ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαγωνισμός - "πλιάτσικο" της "Πειραϊκής - Πατραϊκής"

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της υπουργού Β. Παπανδρέου για τις προοπτικές που χάραξαν για την Π - Π

Κοψοχρονιά πάνε να πάρουν την "Πειραϊκή - Πατραϊκή" οι επίδοξοι αγοραστές, υπό το πρόσφορο έδαφος της πολιτικής του ξεπουλήματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το τίμημα που... προσφέρεται για το "πακέτο Π-Π" είναι περίπου το μισό από τις "προσφορές του προηγούμενου διαγωνισμού, ενώ και οι προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία του εργοστασίου βάμβακος της επιχείρησης - που συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον - αντικατοπτρίζουν τη λογική του "πλιάτσικου". Στελέχη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) δεν κρύβουν την "απογοήτευσή" τους απ' την εξέλιξη του νέου διαγωνισμού και δεν αποκλείεται να ζητήσουν παρέμβαση της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, ακόμα και για ακύρωση του διαγωνισμού. Πάντως, σημειώνεται πως η υπουργός είναι ο κύριος εμπνευστής αυτού του διαγωνισμού και από αυτή την άποψη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θέση που η ίδια θα πάρει για το θέμα. Τα βαθιά αντιλαϊκά χαρακτηριστικά και η αγωνία της κυβέρνησης να "ξεφορτωθεί" την Π-Π, δεν προκύπτουν μόνο απ' το γεγονός ότι για τις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης υπήρξε μόνο μία προσφορά και αυτή από... τεχνική εταιρία που ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και απ' την ουσία αυτής της προσφοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το συνολικό τίμημα που προσφέρει για όλο το "πακέτο" φτάνει περίπου τα 4 δισ. δρχ. δηλαδή, μικρότερο κατά 3 περίπου δισ. δρχ. από το τίμημα της επίσης μοναδικής προσφοράς στον προηγούμενο διαγωνισμό. Οσον αφορά στο καυτό θέμα των θέσεων εργασίας, η συγκεκριμένη προσφορά αναφέρεται γενικόλογα στην κατοχύρωση 412 θέσεων συνολικά, εκ των οποίων 340 στο εργοστάσιο της Πάτρας, 32 της Χαλκίδας και 40 στη Βαρυμπόπη, για διάστημα 42 μηνών και πάντως χωρίς καμιά συγκεκριμένη εγγύηση γι' αυτό.

Αναλυτικότερα, για τις αποθήκες της Βαρυμπόπης το υψηλότερο τίμημα 1,8 δισ. δρχ. προσφέρει ο Ζερίτης, και ακολουθούν ο Δ. Κορονάκης με 1,5 δισ. δρχ. και η "Dazy Corporation - Σταματίου" επίσης με 1,5 δισ. δρχ. Η εταιρία "European Finance", στην οποία φέρεται ότι συμμετέχει ο εφοπλιστής Βερνίκος και ο σαουδαραβικός όμιλος "Ολάιαν", που είχαν από κοινού εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον προηγούμενο διαγωνισμό, προσφέρει συνολικά για Βαρυμπόπη, Ασπρόπυργο και αποθέματα 2 δισ. δρχ. Η ίδια εταιρία προσφέρει για τον Ασπρόπυργο 150 εκατ. δρχ. Ενδιαφέρον για τον Ασπρόπυργο δήλωσε επίσης ο Δ. Κορονάκης προσφέροντας τίμημα 207 εκατ. δρχ., η "Αθηναϊκή Ζυθοποιία" με 336 εκατ. δρχ. και ο Ε. Λαγγιώτης με 280 εκατ. δρχ. Για τα αποθέματα της Πάτρας η "Βάσμαν" προσφέρει 785,5 εκατ. δρχ. ενώ για το ακίνητο στον Πειραιά ο Θ. Παπάζογλου προσφέρει 50 εκατ. δρχ., ο Κορονάκης 121 εκατ. δρχ. και η "Ιωνική" 50 εκατ. δρχ. και η "El Coin - Ηλεκτρόνικα" επίσης 50 εκατ. δρχ. Τέλος, για τα αστικά ακίνητα της Πάτρας προσφέρει 260 εκατ. δρχ. ο Ι. Καντζής και 2 εκατ. ο Δήμος Ευόσμου, της Θεσσαλονίκης,

ΜικράΜΕΓΑΛΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(1): Στα ίδια περίπου επίπεδα με το 1994 διατηρήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος κατά το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, τα καθαρά κέρδη της έφτασαν το 1995 στα 1,850 εκατ. δρχ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της τράπεζας, οι χορηγήσεις το 1995 αυξήθηκαν κατά 14,8% και έφτασαν τα 54,2 δισ. δρχ., ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 13,3% φτάνοντας τα 98,6 δισ. δρχ. Τα συνολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης αυξήθηκαν κατά 16,4% και έφτασαν τα 8,142 εκατ. δρχ., ενώ τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε 14,2 δισ. δρχ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Δύο νέα υποκαταστήματα της Ιονικής Τράπεζας αρχίζουν τις εργασίες τους από τη Δευτέρα 1η Ιούλη. Οπως ανακοινώθηκε χτες σχετικά, η Ιονική Τράπεζα διευρύνοντας τις δραστηριότητές της και επεκτείνοντας το δίκτυο των υποκαταστημάτων της, που τώρα ανέρχονται σε 216, αρχίζει τη λειτουργία δύο νέων υποκαταστημάτων: στο Μπατσί της Ανδρου και στη Ρόδο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Αύξηση κατά 42,15% σημείωσε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΤΗΡ ΑΕ τους πρώτους πέντε μήνες του 1996 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Τρ. Λυσιμάχου, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε το πρώτο φετινό πεντάμηνο τα 8 δισ. δρχ. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στην παραγωγή στον κλάδο ζωής, όπου το πρώτο πεντάμηνο του 1996 έφτασε στα 3,3 δισ. δρχ. (αύξηση 41%), καθώς και τα πρωτοετή συμβόλαια το 1995 που παρουσίασαν αύξηση 47%.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό φύλλου 126 και ημερομηνία έκδοσης 20 Ιούνη 1996, η έγκριση του Πρακτικού της 4ης Συνόδου της Μεικτής Ελληνο - Βρετανικής Επιτροπής επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 28 Απρίλη 1995. Σκοπός των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, που προωθεί η εν λόγω επιτροπή, είναι να προαχθεί η ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των δύο χωρών. Τα προγράμματα αφορούν, ουσιαστικά, έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, περιορισμένα σε χρόνο και με σαφή αντικείμενα, που καθιερώθηκαν μεταξύ ερευνητικών ομάδων από κάθε χώρο. Κάθε ερευνητική ομάδα πρέπει να κατονομάσει έναν αρχηγό του έργου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για όλη την αλληλογραφία εν σχέσει με την εφαρμογή και μετά από αυτήν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να καταργηθούν τα "αντικειμενικά κριτήρια"

Επιστολή της ΟΒΣΑ στον υπουργό Οικονομικών

Μόνο σε μια πολιτική αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να αποδοθεί η συνέχιση της εφαρμογής των "αντικειμενικών κριτηρίων", καταγγέλλει σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο,η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η Ομοσπονδία στην επιστολή της καταγγέλλει ότι, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία των επιχειρήσεων συνολικά δεν ήταν πολύ διαφορετικά απ' ό,τι πέρσι κι αυτό γιατί βασίστηκε κύρια στη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες κλήθηκαν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους,παρέμεινε στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή εκεί όπου συντελείται, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο.

"Τώρα που κανείς πλέον δεν πείθεται ότι τα "αντικειμενικά κριτήρια" διώκουν τη φοροδιαφυγή και επιβάλουν έστω και την ελάχιστη φορολογική δικαιοσύνη, τώρα που η αμφισβήτησή τους από τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους πέρασε στην κοινωνία και σε μια μερίδα κυβερνητικών στελεχών είναι καιρός να τα καταργήσετε", υπογραμμίζει η ΟΒΣΑ απευθυνόμενη προς τον υπουργό Οικονομικών. Η ΟΒΣΑ ζητά την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" για να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη πριν επέλθουν ανεπανόρθωτες ζημιές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση από φέτος που θα ισχύσουν και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, επηρεάζοντας καταστροφικά τα μικρά μαγαζιά, αφού ο φόρος τους θα αυξηθεί σε ποσοστό 27% - 35% ανεξάρτητα από το εάν θα έχουν κέρδη ή όχι.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας προειδοποιεί ότι εφόσον θα συνεχίζεται ο άδικος τρόπος φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους με οποιονδήποτε τρόπο για την αλλαγή αυτής της πολιτικής που ουσιαστικά θίγει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και μικροαγρότες, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο και τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα επιτόκια

Σαν ανοιχτή πολιτική παρέμβαση στήριξης της νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη (η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτική μείωσης των κοινωνικών δαπανών) κρίνεται η χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία: Ανακοινώνει τη μείωση του επιτοκίου παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά για καταθέσεις μιας ημέρας από 13,4% σε 13% και παράλληλα ..."ενθαρρύνει" το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, το οποίο σήμερα είναι 13,3% (πρόκειται για το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου 12μηνης απόδοσης).

Η τελευταία παρότρυνση θεωρείται σαν "έκπληξη", δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε θεματοφύλακα της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων, τακτική η οποία την έχει φέρει κατά περιόδους σε σύγκρουση με το υπουργείο Οικονομικών. Εξίσου ασυνήθιστα μεγάλη είναι και η μείωση του επιτοκίου παρέμβασης, μια και μέσω αυτού το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα ελέγχει τη χρηματική ρευστότητα.

Από μια πρώτη άποψη η κίνηση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας ευνοεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει μέσα στους άμεσους στόχους του να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και το υπουργείο Οικονομικών συμπλέουν και στην εξής διαπίστωση: Οτι αποκλιμάκωση των επιτοκίων απαιτεί εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας σε σκληρότερη έκδοση, για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει την άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες, οι οποίες απρόσκοπτα θα μπορούν να χρηματοδοτούν με χαμηλά επιτόκια τους ιδιώτες - κεφαλαιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ