ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Γονατίζουν το λαό μας οι "αγορές του αιώνα"

Τα παιχνίδια που παίζονται από τους Ευρωαμερικάνους, τη μια στα Ιμια και την άλλη στη Γαύδο, έχουν στόχο, εκτός των άλλων, και την προώθηση των εξοπλισμών

"Πριν μερικά χρόνια είχαμε την περίφημη "αγορά του αιώνα" και τώρα πάλι διαπιστώνουμε ότι έχουμε πολλά χρόνια αγορών. Αγορών που θα γονατίσουν το λαό και θα υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας". Αυτά τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε στα Γιάννενα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Και συνέχισε:

"Οι μηχανισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προωθούν τα σχέδιά τους με όλα τα μέσα, με όλους τους τρόπους και μορφές και ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβερνητική εξουσία. Είτε βρίσκεται η συντηρητική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη είτε η σοσιαλδημοκρατική.

Το παιχνίδι που παίζεται έξι μήνες τώρα, τη μια με τα Ιμια και πρόσφατα με τη Γαύδο, είναι ένα παιχνίδι πολλαπλά επικίνδυνο και με ανάλογους στόχους.

Πρώτος,η κινδυνολογία και ο αποπροσανατολισμός του λαού από τα οξύτατα οικονομικά του προβλήματα.

Δεύτερος,η καλλιέργεια της αντίληψης ότι είναι εθνικά αναγκαίες οι αγορές νέων, πανάκριβων οπλικών συστημάτων. Οι κορόνες ότι πρέπει η Ελλάδα να γίνει "αστακός", να μετατραπεί σε Ισραήλ, αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, στη βάση αυτής της λογικής, μπορεί να οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση πλευρών της κοινωνίας, πράγμα που βοηθά πολλαπλά το καπιταλιστικό σύστημα. Λειτουργεί αποτρεπτικά στην αρχή και στη συνέχεια απαγορευτικά για τη δράση και την ανάπτυξη του εργατικού και ευρύτερα του μαζικού λαϊκού κινήματος. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Το μόνο που δε λογαριάζουν αστοί και ιμπεριαλιστές, είναι τον ξενοδόχο. Κι αυτός είναι το εργατικό και λαϊκό κίνημα, που μπορεί και πρέπει να τους χαλάσει και θα τους στραπατσάρει τα αντιλαϊκά σχέδια.

Τρίτος,ο εθισμός του λαού και της νεολαίας για την αναγκαιότητα αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Η μείωσή της ήταν κατάκτηση του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος. Τώρα με το αδυνάτισμα του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος επιδιώκουν να οδηγήσουν στην αύξησή της.

Και προωθούν την αγορά οπλικών συστημάτων που φτάνουν σε αξίες αστρονομικές, προσεγγίζουν τα τρία τρισεκατομμύρια.

Κι ενώ η συζήτηση συνεχίζεται, ο υπουργός Αμυνας απαντά: Ολα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Δε θα φτάσουν σε τέτοιο ύψος οι αγορές. Ετσι απλά. Αν, δηλαδή, φτάσουν αυτές οι δαπάνες στα δύο τρισ. και εννιακόσια πενήντα δισ. ε, καλά θα 'ναι;

Τελικά, προσπαθούν να εθίσουν το λαό στο να αποδέχεται τις πιο αντιλαϊκές επιλογές και πρακτικές, στο όνομα των εξ ανατολών κινδύνων.

Προχτές - συνέχισε ο Σπύρος Χαλβατζής - ο υπουργός Αμυνας, αφού παρακολούθησε μια στρατιωτική άσκηση στις παρυφές του Ολύμπου, και στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα τρισ. δήλωσε: Επιδιώκουμε να συνδυάζουμε τις ανάγκες για εξοπλιστικά προγράμματα, με τις οικονομικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα. Και παρακάτω: Ο λαός παρακολουθεί και συμπαρίσταται στην προσπάθεια (της κυβέρνησης) για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των εξ ανατολών κινδύνων

Ποιος είναι ο λαός που παρακολουθεί και συμπαρίσταται;

- Οι άνεργοι, που δεν μπορούν να επιβιώσουν;

- Οι εργάτες που δεν πήραν αύξηση;

- Οι συνταξιούχοι που πεινάνε;

- Οι φτωχοί αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν σταθερά το εισόδημά τους να μειώνεται;

Οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρέμποροι, που πανελλαδικά βλέπουν χιλιάδες μικρομάγαζα να κατεβάζουν τα ρολά, από την ασκούμενη πολιτική;

- Αυτοί που παρακολουθούν να ξεθεμελιώνεται το σύστημα της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης;

Ο λαός που βλέπει την πορεία , η οποία οδηγεί στην ακύρωση του δημόσιου τομέα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, δε νομίζουμε ότι παρακολουθεί και συμπαρίσταται. Γιατί κατανοεί ότι τα παιχνίδια που παίζονται από τους Ευρωαμερικάνους, τη μια στα Ιμια και την άλλη στη Γαύδο, έχουν στόχο, εκτός των άλλων, και την προώθηση των εξοπλισμών.

Ενδεχομένως, οι έμποροι όπλων και διάφοροι άλλοι κύκλοι να συμπαρίστανται. Ο λαός, πιστεύουμε ότι βρίσκεται μακριά απ' αυτή την ευφορία του κ. υπουργού".

Ποιος δικαιώνεται;

"Την πρώτη ευθύνη για την ασκούμενη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής,έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όμως, και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, η ΝΔ, η Πολιτική Ανοιξη και ο "ΣΥΝ", έχουν σοβαρότατο μερίδιο ευθύνης. Οχι μόνον γιατί ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που φέρνει δεινά για τον τόπο, αλλά και γιατί εφαρμόζουν κατά γράμμα οτιδήποτε έρχεται από την ΕΕ. Υιοθετούν τις επιλογές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Αποδέχονται με λόγο και πράξη τη "νέα τάξη πραγμάτων" που εμπεδώνει ο ευρωαμερικάνικος ιμπεριαλισμός στην περιοχή μας.Με την ευκαιρία θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως, όταν εμείς μιλούσαμε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για τις οδυνηρές και σε πολλές περιπτώσεις ολέθριες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, δεν ήταν λίγοι, καλοπροαίρετοι άνθρωποι, που μας άκουγαν και μας θεωρούσαν ουρανοκατέβατους και εξωπραγματικούς.

Σήμερα, που αυτές οι επιπτώσεις όχι μόνο γίνονται ορατές διά γυμνού οφθαλμού, αλλά τις νιώθουν πλέον στο εισόδημα και στην ίδια τη ζωή τους, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν την ευθύνη, τη διορατικότητα και την επιστημονική ανάλυση και εκτίμηση της πραγματικότητας από το ΚΚΕ.

Οταν εμείς προβάλλαμε την απαίτηση να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα για τη Συνθήκη αυτή, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο "ΣΥΝ" άρον άρον ψήφιζαν στη Βουλή εκείνη τη Συνθήκη. Τρία χρόνια αργότερα, δημοσκοπήσεις της ίδιας της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι πάνω από το 70% του ελληνικού λαού επιθυμεί δημοψήφισμα.

Λοιπόν, ποιος δικαιώνεται;

Ποια πολιτική πατά στο έδαφος της πραγματικότητας;

Ποιες προτάσεις πρέπει να υιοθετηθούν από τους εργαζόμενους;

Οι προτάσεις που οδηγούν στο συμβιβασμό και την υποτέλεια; ή οι προτάσεις που δείχνουν το δρόμο της αντίστασης, της ενωμένης και μαχητικής πάλης κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού;

Εμείς, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, τόνισε ολοκληρώνοντας ο ομιλητής, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική που χαράσσεται στις Βρυξέλλες και υλοποιείται στη χώρα μας. Θα βρούμε τρόπους και μορφές για κοινή δράση, ώστε να εκφραστεί η θέληση των εργαζομένων, της φτωχής αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων και της νεολαίας, όλων όσοι δεν υποτάσσονται και δεν αποδέχονται τα πλαίσια που καθορίζουν οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της Επιτροπής που καλεί στη συγκέντρωση υπογραφών για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Θα συμβάλουμε για τη συγκέντρωση χιλιάδων και χιλιάδων υπογραφών από όλους όσοι αντιτάσσονται σ' αυτή τη Συνθήκη. Και είμαστε σίγουροι ότι μέρα με τη μέρα θα πολλαπλασιάζονται".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ