τα άλλα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ. Για να υλοποιηθεί μια τέτοια πολιτική, απαιτείται ο λαός μας να ανεβάσει την αγωνιστική του διάθεση και να ενισχύσει το μόνο κόμμα που σήμερα την υπηρετεί, το ΚΚΕ.

Χ. Λ.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τη βομβιστική ενέργεια στη Σαουδική Αραβία, οι Αμερικανοί θέλουν να επιβάλουν σε όλο τον κόσμο τη δική τους νομοθεσία και να θεσμοποιήσουν τις αρχές της Νέας Τάξης (σελίδα 10).

ΤΕΤΡΑΩΡΗ στάση εργασίας (10πμ-2μμ) πραγματοποίησαν χτες με καθολική επιτυχία οι μόνιμοι και οι έκτακτοι υπάλληλοι στις δημόσιες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση των σχολών και διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους (σελίδα 11).

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ τους επιτυχία σημείωσαν χτες οι ναυτεργάτες, καθώς, κάτω από την απειλή της ακινητοποίησης όλων των ανασφάλιστων και υπό σημαία ευκαιρίας πλοίων της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας στο λιμάνι της Πάτρας, ανάγκασαν πέντε εφοπλιστές να συμφωνήσουν κατ' αρχάς με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επανδρώσουν τα πλοία τους με Ελληνες ναυτεργάτες, να τηρείται η συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς και να υπογράψουν ασφαλιστικές συμβάσεις με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (σελίδα 11).

ΜΕ ΤΟ "ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ" φαίνεται πως μπαίνει σε καθοδική τροχιά ο πληθωρισμός, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείεται να μην κατορθώσει να σπάσει το "φράγμα" του 9% ούτε τον Ιούνη, παρά το γεγονός ότι σχεδόν αρχίσαμε να διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους (σελίδα 12).

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ σήμερα οι εξετάσεις στα γενικά μαθήματα για τις τρεις πρώτες δέσμες με τους υποψήφιους της Α και της Β Δέσμης να διαγωνίζονται στο μάθημα της Χημείας και της Γ Δέσμης στα Λατινικά.Χτες οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Ιστορίας και όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γ. Πανάρετος δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα (σελίδα 13.

"ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια - όχι στην εγκατάσταση της δύναμης ταχείας επέμβασης". Με αυτό το σύνθημα οι νέοι κομμουνιστές συνεχίζουν φέτος τη "νεανική επίθεση ειρήνης", διοργανώνοντας την 5η Πανελλαδική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, στην Επανωμή Θεσσαλονίκης (σελίδα 13.

ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟ,πολύ ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει συνθέσεις των Μπιτλς από κλασική ορχήστρα, οπερέτες, μουσική δωματίου, ρεσιτάλ πιάνου και αγαπημένους Ελληνες δημιουργούς, θα διεξαχθεί το 19ο Φεστιβάλ Πεντέλης από 11-30/7 (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ