ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούλη 1996
Σελ. /44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Πανηγύρι της νιότης στην Επανωμή

Χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα έχουν στήσει από χτες τη "νεανική βάση της ειρήνης", με πολύμορφες εκδηλώσεις. Σήμερα το μεσημέρι, η μεγάλη πορεία και συγκέντρωση στο αμερικανικό Προξενείο, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός. Ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών: ΟΧΙ στην εγκατάσταση της Πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ στο στρατόπεδο Νταλίπη της Καλαμαριάς

Με τη μεγάλη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη συγκέντρωση στο αμερικανικό Προξενείο, όπου θα μιλήσει ο γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός, κορυφώνεται σήμερα η 5η Πανελλαδική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΚΝΕ. Οι χιλιάδες νέοι απ' όλη την Ελλάδα, που έσμιξαν από χτες στην Επανωμή, σήμερα θα κατακλύσουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση της Πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ στο στρατόπεδο Νταλίπη της Καλαμαριάς.

Φιλοδοξία της ΚΝΕ είναι να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι και πολίτες της Θεσσαλονίκης και να δείξουν με τη συμμετοχή τους πως είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την ειρήνη, για έναν κόσμο χωρίς πόλεμο και δυστυχία.

"Μέσα και από αυτή την εκδήλωση, που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, στέλνουμε ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας προς όλους τους λαούς και ιδιαίτερα τους νέους της Βαλκανικής και τους καλούμε να παλέψουν μαζί μας για την προάσπιση της ειρήνης", δηλώνει η Νένα Νικοπολιτίδου,μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. "Τους καλούμε να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων", που θέλουν να επιβάλουν οι ισχυροί στην περιοχή. Μέσα από τη συλλογική δράση, οι νέοι μπορούν να πετύχουν πολλά. Αύριο (σήμερα) οι χιλιάδες νέοι που μαζευτήκαμε εδώ στην Επανωμή θα εκφραστούμε συλλογικά και αποφασιστικά, προσπαθώντας να δείξουμε και στους υπόλοιπους ότι, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε την αναγκαιότητα να παλέψουμε για την ειρηνική συμβίωση όλων των λαών. Να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε το δικό μας ανθρώπινο κόσμο".

"Μπράβο στα παιδιά"

Η Νεανική Βάση Ειρήνης στήθηκε χτες στο "Κτήμα του Καραγκιόζη". Νέοι από την Πελοπόννησο, την Αττική, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Θράκη, απ' όλη τη Μακεδονία και φυσικά από τη Θεσσαλονίκη, έβαλαν ο καθένας το δικό του λιθαράκι για να γίνει η "βάση" και ο αγώνας για την προάσπισή της να συσπειρώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερους νέους.

Οι κατασκηνωτές από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες έφτασαν στο κάμπινγκ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ από νωρίς χτες το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο τα λεωφορεία με τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, τους φίλους της Οργάνωσης από τις άλλες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό της συμμετοχής είναι πως μόνο από την Αθήνα ήρθαν 12 γεμάτα πούλμαν.

Η μέρα ξεκίνησε με τον πρωινό καφέ και τις πρώτες γνωριμίες. Αμέσως μετά, και με γρήγορους ρυθμούς, άρχισαν να στήνουν τις σκηνές, ώστε να έχουν όλη τη μέρα στη διάθεσή τους για το μπάνιο, τη διασκέδαση και τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Παρά την ταλαιπωρία από το ολονύχτιο ταξίδι, το κέφι και η ζωντάνια δεν έλειψαν από κανέναν. Χαμόγελα, φωνές, τραγούδια γέμισαν το χώρο. Η νιότη πέταξε μέχρι την Επανωμή και οι κάτοικοι ρωτούσαν να μάθουν τι γίνεται. "Μπράβο στα παιδιά της ΚΝΕ", έλεγαν, "αξίζει να παλεύεις για την ειρήνη".

Συλλογική δράση και διασκέδαση

Γύρω στις 11 το πρωί χτες, οι σκηνές ήταν έτοιμες και οι κόκκινες σημαίες κυμάτιζαν σ' όλο το χώρο. Ηρθε η ώρα του πρωινού μπάνιου στη θάλασσα και μετά η ξεκούραση κάτω από τα δένδρα. Για άλλη μια φορά, οι νέοι, που παίρνουν μέρος στην Πανελλαδική Συνάντηση της ΚΝΕ, συνδυάζουν τη συλλογική δράση με τη διασκέδαση.

"Ηρθα για να διαδηλώσω μαζί με τους υπόλοιπους νέους την αντίθεσή μου στον πόλεμο και στα σχέδια των λίγων ισχυρών. Παράλληλα, για να διασκεδάσω και να ανταλλάξω εμπειρίες για τη δράση στα προβλήματα που μας αφορούν", λέει η Ειρήνη Σεϊτανίδου.Δύο μικρότερες σε ηλικία κοπελιές λένε: "Δεν είμαστε μέλη της ΚΝΕ, είμαστε όμως κοντά στην Οργάνωση". Η Γιώτα και η Αθανασία από τις Σέρρες αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη: "Πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι οι νέοι να πούμε πως δε θέλουμε να μας εξουσιάζουν άλλοι. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και ελεύθερα. Η συνάντηση της ΚΝΕ είναι μια καλή ευκαιρία να το διαδηλώσουμε. Παράλληλα, θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωριστούμε και με άλλους νέους από άλλες πόλεις, να μιλήσουμε και να διασκεδάσουμε".

Νωρίς το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν αγώνες σκάκι, βόλεϊ και ποδοσφαίρου. Τα αστεία, οι πλάκες και τα πειράγματα δεν έλειψαν και στη διάρκεια των παιχνιδιών.

Για την ειρήνη και τον πολιτισμό

Στις 8 το βράδυ, το Θεατρικό σχήμα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" παρουσίασε το έργο του Δ. Ψαθά "Τρελοί της εποχής". Ενώ αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία με λατινοαμερικάνικα τραγούδια από το συγκρότημα "Aroma Caribe".Η επίσημη αυλαία της βραδιάς έπεσε με τα τραγούδια και τους δυνατούς ήχους των "Ειδικών Δυνάμεων".Στην πραγματικότητα, όμως, το γλέντι και ο χορός συνεχίστηκαν μέχρι πρωίας με ρεμπέτικα και μπαλάντες στις διάφορες συντροφιές.

Για το φετινό πρόγραμμα του διήμερου, μίλησε στο "Ρ" ο Δημήτρης Μαϊκίδης, μέλος του Συντονιστικού Βόρειας Ελλάδας της ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι είναι πιο προσεγμένο: "Προσπαθήσαμε μέσα από το πρόγραμμα να αναδείξουμε και την ερασιτεχνική δημιουργία, την πρωτοβουλία ορισμένων παιδιών, που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες και παλεύουν και αυτά με τον τρόπο τους για την ειρήνη. Θέλαμε έτσι να ενισχύσουμε τέτοιες προσπάθειες, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει οι νέοι να ασχοληθούν και με το θέατρο και με τη μουσική και με οποιαδήποτε μορφή της τέχνης. Εμείς πιστεύουμε ότι η πάλη για τον πολιτισμό είναι ταυτόχρονα και πάλη για την ειρήνη. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να συνδυάσουμε τον αγώνα για την ειρήνη με τον αγώνα για τον πολιτισμό".

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν:

Σήμερα
  • Η ΝΕ Λέσβου πραγματοποιεί συγκεντρώσεις στα παρακάτω χωριά του νησιού: ΜΥΣΤΕΓΝΑ με ομιλητή τον Θωμά Τσαγκαρέλλη, ΠΤΕΡΟΥΝΙΑ με ομιλήτρια τη Ζαφείρω Καραβασίλη.
Αύριο Δευτέρα
  • Η ΝΕ Λάρισας πραγματοποιεί τις παρακάτω συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς: Ο Αντώνης Σκυλλάκος,βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, στο Λιβαδάκι στις 7 π.μ. και στην Καρδίτσα στις 2 μ.μ..Ο Τάσος Τσιαπλές,γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ στις 7 μ.μ. θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ (Στρατιά) και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.
  • Η ΝΕ Γρεβενών στα ΓΡΕΒΕΝΑ.Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου στο χωριό ΠΛΑΓΙΑ.Θα μιλήσει η Ελένη Λυτώνα.
Την Τρίτη 9-7-96
  • Η ΚΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ του ΚΚΕ στις 9 μ.μ.,στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΝΕ Λάρισας στην Πάνουλη.Θα μιλήσει ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας Τάσος Τσιαπλές.
Την Τετάρτη 10-7-96
  • Η ΝΕ Κοζάνης στα ΣΕΡΒΙΑ.Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ιωαννίνων στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ.Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου στην ΕΡΕΣΟ.Θα μιλήσει ο Σταύρος Σκοπελίτης.
Την Πέμπτη 11-7-96
  • Η ΝΕ Λάρισας: Στη Φαλίνη στις 9 μ.μ..Θα μιλήσει ο Γιώργος Νταφούλης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στους Αμπελόκηπους (Ταμπάκια-Πλατεία) στις 9 μ.μ..Θα μιλήσει ο Αγγελος Σίμος μέλος του ΝΓ Λάρισας του ΚΚΕ.
Την Παρασκευή 12-7-96
  • Η ΝΕ Λάρισας στην Αγιά στις 9 μ.μ..Θα μιλήσει ο Γιώργος Νταφούλης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τραυματισμός 200 πολιτών

Την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε με Ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Εφραιμίδης

Το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, με αφορμή Ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την απαγόρευση της ύπαρξης νέου πολιτικού κόμματος στη χώρα, του Κόμματος Εργατών Τουρκίας. Ο Β. Εφραιμίδης κατήγγειλε και το γεγονός της βάναυσης καταστολής Τούρκων πολιτών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση αυτή, στις 24 Ιούνη.

"Η βίαιη παρέμβαση της Αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 200 πολιτών, τη σύλληψη 250 ατόμων ακόμα και ανάμεσα στους τραυματίες που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς και τη σύλληψη ηγετικών στελεχών του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος μετά τη λήξη των εργασιών Κομματικού Συνεδρίου".

ΛΙΜΑΝΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Επανεξετάστε τη χρηματοδότηση

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την αγωνία των κατοίκων της Ραφήνας για τις ελλιπείς μελέτες του υπό κατασκευή λιμανιού της περιοχής, μετέφερε στην Επιτροπή της Ευρ. Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς, με Ερώτηση που κατέθεσε.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Ε. Ενωση, σημειώνει ο Γ. Θεωνάς, "παρόλο που υπάρχει ελλιπής περιβαλλοντολογική - κατασκευαστική μελέτη, που ανάμεσα στα άλλα δεν παίρνει υπόψη της τα θαλάσσια ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή και κύρια το "Μέγα Ρέμα Ραφήνας" που καταλήγει μέσα στο λιμάνι, κατεβάζοντας τόνους λάσπης και καταστρέφοντας τα έργα και τον κίνδυνο υποβάθμισης των παραλιών της πόλης, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τοπικές αρχές και μαζικοί φορείς της περιοχής που έχουν προσφύγει στην αρμόδια δικαστική αρχή, που θα εκδικάσει σύντομα την υπόθεση".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, καλεί την επιτροπή, να επανεξετάσει το θέμα της χρηματοδότησης του έργου, με βάση αυτά τα δεδομένα και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

ΛΗΜΝΟΣ
Απολογισμός δράσης του Στρ. Κόρακα

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου "ΚΑΣΤΡΟ" (Ρωμαίικος Γιαλός), εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει παρουσίαση της δραστηριότητας του βουλευτή του Νομού Λέσβου και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ