ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κρατά το "δικαίωμα" του εκλογικού αιφνιδιασμού

Οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας πιέζουν τον πρωθυπουργό για λήψη στο άμεσο μέλλον "πολιτικών αποφάσεων", δηλαδή να αποφασίσει αν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές είτε σε αντιλαϊκά μέτρα

Το "δικαίωμα" του εκλογικού αιφνιδιασμού επιμένει να κρατά για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,αφήνοντας σκόπιμα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά τις διαβεβαιώσεις των στενών συνεργατών του ότι "δεν αντιμετωπίζει θέμα πρόωρων εκλογών".

Το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές ενισχύουν και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, οι οποίες παρότι εμφανίζουν την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 66%), να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, όμως την ίδια στιγμή "δείχνουν" ότι η κυβέρνηση Σημίτη βρίσκεται στην "καλύτερη φάση" της, αφού το 46% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει στις επόμενες εκλογές. Πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί ότι πριν δύο μήνες τα γκάλοπ εμφάνιζαν μόνο το 26% να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας πιέζουν τον πρωθυπουργό για λήψη στο άμεσο μέλλον "πολιτικών αποφάσεων", είτε δηλαδή να αποφασίσει αν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, είτε σε αντιλαϊκά μέτρα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,σε συνέντευξή του χτες στην "Ημερησία", δίνει"πίστωση χρόνου" στην κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβρη, υπογραμμίζοντας ότι αν μέχρι τότε "δε ληφθούν ορισμένες επείγουσες αποφάσεις, τότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις". Επίσης, δεν κρύβει τη δυσφορία του για την"αδρανοποίηση πολλών μέτρων", καθώς για "ορισμένες παροχές που είναι σε βάρος της οικονομίας". Οσον αφορά τις πρόωρες εκλογές αποφεύγει να πάρει ευθέως θέση, αλλά δηλώνει ότι αυτές δε δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία "γιατί οι εκλογές είναι και θέμα αναγκαιοτήτων". Πάντως, το ημιεπίσημο όργανο της κυβέρνησης, η "Αυριανή", επιμένει ότι "οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος" για τον Κ. Σημίτη, "για να εξασφαλίσει τη λαϊκή εντολή και να προχωρήσει στις λύσεις που απαιτούν οι περιστάσεις".

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι "το βασικό στοιχείο που κομίζει και προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στον ελληνικό λαό είναι η αίσθηση πολιτικής σταθερότητας και για αυτό θέση της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας".

Από την πλευρά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δηλώνεται ότι ο Κ. Σημίτης"θα κόψει με το μαχαίρι" την εκλογολογία με την ομιλία του την προσεχή Πέμπτη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όπου θα παρουσιάσει το "σχέδιο δράσης 15 μηνών για την κυβέρνηση και το κόμμα". Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ΕΓ χτες το βράδυ ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σε συνάρτηση με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τοποθετείται και το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ ενός διορθωτικού ανασχηματισμού, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε διαφώνησε, λέγοντας ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κυβερνητικού έργου. Πάντως, ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται πριν τις αρχές Αυγούστου.

ΠΑΣΟΚΠΑΣΟΚ
Αλλαγές για τον "εκσυγχρονισμό"

Η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, θα επικυρώσει τις επιλογές του Κ. Σημίτη για την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ

Στην εμπέδωση της κυριαρχίας του στον κομματικό μηχανισμό αποσκοπούν οι αλλαγές που προωθεί ο Κ. Σημίτης, ο οποίος παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη στήριξη του κυβερνητικού έργου από το κόμμα.

Η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, θα επικυρώσει τις επιλογές του Κ. Σημίτη για την πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα εκλέξει τους γραμματείς των Τομέων Πολιτικής και των Τομέων Δράσης και Λειτουργίας, καθώς και τις Επιτροπές Δεοντολογίας και Οικονομικού Ελέγχου.

Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με τον γραμματέα της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδη,την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ενώ χτες το βράδυ συνεδρίασε το ΕΓ. Η πλευρά Σημίτη φέρεται αποφασισμένη να ελέγξει με πρόσωπα της εμπιστοσύνης της τους επικεφαλής των τομέων, οι οποίοι θα περιοριστούν αριθμητικά στους 13, όπως αποφασίστηκε από το ΕΓ. Πάντως, η στελέχωση των τομέων αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της πλευράς Σημίτη και των εσωκομματικών αντιπάλων του, ώστε να μη γίνει αιτία για εσωκομματικές τριβές και συγκρούσεις. Οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό απασχόλησαν τη συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε αναλάβει να διατυπώσει την τελική εισήγηση εκ μέρους της επιτροπής που είχε συσταθεί στο ΕΓ. Οπως δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο γραμματέας της ΚΕ, υπήρξε συμφωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στα βασικά σημεία της εισήγησης, η οποία μετά την επεξεργασία στο ΕΓ, κυρίως σε επίπεδο προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής των Τομέων, θα εγκριθεί από την ΚΕ. Οπως δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ δε συζητήθηκαν τα ονόματα των επικεφαλής των Τομέων.

Στη συνεδρίαση της ΚΕ θα γίνει η παρουσίαση της εισήγησης του προέδρου και του ΕΓ από τον Κ. Σκανδαλίδη, ενώ θα υπάρξει ξεχωριστή ομιλία από τον Κ. Σημίτη.

Επίσης, ο Κ. Σημίτης προωθεί ανακατατάξεις στη μορφή της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες θα εκφράζονται πολίτες και κοινωνικά κινήματα σε διάφορους τομείς όπως το περιβάλλον κ.α.

Μ. ΕΒΕΡΤ
Πρόγραμμα "θερινών" περιοδειών

Με μπαράζ "θερινών" περιοδειών στα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ στα γκάλοπ που φέρνουν τον Κ. Σημίτη να κερδίζει τις επόμενες εκλογές, αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για αμηχανία που τον διακατέχει απέναντι στην πολιτική Σημίτη.

Μετά την περιοδεία στις Κυκλάδες, τη Νότια Εύβοια και τη Σκύρο, ο Μ. Εβερτ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα επισκεφτεί τη Βόρειο Δωδεκάνησο και συγκεκριμένα τα νησιά Λέρο, Αγαθονήσι, Κάλυμνο, Ψέριμο, Κω, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη και Σύμη.

Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιοδειών του, ο Μ. Εβερτ, όπως φάνηκε και από την περιοδεία το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κάρυστο και τη Σκύρο, αποφεύγει επίμονα να δεσμευτεί στα αιτήματα των τοπικών φορέων, ενώ παράλληλα δημαγωγεί ασύστολα με τη γνωστή μέθοδο του "λαϊκισμού των διαπιστώσεων". Αναγνωρίζει, δηλαδή, την οξύτητα των τοπικών και λαϊκών προβλημάτων, περιγράφει την έκταση και το βάθος τους και τις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν από τη σημερινή κυβέρνηση, χωρίς όμως να δεσμεύεται ο ίδιος στο ελάχιστο για το τι θα πράξει ως κυβέρνηση.

Οσον αφορά το τελευταίο γκάλοπ που δημοσιεύουν τα "Νέα", επισήμως δε γίνεται κανένας σχολιασμός, αλλά "κατ' ιδίαν" στενοί συνεργάτες του Μ. Εβερτ παρατηρούν ότι από το γκάλοπ απουσιάζει η ερώτηση "τι θα ψηφίζατε σήμερα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ