ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Μπολτσής ξαναχτυπά στο Ρέντη!
  • Δύο ακόμα πολυκατοικίες επιχειρεί να προσθέσει στο συγκρότημα - "τέρας" των 20 επταώροφων πολυκατοικιών, γύρω από το οποίο έχει ξεσπάσει το γνωστό σκάνδαλο με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας!
  • Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο νομάρχης Πειραιά!
  • Και αστυνομικοί προστατεύουν το καταστροφικό έργο από το δήμο και τους κατοίκους!

Την ανέγερση δυο ακόμα πολυκατοικιών έβαλε μπροστά ο γνωστός μεγαλοκατασκευαστής Κ. Μπολτσής μέσα στο συγκρότημα - "Φρανγκεστάιν" των 20 επταώροφων πολυκατοικιών των 670 διαμερισμάτων στο Ρέντη, γύρω από το οποίο έχει ξεσπάσει το γνωστό σκάνδαλο με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας!

Αποθρασυμένος από την επαναφορά Χανακούλα στην προεδρία του ΟΕΚ, ο εν λόγω κατασκευαστής προχωρά, κόντρα στις αντιδράσεις, το... έργο του, ποντάροντας στη σκανδαλώδη ανοχή και στη στήριξη που βρίσκει μέσα στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό.

Σαν Πόντιος Πιλάτος εμφανίστηκε χτες ο νομάρχης Πειραιά, Χ. Φωτίου,στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Δήμου Ρέντη,σχετικά με το πρόβλημα της ανέγερσης δυο νέων πολυκατοικιών, χωρίς να τηρούνται οι όροι του τροποποιημένου από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρέντη πολεοδομικού σχεδίου.Η στάση αυτή του νομάρχη ενισχύει τον μεγαλοκατασκευαστή, συνεργεία του οποίου χτες το πρωί - με την προστασία της Αστυνομίας - επιχείρησαν να συνεχίσουν τις εργασίες θεμελίωσης, που προχτές είχαν σταματήσει δήμος και κάτοικοι!

"Εδώ υπάρχουν 20 κτίρια, τα δύο σας πειράζουν;" (!) ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του νομάρχη, στο αίτημα των δημοτικών συμβούλων να αναστείλει τις εργασίες ανέγερσης των πολυκατοικιών, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα, σε μια περιοχή που ήδη "στενάζει" από τα κτίρια - "τέρατα" και μέχρις ότου ξεκαθαριστούν τα νομικά προβλήματα. Επιτέθηκε δε φραστικά στον δημοτικό σύμβουλο, Μ. Φιορεντή,ζητώντας να αποχωρήσει απ' το γραφείο του όπου γινόταν η συνάντηση. Τελικά, ο νομάρχης παρέπεμψε για οποιαδήποτε ευθύνη στην Πολεοδομία και είπε ότι περιμένει να αποφανθεί για το ζήτημα η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Στις 11 Ιούνη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αποκτά ισχύ τροποποιημένο πολεοδομικό σχέδιο για το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, που αποτελούσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρέντη. Το σχέδιο προέβλεπε διάνοιξη οδών και διαμόρφωση πλατείας στο χώρο των 20 επταώροφων κτιρίων.

Στις 16 Ιούνη ο Μπολτσής καταθέτει αίτηση για την έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία εκδίδεται σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 25 Ιούνη. Ωστόσο, την ίδια μέρα, συνεργείο του πραγματοποιούσε σκαπτικές εργασίες και, σε παρέμβαση της δημοτικής αρχής, ο εργολάβος δεν παρουσίασε άδεια και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο.

Την περασμένη Δευτέρα, ο δήμος προσέφυγε στον νομάρχη και την Πολεοδομία και αναστάλθηκαν οι εργασίες ανέγερσης. Την Τρίτη νομικοί σύμβουλοι του Μπολτσή επικαλούνται ότι το πολεοδομικό σχέδιο του δήμου αποτελεί κανονιστική διάταξη και απαιτείται να συνοδεύεται από προϋπολογισμό και άρα δεν έχει ισχύ... Αυθημερόν δίνεται άδεια για συνέχιση των εργασιών! Ο δήμος παρεμβαίνει και πάλι στον νομάρχη, προσκομίζοντας μάλιστα και γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταρρίπτει τα επιχειρήματα Μπολτσή. Ομως, ο νομάρχης, με το πρόσχημα της μελέτης των στοιχείων, δεν παίρνει απόφαση, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο στον μεγαλοκατασκευαστή.

Από προχτές το απόγευμα απορριμματοφόρα του δήμου και κάτοικοι έχουν αποκλείσει το οικοδομικό τετράγωνο, προκειμένου να εμποδίσουν οποιαδήποτε εργασία. Ωστόσο, συνεργείο του Μπολτσή με σκαπτικό μηχάνημα, την ίδια ώρα που γινόταν η συνάντηση με τον νομάρχη των δημοτικών συμβούλων, ισοπέδωσε πλαϊνή μάντρα και μπήκε στο χώρο, με την προστασία αστυνομικών. Κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι απειλούνται με σύλληψη!

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Μ. Φιορεντής,δημοτικός σύμβουλος, σημείωσε πως "ο νομάρχης με το πρόσχημα των νομικών κενών στο ζήτημα, ουσιαστικά αποστασιοποιήθηκε των ευθυνών του και αρνήθηκε ακόμα και να αναλάβει πρωτοβουλία να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ίδια λογική, της επίκλησης δηλαδή των νόμων και της... νομιμότητας από τους εκάστοτε κυβερνητικούς υπεύθυνους, ο Μπολτσής έχει κατασκευάσει τα 20 κτίρια που προορίζονταν για στέγαση δικαιούχων του ΟΕΚ. Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από τη θέληση του νομάρχη, το όνομά του μπλέκεται στην υπόθεση Μπολτσή και ο λαός του Ρέντη θα τον κρίνει. Θα πρέπει η δημοτική αρχή Ρέντη να αντιληφθεί ότι ο Μπολτσής αποθρασύνεται και το σκάνδαλο εξελίσσεται, και σε αυτό συνηγόρησε και η περσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κατοίκηση των πολυκατοικιών, κάτω από όρους... Απομένει να πάρει τις ευθύνες το Δημοτικό Συμβούλιο, να αναθεωρήσει τη στάση του, να συμμαχήσει με τους φορείς που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και να στραφεί προς την κυβέρνηση, με την απαίτηση: Να μην αγοραστεί κανένα διαμέρισμα απ' τον ΟΕΚ, να γίνει πλήρης αποκάλυψη του σκανδάλου και ο χώρος να περιέλθει στην περιουσία του δημοσίου".

Ντ. Ν.

"Συναγερμός" στα λιμάνια
  • Ξανά αντιμέτωποι με το "πειρατικό" "Μάρκο Πόλο" οι ναυτεργάτες
  • Δραματική προειδοποίηση ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας

"Επί ποδός" βρίσκονται ξανά οι ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ενόψει της νέας - πέμπτης κατά σειρά - άφιξης του αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο",με σημαία... Μπαχάμες. Το "Μάρκο Πόλο" επανακάμπτει αύριο, Σάββατο, με στόχο την παραβίαση για άλλη μια φορά του καμποτάζ.

Στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συνεδρίασαν χτες όλοι οι εμπλεκόμενοι συνδικαλιστικοί φορείς και επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να παρεμποδίσουν τον κατάπλου του πειρατικού πλοίου. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία της ΠΝΟ, η προσπάθεια θα περιοριστεί ξανά μόνο στο λιμάνι του Πειραιά και κλιμάκιά της θα βρίσκονται από νωρίς το Σάββατο στην Ακτή Ξαβέρη.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ("ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" δήλωσαν ότι θα αναπτύξουν τη δράση τους έτσι ώστε να εμποδιστεί ο κατάπλους του "Μάρκο Πόλο", τόσο στον Πειραιά, όσο και στο Ναύπλιο και σε κάθε άλλο λιμάνι της χώρας. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να καταγγελθεί σε όλους τους τόνους και να αποκρουστεί το αίσχος που παρατηρείται με το "Μάρκο Πόλο", αλλά και με άλλα ανασφάλιστα πλοία που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενα χωρίς όρους και όρια τις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, συνθλίβοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και κουρελιάζοντας την εθνική αξιοπρέπεια.

Στο μεταξύ, η ΠΝΟ έστειλε προς τους επιβάτες του "Μάρκο Πόλο" ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους των κινητοποιήσεων. Επίσης, σε χτεσινό δελτίο Τύπου προειδοποιεί, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής της πλοιοκτήτριας εταιρίας "Οριαν Λάιν", ότι τυχόν θετική για την εταιρία απόφαση σημαίνει ότι το Αιγαίο θα παραδοθεί ντε φάκτο στους ξένους και τα ξένα πλοία,μεταξύ των οποίων και τα τουρκικά, που θα αλωνίζουν στην ελληνική θάλασσα και στα ελληνικά λιμάνια.

Παρατεταμένος εμπαιγμός

ΚΕΡΚΥΡΑ.-

Την αγανάκτηση των εκτάκτων υπαλλήλων του αεροδρομίου της Κέρκυρας προκαλεί η άρνηση της "Ολυμπιακής" να τους χορηγήσει σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα τροφής (περίπου 55.000 δρχ.) που έπαιρναν μέχρι πέρσι, το επίδομα πίστας και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Η μόνη δέσμευση που υπάρχει είναι από τον προϊστάμενο της "Ολυμπιακής" στην Κέρκυρα Σ. Σκορδύλη,ότι θα λυθεί το πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών.

Οι 70 περίπου εργαζόμενοι, μετά από τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που έκαναν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, προχωρούν σε σύσταση σωματείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οργανωμένα τον παρατεινόμενο εμπαιγμό της διορισμένης διοίκησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και της κυβέρνησης, η οποία στηρίζει τέτοιου είδους αντεργατικές επιλογές.

Εκλογές για την υγιεινή και ασφάλεια

Στις 8 και 9 Ιούλη γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στην ΕΑΒ

Αναπόσπαστο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου θεωρεί την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας η Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΔΕΣ) της ΕΑΒ,η οποία καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της επιτροπής, οι οποίες γίνονται στις 8 και 9 Ιούλη.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΣ σημειώνει ότι "η σοβαρότητα αυτών των εκλογών είναι εφάμιλλη των εκλογών για την ανάδειξη του ΔΣ του Σωματείου, αφού ο ρόλος, τα καθήκοντα και η ουσιαστική παρέμβαση της Επιτροπής, σε θέματα συνθηκών εργασίας και υγιεινής στους χώρους δουλιάς, πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους στον ίδιο βαθμό με την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας ή την επίλυση άλλων πιεστικών εργασιακών προβλημάτων".

Σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής, η ΔΕΣ τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί, με ευθύνη αυτών που είχαν εκλεγεί, αλλά και των παρατάξεων που "δε φρόντισαν να επιλέξουν και να υπερψηφίσουν εργαζόμενους με γνώσεις, διάθεση και κουράγιο για δουλιά στον τόσο ευαίσθητο τομέα των συνθηκών δουλιάς". Υπογραμμίζει επίσης ότι η απερχόμενη επιτροπή "σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις της Διοίκησης και των αρμόδιων οργάνων της, αν και είχαν κάθε λόγο να το κάνουν, αφού υπάρχουν χώροι με πολύ σοβαρά προβλήματα συνθηκών δουλιάς και βεβαρημένο περιβάλλον".

Η ΔΕΣ επισημαίνει ακόμα, σχετικά με το ενιαίο ψηφοδέλτιο που καταρτίζεται για τη διεξαγωγή των εκλογών, ότι "δε δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιλέξουν τους καλύτερους, αλλά διευκολύνει τις παρατάξεις να προεπιλέξουν τους γνωστούς "ημέτερους", παραγνωρίζοντας κατά κανόνα τις απαιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις".

Κάτοικοι του Ρέντη και απορριμματοφόρα του δήμου προσπαθούν να σταματήσουν το συνεχιζόμενο έγκλημα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ