ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Σιωπηλά" ... ψέματα

Ο "Σιωπηλός μάρτυρας", του Αλφρεντ Χίτσκοκ, "κλέβει" την κινηματογραφική "παράσταση" αυτής της βδομάδας στα προγράμματα των καναλιών. Ο Χίτσκοκ κάνει μια ταινία πάνω στη σχέση του θεατή με τον κινηματογράφο. Κεντρικός ήρωας είναι ένας φωτογράφος, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα βρίσκεται καθηλωμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι. Για να περάσει την ώρα του, παρακολουθεί με τον τηλεφακό του τη ζωή των γειτόνων του. Τα προβλήματά τους του γίνονται οικεία, μέχρι τη στιγμή που όλα παίρνουν μια άλλη τροπή. Ο φωτογράφος υποπτεύεται ότι στο απέναντι διαμέρισμα έχει διαπραχθεί ένας φόνος. Ο σύζυγος έχει σκοτώσει τη γυναίκα του, με την οποία διαπληκτιζόταν καθημερινά. Ο φωτογράφος θα προσπαθήσει να μαζέψει στοιχεία για να αποκαλύψει το δολοφόνο, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον δικό του επίδοξο δολοφόνο. Γιατί ο δολοφόνος θα επισκεφθεί τον "μάρτυρα" και οι δυο άνδρες θα έρθουν στα χέρια. Ο "Σιωπηλός μάρτυρας" είναι ένας στοχασμός πάνω στον κινηματογράφο, το θεατή και τη ζωή. Ο ήρωας είναι ένας παθητικός θεατής, που ατενίζει τη ζωή των άλλων. Ζει μέσα από τη ζωή των άλλων και δε βλέπει από τη ζωή τίποτε άλλο παρά μόνο ό,τι μπορεί να δει από το παράθυρό του. Σιγά σιγά, όμως, καταλαβαίνει ότι πρέπει να δράσει και αυτό θα είναι η γιατρειά του. Πολύ καλές ερμηνείες από τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Γκρέις Κέλι (Παρασκευή MEGA 01.40).

"Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες" είναι η βραβευμένη το 1989 με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στη Λουιζιάνα, με ήρωες ένα σύγχρονο ζευγάρι. Ολα φαινομενικά στη σχέση τους πάνε καλά, μέχρι τη στιγμή που αποκαλύπτεται η αλήθεια. Ο άνδρας απατά τη γυναίκα του με την αδελφή της. Μέσα σ' αυτή τη φορτισμένη συζυγική ατμόσφαιρα, θα κάνει την εμφάνισή του ένας νεαρός φίλος του συζύγου, ο οποίος θα δώσει μια διαφορετική τροπή στα πράγματα, βοηθώντας τη γυναίκα στην απελευθέρωσή της από προκαταλήψεις. Ο Σόντερμπεργκ κάνει μια ταινία πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και στις ερωτικές φοβίες. Πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Σπέιντερ, Αντι Μακ Ντάουελ, Πίτερ Γκάλαχερ και Λάουρα Σαν Τζιάκομο (Δευτέρα MEGA 00.30).

Η τρίτη ενδιαφέρουσα ταινία αυτής της βδομάδας είναι η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά της επιτυχημένης νουβέλας του Τζέιμς Κέιν "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές".Η σκηνοθεσία είναι του Μπομπ Ράφελσον. Μια ταινία, πάνω στο παράφορο πάθος δύο παράνομων εραστών, οι οποίοι δε διστάζουν να φτάσουν μέχρι το έγκλημα, προκειμένου να ζήσουν τον έρωτά τους. Εκείνος είναι ένας άνδρας που του αρέσει η περιπλάνηση. Σ' ένα από τα ταξίδια του θα σταματήσει σ' ένα πρατήριο βενζίνης, το οποίο ανήκει σ' έναν Ελληνα μετανάστη και στη γοητευτική σύζυγό του. Η έλξη του προς τη γοητευτική γυναίκα θα τον κάνει να δεχτεί την πρόταση του συζύγου της να μείνει για να τους βοηθήσει. Το πάθος και ο έρωτας θα οδηγήσουν τους δυο εραστές στο έγκλημα. Αποφασίζουν να σκοτώσουν το σύζυγο, με απρόβλεπτες στη συνέχεια συνέπειες. Αγωνία, σασπένς και έρωτας δημιουργούν μια ατμοσφαιρική ταινία, με πρωταγωνιστές τον Τζακ Νίκολσον και την Τζέσικα Λανγκ (Τρίτη ΑΝΤΕΝΝΑ 22.20).


Γιάννης Ρίτσος και Χρυσόθεμις

Σημαντική είναι η προσφορά του αρχείου της ΕΡΑ, το οποίο διαθέτει σπάνιες ηχογραφήσεις θεατρικών έργων και δίνει την ευκαιρία στους ακροατές να μπορούν ν' απολαύσουν μεγάλους ηθοποιούς - πολλοί από τους οποίους δεν υπάρχουν πια - σε μεγάλα έργα και μεγάλες ερμηνείες. Εργα που προέρχονται από το ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο και μεταδίδονται κάθε Τετάρτη και Κυριακή από την ΕΡΑ-1 στο "Μικρό θέατρο της Τετάρτης" και στη "Θεατρική βραδιά" αντίστοιχα.

Το "Μικρό θέατρο της Τετάρτης" διανύει τον κύκλο μεταδόσεων με έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, έργα εμπνευσμένα από το αρχαίο ελληνικό δράμα και πνεύμα. Ο κύκλος ολοκληρώνεται με το έργο του Γιάννη Ρίτσου "Χρυσόθεμις". Η "Χρυσόθεμις" είναι μέρος της "Τέταρτης διάστασης" του Γιάννη Ρίτσου. Ενα ξεχωριστό ποιητικό έργο, με δραματικούς μονολόγους, εμπνευσμένους από τους ήρωες του Μυκηναϊκού και Θηβαϊκού κύκλου. Ηρωες τραγικοί, όπως ο Αγαμέμνων, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια, η Φαίδρα, η Χρυσόθεμις. Η "Τέταρτη διάσταση" - με εξαίρεση τη "Φαίδρα", που γράφτηκε αργότερα - άρχισε να γράφεται από τον μεγάλο Ελληνα ποιητή τη δεκαετία του '50 και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του '60. Η Χρυσόθεμις είναι και η ηρωίδα που το πρόσωπό της είναι το λιγότερο φωτισμένο από τους προβολείς της ιστορίας. Κόρη του Αγαμέμνονα και αδελφή της Ηλέκτρας, δίσταζε να πάρει μέρος στο φόνο της μητέρας της, της Κλυταιμνήστρας. Αυτός ο δισταγμός την έκανε να χάσει την ελπίδα να περάσει στο πάνθεον των κορυφαίων τραγικών μορφών της αρχαιότητας. Η "Χρυσόθεμις" ηχογραφήθηκε για την Ελληνική Ραδιοφωνία το 1978, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσάλα και μουσική επιμέλεια του Στέλιου Μακρή. Τους ρόλους ερμηνεύουν η Θάλεια Καλλιγά και ο Γιώργος Μεσάλας. Ο σχεδιασμός της εκπομπής είναι του Βάιου Παγκουρέλη (Τετάρτη ΕΡΑ-1 23.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ