ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τήνος της μαρμαρογλυπτικής

Στην Τήνο, το νησί της μαρμαρογλυπτικής, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, έκθεση σύγχρονων Τηνίων καλλιτεχνών.Το νησί των Φιλιππότη, Χαλεπά, Βιτάλη, Σώχου και πολλών ακόμη σημαντικών γλυπτών, θα φιλοξενήσει τα έργα των σύγχρονων δημιουργών του. Η έκθεση (20/7 - 30/9) θα πραγματοποιηθεί στονΠύργο της Τήνου,όπου χτυπά ακόμη η "καρδιά" του Χαλεπά. Το "Μουσείο Χαλεπά",το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και έπλασε το θαυμαστό του κόσμο ο κορυφαίος γλύπτης, προσπαθεί, στην τριαντάχρονη πορεία του, να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του.

Στον Πύργο Τήνου, όπου το "Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών" φέρνει τον επισκέπτη κοντά στη δύναμη της παράδοσης και της συνέχειας. Κοντά στο ταλέντο των ακούραστων εργατών του μαρμάρου.

Η έκθεση διοργανώνεται από την "Αδελφότητα Τηνίων Αθήνας" με τη συνεργασία της κοινότητας Πανόρμου Τήνου. Θα παρουσιαστούν έργα μαρμαρογλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικής.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές: "Η Τήνος, εμφανίζεται σαν πρόσφορο "μοντέλο" διερεύνησης του φαινομένου μιας διαχρονικής και σχεδόν αδιάπτωτης παρουσίας στις εικαστικές τέχνες, με εντυπωσιακή άνοδο στις απαρχές του νέου ελληνικού κράτους και στη συνέχεια με την εγκατάσταση Σχολείου Καλών Τεχνών στον Πύργο, που εκπαιδεύει μέχρι σήμερα νέους τεχνίτες και καλλιτέχνες, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα την παράδοση και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Στις προθέσεις μας είναι να δειχτεί αυτή η δραστηριότητα με εκθέσεις και να μελετηθεί από ειδικούς ερευνητές, με στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για το στίγμα και την κατάσταση της τέχνης στην Ελλάδα σήμερα".

Την έκθεση θα πλαισιώσουν ομιλίες ιστορικών τέχνης: Στις 3/8 η Ο. Μεντζαφού θα αναφερθεί στη γλυπτική. Στις 25/8 η Ε. Αγαθονίκου στη ζωγραφική. Η Α. Γιουλάκη - Βουτυρά θα μιλήσει στις 7/9 για την ιστορικότητα και εξέλιξη των Τηνίων καλλιτεχνών. Στις 7/8, ο Μ. Σαντοριναίος μαζί με το Ρ. Καέν θα κάνουν μια εισαγωγή για τη βίντεο γλυπτική, προβάλλοντας έργα τους.

Επίσης, σημειώνουμε, ότι από τις 27/7 έως τις 31/8, στο δημοτικό σχολείο Υστερνίων, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εκθέσεων Υστερνιωτών μαρμαροτεχνιτών, βυζαντινής αγιογραφίας του παιδευτικού τμήματος του "Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου" και βιβλίων ή εντύπων. Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες. Στις 4/8 ο Α. Φλωράκης θα αναφερθεί στους "Υστερνιώτες μαρμαρογλύπτες",στις 11/8 ο Κ. Δανούσης θα μιλήσει με θέμα: "Η Τήνος μέσα από τον έντυπο λόγο" και στις 18/8 ο Ν. Γαϊτης θα αναφερθεί στη "Βυζαντινή αγιογραφία".

μία συναυλία

Αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη,είναι η συναυλία που πραγματοποιείται σήμερα (9μ.μ.), στην Αρχαία Ολυμπία και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ - 1. Θα παρουσιαστούν, το "Αξιον Εστί" του Μ. Θεοδωράκη και οι "Προσανατολισμοί" του Η. Ανδριόπουλου.Το πρώτο θα ερμηνεύσουν οι Μ. Μητσιάς,ο βαρύτονος Αν. Κουλουμπής και ο ηθοποιός Ν. Τσακίρογλου.Τους "Προσανατολισμούς" η Ν. Βενετσιάνου,απαγγέλλει ο Α. Κωστάλας.Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ,η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και η χορωδία Μακεδονίας.

  • Τη Δευτέρα στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας,φιλοξενείται συναυλία του Ν. Ξυδάκη.Μαζί του, η Δ. Μασκλαβάνου.
Λόγος και Μουσική

Στη σκιά των Βράχων, στο Βύρωνα, ο ήχος και ο λόγος έχουν και αυτό το Σαββατοκύριακο την τιμητική τους. Αύριο, στις 9.30μ.μ., στο θέατρο "Αννα Συνοδινού" το κουαρτέτο τρομπονιών "Ολκός" και το κουιντέτο χάλκινων "Ορφέας" θα προσφέρουν μια γοητευτική μουσική ξενάγηση στον κόσμο των πνευστών. Την Κυριακή, στις 9.30μ.μ., στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" θα φιλοξενηθεί η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν",του Μπ. Μπρεχτ,με την Αννα Φόνσου στο διπλό ρόλο (της "καλής" και του "κακού"). Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φαρμασώνη,η μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και η μουσική του Κώστα Θωμαϊδη.Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 9μ.μ., στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών.

  • Στον Πύργο Πλακεντίας συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του "19ου Φεστιβάλ Πεντέλης". Σήμερα, ο Βαγγέλης Γερμανός θα παρουσιάσει το καινούριο του πρόγραμμα "Αγριοφράουλες και μέλι",ενώ τη Δευτέρα η Λυρική Σκηνή Κύπρου θα παρουσιάσει τον "Βαφτιστικό" του Θ. Σακελλαρίδη.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, στην αίθουσα τέχνης "Δεσμός" (πλατεία Δασκαλογιάννη 7, Ηράκλειο Κρήτης), έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Φωσκολάκη.Πρόκειται για ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας, στην οποία παρουσιάζονται κυρίως τοπία, δουλεμένα με λάδι. Χαρακτηριστικό τους είναι η πλούσια χρωματική κλίμακα και ο λεπτός χειρισμός του υλικού. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, "η παρουσία του ανθρώπου υποβάλλεται από το συναίσθημα που "αναδίδει" το κάθε έργο. Η αφαίρεση είναι υπαινικτική και υποβάλλει μια ονειρική ατμόσφαιρα, άλλοτε λυρική, άλλοτε σπαρακτική". Η έκθεση (μέχρι τις 22/8) θα λειτουργεί καθημερινά (από 10πμ-2μμ και 6-10μμ) εκτός Κυριακής.

Χορούς και τραγούδια της ξενιτιάς, από τη δημοτική μας παράδοση, για δεύτερη συνεχή βραδιά, σήμερα στο Ηρώδειο. Ο λόγος για την εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων,στην οποία συμμετέχουν το Πολυφωνικό Συγκρότημα Κτισμάτων Πωγωνίου,το κρητικό συγκρότημα "Κουρήτες",οι Ξανθίππη Καραθανάση, Ταξιάρχης Χάνος, Ελ. Κωνσταντινίδου, Κερ. Σαμαρά, Ρ. Σχιζά, Δημ. Λιγνάδης κ. ά.

  • Την Κυριακή (9μμ), στην πλατεία Αρεως Τριπόλεως, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το "Γ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων", θα πραγματοποιηθεί συναυλία, αφιερωμένη στον αξέχαστο συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ. Συμμετέχει η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Μαρκόπουλου, υπό τη διεύθυνση του Διονύση Αποστολάτου.

"Σχέσεων Πολιτισμού" συνέχεια στη Θέατρο Ρεματιάς" Χαλανδρίου, όπου το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, την Κυριακή (9.30μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί συναυλία με παραδοσιακούς σκοπούς και βυζαντινούς ύμνους. Συμμετέχει το "Συγκρότημα Βυζαντινής Μουσικής" και το Οργανικό και Χορωδιακό συγκρότημα "Ασματα και Ψάλματα". Τη Δευτέρα, στον ίδιο χώρο, το συγκρότημα "Τερερέμ" θα ερμηνεύσει παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια, από το Βυζάντιο μέχρι τις μέρες μας.

  • Αφιερωμένο στις γυναικείες φωνές είναι το τριήμερο φεστιβάλ "Τζαζ ον δε Χιλ", που πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο του "Σάνη Φεστιβάλ". Απόψε θα εμφανιστούν οι Σάκης Παπαδημητρίου και Γεωργία Συλλαίου,αύριο η Μπέτυ Κάρτερ με το τρίο της και την Κυριακή η Αμπυ Λίνκολν.
  • Η έξοχη ταινία "Ο ταχυδρόμος" του Μ. Ράντφορντ προβάλλεται (19 - 25/7) στον κινηματογράφο "Ριφρές Αμόρε" (Πριγκηπονήσων 10).
μια παράσταση

Την "Αλκηστη" του Ευριπίδη παρουσιάζει το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν",στην Επίδαυρο,σήμερα και αύριο,σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη.Στη φετινή παράσταση, θα χρησιμοποιηθεί η μετάφραση της πρώτης παράστασης,(1934), του Καρόλου Κουν,που την υπογράφουν οι Κ. Κουν, Λυκούργος Καλλέργης, Θέων Σπανούδης.Την απόδοση των χορικών έχει φροντίσει οΛευτέρης Παπαδόπουλος.Τα σκηνικά είναι του Κυριάκου Κατζουράκη,τα κοστούμια της Κατερίνας Σωτηρίου,η μουσική του Χρήστου Λεοντή και η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου.Παίζουν: Κάτια Γέρου, Εύα Κοταμανίδου, Περικλής Μουστάκης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Κωστής Καπελώνης, Παντελής Παπαδόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ηλίας Γιαννάκης, Θόδωρος Γράμψας, Γιάννα Μαλακατέ,κ.ά.

Η "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
  • Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών: "Οι αλλαγές στην οικονομική και την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας"
  • Αντώνης Αμπατιέλος: "Μια ζωή στον αγώνα"
  • "Το σχολικό μάθημα εκτός έδρας" (συλλογικό)
  • Βασίλη Φίλια: "Κοινωνιολογία της υπανάπτυξης"
  • "Η πρώτη μου βιβλιοθήκη σεξουαλικής και συναισθηματικής αγωγής". Τέσσερα βιβλία: "Γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια;", "Τι κάνουν ο μπαμπάς και η μαμά;", "Από πού βγαίνει το μωρό;", "Τι μπέρδεμα!"

Το Μουσείο Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ