ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οι πολυεθνικές δεν κάνουν πίσω"

Οι παράλογες αυξήσεις έως και 450% στις τιμές και ορισμένων παλαιών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη ή το "μπουσκοπάν", με τη δικαιολογία να παραμείνουν στην αγορά, ξεσήκωσαν αντιδράσεις.

Ο Γ. Καβαλάρης,μέλος του ΔΣ στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, δήλωσε χτες στο "Ρ" πως "οι αυξήσεις δείχνουν ότι οι πολυεθνικές δεν κάνουν πίσω στα συμφέροντά τους. Τα κέρδη τους πρέπει να αυξάνονται με άλματα". Εκτιμά ότι "η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε τρομερή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και θα έρθουν να επιβεβαιωθούν αυτά τα οποία φώναζαν και έλεγαν στους αγώνες τους οι φαρμακοποιοί. Δηλαδή, ότι χωρίς να έχουμε αύξηση στην κατανάλωση του φαρμάκου, θα έχουμε ραγδαία αύξηση στις φαρμακευτικές δαπάνες, το οποίο σημαίνει ότι για άλλη μια φορά θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι με περικοπές διότι δήθεν καταναλώνουν πολλά φάρμακα και οι φαρμακοποιοί διότι δήθεν βγάζουν πολλά, αφήνοντας πάντα στο απυρόβλητο τις πολυεθνικές".

Ο Γ. Καβαλάρης εξήγησε πως ένα φάρμακο που κυκλοφορεί χρόνια μπορεί να γίνει "νέο" και να επανακυκλοφορήσει με αυξημένη τιμή αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα. Στο "μπουσκοπάν" προσθέτουν "παρακεταμόλη", για παράδειγμα, στην ήδη υπάρχουσα δραστική ουσία του, και ισχυρίζονται ότι έβγαλαν νέο φάρμακο, το οποίο παίρνει μια τιμή εντελώς παράλογη: Από 450 δραχμές που κοστίζει σήμερα το απλό "μπουσκοπάν", το νέο μπορεί να έχει λιανική τιμή 2.500 - 3.000 δραχμές. Η ασπιρίνη, ενδέχεται να τιμολογηθεί σαν εισαγόμενο φάρμακο και όχι σαν παραγόμενο στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι, η ασπιρίνη δε θα κατασκευάζεται στο εξής στο εργοστάσιο της "Μινέρβα" του Μπακάκου, αλλά σε κάποιο εργοστάσιο της "Μπάγιερ" στο εξωτερικό. Σημείωσε ακόμη ότι ενδέχεται να υπάρξει και διαφορά στη συσκευασία, δηλαδή δέκα χάπια και όχι είκοσι.

Αλλα δύο παραδείγματα αφορούν τα αντιγριπικά εμβόλια. "Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά δύο αντιγριπικά εμβόλια - ένα που κυκλοφόρησε πρόσφατα και ένα που κυκλοφορεί από παλαιότερα - σημείωσε ο Γ. Καβαλάρης. Αυτό που κυκλοφόρησε πρόσφατα πήρε τιμή αρκετά μεγαλύτερη - έχει λιανική τιμή 2.500 δραχμές, περίπου, ενώ το παλαιότερο έχει 1.300 δραχμές. Η εταιρία που έχει το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο κυκλοφορεί καιρό στην αγορά, ισχυρίζεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο είναι καινούριο προϊόν διότι μπαίνουν καινούρια στελέχη στο εμβόλιο. Δεν είναι, δηλαδή, ένα χάπι που μένει σταθερό. Πάνω σ' αυτή τη λογική, λοιπόν, επέμενε η εταιρία να πάρει υψηλότερη τιμή το σκεύασμά της".

ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Χρυσάφι η ασπιρίνη!

Με μία ωμή απατεωνιά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης βαπτίζει υπάρχοντα φάρμακα, ευρύτατης λαϊκής κατανάλωσης, ως "νέα" και επιβάλει εξωφρενικές τιμές για την αγορά τους. Ζητείται εισαγγελέας που θα τολμήσει να αποκαλύψει και δικαστικά αυτήν την απάτη

Τον ουρανό "σφοντύλι" θα δουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση μιας σειράς φαρμάκων από αυτά που θεωρούνται ευρύτατης χρήσης από τα λαϊκά στρώματα. Οι χτεσινές σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης ανέβασαν ήδη υψηλά την πίεση στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν χτες για τα φάρμακα χαρακτηρίζονται τουλάχιστον προκλητικές! Φτάνουν σε ποσοστό μέχρι και 443% (!) στις τιμές μιας σειράς παλαιών και ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Τις αυξήσεις επέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Τομέας Εμπορίου), η οποία προκειμένου να δικαιολογήσει το ακριβοπληρωμένο ρουσφέτι της προς τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, κατέφυγε σε μία ωμή απάτη φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάσει υπάρχοντα φάρμακα ως νέα και πρωτοκυκλοφορούντα!!!

Βαφτίζουν το κρέας ψάρι

Ο εξόφθαλμος αυτός εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που θα προκαλέσει επιπλέον υπέρμετρη επιβάρυνση στα ήδη επιβαρυμένα ασφαλιστικά Ταμεία, αποκαλύφθηκε χτες, όταν δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο μεταξύ άλλων καθόριζε τιμές σε 737 υποτιθέμενα "νέα" φάρμακα. Οπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, μεταξύ των παραπάνω "νέων" φαρμάκων συμπεριλαμβάνονται μια σειρά παλαιών και ευρείας κυκλοφορίας σκευασμάτων (παυσίπονα, αναλγητικά, αντιυπερτασικά κλπ.) στις τιμές των οποίων οι φαρμακοβιομήχανοι πέτυχαν αυξήσεις μέχρι και 443% με τη μέθοδο της αλλαγής συσκευασίας, δοσολογίας ή ίσως ουσιών που δεν άλλαζαν ουσιαστικά το προηγούμενο αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω τακτικής, αποτελεί η είσοδος στην αγορά ενός "νέου" - μόνο κατά τον αριθμό των δισκίων! - τύπου ασπιρίνης εισαγόμενης, η τιμή της οποίας εμφανίζεται αναλογικά αυξημένη κατά 443% συγκριτικά με την κλασική ασπιρίνη. Είναι εύλογο πως η εξέλιξη αυτή, αναμένεται να οδηγήσει κάποια στιγμή στην απόσυρση της κλασικής ασπιρίνης από την αγορά, καθώς η παραγωγή και διάθεσή της θα κριθεί ασύμφορη από τους φαρμακοβιομηχάνους. Σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο υφυπουργός Υγείας, Φ. Παπαδέλης,ισχυρίστηκε ότι "δεν πρόκειται για αύξηση της τιμής της παλιάς ασπιρίνης, αλλά για ένα νέο προϊόν το οποίο υποκαθιστά τη νέα ασπιρίνη" και ότι "η κλασική ασπιρίνη δεν αποσύρεται σε καμία περίπτωση". Απ' την πλευρά του ο υφυπουργός Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης,υποστήριξε ότι "η ασπιρίνη θα ενισχυθεί με τη γενική ανακοστολόγηση ως μικρό, φθηνό και δοκιμασμένο φάρμακο" και ότι θα μπει στη λίστα που ετοιμάζεται από την αρμόδια Επιτροπή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοϊδη, η γενική ανακοστολόγηση των ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτέμβρη και υπολογίζεται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση που υπολογίζεται σε 45 δισ. δρχ.

Τα "νέα" φάρμακα

Ανάμεσα στα υποτιθέμενα "νέα" φάρμακα (είτε συσκευαζόμενα στην Ελλάδα, είτε εισαγόμενα), συμπεριλαμβάνονται και τα εξής με τις παρακάτω τιμές:

  • Ασπιρίνη εισαγόμενη περιεχομένου 10χ500 mg 459 δρχ., έναντι 169 δρχ., που ήταν η παλιά τιμή του σκευάσματος με περιεχόμενο 20χ500 mg. Η νέα τιμή δηλαδή είναι αυξημένη, αναλογικά με την παλιά τιμή, κατά 443%!
  • Ασπιρίνη μικρή εισαγόμενη περιεχομένου 90χ100 mg 919 δρχ., έναντι 120 δρχ., που ήταν η παλιά τιμή του σκευάσματος με περιεχόμενο 20χ100 mg. Προκύπτει δηλαδή αναλογική αύξηση 70%.
  • Ιζομόν (χορηγείται σε καρδιοπαθείς) περιεκτικότητας 30χ40 mg, 4.371 δρχ., έναντι 2.693 δρχ., που ήταν η παλιά τιμή του σκευάσματος περιεκτικότητας 50χ20 mg. Προκύπτει αναλογική αύξηση 33,5%.
  • Τενορμίν (αντιυπερτασικό) περιεκτικότητας 28χ25 mg, 1.385 δρχ., έναντι 1653 δρχ., που ήταν η παλιά τιμή του σκευάσματος με περιεκτικότητα 28χ50 mg. Η αναλογική αύξηση που προκύπτει ανέρχεται σε 67%.
  • Βολταρίν (αναλγητικό) περιεκτικότητας 20χ50 mg 1.387 δρχ., έναντι 1.133, που ήταν η παλιά τιμή, προκύπτει δηλ. αύξηση 22,5%.
  • Παναντόλ (παυσίπονο), η τιμή του οποίου μετά την προσθήκη επιπλέον δραστικής ουσίας διαμορφώθηκε στις 717 δρχ. έναντι 601 δρχ., που ήταν η παλιά τιμή. Αυξήθηκε δηλ. κατά 19,3%.
  • Μποσκοπάν (παυσίπονο), η τιμή του οποίου μετά την προσθήκη επιπλέον δραστικής ουσίας ανήλθε σε 1.395 δρχ. έναντι 449 δρχ. που ήταν η παλιά τιμή. Προκύπτει δηλ. μία τρομακτική αύξηση της τάξης του 210%!

Σε ό,τι αφορά τους αντιτετανικούς ορούς, τα αντιγριπικά εμβόλια και τα παράγωγα αίματος, οι τιμές των οποίων επανακαθορίστηκαν με την ίδια υπουργική απόφαση με πρόσχημα το ότι ήταν φάρμακα εν ανεπαρκεία, από το δελτίο του υπουργείου προκύπτουν τα εξής:

  • Η τιμή των αντιτετανικών ορών ανήλθε σε 2.146 δρχ. έναντι 1.907 δρχ. που ήταν σήμερα, σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 12,5%.
  • Η τιμή του αντιγριπικού Βαξιγκρίπ ανήλθε σε 1.837 δρχ., έναντι 1.198 δρχ. που ήταν σήμερα, αυξήθηκε δηλαδή κατά 53,3%.
  • Η τιμή του πλάσματος αίματος χιούμαν αλμπουμίν SOML ανήλθε σε 20.205 δρχ. έναντι 15.962 δρχ. που ήταν η παλιά τιμή, εμφανίζεται δηλαδή αύξηση κατά 26,6%.
  • Η τιμή του πλάσματος αίματος Κιουτέρ αλμπουμίν 50 ML ανήλθε σε 21.433 δρχ. έναντι 16.942 δρχ., αυξήθηκε δηλαδή κατά 26,5%.
  • Η τιμή του πλάσματος αίματος Κιουτέρ αλμπουμίν 100 ML ανήλθε σε 39.975 δρχ. έναντι 31.477 δρχ., που ήταν η παλιά τιμή, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 27%.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι τιμές που καθορίστηκαν με το συγκεκριμένο Δελτίο ισχύουν από την επομένη της δημοσίευσής τους στον ημερήσιο Τύπο.

"Ουαί"!

Αντιδράσεις υπήρξαν και από συνταξιούχους. Οι παράλογες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων πλήττουν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας περισσότερο από τον καθένα. Το φάρμακο είναι στο καθημερινό "διαιτολόγιό" τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ν. Φλέσσας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, προσκείμενος στην κυβερνητική παράταξη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι", τόνισε πως μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική δεν μπορεί να κάνει τέτοιες αυξήσεις, ούτε να περικόπτει φάρμακα. "Ο σοσιαλισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια", δήλωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά σ' αυτή την κατάσταση, χρησιμοποιώντας την έκφραση "ουαί σ' όσους δεν αντιδράσουν"!

Οι τιμές

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων:

  • Καθορίζονται τιμές σε 737 "νέα" φάρμακα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ (322 παραγόμενα και 45 συσκευαζόμενα στην Ελλάδα και 370 εισαγόμενα). Το τραγελαφικό είναι πως στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο καθορισμός των τιμών αυτών έγινε βάσει αγορανομικής διάταξης του περασμένου Απρίλη, η οποία υποτίθεται ότι θα συνέβαλε στην εκλογίκευση του σημερινού τιμολογιακού καθεστώτος που διέπει τα φάρμακα...
  • Μειώνονται οι τιμές σε 33 φάρμακα, κατόπιν αιτήσεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
  • Γίνεται επανακαθορισμός τιμών στους αντιτετανικούς ορούς, τα αντιγριπικά εμβόλια και τα παράγωγα αίματος. Οι ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν στη συγκεκριμένη κατηγορία κυμαίνονται μεταξύ 12,5% έως 53,3%.Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι "η κατ' εξαίρεση αυτή αντιμετώπιση, πριν από την επικείμενη γενική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων, κρίθηκε επιβεβλημένη κατόπιν επανειλημμένων εγγράφων του ΕΟΦ και σχετικού εγγράφου του υπουργείου Υγείας, γιατί πρόκειται για φάρμακα εν ανεπαρκεία, άκρως απαραίτητα, η έλλειψη των οποίων θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία". Σχετικά με το ίδιο θέμα, σημειώνεται ότι οι υπεύθυνες κυκλοφορίας αυτών των φαρμάκων εταιρίες είχαν διακόψει ή είχαν γνωστοποιήσει ότι θα διακόψουν τον εφοδιασμό της αγοράς, εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής των τιμών τους, η δε κάλυψη των αναγκών γινόταν κατά περίπτωση με έκτακτες εισαγωγές από το ΙΦΕΤ. Η ουσία είναι βέβαια πως με ευθύνη και των δύο υπουργείων (Ανάπτυξης και Υγείας), τη "νύφη" καλούνται να πληρώσουν τελικά από την τσέπη τους οι ασθενείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ