ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το όνειδος του δουλεμπορίου

Ειδήσεις ήταν και πέρασαν... Ανατριχιαστικές, βέβαια, και γι' αυτό εξασφάλισαν μια καλή θέση στα "θρίλερ" των 8.30. Εγιναν και κάποιες δηλώσεις "αρμοδίων" για μέτρα, που "θα" πρέπει να ληφθούν και, προς το παρόν, καθαρίσαμε. Μέχρι νεοτέρας. Μέχρι να ανακαλυφθούν ξανά πτώματα λαθρομεταναστών, πεταμένα σαν να ήταν σκουπίδια από αδίστακτους δουλεμπόρους. Μέχρι να αποκαλυφθεί ξανά κάποιο από τα πολλά αμπάρια της φρίκης, που μεταφέρουν το πλέον απάνθρωπο φορτίο στις χώρες του ...πολιτισμού. Που κουβαλάνε - στην ουσία - τις στρατιές των εξαθλιωμένων στις φάμπρικες, στις τουριστικές μονάδες, στα εργοτάξια, στα αγροκτήματα των απανταχού επιχειρηματιών. Για να τους πετάξουν εκεί σαν σύγχρονους σκλάβους, που θα δουλέψουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς συμβάσεις, χωρίς κανόνες, χωρίς όρους και όρια. Για να διογκωθεί κι άλλο η σύγχρονη δουλεία της "μαύρης εργασίας", για την οποία οι λαθρομετανάστες αποτελούν το πιο προνομιακό πεδίο ανάπτυξής της. Για να μεγαλώσει κι άλλο ο, ήδη, τεράστιος μοχλός πίεσης συνολικά προς την εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα. Για να γίνει, σε μια πορεία, καθεστώς και για τους ντόπιους η "μαύρη" απασχόληση. Για να γίνει πιο σύντομα και πιο ανώδυνα πράξη ο εργασιακός Μεσαίωνας. Για να εξασφαλιστεί, ταυτόχρονα, ένας "αποδιοπομπαίος τράγος", όπου θα φορτώνονται οι ευθύνες για την όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων...

Αν σήμερα, για 125 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, η λαθρομετανάστευση αποτελεί πράξη απελπισίας από την εξαθλίωση, για τους απανταχού καπιταλιστές και τους μηχανισμούς τους αποτελεί την πιο μεγάλη "φλέβα χρυσού", που ανακαλύφθηκε ποτέ. Οι δουλέμποροι και τα δουλεμπορικά κυκλώματα δεν είναι παρά τα αδίστακτα εκτελεστικά τους όργανα. Το ίδιο και οι κυβερνήσεις, που συνεχώς αναφέρονται στο πρόβλημα, αλλά που ποτέ δεν το λύνουν. Απλούστατα, γιατί δε θέλουν. Αυτό ακριβώς κάνουν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις στη χώρα μας. Ενώ δεν παύουν να αναγνωρίζουν στην ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών στη χώρα μας ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν, αλλά και το ενθαρρύνουν. Ετσι, τα δουλεμπορικά κυκλώματα μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να διαφημίζονται στον Τύπο! Μπορούν ακόμα και να λειτουργούν κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες επίσημων κρατικών οργανισμών, ταγμένων, υποτίθεται, να αντιμετωπίζουν την ανεργία, όπως στην περίπτωση του ΓΕΝΕ (Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας Ναυτικών)! Μπορούν ακόμα και να νομιμοποιούνται, έστω έμμεσα - μέσω του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, της ανεργίας - κάτω από τις συνεχείς και επισήμως ομολογημένες πιέσεις των επιτελείων της ΚΟΜΙΣΙΟΝ!

Πριν, λοιπόν, φτάσουμε στο σημείο να πούμε: "...Ο επόμενος στη σειρά ήμουν εγώ, αλλά τότε δεν υπήρχε κανένας για να φωνάξει", επιβάλλεται ΤΩΡΑ να ενταθεί ο αγώνας για να πάρει ΤΕΛΟΣ το όνειδος του σύγχρονου δουλεμπορίου. Να νομιμοποιηθούν οι ξένοι εργάτες. Να υπαχθούν στις ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Να θεσμοθετηθούν και να εφαρμόζονται οι πιο αυστηρές κυρώσεις για όσους απασχολούν ξένους εργάτες σε συνθήκες "μαύρης εργασίας". Να αντιμετωπιστεί σταθερά και με ενιαίο τρόπο το πρόβλημα της εισόδου αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα. Στα συνδικάτα πέφτει, επίσης, το βαρύφορτίο να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μέγα πρόβλημα της επικοινωνίας με τους αλλοδαπούς εργάτες και της οργανωτικής τους ένταξης στα συνδικάτα, αντιπαλεύοντας σταθερά το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δημαγωγία και πρόκληση για την εισοδηματική πολιτική

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, καθώς με δηλώσεις του υποσχέθηκε για το 1997 αυξήσεις πάνω από τον τιμάριθμο... όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Για πάγωμα των αυξήσεων κάνει λόγο η Τράπεζα της Ελλάδας. Θέμα ενιαίου μισθολογίου θέτει ο υπουργός Οικονομικών

Τις γνωστές δημαγωγικές θέσεις περί αύξησης των εισοδημάτων των εργαζομένων το 1997 σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του πληθωρισμού επανέλαβε και χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Θέσεις οι οποίες - όπως είπε - βρίσκονται σε συμφωνία με το πρόγραμμα "σύγκλισης".

Εθεσε, μάλιστα, στην πρόκληση να θέσει "υπό την προστασία του" τους εργαζόμενους ισχυριζόμενος ότι με δεδομένο ότι από τη στιγμή που το Εθνικό Εισόδημα θα αυξηθεί το 1997 κατά 3% (!), θα ήταν αδιανόητο να μη δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους, αφού σε μια τέτοια περίπτωση όλη η αύξηση του εθνικού εισοδήματος θα πήγαινε στα κέρδη... Κάτι τέτοιο - ισχυρίστηκε προκλητικά - δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πρεσβεύει ότι και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και άλλες ομάδες της κοινωνίας θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αύξηση του εθνικού πλούτου...

Πρόκειται ασφαλώς για δήλωση - πρόκληση κατά των εργαζομένων του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μια και είναι γνωστό ότι η πολιτική "σταθεροποίησης" από το 1985 και στη συνέχεια στηρίχτηκε πρώτα και κύρια στην καθήλωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Αδίστακτες, μάλιστα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο σημείο να παραποιήσουν μέχρι και την πρακτική αριθμητική. Σύμφωνα με τη νέα αυτή μέθοδο μέτρησης των αυξήσεων των εισοδημάτων 0 και 0% είναι ίσο με 14% (το είχε εκστομίσει ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μηστοτάκης), ενώ κατά τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ το 2,5 και 2,5% που χορήγησαν το 1996 στους εργαζόμενους του δημοσίου και τους συνταξιούχους είναι ίσο με 5% και όχι ίσο με 3,8%. Και όλα αυτά όταν ο πληθωρισμός το 1995 αυξήθηκε με ρυθμό 9,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη θέση για χορήγηση αυξήσεων στους εργαζόμενους του δημοσίου μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό (με το γνωστό αλχημικό τρόπο βέβαια που μετράει τις αυξήσεις η κυβέρνηση), την είχε παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε συνέντευξή του την προηγούμενη Δευτέρα σε απογευματινή εφημερίδα, με αποτέλεσμα να τον αφήσει ακάλυπτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο τελευταίος είχε δηλώσει προς τους δημοσιογράφους ότι οι θέσεις αυτές είναι προσωπικές θέσεις του Γ. Παπαντωνίου, καθώς και ότι η εισοδηματική πολιτική του 1997 θα ανακοινωθεί τον επόμενο Νοέμβρη με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια ανασκευής της αρχικής δήλωσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χωρίς επιτυχία.Από τις δηλώσεις και τις αντιδηλώσεις των διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης να παρουσιάσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο στο χώρο της οικονομίας - η προοπτική των πρόωρων εκλογών είναι πάντα υπαρκτή - ενώ από την άλλη στα πλαίσια των "καθαρών λύσεων" επιδιώκεται ταύτιση των λόγων και των έργων. Επιχειρείται, δηλαδή, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από μια σειρά στελέχη η νεοφιλελεύθερων προσανατολισμών οικονομική πολιτική, να απαλλαγεί από τη νεφελώδη γλώσσα του λαϊκισμού (περίοδος Παπανδρέου) και να παρουσιαστεί"γυμνή", όπως και πραγματικά είναι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κάνει λόγο για αυξήσεις το 1997 λίγο μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομικών θέτει θέμα να μην εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, των δικαστικών και των στρατιωτικών τον επόμενο χρόνο, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει δυσβάστακτο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό... Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρουν, επίσης, ότι σε περίπτωση προσφυγής σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 1996, το πρώτο μέτρο που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα είναι το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων.

Την παράσταση, πάντως, την έκλεψε σίγουρα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Χριστοδουλάκης, ο οποίος, μεταφέροντας το "νέο" πνεύμα Σημίτη στην οικονομία, έκανε λόγο για επιβολή φόρων από τους δήμους και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την επιβολή του μέτρου της ανταποδοτικότητας (επιβολή εισιτηρίου) σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα παρέχονται δωρεάν, ενώ έκανε λόγο μέχρι και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Απόψε η εκδήλωση - τιμή στον Νίκο Ξυλούρη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει μεγάλη συναυλία σήμερα στις 9.00 το βράδυ στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου,προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη και αγωνιστή της ειρήνης Νίκου Ξυλούρη.

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου του Νομού Ρεθύμνου το 1936. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το παραδοσιακό όργανο της Κρήτης, τη λύρα. Αργότερα, σε συνδυασμό της δεξιοτεχνίας του στη λύρα και της μελωδικής φωνής του, έκανε πολλές και μεγάλες δισκογραφικές δουλιές. Στη συνέχεια, προσχωρεί στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, όπου συνεργάζεται με μεγάλους συνθέτες όπως οι Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος, Λεοντής, Κόκοτος, Ανδριόπουλος, Χάλαρης κ. ά.

Το 1973 συνεργάστηκε με τον Κώστα Καζάκο και την Τζένη Καρέζη στο "Μεγάλο μας τσίρκο". Η παράσταση αυτή υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του θεάτρου στη διάρκεια της δικτατορίας. Σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου τραγουδά "Λαέ μη σφίγγεις άλλο το ζωνάρι" και "Φίλοι κι αδέλφια". Σ' αυτή τη δουλιά, τον βρήκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου συμμετείχε μπαίνοντας στο χώρο του και μάλιστα κινδύνεψε σοβαρά, όταν, την επομένη, δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του στον Τύπο.

Η μεταπολίτευση τον βρίσκει με τον Χρήστο Λεοντή και τον Γιάννη Ρίτσο στο έργο "Καπνισμένο τσουκάλι" Τα τραγούδια: "Αυτά τα κόκκινα σημάδια", "Και να αδελφέ μου", "Τούτες τις μέρες" αποτελούν ζωντανές μαρτυρίες της σύγχρονης ιστορικής μας περιπέτειας.

Σήμερα, 16 χρόνια μετά το θάνατό του, το φιλειρηνικό κίνημα και ο λαός του Ρεθύμνου τιμά τη μνήμη του. Θα τον τιμήσουν επίσης οι καλλιτέχνες Θανάσης Σκορδαλός, Νίκος Μανιός, Μαν. Κακλής, Νίκος Σωπασής, Στέλιος Μπικάκης, Ροδ. Ανδρουλάκης, Κώστας Βερδινάκης, Μαν. Μαργαρίτης κ.ά.

Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην ΕΥΔΑΠ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ (Ωρωπού 156, Περισσός).

Η Αλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το ΔΣ της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ