ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διάσταση απόψεων για το "Filmnet"

Διάσταση απόψεων, όπως φαίνεται υπάρχει, μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα, για το θέμα που αφορά στη νέα σύμβαση που υπέγραψε η ΕΡΤ με το συνδρομητικό κανάλι "Filmnet". Ο υπουργός Τύπου αντιφάσκει, αφού τη μία στιγμή ζητά από το ΕΣΡ την "ακριβή έννοια του όρου "έγκριση"", ενώ την άλλη - σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είπε χτες στους τηλεοπτικούς συντάκτες - έχει καταλήξει στην άποψη ότι το ΕΣΡ δε θα γνωμοδοτήσει, απλά θα ενημερωθεί για τη σύμβαση. Αλλωστε, όπως ανέφερε, η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Τύπου, Τηλέμαχο Χυτήρη, στις 16.1.96 και είναι "διοικητικά εκτελεστέα".

Ο υπουργός Τύπου, με τις "απόψεις" και "θέσεις" αυτές, όπως τις εξέθεσε χτες, ουσιαστικά επιχειρεί να προκαταλάβει το ΕΣΡ, πριν ληφθεί η τελική απόφαση. Το ΕΣΡ, όμως, συζήτησε το θέμα και στη χτεσινή του συνεδρίαση, εμμένοντας στη σχετική απόφασή του, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση που υπέγραψε η ΕΡΤ με το συνδρομητικό κανάλι πρέπει να εγκριθεί από το ΕΣΡ. Θέση του ΕΣΡ, όπως διευκρινίστηκε και χτες, είναι ότι έπρεπε να ενημερωθεί για τη σύμβαση, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος σύμφωνα με τις "αρχές της εύρυθμης και χρηστής διοίκησης". Αλλωστε, στην απόφασή του το ΕΣΡ τόνιζε ότι δε θα "είναι επιτρεπτή η εκπομπή του σήματος" του δεύτερου "Filmnet", "πριν παρασχεθεί η ως άνω έγκριση, διότι, διαφορετικά, το ΕΣΡ θα ετίθετο προ τετελεσμένου γεγονότος, κατά παράβαση του άρθρου 3 του νόμου 1866/89".

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται φανερό ότι τελικά και η κυβέρνηση και η ΕΡΤ θεωρούν το γεγονός της νέας σύμβασης τετελεσμένο, αφού υπογράφηκε και από τον αρμόδιο υπουργό. Φαίνεται, επίσης, ότι κυβέρνηση και ΕΡΤ θεωρούν ότι δεν πρόκειται για νέα σύμβαση, αλλά για προέκταση της προηγούμενης. Το ζήτημα που τίθεται, όμως, είναι ότι με τη δεύτερη σύμβαση παραχωρούνται στο συνδρομητικό κανάλι και νέες συχνότητες, που μπορεί μεν ν' ανήκουν στην ΕΡΤ, δεν παύουν όμως να αποτελούν εθνική περιουσία.

Με το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει και σήμερα το ΕΣΡ. Για τη νέα σύμβαση ΕΡΤ - "Filmnet", έχουν κληθεί να δώσουν σήμερα εξηγήσεις ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου και οι εκπρόσωποι των εταιριών στις οποίες ανήκει το "Filmnet".

Κ. Α.

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή, η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζο-νος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη.

10.00 - 10.30 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

10.30 - 11.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΣΜΑΙ ΑΣΜΑΤΩΝ

Πρόκληση αίσθησης και ενεργοποίησης. Με τη Φωτεινή Σταμέλου.

17.00 - 19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

19.00 - 20.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Μια εκπομπή με ταξιδιωτικές περιγραφές και ξεναγό την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Με τη Σοφία Πορετσάνου.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

21.00 - 22.00 ΛΑΪΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ

Σεργιάνι στον χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού απ' τον Χρήστο Γώγολο. 22.00 - 23.30 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Το έντεχνο λαϊκό ελληνικό τραγούδι μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEAVY METAL

Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

03.00 - 04.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΑΤ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Αλλαγές στην ΕΡΤ

Εν μέσω καλοκαιριού, για μία ακόμη χρονιά, αλλαγές προγραμματίζονται στην ΕΡΤ. Οι αλλαγές σε διευθυντικές θέσεις, σύντομα θα "αγγίξουν" την ΕΤ-3 και το κρατικό ραδιόφωνο. Οι αλλαγές στην ΕΤ-3 έχουν σχέση και με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή του Κ. Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή διοίκηση της ΕΤ-3 είχε διοριστεί το Δεκέμβρη του 1993, από τον τότε υπουργό Τύπου Ευάγγελο Βενιζέλο. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, είναι πλέον βέβαιο ότι άμεσα θα προχωρήσει σε αλλαγές των μελών της διοικούσας επιτροπής και της γενικής διεύθυνσης της ΕΤ-3.

Και στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής αναμένονται αλλαγές. Βεβαίη θεωρείται η απομάκρυνση του γενικού διευθυντή της ΕΡΑ, Παύλου Ναθαναήλ, αλλά και ορισμένων τομεαρχών. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και ο τομεάρχης της ΕΡΑ-2, Τάκης Ψαρίδης, παρότι η παρουσία του στη θέση αυτή συντέλεσε σε μια αξιόλογη πορεία του Δεύτερου Προγράμματος. Για γενικός διευθυντής της ΕΡΑ προορίζεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος, ενώ για τη θέση του τομεάρχη του Πρώτου Προγράμματος, ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου Θανάση Γεωργακόπουλου.

Η ομορφιά ... συνεχίζεται

Η αριστουργηματική ταινία του Βισκόντι "Θάνατος στη Βενετία" είναι η καλύτερη ταινία του σημερινού προγράμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες ενδιαφέρουσες ταινίες, μεταξύ των οποίων και την ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι "Και η ζωή συνεχίζεται". Η ταινία του Λουκίνο Βισκόντι, γυρισμένη στη Βενετία, σε μια εποχή που μαστίζεται από επιδημία χολέρας, έχει κεντρικό ήρωα ένα μεσήλικα συνθέτη. Η ταινία μέσα από πανέμορφα εικαστικά πλάνα του μεγάλου σκηνοθέτη κινείται ανάμεσα στην ομορφιά και στο θάνατο. Ο ετοιμοθάνατος συνθέτης αντικρίζει την ομορφιά στο πρόσωπο ενός εφήβου. Εξαιρετική είναι η ερμηνεία του Ντερκ Μπόργκαρτ, αλλά και των Μπγιορν Αντερσον και Σιλβάνα Μαγκάνο (ΑΝΤΕΝΝΑ 00.45).

Το οδοιπορικό ενός πατέρα και ενός παιδιού περιγράφεται στην ταινία "Και η ζωή συνεχίζεται". Πατέρας και γιος πηγαίνουν στο Βόρειο Ιράν, μετά από έναν τρομερό σεισμό, για να μάθουν τι απέγιναν οι ηθοποιοί, που έπαιζαν στην προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη, που είχε τίτλο "Πού είναι το σπίτι του φίλου μου;" (ΕΤ-1 00.35).

O Ντερκ Μπόγκαρντ πρωταγωνιστεί στο αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι "Θάνατος στη Βενετία" (ΑΝΤΕΝΝΑ 00.45)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ