ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ 80 - 69
Εχουν κι οι παίκτες τα κουσούρια τους

Παρολίγο να εξελιχθεί σε δράμα ο διαγραφόμενος θρίαμβος. Με νίκη σήμερα, στις 22.00, επί της Ν. Κορέας, η ελληνική ομάδα στην οκτάδα

Στην κουβέντα το έριξαν χτες οι Ελληνες διεθνείς. Θέμα συζήτησης, όχι δεν ήταν αν θα προκριθούν στην οκτάδα. Αυτό είναι δεδομένο, καθώς η ομάδα της Ν. Κορέας που θα βρουν στις 22.00 στο δρόμο τους, δεν έχει το "ανάστημα" να τους εμποδίσει. Σημείο αναφοράς παικτών και προπονητή, το δεκάλεπτο "μπλακ άουτ" στο ξεκίνημα της επανάληψης, που επέτρεψε στο Πουέρτο Ρίκο να μειώσει διαφορά 26 πόντων στους 4, διεκδικώντας ακόμα και τη νίκη. Ο Μάκης Δενδρινός μίλησε για ίδιον της φυλής. "Ούτε κι εμείς μπορούμε να εξηγήσουμε τι έγινε. Ηταν τόσο μεγάλη η διαφορά στην αγωνιστική συμπεριφορά και νοοτροπία, που δυσκολεύομαι να απαντήσω. Τα παιδιά είναι κι αυτά ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, με τα καλά τους και τα κουσούρια τους", υπογράμμισε. Επειδή όμως, ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε προηγούμενα παιχνίδια, η νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο με 80 - 69 πέρασε σε δεύτερο πλάνο. "Είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε όλα τα παιχνίδια ντέρμπι. Πρέπει να συγκεντρωθούμε, γιατί κάπως έτσι χάσαμε το παιχνίδι με τη Γιουγκοσλαβία και στο μέλλον ίσως μας κοστίσει περισσότερο", τόνισε ο Ν. Οικονόμου που και χτες τα ξημερώματα ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Εθνικής. Παίζοντας εκπληκτικά στο α ημίχρονο, η ελληνική ομάδα προηγήθηκε 51 - 33. Στο 24 το σκορ έγινε 59 - 33. Εκεί οι παίκτες πίστεψαν ότι δε χρειάζεται να καταναλώσουν περισσότερες δυνάμεις. Οι Πορτορικάνοι με τη σκληράδα που διακρίνει το παιχνίδι τους απάντησαν με σερί 20 - 0 και ο αγώνας... πήρε φωτιά, που σβήστηκε χάρη στην εμπειρία των Γιαννάκη, Φασούλα. ΕΛΛΑΔΑ: Φασούλας 14, Χριστοδούλου 11, Μπακατσιάς 6, Σιγάλας 10, Οικονόμου 19, Αλβέρτης 7, Ρεντζιάς 4, Γιαννάκης 6, Παταβούκας 3, Κακιούσης.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ: Ορτίθ 13, Αλισέα 4, Μίντσι 20, Ρίβας 17, Τόρες 8, Ριβέρα 2, Τραβιέσο 3, Σότο 2.

Η Κίνα την έκπληξη

Η Αργεντινή που πριν τρεις μέρες νίκησε τη Λιθουανία, προχτές ηττήθηκε από την Κίνα με 77 - 87 και τα πράγματα έμπλεξαν στον Α όμιλο. Κροατία, Λιθουανία, Αργεντινή και Κίνα, διεκδικούν επί ίσοις όροις τις τρεις θέσεις που οδηγούν στην επόμενη φάση.

Τα αποτελέσματα:

Α όμιλος: Κίνα - Αργεντινή 87 - 77, Κροατία - Αγκόλα 71 - 48, ΗΠΑ - Λιθουανία 104 - 82

Η βαθμολογία: ΗΠΑ 6, Κροατία 5, Κίνα 5, Αργεντινή 4, Λιθουανία 4, Αγκόλα 3.

Β όμιλος: Γιουγκοσλαβία - Ν. Κορέα 118 - 65, Αυστραλία - Βραζιλία 109 -101, Ελλάδα - Πουέρτο Ρίκο 80 - 69.

Η βαθμολογία: Γιουγκοσλαβία 6, Αυστραλία 5, Ελλάδα 5, Βραζιλία 4, Πουέρτο Ρίκο 4, Ν. Κορέα 3.

Το σημερινό πρόγραμμα:

17.00: Πουέρτο Ρίκο - Αυστραλία, 19.00: Αγκόλα - Λιθουανία, 22.00: Ελλάδα - Ν. Κορέα, 24.00: Βραζιλία - Γιουγκοσλαβία, 03.00: Αργεντινή - Κροατία, 05.00: ΗΠΑ - Κίνα.

ΠΟΛΟ
Γιουγκοσλαβία - Κροατία

... Κι ο Θεός να βάλει το χέρι του

Για πρώτη φορά, Γιουγκοσλαβία και Κροατία θα βρεθούν αντιμέτωπες μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Οι ομάδες των δύο χωρών θα βρεθούν αντιμέτωπες στον προημιτελικό του πόλο... και ο θεός να βάλει το χέρι του. Η αποχώρηση των Κροατών κατά τη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων στους Γιουγκοσλάβους, το καλοκαίρι του '95 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ, δεν είναι ο καλύτερος οιωνός.

"Δε θέλουμε πραγματικά να παίξουμε μαζί τους, και είμαι σίγουρος πως ούτε και αυτοί θέλουν", δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας των Κροατών, Πέρικα Μπούκιτς.

Η Κροατία προήλθε από τη Γιουγκοσλαβία πριν πέντε χρόνια. Η σημερινή Γιουγκοσλαβία αποτελείται μόνο από τη Σερβία και το Μοντενέγκρο. Παλιότερα, η Γιουγκοσλαβία υπήρξε μεγάλη παγκόσμια δύναμη στο πόλο, κερδίζοντας χρυσά μετάλλια το 1968, το 1984 και το 1988.

Και οι δύο χώρες παραμένουν ισχυρές στο άθλημα και μερικοί παίκτες παλιότερα ήταν στην ίδια ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Μπούκιτς και του Γιουγκοσλάβου αρχηγού Ιγκορ Μιλάνοβιτς.

"Και οι δύο ομάδες είναι πολύ δυνατές. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε για τον πόλεμο. Θέλουμε να κερδίσουμε, επειδή θέλουμε να παίξουμε στον ημιτελικό", δήλωσε ο Μπούκιτς και πρόσθεσε πως "η νίκη ενάντια στη Γιουγκοσλαβία θα ήταν γλυκιά".

Από την πλευρά του, ο Μιλάνοβιτς συμφώνησε πως το παιχνίδι θα είναι δύσκολο.

"Βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με μας. Είναι πολύ καλοί και θα είναι πολύ δύσκολο και για τις δύο ομάδες", δήλωσε ο αρχηγός της γιουγκοσλαβικής ομάδας.

Μεταξύ των παικτών που επαναπαύθηκαν μετά το 59-33 ήταν και ο Γιώργος

Μεταξύ των παικτών που επαναπαύτηκαν μετά το 59-33 ήταν και ο Γιώργος Σιγάλας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κληρώνει για Ηρακλή

Σήμερα κληρώνει για τον Ηρακλή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στη Γενεύη της Ελβετίας, στη 1 το μεσημέρι, η ελληνική ομάδα θα μπει στην κληρωτίδα μαζί με άλλα 51 συγκροτήματα. Οι αγώνες θα γίνουν στις 6 και 20 Αυγούστου. Στον πρώτο γύρο του ΟΥΕΦΑ θα συμμετάσχουν 64 συνολικά ομάδες. Οι 26 που θα περάσουν μετά από τους αγώνες του δεύτερου προκριματικού γύρου, οι 8 ηττημένες από τον προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, οι 3 από το ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ και οι 27 που έχουν προκριθεί χωρίς αγώνα, μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιακός. Η κλήρωση του πρώτου γύρου θα γίνει στις 23 Αυγούστου επίσης στη Γενεύη. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 10 Σεπτέμβρη και οι επαναληπτικοί στις 24 του ίδιου μήνα.

  • Εμπλοκή παρουσιάστηκε χτες στη μεταγραφή του Αντόνι Ντόμπος στην ΑΕΚ. Χτες η ΕΠΟ ζήτησε από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ρουμανίας την μπλε κάρτα του παίκτη όμως η απάντηση ήταν ότι ο παίκτης έχει συμβόλαιο με τη Στεάουα. Πάντως στην Ενωση δεν ανησυχούν και υποστηρίζουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα έρθει η κάρτα του διεθνή παίκτη.
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Παράπονα από τους αθλητές

Πολλά παράπονα για τον τρόπο διεξαγωγής του αγωνίσματος της σκοποβολής έχουν οι αθλητές που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Αυτό γιατί ενώ χρειάζεται μέγιστο βαθμό αυτοσυγκέντρωσης, αυτοί αναγκάζονται να αγωνιστούν κάτω από τα σήματα κλήσης των κινητών τηλεφώνων, τους ήχους αεροσκαφών και τη βασανιστική ζέστη.

"Ολα αυτά είναι εντελώς αντίθετα με τους κανονισμούς. Δεν έχω ξαναζήσει παρόμοιες συνθήκες αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο Αυστραλός Ράσελ Μαρκ έπειτα από τη νίκη του στο διπλό τραπ, τονίζοντας πως όλες οι συναντήσεις σκοποβολής θα πρέπει να διεξάγονται σε απόλυτη ησυχία.

Ωστόσο, στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα ο χώρος διεξαγωγής του αθλήματος βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου. Σε όλα αυτά να προστεθεί και η έλλειψη γνώσης των Αμερικανών φιλάθλων, που μετά από κάθε προσπάθεια χειροκροτούν, λες και βρίσκονται σε ...ροντέο.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Βγήκε η 8άδα στο πόλο

Ξεχώρισε χτες η 8άδα που θα συνεχίσει στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα στο πόλο. Ανάμεσα στους εκλεκτούς είναι και η Ελλάδα, μετά τη νίκη της επί της Ουκρανίας. Οι υπόλοιπες επτά: Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Ρωσία, Ιταλία, ΗΠΑ, Κροατία.

Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και στο ποδόσφαιρο, όπου Αργεντινή, Πορτογαλία και Ισπανία προκρίθηκαν στα προημιτελικά του τουρνουά. Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα στα ομαδικά αθλήματα:

ΠΟΛΟ

Α ΟΜΙΛΟΣ: Ουγγαρία - Γιουγκοσλαβία 12-8, Ισπανία - Ρωσία 8-6, Γερμανία - Ολλανδία 9-8. Β ΟΜΙΛΟΣ: Ελλάδα - Ουκρανία 9-6, Ιταλία - Ρουμανία 10-9, Κροατία - ΗΠΑ 10-8.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Α ΟΜΙΛΟΣ: Αργεντινή - Τυνησία 1-1, ΗΠΑ - Πορτογαλία 1-1. Β ΟΜΙΛΟΣ: Σ. Αραβία - Γαλλία 1-2, Ισπανία - Αυστραλία 3-2.

ΧΟΚΕΪ

Α ΟΜΙΛΟΣ: ΗΠΑ - Ινδία 0-4, Ισπανία - Αργεντινή 2-1, Γερμανία - Πακιστάν 3-1.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Α ΟΜΙΛΟΣ: Ρωσία - Κουβέιτ 32-20, Κροατία - Ελβετία 23-22, Σουηδία - ΗΠΑ 23-19. Β ΟΜΙΛΟΣ: Γαλλία - Ισπανία 27-25, Αίγυπτος - Αλγερία 19-16, Γερμανία - Βραζιλία 30-20.

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ

Ιταλία - ΗΠΑ 3-15, Ν. Κορέα - Κούβα 11-14.

ΣΟΦΤΜΠΟΛ

ΗΠΑ - Ταϊβάν 4-0, Πουέρτο Ρίκο - Κίνα 0-10, Αυστραλία - Ολλανδία 1-0, Ιαπωνία - Καναδάς 4-0.

Σςςς ... μας βλέπουν

Δεν είναι "περίεργο" οι τηλεοπτικές μεταδόσεις μιας αθλητικής διοργάνωσης να ιεραρχούνται με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας, αλλά το αμερικανικό δίκτυο NBC μάλλον το έχει παρακάνει: Πολλοί έχουν "βγει από τα ρούχα τους" με τον τρόπο που τα γεγονότα στην Ατλάντα μεταδίδονται, ή προβάλλονται.

Η κάλυψη του καναλιού, λένε πολλοί, κυριαρχείται από μια διάθεση απόκρυψης των πραγματικών γεγονότων και της σκληρότητας των αγώνων, και την προβολή μιας "ωραιοποιημένης" εικόνας, με αναδρομές στο παρελθόν των Ολυμπιακών Αγώνων, και... "κλιπς" με αμερικανικές επιτυχίες για κάθε άθλημα.

Πολύ λίγες μεταδόσεις είναι "ζωντανές", κατά την τηλεοπτική ορολογία, ενώ δεν είναι λίγοι οι παραπονούμενοι για τον σοβινισμό του καναλιού: Η... στάμπα "Made in America" (!) συνοδεύει κάθε αναφορά στους Ολυμπιακούς.

Στην πραγματικότητα, γράφει η "Ρεμπούμπλικα" ειρωνικά, η αίσθηση που αποκτά κανείς παρακολουθώντας το NBC είναι ότι οι μεταδόσεις μοιάζουν περισσότερο με... χολιγουντιανή παραγωγή, παρά σε ο,τιδήποτε άλλο - πολύ περισσότερο στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση...

ΜΠΙΛ ΠΕΪΝ
Δυστυχώς αποτύχαμε

Την αποτυχία της Ατλάντα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων παραδέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μπιλ Πέιν. "Σας απογοητεύσαμε. Γνώριζα ότι θα συναντούσαμε προβλήματα, αλλά δεν περίμενα ότι το μεταφορικό δίκτυο και τα αποτελέσματα θα αναστάτωναν τον Τύπο. Η ιστορία αυτή κατάντησε το χαρακτηριστικό των αγώνων και λυπούμεθα γι' αυτό", δήλωσε χτες στη διάρκεια συνάντησης με τους δημοσιογράφους. Σε κάποιους άλλους τομείς, όπως την άκρατη εμπορευματοποίηση των αγώνων, με το κέντρο της Ατλάντα να έχει μετατραπεί σε παράδεισο για τους κερδοσκόπους, ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε των επιλογών του. "Κάποιες καταστάσεις ίσως να μην συμφωνούν με τις προτιμήσεις σας ή τις δικές μου. Εντούτοις δε βλέπω να υπάρχει κανένα κακό με το να στήνει κανείς δυο σανίδες και να πουλάει μερικά μπλουζάκια", υπογράμμισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ