ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΜΑ

ΔΕΚΑΕΞΙ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, μπροστά στο γκέτο της ΕΤΜΑ, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου θα γίνει, αύριο, Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ, που παραμένει γκέτο για τους εργάτες της. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν της (σελίδα 5).

ΠΕΡΑΣΑΝ τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την ημερομηνία που στην ελληνική Βουλή κυρώθηκε - ερήμην του ελληνικού λαού - η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στις 31 Ιούλη 1992 οι 286, από τους 300 βουλευτές της Ελλάδας, είπαν "ελαφρά τη καρδία" ΝΑΙ στην κύρωση της συνθήκης της ντροπής. Και η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτελεί συνθήκη ντροπής, καθώς - με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ - παραχωρήθηκαν τα εθνικά δικαιώματα χάραξης και ελέγχου της πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικής πολιτικής, στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Πρόκειται για μια συνθήκη, που μετατρέπει και επίσημα την Ελλάδα, όχι απλά σε νομαρχία, αλλά σε προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο "Ρ" σε ειδικό αφιέρωμα αποκαλύπτει τις ολέθριες συνέπειές της για τη χώρα μας και τους εργαζόμενους (σελίδες 6 - 9).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εξόρμηση του ΚΚΕ. Η επόμενη μέρα του Συνεδρίου βρήκε τους κομμουνιστές σε ετοιμότητα. Δύο και πλέον μήνες μετά, μια ιδιαίτερα έντονη για τα δεδομένα του καλοκαιριού και πολύμορφη δραστηριότητα ξεδιπλώνεται απ' ολόκληρο το Κόμμα. Γι' αυτή τη δραστηριότητα, αλλά και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, μιλά σήμερα στο "Ρ" ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος (σελίδες 20 - 21).

ΦΑΣΟΝ.Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο των "κατ' οίκον απασχολούμενων", του πιο καταπιεσμένου και εκμεταλλευόμενου κομματιού της εργατικής τάξης, "αγκαλιάζοντας" εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο το κόσμο. Διευρυνόμενη είναι η παρουσία των φασονιστών στη χώρα μας. Η φετινή Σύνοδος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ψήφισε Διεθνή Σύμβαση Εργασίας γι' αυτούς τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η σφοδρή αντίδραση των εργοδοτών, η υποχωρητικότητα των κυβερνήσεων και ορισμένων συνδικαλιστών είχαν ως αποτέλεσμα το "στρογγύλεμα" του κειμένου. Ο "Ρ" παρουσιάζει αναλυτικά τι προβλέπει η ΔΣΕ και η σύσταση που τη συνοδεύει (σελίδες 12 - 13).

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.Τα τελευταία χρόνια, με την ανακατανομή της ροής των προσφυγικών πληθυσμών, μεμονωμένα ή ομαδικά, δημιουργήθηκαν στη χώρα μας νέοι παράμετροι του προβλήματος, αφού η Ελλάδα από χώρα μετανάστευσης μεταβλήθηκε σε χώρα υποδοχής πολιτικών και οικονομικών μεταναστών. Τούρκοι αντιστασιακοί, Κούρδοι αυτονομιστές, Πακιστανοί αντικαθεστωτικοί, Πόντιοι, καθώς και Βορειοηπειρώτες, με έντονο το σύμπλεγμα της χαμένης πατρίδας, ζητούν καθημερινά συμπαράσταση, ηθικό στήριγμα, έναν τόπο για να ριζώσουν... Ο "Ρ" ξεδιπλώνει και ρίχνει φως στις πτυχές αυτού του οδοιπορικού σελίδες 30 - 31).

ΠΑΣΧΟΥΣΕΣ αναστηλώσεις... Υπάρχουν κανόνες για τις αναστηλώσεις; Βάζουν όρια οι Διεθνείς Συμβάσεις; Ποια είναι η ευθύνη των επιστημόνων; Αντεπεξέρχονται οι αντίστοιχες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ; Αυτά τα ερωτήματα έθεσε πρόσφατη ημερίδα στην Αρχαιολογική Εταιρεία με θέμα "Ελληνικές Αναστηλώσεις" (σελίδα 19).

ΘΕΑΤΡΟ,μουσική, χορό, με αυγουστιάτικο φεγγάρι, θα προσφέρουν οι εκτός των "τειχών" της πρωτεύουσας δήμοι. Οσοι, λοιπόν, θα βρεθείτε στο Ρέθυμνο,τη Μυτιλήνη,τη Σύμη,αλλά και στην Αττική,μπορείτε να παρακολουθήσετε αξιόλογες παραστάσεις σελίδα 15).

Σποτ 2ης Σελίδας

Παραμένοντας οι ΔΕΚΟ στο κράτος, θα υπήρχε η δυνατότητα αντίστασης στις πολυεθνικές και όσο γίνεται στον καπιταλισμό, παροχή κοινωφελούς έργου για το λαό. Ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ