ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Παραχώρηση στον μεγαλοεκδότη

Χρήση του μνημείου χωρίς μέτρα προστασίας του και "δόλωμα" οι δήθεν "χορηγοί"

Το πρόσωπο που εμφανίζεται ότι κινεί τις εκδηλώσεις στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου είναι ο δήμαρχός της, Ν. Γεωργάς. Το χέρι, όμως και το μυαλό που μηχανεύεται τέτοιες επεμβάσεις, σε ένα μνημείο αδημοσίευτο και του οποίου η έρευνα παραμένει ημιτελής, είναι ο Χρ. Λαμπράκης,ως πρόεδρος του συλλόγου "Φίλοι της Μουσικής".

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις του "Μουσικού Ιουλίου",που θα γίνουν σε τέσσερα Σαββατοκύριακα. Το μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου παραχωρήθηκε πέρσι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο παρέκαμψε την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Παράλληλα, το ΚΑΣ αποφάσισε την εκτέλεση μιας σειράς εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης, οι οποίες υποτίθεται ότι θα προετοίμαζαν το θέατρο για τις φετινές εκδηλώσεις και θα το διασφάλιζαν από τις φθορές. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις αρχίζουν, αλλά οι εργασίες, που υποτίθεται θα άρχιζαν το Μάη, παρέμειναν λέξεις στα πρακτικά του ΚΑΣ.

Ωστόσο ο Χρ. Λαμπράκης, όταν χθες, πήρε το μικρόφωνο το έκανε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και αντιρρήσεις, λέγοντας σαν να είναι "ειδικός": "αποδείχτηκε ότι η παρέμβαση δεν ήταν επιβλαβής" (!).

Στη φετινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, με την οποία παραχωρήθηκε εκ νέου το αρχαίο θέατρο, ένα από τα βασικά επιχείρημα ήταν η προσέλκυση χορηγών.Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο "πλανητάρχης" έριξε το "δόλωμα": "με τις εκδηλώσεις, θα επιτευχθεί η επίσπευση των αρχαιολογικών ερευνών με τη βοήθεια των χορηγών. Τον επόμενο χρόνο θα δοθεί τριπλάσιο ποσό στους αρχαιολόγους, για έρευνες, της τάξης των 50 - 60 εκατ.".Πρόκειται, όμως, για χρήματα με πικρά ανταλλάγματα και φυσικά για κάλπικο ενδιαφέρον για τα αρχαία,αφού ο μεγαλοεκδότης για να ενισχύσει (αν ενισχύσει) τις αρχαιολογικές έρευνες, θα έχει πρώτα να καρπωθεί, με όποιο κόστος για την πολιτιστική κληρονομιά, το... ίδιο το μνημείο.

Το πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν, στις 6 Ιούλη, με την εκδήλωση "Μνήμη Αγγελου Σικελιανού και Μάνου Χατζιδάκι",με τη χορωδία "Φονς Μουζικάλις" και έργα Μεσομήδη, Αδάμη, Μικρούτσικου, Χατζιδάκι. Ακολουθούν: "Μεγάλοι Κλασικοί του 17ου - 18ου αι." με την Καμεράτα (7/7), "Της Νύχτας και του Ερωτα" με τον Αντρέι Γκαβρίλοφ (13/7), "Τραγούδια και Παραλλαγές" με τους Σόνια Θεοδωρίδου, Γιάννη Βακαρέλη, Σπύρο Μουρίκη (14/7), "Με αφορμή το μύθο" με τη Μάγια Λυμπεροπούλου (20/7), "Παράδοση και Πρωτοπορία" (21/7), "Ο θαυμαστός κόσμος των πνευστών" (27, 28/7).

Ιούλης του ροκ
  • Δυο βραδιές γεμάτες σπουδαία ονόματα του ροκ προσφέρει το δεύτερο "Rockin' Athens Festival",που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη(1-2/7) στο γήπεδο του ΠΑΟ, (Λεωφ. Αλεξάνδρας). Τρεις "μύθοι" του ροκ, οιΛου Ριντ, Ντέιβιντ Μπάουι, Ελβις Κοστέλο με τους "Ατράξιονς", θ' ανεβούν στη σκηνή, την 1η Ιούλη, παρουσιάζοντας παλιές και καινούριες δουλιές τους. Τη δεύτερη βραδιά οι "Σίμπλι Ρεντ" θα καταθέσουν τις ροκ - σόουλ μελωδίες, ενώ οι Σουηδοί "Κάρντιγκανς" και ο Πάτο Μπάντον, ποπ - ρέγγε "χημείες". Οι πόρτες για το κοινό θ' ανοίξουν στις 6μ.μ. Τη Δευτέρα, την αυλαία θ' ανοίξουν οι "Ωμέγκα Βάιμπς" και στις 7.30μ.μ., στη σκηνή θα βγει ο Ελβις Κοστέλο με τους "Ατράξιονς". Το πρόγραμμα της Τρίτης θ' αρχίσει (7.30μ.μ.) με τους "Κάρντιγκανς". Τα εισιτήρια κάθε ημέρας κοστίζουν 7.000, 8.000, 10.000 δρχ.
  • Δέκα ημέρες αργότερα, στις 12 Ιούλη, στο λιμάνι του Πειραιά, στα σύνορα Πειραιά - Δραπετσώνας (Αποβάθρα 3), θα ανοίξει η αυλαία του τριήμερου ροκ φεστιβάλ "Rock of Gods".Στα "χρώματα" του χέβι μέταλ θα ντυθεί η πρώτη βραδιά (12/7), με τους "Slayer", "Motorhead", "Blind Guardian", "Rage","Nightfall" και "Fatal Morgana". Πανκ ροκ πινελιές στις 13/7, με τους οι "Violent Femmes", "The Jesus & Mary Chain", "Bad Religion","Paradise Lost", "Dead Moon" και "Bokomolech".Φτάνοντας στο ζενίθ του το τριήμερο την επομένη μέρα (14/7) φιλοξενεί τους Iggy Pop, "Foo Fighters","Moby", "Στέρεο Νόβα", "In Trance '95" και "Oh, My Garden".Οι συναυλίες θ' αρχίζουν γύρω στις 7 το απόγευμα. Εισιτήρια προπωλούνται στα κεντρικά δισκοπωλεία και στο ταμείο του "Ρόδον" και κοστίζουν 7.000 δραχμές (τη μέρα της συναυλίας 8.000 δρχ.). Πάντως, θα υπάρχει και ενιαίο εισιτήριο για το τριήμερο, κόστους 18.000 δρχ. (μόνο προπώληση).
Τον απέκλεισαν

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο,με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι η Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Τμήματος Κινηματογράφου, της οποίας προϊσταται η Ευλ. Δασκαλάκη, που τον απέκλεισε από την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου."Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από την ίδρυση του συνδέσμου μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή "άδικη και καταχρηστική, διότι έχει ως αποτέλεσμα την εκπαραθύρωση του επαγγελματικού χώρου που εκπροσωπεί το 80% του ετήσιου συνολικού κύκλου εργασιών στον οπτικοακουστικό χώρο".

"Η Ελλάδα συνεχίζει να απομονώνεται από το παγκόσμιο γίγνεσθαι του οπτικοακουστικού χώρου, εξαιτίας της μικροπολιτικής, η οποία μας έχει φέρει στα όρια της διατήρησης μιας οποιασδήποτε σοβαρής συνέχειας της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής, με σοβαρές ιστορικές συνέπειες στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας.Καλούμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους", τονίζει ο σύνδεσμος.

Oλυμπιάδα χιούμορ

Τη Δευτέρα (1/7) ανοίγει τις πύλες της στο Αλσος Κηφισιάς,η Παγκόσμια Εκθεση Γελοιογραφίας "Ολυμπιάδα του χιούμορ",που πραγματοποιείται με την ευκαιρία των δεκαπεντάχρονων του τοπικού περιοδικού "Κηφισός". Συμμετέχουν περισσότεροι από 200 γελοιογράφοι από 37 χώρες. Σε μια εποχή που τα προβλήματα της ζωής μάς πιέζουν, οι γελοιογράφοι δίνουν μια ευχάριστη διάσταση. Βασικό μήνυμα της έκθεσης είναι: "Γελοιογράφοι όλου του κόσμου ενωθείτε να κάνουμε τους ανθρώπους να γελάσουν".

Στο "Αλσος Κηφισιάς", οι επισκέπτες της "Ολυμπιάδας του χιούμορ", μέχρι τις 21/7, θα έχουν μία ευχάριστη εμπειρία, με είσοδο ελεύθερη (πρωί - απόγευμα), στο παγκόσμιο χιούμορ της γελοιογραφικής τέχνης.

Στην Ολυμπιάδα συμμετέχουν οι: Αρχέλαος, Κ. Βλάχος, Ε. Γεωργουλάκης, Φ. Γεωργουλάκης, Κ. Γρηγοριάδης, Γ. Δερμετζόγλου, Α. Καλαμάρας, Μ. Κουντούρης, Γ. Κυριακόπουλος, Γ. Λογοθέτης, Π. Μαραγκός, Ν. Μαρουλάκης, Π. Μήλας, Β. Μητρόπουλος, Κ. Μητρόπουλος, Γ. Κουρσοβίτης, Σ. Ορνεράκης, Β. Παπαγεωργίου, Γ. Παπαγεωργίου, Β. Παυλίδης, Α. Πετρουλάκης, Δ. Σάρπης, Η. Σκουλάς, Στ. Σταυρόπουλος, Χ. Τολιάδης, Β. Χριστοδούλου.

Διαβαλκανικό Πολιτιστικό Δίκτυο

Σύσκεψη για τη συγκρότηση Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πολιτιστικών Φορέων της χώρας,θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου (6μ.μ.) στο υπουργείο Εξωτερικών. Η σύσκεψη συγκαλείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και της "Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας και ορισμένοι φορείς όπως: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, Εθνική Πινακοθήκη, Μέγαρο Μουσικής, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μουσικών Οργάνων, ΕΛΙΑ, Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΚΟΕΜ κά. Μόνο δύο σωματεία καλλιτεχνών κλήθηκαν στη σύσκεψη το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών κ.ά. Στη σύσκεψη οι παραπάνω φορείς θα διαμορφώσουν το σχέδιο για το εθνικό πολιτιστικό πρόγραμμα διασύνδεσης και συμμετοχής στο Διαβαλκανικό Πολιτιστικό Δίκτυο.

ATITLO

Οσα δε φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή... Θύμα τροχαίου έπεσε το βράδυ της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς,καθώς διέσχιζε λεωφόρο στο Χαλάνδρι.

Ο γενικός γραμματέας μεταφέρθηκε επειγόντως στο ΚΑΤ και αργότερα στο Γενικό Κρατικό,όπου νοσηλεύεται. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν έχει εσωτερική αιμορραγία, αλλά υπέστη ελαφρά εγκεφαλική διάσειση,περιτραυματική αμνησία,αρκετά θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, ενώ έχασε αρκετό αίμα, με αποτέλεσμα να πέσει ο αιματοκρίτης.

Οι θεράποντες ιατροί έκριναν να αναγκαίο να νοσηλευτεί μέχρι τη Δευτέρα. Δε μένει παρά να ευχηθούμε καλή ανάρρωση.

Τρεις νύχτες στην Ακρόπολη

Την Ακρόπολη υπό το φως της Πανσελήνου ή την Πανσέληνο μέσα από τα αρχαία μάρμαρα θα μπορούμε να βλέπουμε τις καλοκαιρινές νύχτες, όπου το φεγγάρι θα είναι γεμάτο. Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Σταύρου Μπένου, στις 1 Ιούλη, 30 Ιούλη και 28 Αυγούστου η Ακρόπολη θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10μμ έως τη 1 τα ξημερώματα.Γι' αυτές τις ημέρες θα ισχύσει εισιτήριο με εξαίρεση την 1η Ιουλίου, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ έχουν προσκληθεί άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων καθώς και αρχαιολόγοι.

@ Eυρωπαϊκή μουσική του 17ου και 18ου αιώνα, εκτελεσμένη με αντίγραφα
  • Eυρωπαϊκή μουσική του 17ου και 18ου αιώνα, εκτελεσμένη με αντίγραφα αυθεντικών μουσικών οργάνων της εποχής, θα ερμηνεύσει το μουσικό σύνολο "Κέλσος" στην αποψινή συναυλία του (9.30) στο θέατρο "Αννα Συνοδινού", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. (Εισιτήρια 2.500 δραχ.).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ