ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούλη 1996
Σελ. /44
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Από τις ημιπαράνομες οργανώσεις σε πανρωσικό κίνημα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία αναμένονται στα μέσα της επόμενης βδομάδας. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος είναι πλέον γνωστά: Ο Μπορίς Γιέλτσιν έλαβε το 53,7% (περίπου 39.000.000 ψήφους) και ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ το 40,4% (περίπου 30.000.000 ψήφους). Εναντίον και των δυο υποψηφίων ψήφισε το 4,90% των ψηφοφόρων. Το 1/3 από τη μεταξύ τους διαφορά, των 9.000.000 ψήφων, ο Γιέλτσιν το έλαβε στη Μόσχα.

Ο Γιέλτσιν, στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι το κύριο αποτέλεσμα των εκλογών είναι το γεγονός ότι αυτές διεξήχθησαν και δεν πρέπει η χώρα να χωριστεί σε νικητές και ηττημένους. Ο Ζιουγκάνοφ, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν καθαρά πως "στο πολύ σύντομο, από ιστορική άποψη, χρονικό διάστημα των τριών χρόνων, διανύσαμε ένα δρόμο, από τις κυνηγημένες, σχεδόν ημιπαράνομες οργανώσεις ως το πανρωσικό κίνημα",το οποίο επιβεβαίωσε την υψηλή κοινωνική του βαρύτητα. Ο Γιέλτσιν δηλώνει ότι οι εκλογές ήταν "ελεύθερες και έντιμες". Ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι σέβεται τη "βούληση των πολιτών, αν και όλοι καταλαβαίνουμε: Η επιτυχία των σημερινών κυρίαρχων δυνάμεων σημειώθηκε, όχι μόνο με μεγάλο, αλλά και καταστροφικό για τη χώρα τίμημα, σαν αποτέλεσμα των χονδροειδών παραβιάσεων της εκλογικής νομοθεσίας, της πρωτοφανούς χρησιμοποίησης των κρατικών πόρων και δυνατοτήτων για την προσωπική προεκλογική εκστρατεία του Γιέλτσιν".Ο Γιέλτσιν είπε ότι στις 3 Ιούλη "μαζί επιλέξαμε το μέλλον της χώρας". Ο Ζιουγκάνοφ επισημαίνει ότι μπροστά περιμένουν την επίλυσή τους πολλά σημαντικά προβλήματα: "Πλησιάζουν οι εκλογές στα τοπικά όργανα εξουσίας, θα απαιτηθεί εντατική δουλιά, η οποία να αποβλέπει στο να μην επιτραπεί στις αρχές, που βρίσκονται στη μετεκλογική ευφορία, να αφήσουν τους ανθρώπους χωρίς ψωμί, καύσιμα, χρήματα".Πράγματι, αυτός είναι ο κύριος στόχος. Ακόμα και οι σχολιαστές των πιο φιλογιελτσινικών εφημερίδων τονίζουν ότι είναι αδύνατο να εκπληρωθούν όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις του Γιέλτσιν με βάση τον προϋπολογισμό, διότι είναι πρακτικά άδειος.

Στις 4 Ιούλη, ο Ζιουγκάνοφ έδωσε συνέντευξη Τύπου. Ανακοίνωσε ότι έστειλε τηλεγράφημα στον Γιέλτσιν, με το οποίο τον συνεχάρη, όχι για τη νίκη, αλλά "για την επιτυχία στην εκλογική εκστρατεία". "Υπάρχουν πραγματικότητες που δε δύναται να μη ληφθούν υπόψη", είπε ο Ζιουγκάνοφ. "Σέβομαι τα εκατομμύρια των συμπατριωτών μου, οι οποίοι έκαναν την επιλογή τους, άσχετα με ποιον τρόπο τους επεβλήθη". Πρόσθεσε δε, ότι δεν τελείωσε ακόμα η λεπτομερής ανάλυση, δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί όλες οι πληροφορίες και όλα τα στοιχεία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Σχετικά με τα πρώτα συμπεράσματα από την προεκλογική εκστρατεία, ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι συντελείται η διαμόρφωση ενός είδους δικομματικού συστήματος: Ο συνασπισμός των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων αντιπαρατίθεται στο κόμμα της εξουσίας, διότι η "τρίτη δύναμη" δεν υπάρχει πλέον, συγχωνεύτηκε με την εξουσία. Υπογράμμισε ότι οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις, από εκλογές σε εκλογές, τα τελευταία τρία χρόνια πολλαπλασιάζουν το δυναμικό τους από 7 έως 30.000.000 οπαδούς. "Την επόμενη φορά, θα λάβουμε 45 - 50.000.000 ψήφους", είπε. Οπως αποφάσισαν οι ηγέτες των κυριότερων κομμάτων και κινημάτων του συνασπισμού, βάση της δραστηριότητας του συνασπισμού στην άμεση περίοδο θα είναι η ολόπλευρη ισχυροποίησή του, η έγκριση του Προγράμματος και του Καταστατικού του και ο σχηματισμός σκιώδους κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση της Ρωσίας, η θέση του Ζιουγκάνοφ ήταν σαφέστατη: Πρώτα πρέπει να γίνει γνωστό το πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης και μετά θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα συμμετοχής σ' αυτήν.

Η εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία οδηγεί στην αναπόφευκτη βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση. Γι' αυτό, οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απρόοπτα γεγονότα. Η ρωσική πραγματικότητα, στην οποία όλο και πιο δυνατά ακούγονται φωνές να επωφεληθούν οι κυβερνώντες από την ευκαιρία για "να τελειώσουν μια για πάντα με τους κόκκινους", απαιτεί από την αντιπολίτευση ιδιαίτερη ψυχραιμία, συγκράτηση και προσεκτική επεξεργασία της στρατηγικής και τακτικής της.

Στις 4 Ιούλη άρχισε μια νέα περίοδος στην ανάπτυξη της Ρωσίας, η επιρροή της οποίας στις τύχες του κόσμου είναι αναμφισβήτητη.

ΙΑΠΩΝΙΑ
14 τραυματίες από επίθεση 21χρονου σε αμόκ

TOKIO.-

Νεαρός Ιάπωνας κατελήφθη από αμόκ και μαχαίρωσε χτες το πρωί σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κιτακιούσου 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον πατέρα του. Ο 21χρονος άνεργος Κενιτσίρο Αρίι έβγαλε ένα μαχαίρι και άρχισε να επιτίθεται σε όποιον έβλεπε μπροστά του. Ο δράστης δε δίστασε να μαχαιρώσει και τον πατέρα του, που επιχείρησε να τον σταματήσει. Λίγη ώρα μετά, συνελήφθη από τους αστυνομικούς για ανάκριση. Τα κίνητρα της πράξης του δε διευκρινίστηκαν, καθώς εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι στη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας ο νεαρός απαντούσε ασυνάρτητα στις ερωτήσεις των αστυνομικών.

"Φονικές" βροχές πλήττουν την ανατολική Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.-

Το θάνατο 260 ατόμων, τον τραυματισμό 3.800 άλλων και την πρόκληση σοβαρών οικονομικών ζημιών, εξαιτίας της καταστροφής των καλλιεργειών ρυζιού και καλαμποκιού, έχουν προκαλέσει οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τις τελευταίες μέρες επαρχίες της ανατολικής Κίνας.

Από τα νερά των ποταμών, που έχουν υπερχειλίσει, μετατράπηκαν σε λίμνες 56 μεγάλες πόλεις. Στις περιοχές αυτές αναφέρθηκε ότι καταστράφηκαν τουλάχιστον 210.000 σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 510.000. Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις επαρχίες Ζιάνγκσου, Ανούι, Ζεζιάνγκ, Ζιανγκσί και Γκουίζου. Εκτιμάται ότι έχουν καταστραφεί 1,3 εκατομμύρια εκτάρια με καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.

Ο στρατηγός Λέμπεντ, σαν στρατηγός, είχε επανειλημμένως καταγγείλει τους στρατηγούς που κάνουν πολιτική... Τώρα, από την πανίσχυρη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιχειρεί την "υψηλή" πολιτική και δεν κρύβει τις δικές του φιλοδοξίες και, ίσως, εκείνες αυτών που εκπροσωπεί

Τουρκία

Αλλαγή κυβέρνησης, όχι πολιτικής

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν, και οι επαφές του με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ κάνουν σαφές ότι η νέα κυβέρνηση ουδεμία πρόθεση έχει να διαρρήξει, έστω και στο ελάχιστο, τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον...

Σελίδα 35

Γερμανία - Κίνα

Τα δύο μέτρα και σταθμά της Δύσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ανταλλαγή διπλωματικών "πυρών" ανάμεσα σε Γερμανία και Κίνα, με αφορμή την πολιτική που εφαρμόζει το Πεκίνο έναντι στην"εξόριστη" κυβέρνηση του Θιβετιανού Δαλάι Λάμα, είναι μία ακόμη όψη της τακτικής των δύο μέτρων και σταθμών, που εφαρμόζουν οι δυτικοευρωπαϊκές (και όχι μόνον) κυβερνήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σελίδα 35

ΗΠΑ
Τα μέτρα για τους μετανάστες φέρνουν συγκρούσεις

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Σφοδρές συγκρούσεις έγιναν, χθες, ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων για τους μετανάστατες στις ΗΠΑ. Από τα επεισόδια, που γρήγορα γενικεύθηκαν και χρειάστηκε η εέμβαση της αστυνομίας για να τερματιστούν, τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 7 άτομα, όλα ελαφρά. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, που εξελίχθηκε σε σύγκρουση, βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, τα μέτρα, που ψήφισε πρόσφατα το αμερικανικό κογκρέσο, τα οποία αφαιρούν από τους μετανάστες μια σειρά από νομικά και εργασιακά δικαιώματα, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη διαμονή και τη διαβίωση των εκατονταδων χιλιάδων μεταναστών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η πρόταση 187, όπως έχει ονομαστεί, αφαιρεί από τους μετανάστες, που δεν εχουν εξασφαλίσει άδεια παραμονής, (η οποία δίνεται μετά από την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος) το δικαίωμα της πρόσβασης στην δημόσια εκπαίδευση, της ιατροφαρμακευτικής και ιατρικής κάλυψης, της κοινωνικής ασφάλισης. Τα μέτρα δεν εχουν, ακόμα τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από σειρά προοδευτικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στη δικαιοσύνη.

ΜΕΞΙΚΟ
Πιθανό πολιτικό κίνημα από τους Ζαπατίστας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Ετοιμοι να δώσουν τη μάχη τους στον πολιτικό στίβο του Μεξικού φαίνεται πως είναι οι εξεγερμένοι Μεξικανοί αντάρτες του "Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου των Ζαπατίστας".

Στη διάρκεια συνεδρίου των αυτόχθονων ανταρτών, που ολοκληρώθηκε χτες, συζητήθηκε η πιθανή εξέλιξη του "Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου" σε πολιτικό κίνημα, με προϋπόθεση τις εγγυήσεις μεσολαβητή, που θα αποτρέψει ενδεχόμενες νέες κατασταλτικές ενέργειες της ομοσπονδιακής μεξικανικής κυβέρνησης. "Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από τις ζούγκλες και τα βουνά της επαρχίας Τσιάπας... αλλά χρειαζόμαστε κάποιον να επιβλέπει γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση", δήλωσε ο ηγέτης των Ζαπατίστας υποδιοικητής Μάρκος, προσθέτοντας: "Δε θέλουμε απλώς να πάμε στην Πόλη του Μεξικού. Θέλουμε να απλωθούμε σε όλη τη χώρα"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ