ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μακριά από ψεύτικους παραδείσους

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προχτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση στην πλατεία Αγ. Ελεούσας στην Αγ. Βαρβάρα, που ήταν αφιερωμένη στο πρόβλημα των ναρκωτικών

Το δικαίωμα στη ζωή, μακριά από τον ψεύτικο παράδεισο των ναρκωτικών, που θέλει τη νέα γενιά στο περιθώριο της ζωής, αναδείχτηκε στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής προφεστιβαλικής εκδήλωσης, που έγινε στην πλατεία Αγ. Ελεούσας, της Αγ. Βαρβάρας. Οι νέοι που συμμετείχαν - και ήταν πολλοί - έφυγαν έχοντας στο νου τους την ανάγκη για αγωνιστική στάση απέναντι στα προβλήματα της ζωής, καθώς "τα ναρκωτικά είναι ένα ακόμα γέννημα του καπιταλισμού".

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Ν. Καρυπίδου,μέλος του ΣΠ Αθήνας και της Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από τα συγκροτήματα "Αγνωστοι", "Αφτεροι άγγελοι" και "Νέμεσις". Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Μ. Σαντοριναίου,εκπρόσωπος των ΟΒ Αγ. Βαρβάρας της ΚΝΕ και η Κ. Μποφιλίου,εκπρόσωπος των ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας του ΚΚΕ.

Η Ν. Καρυπίδου, αφού ανέφερε στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Αθήνας, σύμφωνα με τα οποία το 6,1% των μαθητών 14 - 18 χρονών έχουν δοκιμάσει έστω και μια φορά ναρκωτικές ουσίες, ενώ το 16% των μαθητών δήλωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών στα σχολεία, τόνισε: "Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα και δένει με χίλια δυο νήματα με ισχυρά οικονομικά, πολιτικά συμφέροντα του κεφαλαίου. Υπολογίζεται ότι πάνω από 350 δισ. είναι ο τζίρος του εμπορίου των ναρκωτικών στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 500 δισ. δολάρια υπολογίζεται το κέρδος από το διεθνές εμπόριο των ναρκωτικών".

Τα ναρκωτικά, και ο τρόπος ζωής που κουβαλούν, φωτογραφίζουν με ρεαλισμό την προοπτική που θέλει για τη νέα γενιά το κατεστημένο, ο καπιταλισμός, που σαπίζει, είπε η ομιλήτρια, για να υπογραμμίσει: "Είμαστε αντίθετοι σε όλα τα ναρκωτικά, σε κάθε υποκατάστατο, στη διάκριση "σκληρών" και "μαλακών", στην αποποινικοποίηση της χρήσης, στη μετατροπή του κράτους σε "βαποράκι". Για την ΚΝΕ πρόληψη δεν είναι μόνο η ενημέρωση. Πολιτική πρόληψης σημαίνει μια πολιτική που θα εξασφαλίζει στην πράξη τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές προϋποθέσεις στη νέα γενιά, ώστε κανένας νέος να μην έχει την ανάγκη των "ψεύτικων παραδείσων"".

Τελειώνοντας σημείωσε ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα στη νέα γενιά, ώστε ο αγώνας ενάντια στην τοξικομανία και τα ναρκοκυκλώματα να δένεται με τον αγώνα για μια άλλη πολιτική, που στο πρόσωπο των νέων θα βλέπει την ελπίδα και το μέλλον και θα τους θέλει, όχι στο περιθώριο, αλλά στις πρώτες γραμμές του αγώνα.

ΚΥΨΕΛΗ
Εκδήλωση - απάντηση στο ρατσισμό

Στην Κυψέλη, στην καρδιά της Αθήνας, όπου πολλοί μετανάστες βρίσκουν καταφύγιο στα ημιυπόγεια και τα υπόγεια, όπου τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι σχεδόν καθημερινά, έκανε στάση προχτές το βράδυ το 22ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ, ο Γ. Κομνηνός,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και η Β. Καραγιάννη,δημοτική σύμβουλος της παράταξης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".

Ο Γ. Κομνηνός μίλησε για την κατάσταση σήμερα σε ό,τι αφορά την ανεργία και τους ξένους εργάτες. "Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας καταγράφει 1 δισ. ανέργους και υποαπασχολούμενους, ενώ το 35% του πληθυσμού της Γης ζει στα όρια της εξαθλίωσης. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι άνεργοι έφτασαν στα 20.000.000", τόνισε. "Η ανεργία στη χώρα μας έχει φτάσει στο 10% και αυτό στους επίσημα καταγραμμένους, πράγμα που σημαίνει κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, εξαιτίας αυτών που ψάχνουν για πρώτη φορά δουλιά, αλλά και αυτών που υποαπασχολούνται μέσω της μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα δε με στοιχεία της ΕΕ για την Ελλάδα, για να πετύχει τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ ως το 1999, προβλέπεται μέσα στα επόμενα 4 χρόνια να προστεθούν στον υπάρχοντα αριθμό ανέργων άλλα 300.000 άτομα, δηλαδή το ποσοστό της ανεργίας θα ανέβει στο 18%".

Ο Γ. Σκιαδιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η ανεργία και ο ρατσισμός συνδέονται άμεσα και οδηγούν όχι μόνο σε απομόνωση, αλλά και στην πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων. "Η ολιγαρχία, τόνισε, χρησιμοποιεί τη μετανάστευση, την οποία η ίδια δημιουργεί, για να δημιουργήσει από τη μία τα φαινόμενα του ρατσισμού στους εργάτες και από την άλλη να εξασφαλίσει φτηνά εργατικά χέρια".

Η Β. Καραγιάννη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα για ίση μεταχείριση των μεταναστών, ξεκινώντας από την εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτολόγια, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο, τη λειτουργία των τάξεων υποδοχής, την καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση της ένταξης των μεταναστών. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη να μην αφομοιωθούν οι μετανάστες, αλλά να διατηρήσουν τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα.

Και αυτό έκαναν πράξη οι κνίτες της Κυψέλης, κλείνοντας την εκδήλωση με την παρουσίαση τοπικών χορών από Φιλιππινέζους μετανάστες, που πραγματικά εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Στην εκδήλωση πήρε μέρος και το συγκρότημα "Σιδηρούν Προσωπείο".

5Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Νεανικό, φιλειρηνικό, αγωνιστικό "παρών"

Αύριο και μεθαύριο, η καρδιά της νεολαίας θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα στήνουν από σήμερα το βράδυ την κατασκήνωση ειρήνης, στην παραλία της Επανωμής. Την Κυριακή το μεσημέρι, η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Απόψε το βράδυ, θα αρχίσουν να συρρέουν στην Επανωμή οι χιλιάδες νέοι κατασκηνωτές, που ξεκινούν από κάθε γωνιά της χώρας για την 5η Πανελλαδική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Θα ανταμώσουν στο "Κτήμα του Καραγκιόζη" για να βροντοφωνάξουν και από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη των αγωνιστών της ειρήνης, Λαμπράκη και Νικηφορίδη, "Οχι στην εγκατάσταση της πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης - ΕΞΩ το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια".

Το κάλεσμα της ΚΝΕ βρίσκει ανταπόκριση στους νέους όλης της Ελλάδας. Το βεβαιώνουν οι συμμετοχές και η διάθεση, με την οποία οι νέοι συζητούν, κρίνουν και αποδέχονται την πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Ολα δείχνουν ότι για δύο μέρες η καρδιά της νεολαίας θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Θα πάλλεται στους νεανικούς ρυθμούς του προγράμματος και θα κυριευτεί από την ομορφιά της συλλογικής δράσης.

Οι Κνίτες και οι Κνίτισσες οργώνουν τη Θεσσαλονίκη κλείνοντας συμμετοχές νέων. Η προσπάθεια, με το κάλεσμα της ΚΝΕ και την αφίσα, θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ. Στόχος είναι, όσοι δεν μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκήνωση, να δώσουν δυναμικό αγωνιστικό "παρών" στη μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής από την Πλατεία Συντριβανίου της Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει στο Αμερικανικό Προξενείο, όπου θα μιλήσει ο γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.

Με ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να πάρει μαζικά μέρος στη νεανική επίθεση ειρήνης. Να μη σκύψει το κεφάλι και να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση ενός μαζικού αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος στην περιοχή, που θα ταρακουνήσει τα θεμέλια της εξάρτησης και θα ματαιώσει τα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Καλεί τους νέους να αγωνιστούν για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, σημειώνοντας: "Ιδιαίτερα σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η δράση και η αντίσταση. Σε μια περίοδο όπου οι επεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποδαυλίζουν τον εθνικισμό, το σοβινισμό και το ρατσισμό στα Βαλκάνια μετά και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα που το μέγιστο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που με τη μέθοδο του "διαίρει και βασίλευε" επιδιώκει να επιβάλει την κυριαρχία του, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Σήμερα που η υποτελής πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ", παραδίδει "γην και ύδωρ" στα επικίνδυνα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ακραίο παράδειγμα αποτελεί η εγκατάσταση Πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο στρατόπεδο Νταλίπη στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης".

Από χτες μπήκαν στο χώρο τα μέλη της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φροντίσουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Και σήμερα όλη τη μέρα θα συνεχίσουν τις προετοιμασίες και τη διακόσμηση του κάμπινγκ, με πανό και κόκκινες σημαίες. Σημαντική είναι η βοήθεια σ' αυτή την κατεύθυνση και των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ. Σύσσωμες οι ΚΟΒ της περιοχής έχουν ριχθεί στη μάχη για την προπαγάνδιση της διήμερης συνάντησης.

Ολα είναι έτοιμα στο Κάμπινγκ της Επανωμής, όπου από σήμερα το βράδυ στήνεται η "βάση της ειρήνης"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ