ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργανώστε μέτωπο πάλης

Οταν πριν κάμποσο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για ακαταλληλότητα του παυσίπονου "Ντεπόν", αναρωτηθήκαμε: Μα είναι δυνατόν να ισχύει ή κρύβεται τίποτα άλλο; Η ευαισθησία απέναντι στο πιο πολύτιμο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, την υγεία, δημιουργεί εύλογες σκέψεις και ανησυχίες. Κι όμως η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μας "προσγείωσε"! Υπέρογκες αυξήσεις σε 737 υποτίθεται νέα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, που σε μερικά απ' αυτά φτάνουν έως και 443%, ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα.

Τι να πρωτοθαυμάσουμε στις εκσυγχρονιστικές μεθόδους της κυβέρνησης; Η υγεία από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Το κύκλωμα του φαρμάκου, παραγωγή - εμπόριο, γίνεται πεδίο ανταγωνισμού των πολυεθνικών. Η ευρηματικότητα μεθόδων ικανοποίησης των αδηφάγων φαρμακοβιομηχάνων και μεγαλοεισαγωγέων, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ακόρεστη δίψα του κέρδους, ξεπερνά ακόμη και την απάτη. Πλασάρουν παλιά φάρμακα με νέο περιτύλιγμα και απαιτούν νέες υπέρογκες τιμές. Ερχεται, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ικανοποιήσει την ακόρεστη πείνα των φαρμακοκαπιταλιστών. Αυτό θα πει εκσυγχρονισμός! Να επισημοποιείται η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια του κεφαλαίου σ' έναν ευαίσθητο και αναγκαίο τομέα της ζωής, όταν "ανακαλύπτεται" από το υπουργείο. Αυτή είναι η "ανάπτυξη" και η αναπτυξιακή πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης. Η απρόσκοπτη αύξηση των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων φαρμάκου.

Ετσι λύθηκε και η απορία της είδησης για το "Ντεπόν". Η ασπιρίνη ως ανταγωνιστικό του παυσίπονο είναι αυτή που αυξήθηκε κατά 443%. Ο ενδομονοπωλιακός ανταγωνισμός των πολυεθνικών παίζει με την ευαισθησία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, κερδοσκοπώντας σε βάρος τους. Οι συνέπειες είναι πολλαπλές για τους εργαζόμενους και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικού αγαθού. Οι υπέρογκες αυξήσεις θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων, που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αναζήτηση "χορηγών". Η ήδη υπερχρεωμένη δημόσια υγεία μεταφέρει το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων, ανοίγοντας και τις πόρτες της ιδιωτικοποίησης. Τα ασφαλιστικά ταμεία δέχονται ένα ακόμη σφυροκόπημα στην ισχνή οικονομική υποδομή τους, που οδηγεί, αφ' ενός στη μείωση χορηγίας φαρμάκων σε εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους, και αφ' ετέρου, ασφυκτιώντας κάτω από την αβάσταχτη πίεση της αδυναμίας παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, στη μέγκενη της διάλυσής τους.

Τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα θα αντιμετωπίζουν το "απαγορεύεται να πονάω", γιατί τα πενιχρά εισοδήματά τους δε θα αντέχουν ούτε την πολυτέλεια αγοράς του παυσίπονου. Κι έπειτα η κυβέρνηση παρουσιάζεται υποκριτικά σαν όργανο που πασχίζει για εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής στα νέα δεδομένα, και το κράτος σαν κράτος των πολιτών. Η ασυδοσία του σύγχρονου καπιταλισμού είναι χωρίς όρια. Η αναλγησία της ασκούμενης πολιτικής, οδηγεί στην αφασία τους "κρατούντες".

Γι' αυτό όσο είναι καιρός εργαζόμενοι, αντισταθείτε. Πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση της πάλης ενάντια στην πολιτική των πολυεθνικών και των πολιτικών εκφραστών τους. Οργανώστε το δικό σας μέτωπο, μέτωπο εργατών, αγροτών μικρομεσαίων, νέων και συνταξιούχων ενάντια στα αδηφάγα μονοπώλια. Μαζί με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για το δικό σας συμφέρον.

Η Αλέκα Παπαρήγα στην Κόνιτσα

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τη ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα,τον Δ. Γόντικα,μέλος του ΠΓ, τον Γ. Ποσοτίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Κώστα Αλυσσανδράκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί την περιοχή της Κόνιτσας το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σάββατο 3 - 8

- Το πρωί στο χωριό Αγ. Παρασκευή (Κεράσοβο). Από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παρακολουθήσει τα Αναπτυξιακό - Πολιτιστικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Επαρχίας Κόνιτσας για την αποτροπή της ολοκληρωτικής ερήμωσης των 40 χωριών της επαρχίας.

- Το απόγευμα, στις 6.30 στο χωριό Λυκόρραχη Ιωαννίνων.Η αντιπροσωπεία της ΚΕ θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΑ), που διοργανώνεται από την Επιτροπή Περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Κυριακή 4 - 8

- Από το πρωί η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα επισκεφθεί και θα περιοδεύσει τη σεισμόπληκτη περιοχή της Κόνιτσας και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του δήμου και κατοίκους της περιοχής.

- Μετά το τέλος της περιοδείας και τις συναντήσεις με το δήμαρχο και τους κατοίκους της περιοχής, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ