ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Βουτιά" στο κενό
  • Τραυματίστηκε σοβαρά ναυτικός που έβαφε πλοίο στο Μόλο Δραπετσώνας
  • Ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας, καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες
  • Ούτε ασθενοφόρο στη Ζώνη του θανάτου!

Το ένα και μοναδικό μαδέρι, πάνω στο οποίο ακροβατούσε για να βάψει την πρύμνη του καραβιού "Αγ. Σπυρίδων Κ.",δεν κράτησε τον 57χρονο ναυτικό Βαγγέλη Εξαρχόπουλο,ο οποίος έπεσε από ύψος 3,5 μέτρων και τραυματίστηκε σοβαρά χτυπώντας πάνω στον καταπέλτη του πλοίου!

Το ατύχημα έγινε χτες γύρω στις 9.10 το πρωί στο νέο Μόλο Δραπετσώνας, όπου βρίσκεται για επισκευή το καράβι στο οποίο εμφανίζεται ναυτολογημένος ο άτυχος ναυτικός. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, που έφτασε με 45 λεπτά καθυστέρηση, στο Κρατικό Νίκαιας και από εκεί διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με πολλαπλά κατάγματα.

Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Κερατσινίου, ενώ πληροφορίες φέρουν τον τραυματία ως συνταξιούχο που απασχολείται στο καράβι εδώ και 20 περίπου μέρες. Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρίας ισχυρίστηκε χτες στο Λιμεναρχείο ότι έπιασε δουλιά μόλις χτες, πράγμα που δημιουργεί υπόνοιες κατά πόσο ήταν κανονικά ναυτολογημένος ή εμφανίστηκε ως ναυτολογημένος εκ των υστέρων.

Αυτόπτης μάρτυρας στο ατύχημα ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων της Ζώνης, Θανάσης Παναγιωτόπουλος,ο οποίος δουλεύει κοντά στο σημείο που επισκευάζεται το πλοίο "Αγ. Σπυρίδων Κ.". Η μαρτυρία του είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα. "Τον είδα - λέει - την ώρα που έπεφτε. Σοκαρίστηκα. Αυτόματα γύρισα τα μάτια προς τα πάνω για να δω από πού και πώς έπεσε. Εκείνο που αντίκρισα ήταν απλά ένα μαδέρι! Ούτε σκαλωσιά, όπως επιβάλλεται να γίνεται, ούτε ζώνη!Αυτόματα τρέξαμε μαζί με άλλους συναδέλφους να καλέσουμε ασθενοφόρο και να ειδοποιήσουμε το Λιμεναρχείο. Μετά από ένα πεντάλεπτο περίπου, όταν ξαναγύρισα στο χώρο του ατυχήματος και ξανακοίταξα προς τα πάνω, είδα να κρέμεται μία ζώνη! Είναι προφανές ότι την τοποθετήσανε εκ των υστέρων για να φανεί ότι η ζώνη υπήρχε και ότι δεν τη φόραγε, με ευθύνη του, ο ναυτικός! Δεν υπήρχαν λοιπόν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι αυτό με το ασθενοφόρο. Εχουμε επανειλημμένα ζητήσει να υπάρχουν δυο ασθενοφόρα πλήρως εξοπλισμένα στη Ζώνη. Ενα στο Πέραμα και ένα στο Μόλο Δραπετσώνας. Και όμως, κωφεύουν!".

  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καθώς και κακώσεις αυχένα και σπονδυλικής στήλης υπέστη χτες τις πρώτες πρωινές ώρες ο αρχιπλοίαρχος της εταιρίας "Α. Τσαβλίρης", Ε. Καρκαλάς,όταν γλίστρησε στο γκαράζ του πλοίου "Ποσειδών Εξπρές" που βρίσκεται στο λιμάνι Παροικιάς Πάρου. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πάρου και από εκεί, με ελικόπτερο, σε νοσοκομείο της Αθήνας. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Πάρου. Η εταιρία "Α. Τσαβλίρης" έχει αναλάβει τις εργασίες ανέλκυσης του παραπάνω πλοίου.
ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗ
Απλήρωτοι από το Γενάρη!

Σε επίσχεση βρίσκονται οι εργαζόμενοι που προχώρησαν και σε κατάληψη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Κοντά τους βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τους εργαζόμενους της τεχνικής εταιρίας "Βορειοελλαδική",που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, επισκέφθηκε χτες και εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα τους ο βουλευτής του ΚΚΕΓ. Κατσαρός.Οι εργαζόμενοι της "Βορειοελλαδικής" βρίσκονται από την προηγούμενη βδομάδα σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα που ξεπερνούν για τον καθένα τα 3 εκατ. δρχ. Συγκεκριμένα η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει τα ημερομίσθια, τα δώρα και τα επιδόματα από το Γενάρη, ενώ έχει να"κολλήσει" ένσημα από το Δεκέμβρη του 95! "Ο εργοδότης αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους εργαζόμενους ότι θα πουλήσει κάποια μηχανήματα για να μας πληρώσει. Πράγματι, έβγαλε από το εργοστάσιο μηχανήματα, είπε ότι τα πούλησε, εμείς, όμως, δεν είδαμε δραχμή", είπε στο Γ. Κατσαρό ο εργαζόμενος Αλέξανδρος Καραπολιτίδης και πρόσθεσε: "Οταν επιχείρησε για μία ακόμα φορά να βγάλει και άλλα μηχανήματα τον εμποδίσαμε και προχωρήσαμε σε κατάληψη". Οπως πληροφόρησαν τον βουλευτή του ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, η εταιρία έχει αναλάβει αρκετά έργα στη Θεσσαλονίκη, όπως η ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, αντλιοστάσια, συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, το παιδικό χωριό SOS κ.ά. Οι αδελφοί Αλχανάτη στους οποίους ανήκει η εταιρία δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς. Είναι για παράδειγμα μέτοχοι σε πλοία, συμμετέχουν στο Καζίνο Χαλκιδικής κλπ.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την εργοδοσία για την αδιαφορία που επιδεικνύει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε στην επιχείρηση και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους. Επίσης, μίλησαν για κακοδιαχείριση, λέγοντας χαρακτηριστικά "πώς είναι δυνατόν μια εταιρία με τζίρο πολλών δισ. να ισχυρίζεται ότι δεν έχει να πληρώσει τα δεδουλευμένα μηνών στους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα;". Πράγματι πολλοί, όπως είπαν, δεν έχουν χρήματα για το νοίκι, άλλοι δεν είχαν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και τους έκοψαν το ρεύμα. Ενας εργαζόμενος περιέγραψε τη σοβαρή οικονομική του κατάσταση λέγοντας ότι δανείζεται χρήματα από συγγενείς, για να μπορέσει να εξασφαλίσει το ψωμί των παιδιών του.

Από την πλευρά του ο Γ. Κατσαρός υποσχέθηκε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων με κάθε μέσο. Παράλληλα, έκανε παράσταση στον ΟΑΕΔ και ζήτησε άμεσα να παραμεριστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να δοθεί το γρηγορότερο το επίδομα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Επίσης, επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΔΕΗ και ζήτησε από αυτή να δείξει κατανόηση, δίνοντας μια παράταση στους εργαζόμενους που έχουν οφειλές στη ΔΕΗ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Τα "μάζεψε" η πλειοψηφία
  • Κατά πλειοψηφία αποφάσισε να προτείνει την υπογραφή των συμβάσεων με αύξηση 8%
  • Πίσω και στο θέμα του ΤΑΞΥ
  • Διαφωνεί η ΔΑΣ και καλεί τα σωματεία να αναπτύξουν δικό τους πρόγραμμα δράσης

Αναδιπλώθηκε από την αρχική της θέση και απόφαση του Συνεδρίου για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις πάνω από 10%, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Στη χτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης, οι παραπάνω παρατάξεις αποφάσισαν να προτείνουν στους εργοδότες να υπογράψουν τις κλαδικές συμβάσεις με 8% αυξήσεις κι αν δε δεχτούν, να τις παραπέμψουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Υποχώρηση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) σημειώθηκε και στο θέμα του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), κι ενώ μέχρι τώρα ήταν αντίθετη στην υπαγωγή του Ταμείου στις διαδικασίες προληπτικού ελέγχου από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου - που θα έχει ως συνέπεια οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους φάρμακα και γιατρούς και να αποζημιώνονται μετά από αρκετό καιρό - χτες τάχθηκε υπέρ της αποδοχής αυτού του ελέγχου. Η απόφαση της πλειοψηφίας για τις συμβάσεις και η στάση της για το ΤΑΞΥ, έρχεται σε αντίθεση με τις διαθέσεις των εργαζομένων του κλάδου, όπως αυτές

καταγράφτηκαν στην πρόσφατη επιτυχημένη 24ωρη πανελλαδική απεργία. Μάλιστα τότε συνολικά η ηγεσία της Ομοσπονδίας είχε δεσμευτεί για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, αν οι εργοδότες δεν ικανοποιούσαν τα βασικά αιτήματα.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Χ. Κατσώτης,σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας, τόνισε: "Η πλειοψηφία, επικαλούμενη την κρίση και τις αντικειμενικές δυσκολίες, αποφάσισε να αναδιπλωθεί στο θέμα των συμβάσεων, αν και ήταν δική τους πρόταση στο Συνέδριο για υπογραφή συμβάσεων με 10%. Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι σημαντικά, αλλά και από μόνο του το πρόβλημα με το ΤΑΞΥ θα έπρεπε να οδηγήσει την πλειοψηφία στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να διασφαλίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ουσιαστικά στηρίζουν την πολιτική περικοπής των δαπανών κι αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Η ΔΑΣ πρότεινε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεν εισακουστήκαμε. Νομίζω ότι τώρα πρέπει τα σωματεία να συνεδριάσουν και να φτιάξουν το δικό τους πρόγραμμα δράσης. Δε χωράει επανάπαυση και παθητικότητα".

Σ ένα μαδέρι ακροβατούν προσπαθώντας να βγάλουν το μεροκάματο του τρόμ

Σ' ένα μαδέρι ακροβατούν προσπαθώντας να βγάλουν το μεροκάματο του τρόμου

Αναμείνατε νέο αντι-ασφαλιστικό...

Διάβημα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας στο υπουργείο Εργασίας για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και τη συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν τα 10.500 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας

Με κύριο αίτημα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και τη θεσμοθέτηση πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.500 ενσήμων και 35 χρόνων υπηρεσία, χωρίς όριο ηλικίας, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας επισκέφθηκε χτες το πρωί τον υφυπουργό Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλο.

Ο υφυπουργός αρνήθηκε την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος και επαναβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, δήλωσε πως θα υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος από την κυβέρνηση, με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου. Ιδιαίτερα για το αίτημα της πλήρους σύνταξης στα 10.500 ένσημα, με 35ετία και χωρίς όριο ηλικίας σημείωσε σαν "προσωπική άποψη", ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση, με μεταβατικό όμως χαρακτήρα.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία της περιοχής (τσιμεντάδικα, χαλυβουργεία, χυτήρια, ναυπηγεία κλπ.),οι οποίοι εργάζονται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες εργασίας και αρκετές φορές δεν προλαβαίνουν καν να βγουν στη σύνταξη. Οι περισσότεροι διαθέτουν πάνω από 10.500 ένσημα και 35 χρόνια δουλιάς, αλλά δε συμπληρώνουν το όριο ηλικίας.

Επίσης οι συνδικαλιστές έθεσαν στον υφυπουργό το αίτημα για επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στο ύψος των 20 βασικών ημερομισθίων και των άλλων συντάξεων στο 80% των εν ενεργεία μισθών. Υπογράμμισαν τέλος, ότι τα αναγκαία κονδύλια για αυτές τις ρυθμίσεις, θα πρέπει να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ