ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τις Πρέσπες στην Επανωμή

Στις Πρέσπες,σε απόσταση αναπνοής από τις φλεγόμενες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας και πολύ κοντά στον κίνδυνο γενίκευσης της εμπλοκής σε ολόκληρη τη Βαλκανική, η ΚΝΕ διοργάνωσε την πρώτη πανελλαδική συνάντηση - κινητοποίηση ειρήνης.

Οι νέοι ενώνονται στο τριεθνές Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας, στις 11-12 Ιούλη 1992, μαζί με εννιά ξένες αντιπροσωπείες (ΕΔΟΝ Κύπρου, Ενωση Νέων Κομμουνιστών Αγγλίας, Ενωση Νέων Σοσιαλιστών ΗΠΑ, Κίνηση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας, Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Βουλγαρίας, Επαναστατική Νεολαία Τουρκίας και Κομμουνιστική Νεολαία Γαλλίας).Κατασκηνώνουν και σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος του φυλακίου Νίκης, δηλώνοντας από εκείνο το σημείο ότι ο μόνος πόλεμος στον οποίο θα πάρουν μέρος είναι αυτός ενάντια στην εξάρτηση, τη μοιρολατρία, τον εφησυχασμό.

Οι αντιπροσωπείες των αριστερών και προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, υπέγραψαν το "αντιπολεμικό συμβόλαιο", που τους δεσμεύει να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποτρέψουν τη διεύρυνση της εμπλοκής στα Βαλκάνια.

Ενα χρόνο μετά, ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στη Γιουγκοσλαβία. Η "νέα τάξη πραγμάτων" δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο με την επέμβαση στη Σομαλία και το βομβαρδισμό των αμάχων στη Βαγδάτη.

Για άλλη μια φορά η ΚΝΕ στέλνει το μήνυμα ότι οι ιμπεριαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι. Με απόφαση του 6ου Συνεδρίου της αποφασίζει να συνεχίσει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι και οργανώνει στις 10-11 Ιούλη τη Νεανική Επίθεση Ειρήνης στο Ακτιο,στη ΝΑΤΟική βάση, όπου εδρεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ ΑΒΑΚΣ. Οι νέοι κομμουνιστές και οι φίλοι της Οργάνωσης αποκλείουν συμβολικά τη βάση, απαιτώντας να φύγουν οι ξένες δυνάμεις απ' τη χώρα μας, διατρανώνοντας παράλληλα την πίστη τους να διαφυλάξουν ό,τι πιο όμορφο έχει ο άνθρωπος: Την ειρήνη.

Στο Στόμιο,στις εκβολές του Πηνειού, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα,εκεί που τα γεράκια του ΝΑΤΟ επιλέγουν να εγκαταστήσουν το στρατηγείο τους, η ΚΝΕ στήνει το δικό της στρατηγείο ειρήνης, για να περιφρουρήσει το δικαίωμα των νέων σε μια ζωή μακριά από τον εθνικισμό και χωρίς πολέμους. Το σημείο είχε και μια ιδιαίτερη σημασία την εποχή εκείνη, όταν το εθνικιστικό μίσος ενάντια στη γειτονική ΠΓΔ Μακεδονία, είχε πάρει διαστάσεις μαζικής υστερίας: Το Στόμιο ήταν το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας που επέτρεπαν στους ταξιδιώτες από τη Γιουγκοσλαβία να κατέβουν. Μαζί με τους νέους και τις νέες από ολόκληρη την Ελλάδα ήταν εκεί και επτά αντιπροσωπείες Βαλκανικών αριστερών και προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας (Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας, Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Βουλγαρίας, Βουλγαρική Δημοκρατική Νεολαία, Ενωση Νέων Κομμουνιστών από την ΠΓΔ Μακεδονίας και Νεολαία Κόμματος Εργαζομένων Τουρκίας).Οι παραπάνω αντιπροσωπείες μαζί με την ΚΝΕ συνυπογράφουν ένα κείμενο με το οποίο απαιτούν: Να μην εγκατασταθεί το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, να σταματήσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και να μην επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Πέρυσι, τα "πυρά της ειρήνης" δέχτηκε η ΝΑΤΟϊκή βάση του Αραξου,εκεί όπου με πειρατικό τρόπο και με πλήρη μυστικότητα, το 1992 μεταφέρθηκαν πυρηνικές κεφαλές, στο πλαίσιο εικονικής άσκησης μεταφοράς πυρηνικών όπλων. Στόχος των νέων κομμουνιστών ήταν να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία για την ύπαρξη των πυρηνικών όπλων και βάσεων στη χώρα μας, ώστε να δυναμώσουν οι φωνές για την απομάκρυνσή τους.

Με σύνθημα να "διώξουμε τα πυρηνικά" νέοι από όλην την Ελλάδα συναντήθηκαν την Κυριακή 9 Ιούλη στον Αραξο και απέκλεισαν συμβολικά τη "βάση του θανάτου". Την προηγούμενη μέρα οι νέοι κομμουνιστές είχαν αποκλείσει το λιμάνι της Πάτρας, που αποτελούσε χώρο ελλιμενισμού των ΝΑΤΟϊκών πλοίων, τα οποία εκείνη την περίοδο πραγματοποιούσαν ασκήσεις στην Αδριατική, δοκιμάζοντας νέες μεθόδους σφαγής των λαών της Βαλκανικής.

5Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Ισχυρό μήνυμα αντίστασης

Η φετινή "νεανική επίθεση ειρήνης" θα "εξαπολυθεί" το διήμερο 6-7 Ιούλη από τη "βάση ειρήνης" που στήνεται στην παραλία της Επανωμής. Ο Νίκος Χριστάνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλά για το περιεχόμενο, τους στόχους και τα μηνύματα της φετινής κινητοποίησης

Το καλοκαίρι του 1992 ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία μαίνεται και ο κίνδυνος της επέκτασής του στις γειτονικές χώρες είναι υπαρκτός. Τότε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας αποφασίζει να διοργανώσει μια "νεανική επίθεση ειρήνης". Επιλέγει ως χώρο αυτής της κινητοποίησης το τριεθνές σημείο στις Πρέσπες, εκεί που ενώνονται Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία. Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα, αλλά και αντιπροσωπείες οργανώσεων νεολαίας από τις βαλκανικές και άλλες χώρες κατασκηνώνουν εκεί, σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα, διαδηλώνουν ενάντια στη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, εκφράζουν τη θέλησή τους για ειρηνική συνύπαρξη των λαών και υπογράφουν ένα "αντιπολεμικό συμβόλαιο".

Πέντε χρόνια μετά και αφού μεσολάβησαν άλλες τρεις παρόμοιες εκδηλώσεις στο Ακτιο, στη Λάρισα και τον Αραξο, η πανελλαδική συνάντηση ειρήνης, που διοργανώνουν οι νέοι κομμουνιστές, είναι θεσμός στον αγώνα του λαού μας κατά του εθνικισμού και του πολέμου. Φέτος, το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 6 και 7 Ιούλη στην Επανωμή,λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, που οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν τη "Δύναμη Ταχείας Επέμβασης".

Πέντε χρόνια μετά, τι άλλαξε στο σκηνικό των Βαλκανίων; Γιατί η ΚΝΕ επέλεξε τη Θεσσαλονίκη; Ποιοι είναι οι στόχοι του φετινού διήμερου; Ποια είναι τα συμπεράσματα και η εμπειρία της ΚΝΕ από τις προηγούμενες εκδηλώσεις; Τι προετοιμάζει για φέτος; Στα ερωτήματα αυτά απαντά μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Νίκος Χριστάνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ,αναφερόμενος ταυτόχρονα και στην πρόταση που καταθέτει η ΚΝΕ για να γίνει η Θεσσαλονίκη "γέφυρα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών".

Η νεολαία ανταποκρίνεται

- Τι συμπεράσματα έχουν βγει από την εμπειρία της Οργάνωσης τα προηγούμενα χρόνια και πόσο αυτά επηρεάζουν το περιεχόμενο της φετινής διήμερης Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης;

- Το γεγονός ότι φτάνουμε στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση δείχνει ότι η εκδήλωση αυτή άρχισε να καθιερώνεται στις συνειδήσεις των μελών της ΚΝΕ, αλλά και των άλλων νέων. Ολα τα προηγούμενα διήμερα χαρακτηρίστηκαν από επιτυχία στην οργάνωσή τους, κυρίως όμως στη συμμετοχή χιλιάδων νέων και στον αντίκτυπο που είχαν στο λαό της περιοχής όπου έγιναν. Αυτή η επιτυχία αποδεικνύει ότι η νεολαία ανταποκρίνεται μαζικά στο κάλεσμα αντίστασης στα σχέδια των "γερακιών" του ΝΑΤΟ, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα αγώνα ενάντια στη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, για ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Το φετινό διήμερο συνδυάζει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα την πολιτική πρωτοβουλία της ΚΝΕ με την εκδρομή και την κατασκήνωση στο Κοινοτικό Κάμπινγκ της Επανωμής.

- Κάθε χρόνο η επιλογή του τόπου συνάντησης συμπίπτει με τις εξελίξεις στο βαλκανικό χώρο. Είναι απλή συγκυρία;

- Πράγματι, κάθε αντιιμπεριαλιστικό διήμερο συμπίπτει με εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Περνώντας από τις Πρέσπες στο Ακτιο, από το στρατηγείο στη Λάρισα στον Αραξο, καταδείξαμε τις περιοχές όπου εκφράζεται στην πράξη η εξάρτηση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς. Είναι τα ΑΒΑΚΣ από το Ακτιο, που παίζουν το ρόλο της παρακολούθησης στα Βαλκάνια. Είναι τα πυρηνικά που αποκρύπτονται στον Αραξο, που δείχνουν την πραγματικότητα του συνθήματος "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός".

Σήμερα ζούμε τη ΝΑΤΟική κατοχή - μέσα από την επιβολή της "ειρήνης" του Ντέιτον - με εγκαταστημένα χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, όχι μόνο δεν πήρε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άμεσης συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, αλλά σύρθηκε στη λογική της υποτέλειας, στέλνοντας εκστρατευτικό σώμα. Η συνέχιση της παραμονής μας στο ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα πλέγμα οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής εξάρτησης της χώρας μας, με βαρύτατες συνέπειες, που καλούνται να πληρώσουν ο λαός και η νεολαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των 3 δισ. δραχμών, που πρόκειται άμεσα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ. Με αφορμή την κρίση στο Αιγαίο, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι για να υπερασπίσουμε τα σύνορα, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ. Δηλαδή αυτοί που υποθάλπουν και υποκινούν την κρίση, θα μας εξοπλίσουν για να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα.

Για μας η μόνη λύση είναι η αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και γειτονίας με τους γύρω λαούς.

ΟΧΙ στρατιωτικό ορμητήριο η Θεσσαλονίκη...

- Γιατί φέτος η ΚΝΕ επέλεξε να πραγματοποιήσει την Πανελλαδική Νεανική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στη Θεσσαλονίκη;

- Μέσα από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια τα προηγούμενα χρόνια οι ιμπεριαλιστές διαπίστωσαν τη δυσκολία να επιβάλουν γρήγορα και αποφασιστικά τα συμφέροντά τους, με τις στρατιωτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Ετσι ετοιμάζουν τη δημιουργία Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, που ως ευέλικτο - γρήγορο - σταθερό στρατιωτικό σώμα θα είναι ο χωροφύλακας του ΝΑΤΟ σ' όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Δυστυχώς, η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει επίσημα ζητήσει την εγκατάσταση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο Στρατόπεδο Νταλίπη στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό λοιπόν φέτος στη Θεσσαλονίκη, για να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε στρατιωτικό ορμητήριο για την ευρύτερη περιοχή.

- Στέκεστε μόνο σ' αυτό το ζήτημα ή επιδιώκετε να αναδείξετε και τις αρνητικές εξελίξεις στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της περιοχής;

- Θεωρούμε πως αυτά είναι αλληλένδετα. Η Θεσσαλονίκη ήδη, στα πλαίσια της προσαρμογής στις εντολές της ΕΕ, μετατρέπεται σε περιοχή παροχής φτηνών υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Ηδη έχει ξεκληριστεί η βιομηχανική της παραγωγή, χτυπιούνται παραδοσιακοί κλάδοι, αυξάνεται ραγδαία η ανεργία, πλήττοντας κύρια τους νέους και τις γυναίκες. Σ' αυτή την κατεύθυνση τα κόμματα των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτικής Ανοιξης, "ΣΥΝ" μιλούν για τον "αναβαθμισμένο" ρόλο της Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή της σε οικονομικό κέντρο της περιοχής. Ουσιαστικά, όμως, εννοούν πως οι βιομήχανοι και επιχειρηματίες θα εκμεταλλεύονται τις γύρω χώρες όπου υπάρχει πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, έχοντας τα οικονομικά - στρατηγικά κέντρα τους στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του να πάρουμε κομμάτι απ' την πίτα, όλοι οι προαναφερόμενοι δεν ενοχλούνται διόλου αν η πόλη γίνει χώρος στάθμευσης - εγκατάστασης ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής που θα επιβουλεύονται άλλους λαούς.

... αλλά γέφυρα φιλίας και ειρήνης στα Βαλκάνια

- Ποια είναι η πρόταση της ΚΝΕ για το ρόλο που πρέπει να παίξει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα;

- Εμείς αγωνιζόμαστε για μια Θεσσαλονίκη γέφυρα φιλίας και ειρήνης των λαών στα Βαλκάνια. Για μια Βόρεια Ελλάδα της παραγωγικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της ολόπλευρης μόρφωσης των νέων. Οι ιστορικές καταβολές της πόλης, το γεγονός ότι και εδώ έζησαν δεκαετίες ολόκληρες διαφορετικές εθνότητες μαζί, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στα ιστορικά μνημεία της πόλης, η παράδοση στους κοινωνικούς - εργατικούς αγώνες διαμορφώνουν τη δική μας πρόταση. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του Μάη του '36, των φιλειρηνικών αγώνων του Λαμπράκη και του Νικηφορίδη, των αγωνιστικών παραδόσεων που εμείς αναδεικνύουμε και σήμερα.

- Τι επιδιώκει να αναδείξει η ΚΝΕ μέσα από το φετινό διήμερο; Πόσο συμβάλλει το πρόγραμμα σ' αυτή την κατεύθυνση;

- Ολες οι παραπάνω εξελίξεις μαρτυρούν τον επικίνδυνο ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Γι' αυτό και το Σύνθημα της Αντιιμπεριαλιστικής Συνάντησης Νέων είναι "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα".Η διατύπωση αυτή δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα, αλλά είναι η απαίτηση για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τα δεσμά της εξάρτησης και της υποταγής. Εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ο αγώνας για ειρήνη είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, για μόρφωση, για σταθερή δουλιά με δικαιώματα και σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.

Στον αγώνα αυτό καλούμε κάθε νέο και στο διήμερο να δώσει το "παρών". Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κορυφωθούν με τη συγκέντρωση και πορεία της Κυριακής στις 12 το μεσημέρι από την Πλατεία Συντριβανίου στο Αμερικανικό Προξενείο. Η συγκέντρωση αυτή, στην οποία θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΚΝΕ, φιλοδοξούμε να είναι πραγματικά μεγάλη. Καλούμε πλατιά τους Θεσσαλονικείς κι αυτούς που δε θα είναι μαζί μας το Σάββατο στην Επανωμή να συμμετέχουν, για να στείλουμε πιο ισχυρό το μήνυμα αντίστασης της νεολαίας.

Με ενθουσιασμό στη μάχη για την επιτυχία

- Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη έχουν ριχθεί στη μάχη της προπαγάνδισης και προετοιμασίας εδώ και μέρες. Τα μηνύματα που έρχονται θεωρείται ότι σηματοδοτούν την επιτυχία και της φετινής νεανικής επίθεσης ειρήνης.

- Οι οργανώσεις βρίσκονται σε συναγερμό εδώ και βδομάδες, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του διημέρου. Κάθε χρόνο παρουσιάζεται η απαίτηση για κάτι καλύτερο και πιστεύουμε ότι φέτος όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η επιλογή του χώρου και η ολόπλευρη προετοιμασία του για να δεχτεί τους επισκέπτες, θα είναι το κάτι παραπάνω.

Πέρα απ' αυτά δίνεται η μάχη της εξόρμησης ιδιαίτερα στους νέους της πόλης, απ' όπου έρχονται θετικά μηνύματα. Οι νέοι γενικά θεωρούν θετικές τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις, πιστεύουν ότι είναι κάτι διαφορετικό στα αδιέξοδα που παρουσιάζει η μεγαλούπολη. Υπάρχει ενθουσιασμός που εκφράζεται και από το γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς θα είναι στην κατασκήνωση από την Παρασκευή το απόγευμα.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

Σάββατο 6 Ιούλη: "Κτήμα του Καραγκιόζη" Επανωμή

8.00 π.μ. Αφιξη κατασκηνωτών από όλη την Ελλάδα. Στήσιμο σκηνών, μπάνιο, αθλοπαιδιές, Σκάκι

19.00 μ.μ. Χορευτικό παραδοσιακών χορών. Θεατρικό: "Τρελοί της εποχής" του Δ. Ψαθά με το θεατρικό σχήμα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Μουσικό Λατινοαμερικάνικο "AROMA CARRIBE". Μουσικό: "Ειδικές Δυνάμεις"

Κυριακή 7 Ιούλη: Θεσσαλονίκη

10.30 π.μ. Αναχώρηση με λεωφορεία προς τη Θεσσαλονίκη

12.00 μ. Προσυγκέντρωση στην πλατεία Σιντριβανιού και πορεία στο Αμερικανικό Προξενείο

13.00 μ.μ. Συγκέντρωση στο Προξενείο. Μουσικό συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Θεσσαλονίκης

Ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού

14.30 μ.μ. Αναχώρηση των λεωφορείων

Η ανθρώπινη αντιπολεμική αλυσσίδα ειρήνης στις Πρέσπες

Η ανθρώπινη αντιπολεμική αλυσσίδα ειρήνης στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας

Οι νέοι διαδηλώνουν ενάντια στις αμερικανικές βάσεις και υπέρ της ειρήνης και φιλίας των λαών στα Βαλκάνια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ