ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΚΕΝΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρυθμίσεις σε φόντο ιδιωτικοποίησης

Την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου αποφάσισαν κυβέρνηση και διοίκηση της Τράπεζας. Δυνατότητα σταδιακής ιδιωτικοποίησης μέσα από την πώληση "πακέτων" μετοχών, που ανήκουν στο δημόσιο

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ), που σήμερα ελέγχεται κατά 51% από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή ομόφωνη απόφαση της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής, για την αντικατάσταση του παλιού ομολογιακού δανείου αξίας 119 δισ. δραχμών (που είχε εκδοθεί το Σεπτέμβρη του 1991 και ήταν μετατρέψιμο σε μετοχές) με νέο ομολογιακό δάνειο ισόποσης αξίας, οι ομολογίες του οποίου επίσης θα είναι μετατρέψιμες σε μετοχές. Στην ουσία, η σύμβαση για το νέο ομολογιακό δάνειο μεταξύ δημοσίου, που θα κυρωθεί με νόμο στη Βουλή, αποτελεί παραλλαγή της σύμβασης για το ομολογιακό δάνειο που είχε εκδοθεί το 1991 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ.

Ο κίνδυνος, που ελλοχεύει για την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ, προκύπτει επίσης τόσο από τις δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της Εθνικής Θ. Καρατζάς, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα (ΣΥΕΤΕ) Στ. Κούκος.Ο πρώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "εμείς δε θα κάνουμε τίποτα, ώστε να διαταράξουμε το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής Τράπεζας" και ότι "αυτό είναι κάτι που θα μας το πει ο υπουργός Οικονομικών".Μια δήλωση που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της Εθνικής επισήμανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη "να υπάρξει η πολιτική εγγύηση και δέσμευση και κατά τη νομοθετική κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας, ώστε να διασφαλίζεται και μέσα από τη μέθοδο της διασποράς των μετοχών το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή ο έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ από το δημόσιο και τα Ταμεία".

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις το υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΕΤΕ, προβλέπει τα εξής:

Πρώτον, το ομολογιακό δάνειο του 1991 αντικαθίσταται με νέο, το οποίο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.Θα αποτελείται από 8.076.371 ανώνυμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 12.651 δραχμών, που αντιστοιχούν στο ποσό των 102,1 δισ. δραχμών και θα διατεθούν όλες στο δημόσιο. Οι επιπλέον 1.264.714 ομολογίες, που θα πάρει το υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται η αποζημίωση για τις απώλειες που είχε το δημόσιο από το παλιό ομολογιακό δάνειο. Η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει στο ελληνικό δημόσιο ελάχιστη τιμή 12.651 δραχμές ανά μετοχή, όχι για όλες, αλλά μόνο για τις 632.500 από τις 8.076.371 ομολογίες που θα μετατραπούν σε μετοχές.

Δεύτερον, το νέο δάνειο λήγει το 2001 και κάθε χρόνο θα μετατρέπεται υποχρεωτικά το 20% του ομολογιακού δανείου σε μετοχές.

Τρίτον, το επιτόκιο του νέου ομολογιακού δανείου ορίστηκε σε 8% για το 1997, σε 7% για το 1998, σε 6% για το 1999 και σε 5% για το 2000 και 2001.Τέταρτον, η Τράπεζα της Ελλάδας θα αναγνωρίσει το νέο ομολογιακό δάνειο ως κεφάλαιο πρώτης κατηγορίας, δηλαδή σαν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση του δείκτη φερεγγυότητας της ΕΤΕ.

Πέμπτον, η Εθνική θα αγοράσει νέο πενταετές ομολογιακό δάνειο του δημοσίου σε αντικατάσταση παλιού δανείου ύψους 114,3 δισ. δραχμών που είχε συνάψει το 1991 και το οποίο σήμερα έχει διαμορφωθεί - μαζί με τους τόκους - πάνω από 140 δισ. δραχμές.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κλιμακώνεται ο πόλεμος συμφερόντων

Σε νέα φάση μπαίνουν οι ανταγωνισμοί και ο πόλεμος συμφερόντων γύρω από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την επιλογή της εταιρίας - μάνατζερ στα ναυπηγεία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χτες, με απόφαση της πιστώτριας τράπεζας ΕΤΒΑ, έκλεισε οριστικά ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με την Αγγλική εταιρία VSEL, ο οποίος διήρκεσε πάνω από ενάμιση μήνα, και την προσεχή Δευτέρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την VSEL, εταιρία η προσφορά της οποίας είχε απορριφθεί ως ασύμφορη.

Σε χτεσινή σύσκεψη το ΔΣ της ΕΤΒΑ απέρριψε οριστικά τη νέα πρόταση της βρετανικής εταιρίας VSEL, που, ύστερα από συνεχείς παρατάσεις, έφτασε αργά προχτές το βράδυ με φαξ στα γραφεία της τράπεζας. Η πρόταση της VSEL έκανε λόγο για συνυπογραφή της σχετικής συμφωνίας με θυγατρική της εταιρία, την οποία θα σύστηνε ειδικά για το σκοπό αυτό και στην οποία στη συνέχεια θα εκχωρούσε τα δικαιώματά της. Μετά την εμμονή αυτή της αγγλικής εταιρίας στο να μη δέχεται ουσιαστικά να αναλάβει καμία ευθύνη για την οικονομική διαχείριση των ναυπηγείων,η ΕΤΒΑ αποφάσισε τη λήξη των διαπραγματεύσεων και την έναρξη νέων με τη δεύτερη εταιρία BROWN AND ROOT. Πρόκειται για απόφαση που θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το μέλλον των ναυπηγείων, αφού και οι προθέσεις της εν λόγω εταιρίας, όπως και της προηγούμενης, έχουν ήδη φανεί απ' τη βελτιωμένη προσφορά της, η οποία απορρίφτηκε ως ασύμφορη. Συγκεκριμένα η προσφορά της αναφερόταν σε σταθερή αμοιβή 523 εκ. δρχ. ετησίως, η οποία θα προσαυξάνεται κατά 10% ετησίως και κατά 5% επί της αυξήσεως της παραγωγής συν ποσοστό 5% επί των κερδών. Απ' την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αυτών θα κριθεί και το μέλλον του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ναυπηγείων (51 - 49%), το οποίο φαίνεται ότι σκοντάφτει στα πρώτα του βήματα.

Κέρδη - πρόκληση από την Κτηματική

Προκλητική αύξηση κατά 167,5% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Κτηματικής Τράπεζας κατά το πρώτο εξάμηνο του 1996 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Κτηματικής τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 1996 ανήλθαν σε 21,4 δισ. δραχμές, έναντι 8 δισ. δρχ. που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου με την παραπάνω εντυπωσιακή αύξηση υπερκάλυψαν σε απόλυτο ποσό ακόμη και τα κέρδη που είχε εμφανίσει η τράπεζα σε όλο το 12μηνο του 1995 (περίπου 20 δισ. δρχ.).

Τα παραπάνω αποτελέσματα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που επιτεύχτηκαν - σύμφωνα με την ανακοίνωση - σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις δραστηριότητες της τράπεζας στη στεγαστική πίστη, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τη ληστρική τακτική των τραπεζών εις βάρος των πελατών τους, αλλά και τα τεράστια περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων που υπάρχουν. Σημειώνεται επίσης ότι από τα κέρδη αυτά μόνο ένα μικρό ποσοστό, που είναι μικρότερο από 4%, οφείλεται στις ρυθμίσεις χρεών που έγιναν κατά το 1995.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση της ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία: "με βάση τα αποτελέσματα αυτά η Κτηματική Τράπεζα ισχυροποιεί τη θέση της και αποκτά δυνατότητες για νέες κινήσεις στον τραπεζικό χώρο που προγραμματίζει η διοίκηση στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα και με τα σχέδια της κυβέρνησης για την εξυγίανση του τραπεζικού χώρου"! Η συγκεκριμένη επισήμανση δεν είναι καθόλου άσχετη με τις δρομολογούμενες, από την κυβέρνηση αλλαγές, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στα δρομολογούμενα κυβερνητικά σχέδια εντάσσεται η πώληση σε ιδιώτες του μεριδίου - ή μέρους του μεριδίου - συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας στην Κτηματική Τράπεζα (περίπου 40% στο μετοχικό της κεφάλαιο) και η απορρόφηση της Στεγαστικής Τράπεζας από την Εθνική.

ΜικράΜΕΓΑΛΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στο νέο "κύκλο" μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου μπήκε και η Xiosbank, ακολουθώντας την τακτική των υπόλοιπων εμπορικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες, η Xiosbank μειώνει κατά 1/4 της μονάδας το επιτόκιο ταμιευτηρίου, προσφέροντας έτσι ονομαστικό επιτόκιο 12,25%. Επίσης, η εν λόγω τράπεζα διευκρινίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια των προϊόντων καταναλωτικής πίστης. Επίσης, η Citibank ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να μειώσει από σήμερα και για μια βδομάδα κατά 0,50% τα βασικά της επιτόκια βραχυπρόθεσμων δανείων, ελευθέρων διαθεσίμων, ΔΕΚΟ, επαγγελματικής πίστης και να διατηρήσει αμετάβλητα τα υπόλοιπα βασικά της επιτόκια χορηγήσεων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αρχίζει τις επόμενες μέρες η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, με τις πρώτες συνεδριάσεις των τεσσάρων ομάδων εργασίας που έχουν συγκροτηθεί από μέλη του. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας Τουρισμού), στην εναρκτήρια συνεδρίαση στις 11 Ιούνη, οι ομάδες συστήθηκαν για λόγους καλύτερης λειτουργίας του Συμβουλίου, ώστε να έχουν περισσότερο εξειδικευμένη θεματολογία και έργο. Ανάμεσα στα θέματα, που έχουν προταθεί από τον συντονιστή της ομάδας εργασίας να συζητηθούν στις διάφορες συνεδριάσεις, είναι και τα εξής: Η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό 1996 - 1997. Αξιοποίηση των πόρων του Β ΚΠΣ για την ενίσχυση της γενικής και ειδικής τουριστικής υποδομής. Ενταξη της πολιτιστικής παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας στη σύνθεση του τουριστικού προϊόντος. Παραξενοδοχία - έλεγχος της εκτός ξενοδοχείων τουριστικής προσφοράς.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ (1): Το κόστος ζωής και τα νοθευμένα προϊόντα βρίσκονται πρώτα στη λίστα των παραπόνων των καταναλωτών στο πρώτο εξάμηνο του 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Ειδικότερα, για το κόστος ζωής έχουν καταγραφεί από το ΙΝΚΑ στο διάστημα αυτό 7.804 παράπονα, για τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα 7.545, για τη ΔΕΗ 7.458 και για τον ΟΤΕ 7.187 παράπονα. Ακολουθούν ο τουρισμός, τα ΜΜΕ, η ΕΥΔΑΠ, οι παραπλανητικές διαφημίσεις, οι τράπεζες κ.ο.κ. Τελευταία στη λίστα των παραπόνων του ΙΝΚΑ βρίσκονται η ένδυση και η υπόδηση και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ (2): Αρχισε την 1η Ιούλη το τρίμηνης διάρκειας πρόγραμμα "νομικής βοήθειας τουριστών" που υλοποιεί στην Ελλάδα η ΕΚΠΟΙΖΩ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συνεργασία των Ενώσεων Καταναλωτών Βόλου, Ηρακλείου Κρήτης, Καβάλας και Πάτρας. Το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόζεται επίσης και σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Στα πλαίσια του προγράμματος θα λειτουργήσουν γραφεία νομικής βοήθειας προς τους τουρίστες στις παραπάνω πόλεις, όπου εξειδικευμένοι δικηγόροι θα απαντούν στα ερωτήματα των καταναλωτών. Οι τουρίστες - καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο της ΕΚΠΟΙΖΩ, 3304.444, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ