ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Εστιατόριο σε αρχαίο ναό

Λειτουργεί, παρότι ο ιδιοκτήτης του καταδικάστηκε για αυθαίρετη δόμηση

Την άμεση κατεδάφιση του εστιατορίου "Ιθάκη", που έκανε αυθαίρετες κατασκευές μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του ναού Απόλλωνα Ζωστήρα, καθώς και το χαρακτηρισμό της ευρύτερης δασικής παραθαλάσσιας περιοχής της Βουλιαγμένης, ως περιοχής αποκατάστασης φυσικού τοπίου και αττικής χλωρίδας και πανίδας, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι "Οι φίλοι της Λίμνης Βουλιαγμένης" και "Κίνηση Πολιτών Παραλίας".

Οπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Μ. Οικονόμου, το 1988 εξασφάλισε άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού για τη λειτουργία ανοιχτού εστιατορίου - μπαρ, έκτασης 100 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στη ζώνη προστασίας αρχαίας ιερατικής οικίας που ανήκει στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Απόλλωνα Ζωστήρα. Παρότι, όμως, απαγορεύτηκε ρητά η ανέγερση νέων καθώς και η επέκταση των υφιστάμενων κτισμάτων, το 1992 έκτισε αυθαίρετο κτίσμα 205 τετραγωνικών μέτρων. Τον Μάη του 1993 αυτό κρίθηκε κατεδαφιστέο, ενώ ένα μήνα μετά ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στο εστιατόριο "Ιθάκη", η οποία περιέργως καταστρέφει το μικρό μαγειρείο και το πευκοδάσος χωρίς να αγγίζει το αυθαίρετο κτίσμα. Λίγες μέρες μετά μπουλντόζες ισοπεδώνουν τον καμένο αρχαιολογικό και δασικό χώρο, χωρίς άδεια από το δασαρχείο, την αρχαιολογία ή την πολεοδομία.

"Καταγγείλαμε το γεγονός στις αρχές, δεν ευαισθητοποιήθηκε όμως καμία. Αντίθετα, η Πολεοδομία Βουλιαγμένης εκδίδει στις 2 Ιούλη 1993 άδεια επισκευών και στις 19 του ίδιου μήνα αναθεώρηση της παραπάνω άδειας, όπου εγκρίνει την κατασκευή καλαμοσκεπούς πέργκολας. Με το πρόσχημα αυτής της κατασκευής ο επιχειρηματίας κτίζει αυθαίρετο άνω των 600 τ. μ. το οποίο λειτουργεί κανονικότατα ως εστιατόριο. Μάλιστα τον Οκτώβρη του 1993 κατόρθωσε να πάρει έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για τις αυθαίρετες κατασκευές", καταγγέλλουν οι δύο σύλλογοι. Να σημειώσουμε ότι για τις αυθαίρετες αυτές κατασκευές, που ακολούθησαν της πυρκαγιάς, ο Μ. Οικονόμου καταδικάστηκε από το Α Μονομελές Πλημμελειοδικείο σε 30 μήνες φυλάκιση.

Τέλος, οι "Φίλοι της Λίμνης Βουλιαγμένης" και η "Κίνηση Πολιτών Παραλίας" εκφράζουν φόβους ότι επιχειρείται η νομιμοποίηση του αυθαιρέτου μέσα από τη μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας για την... "Προστασία των Ακτών", καθώς για την ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή προβλέπεται η δόμηση 3.500 τ.μ. εστιατορίων, αναψυκτηρίων, και άλλων κτισμάτων, χωρίς να προβλέπονται μέτρα για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων.

Οι αστυνομικοί δεν αντέχουν την περιθωριοποίηση

Μέσα σε ενωτικό κλίμα εκλέχτηκε χτες το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας

Λίγες μέρες πριν από την πανελλαδική συγκέντρωση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας στην Αθήνα οι αξιωματικοί της Αστυνομίας σημείωσαν ένα ακόμα βήμα: Μέσα σε ενωτικό κλίμα εξέλεξαν χτες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΕΝΑΑ), το οποίο καλείται να προωθήσει παραπέρα το συνδικαλιστικό κίνημα στην Αστυνομία.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές του πρώτου εκλογικού συνεδρίου της ΠΕΝΑΑ στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη ενίσχυσης της αυτόνομης λειτουργίας των συνδικαλιστικών τους οργάνων και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα σταθερής συνεργασίας με τους πολιτικούς φορείς, με την ταυτόχρονη δέσμευση να μην υπηρετήσουν κομματικές γραμμές. Στο συνέδριο και πριν την εκλογή του πρώτου αιρετού ΔΣ έγινε αναφορά σε όλα τα καυτά προβλήματα των αστυνομικών. Η ιεράρχησή τους και η χάραξη μιας συγκεκριμένης πορείας για την επίλυσή τους αναμένεται να γίνουν στις αρχές του φθινοπώρου, στο επόμενο συνέδριο της Ενωσης.

Το νέο 15μελές ΔΣ συγκροτούν οι Η. Βλαχογιάννης (πρόεδρος), Ε. Οικονόμου (Α αντιπρόεδρος), Ε. Κυριακάκης (Β αντιπρόεδρος), Γ. Κανέλλος (Γ αντιπρόεδρος), Μ. Βετούλης (γενικός γραμματέας), Κ. Αναγνώστου (οργαν. γραμματέας), Ν. Ζωγράφος (ταμίας), Κ. Καλαμπαλίκης (υπεύθυνος εκδόσεων), Σ. Ασημακόπουλος (δημόσιες σχέσεις), Α. Σουλτάτος, Π. Τσιμπίδης, Α. Ανδρικόπουλος, Ε. Δημητρουλάκος (πολιτιστικά), Θ. Τυπογιώργος (ειδικός γραμματέας) και Γ. Νικολόπουλος.

Ο αστυνόμος Α Μ. Βετούλης, ένας από τους πρώτους συνδικαλιστές στο χώρο των αξιωματικών, υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι "ο οργανισμός του αστυνομικού σώματος άρχισε να μην αντέχει πλέον την περιθωριοποίηση, την κοινωνική και υπηρεσιακή ανυποληψία και τον κοινωνικό υποβιβασμό. Επρεπε να δοθεί, έστω και αργά, ένα τέλος στην επιχειρούμενη - διαχρονικά - χειραγώγηση και ασφυκτική κηδεμονία των Σωμάτων Ασφαλείας από τους εκάστοτε κρατούντες, μια κατάσταση που είχε οδηγήσει τη λειτουργία τους σε μια ιδιότυπη απομόνωση από την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική μας ζωή και που ήταν αποτέλεσμα της αγκίστρωσης σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και μιας "ιδεολογίας" που ήθελε τον αστυνομικό να λειτουργεί στο πλαίσιο μηχανισμών ενός κράτους ξένο προς τον πολίτη".

Πολλοί σύνεδροι αναφέρθηκαν στα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, στην προγραμματισμένη για την Τρίτη κοινή κινητοποίηση αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Ενδεικτικά σημειώνουμε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Δυτικής Ελλάδας Α. Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις, ενώ ο Γ. Νικολόπουλος πρότεινε την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού για την προβολή του έργου της Αστυνομίας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα χρονίζοντα προβλήματά τους. Ο Α. Σουλτάτος τόνισε ότι η συνδικαλιστική έκφραση των αστυνομικών πρέπει να έχει ενωτική προοπτική, με συνέχεια και δυναμική. Η Κ. Θώδη - Τσούμαρη (μοναδική γυναίκα υποψήφια για το ΔΣ, αλλά δεν εκλέχτηκε) στάθηκε στην ανάγκη σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων και κάλεσε τους συναδέλφους της να έχουν γνώμη και όχι "γραμμή".

Ανεύθυνοι για τον εργολάβο...

...αλλά απειλητικοί προς τους κατοίκους οι υπεύθυνοι των δασικών υπηρεσιών. Ετσι, ανενόχλητα, κτίστηκε ένα ακόμα οικοδόμημα μέσα σε δάσος της Σαλαμίνας

Οι δασικές περιοχές στη χώρα μας δεν κινδυνεύουν μόνο από τους καταπατητές και τους εργολάβους αυθαίρετων, αλλά και από την άθελη ή "ηθελημένη" αδιαφορία των υπευθύνων... Ενα τέτοιο τρανό παράδειγμα έφερε στην επιφάνεια ή καταγγελία του φυσιολατρικού, αθλητικού και επιμορφωτικού συλλόγου "Ερμής", για την αδιαφορία που επέδειξαν τα Δασαρχεία Σαλαμίνας και Πειραιά, στις καταγγελίες κατοίκων για ανέγερση αυθαίρετου οικοδομήματος μέσα σε δασική περιοχή στο Αιάντειο Σαλαμίνας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει δασική έκταση, στην οποία στις αρχές Μάρτη, σύμφωνα με την καταγγελία του συλλόγου, ο εργολάβος οικοδομών Ευαγ. Κουτουμασιώτης,αφού έφερε εκσκαφέα, διαμόρφωσε δασική έκταση μέσα στο βουνό σε επίπεδο χώρο και άρχισε να αναγείρει οικοδομή. Τα μέλη του συλλόγου επανειλημμένως κατήγγειλαν τηλεφωνικά στα Δασαρχεία Σαλαμίνας και Πειραιά το συγκεκριμένο γεγονός. Τις πρώτες μέρες της καταγγελίας, το Δασαρχείο Σαλαμίνας επιτηρούσε την οικοδομή, πλην όμως, σε ακαθόριστο χρόνο, ο εργολάβος συνέχισε τις εργασίες και έριξε και την πλάκα στην οικοδομή.

Μετά από αυτό το γεγονός ο σύλλογος κατήγγειλε το γεγονός, στις 14.5.96, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ζητώντας "την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου". Μάλιστα το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιήθηκε στο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο υπουργείο Γεωργίας (υπηρεσία Δασών), καθώς και στη Νομαρχία Πειραιά.

Ομως η "περιπέτεια" των μελών του συλλόγου δε σταματάει εδώ. Με αίτησή τους, στις 4.6.96, ζήτησαν από το Δασαρχείο Πειραιά τη χορήγηση εκθέσεων η άλλων εγγράφων, σχετικά με την παράνομη οικοδομή, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για το δικαστικό αγώνα, που ξεκινούσαν. Στις 17.6.96, η πρόεδρος του συλλόγου Κυρ. Κοντέλη και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ευγ. Γουλίμη,πήγαν στο Δασαρχείο Πειραιά για να πάρουν τα έγγραφα, τα οποία είχαν ζητήσει. Αντί όμως να τους χορηγηθούν τα έγγραφα, "εισέπραξαν" απειλές και βρισιές από τον δασάρχη κ. Γκλεζάκο. Η Κυρ. Κοντέλη δήλωσε χαρακτηριστικά για το γεγονός στο "Ρ": "Μας κατηγόρησε ότι δεν είμαστε νόμιμοι και ουρλιάζοντας άρχισε να μας απειλεί ότι θα μας κλείσει μέσα, θα καλέσει εισαγγελέα και θα μας βάλει χειροπέδες". Μας αντιμετώπισε σαν εχθρούς του δάσους και όχι σαν κάποιους που θέλουμε να το γλιτώσουμε, κατέληξε. Μετά από αυτό και τα δυο μέλη του συλλόγου κατέθεσαν στις 20.6.96 μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του δασάρχη.

Τελικά θα πρέπει να αρχίσει κανείς απ' τους υπεύθυνους για να αντιμετωπιστούν οι παρανομούντες.

ΤΑΥΡΟΣ
Εκδήλωση για τον Πανάγο Κρυσταλλίδη

Τιμητική εκδήλωση στον άνθρωπο και αγωνιστή, στον δημοτικό σύμβουλο Πανάγο Κρυσταλλίδη,οργανώνει τη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στο δημαρχείο της πόλης, ο Δήμος Ταύρου. Την τιμητική εκδήλωση, που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, θα ανοίξει με ομιλία του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσουν ομιλία του δημάρχου Παναγιώτη Βακαλόπουλου, χαιρετισμοί προσκαλεσμένων από το χώρο της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπων των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων και δημοτικών συνδυασμών, ενώ την τιμητική εκδήλωση θα κλείσουν απαγγελίες ποιημάτων και απονομή τιμητικής πλακέτας.

Υποχρεωτικό το λευκό ψηφοδέλτιο

Είναι υποχρεωτικό στους εκλογείς που προσέρχονται στις κάλπες, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να δίνεται από την Εφορευτική Επιτροπή και λευκό ψηφοδέλτιο.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και με την υπ. αριθμό 2929/1996 απόφασή του θεωρεί ότι "μόνο με τη λευκή ψήφο εκφράζεται η γνήσια βούληση του εκλογέα να αποδοκιμάσει όλους τους υποψήφιους", πράγμα που κατοχυρώνεται και στο άρθρο 52 του Συντάγματος. Δηλαδή, ο εκλογέας εκφράζοντας ελεύθερα τη βούλησή του μπορεί να ρίξει στην κάλπη λευκό ψηφοδέλτιο.

  • Επίσης, το ΣτΕ επεξεργαζόμενο διάταγμα για την πλήρωση κενών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ έκρινε ότι τις προκαταρκτικές εργασίες του εκλεκτορικού Σώματος μπορούν να τις παρακολουθούν και τα μέλη της γενικής συνέλευσης του Τμήματος, καθώς και οι υποψήφιοι με δικαίωμα να λένε την άποψή τους. Διευκρινίζεται, όμως, ότι οι σπουδαστές που είναι μέλη της γενικής συνέλευσης δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά μόνο να εκθέτουν την άποψή τους για τη διδακτική ικανότητα των υποψηφίων.
Ζητά αποφυλάκιση υπό όρους

Να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους η Ευσταθία Ζήση, μητέρα ενός παιδιού τεσσάρων μηνών, ζήτησε χτες ο συνήγορός της από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες που τις αποδίδονται είναι αόριστες.

Η Ε. Ζήση κατηγορείται για υπεξαίρεση φαρμάκων ύψους 5 εκατομμυρίων δραχμών και τελεί σε προσωρινή κράτηση. Εδώ και τρεις μέρες βρίσκεται υπό φρούρηση στο Τζάνειο, όπου νοσηλεύεται το παιδί της.

Ο Π. Τσουπίδης στο ΔΣ του ΟΤΕ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δωρικής Τράπεζας, Παναγιώτης Τσουπίδης, θα είναι το νέο μέλος στη διοίκηση του ΟΤΕ, που θα εκπροσωπεί τους εκτός δημοσίου μετόχους του Οργανισμού. Σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι μέτοχοι ιδιώτες, εκτός από τη δυνατότητα απόκτησης του 8% των μετοχών του ΟΤΕ, απόκτησαν και το δικαίωμα εκπροσώπησης στο ΔΣ της επιχείρησης. Στη χτεσινή συνέλευση πήραν μέρος μέτοχοι που εκπροσωπούσαν 5.700.000 μετοχές περίπου, από τα 32 εκατομμύρια που με τη μετοχοποίηση πέρασαν στα χέρια των ιδιωτών. Ως αναπληρωτής του Παναγιώτη Τσουπίδη εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Φίλης, αντιπρόεδρος του Ταμείου Αρωγής προσωπικού του ΟΤΕ, που διατελεί και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας

Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Το εστιατόριο με φόντο τη θάλασσα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ