ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Να ακυρωθεί στην πράξη

Το ΚΚΕ θα παλέψει με όσες δυνάμεις διαθέτει μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να μην περάσουν οι αντιεκπαιδευτικές εξαγγελίες που πρόσφατα εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, αλλά θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους κύρια οι φορείς της εκπαίδευσης και το λαϊκό εργατικό κίνημα.

Την υπόσχεση αυτή έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χτες, έπειτα από αίτημα των γονέων προς όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Το ΚΚΕ, είπε ο Στ. Παναγιώτου είναι αντίθετο με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την παιδεία, γιατί στοχεύουν στην αφαίρεση των μορφωτικών δικαιωμάτων του λαού και των κεκτημένων του εκπαιδευτικού κινήματος. "Μπορεί να ψηφιστεί στη Βουλή, είπε, εμείς όμως θα προσπαθήσουμε να το ακυρώσουμε στην πράξη, όπως άλλωστε προσπαθούμε να κάνουμε με κάθε άλλο αντιλαϊκό νομοσχέδιο. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο θα παίξει σημαντικό ρόλο το μαζικό λαϊκό κίνημα και οι αντιστάσεις που θα αναπτύξει την επόμενη περίοδο". Είπε ακόμη πως δεν είναι τυχαία η προσπάθεια περάσματος ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου σε Θερινό Τμήμα της Βουλής, κάτι τέτοιο έγινε επίσης και με το νομοσχέδιο για την υγεία, αφού με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετριάσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις πάνω στα αντιλαϊκά τους μέτρα.

Οι εκπρόσωποι των γονέων εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους απέναντι στο εκπαιδευτικό μοντέλο που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση και ζήτησαν από το ΚΚΕ να τους συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες που θα αναπτύξουν το επόμενο διάστημα. Αυτό που είναι σίγουρο, είπαν, είναι ότι όλοι όσοι επιδιώκουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα χωράει μόνο τους λίγους και εκλεκτούς θα περάσουν πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Πρόσθεσαν ακόμη ότι θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες επαφές με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και τα εργατικά σωματεία για να συντονίσουν από κοινού τον αγώνα τους.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των γονέων επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις όχι μόνο δε θα δώσουν λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά αντίθετα θα τα οξύνουν. Αυτό που απασχολεί τα υπουργικά συμβούλια, τονίζεται, είναι πως με δεδομένη την πολιτική των Βρυξελλών, θα έχουμε λιγότερο μακροχρόνιες σπουδές, σταδιακή ιδιωτικοποίηση όλων των βαθμίδων της και περιορισμό των υποχρεώσεων του κράτους σε στοιχειώδεις ανάγκες. Αναφέρεται ακόμη ότι το Εθνικό Απολυτήριο δεν αναβαθμίζει την εκπαίδευση, αλλά κάνει περισσότερο δεσμευτικό το σύστημα, για να ολοκληρώσουν οι μαθητές τη φοίτησή τους στο Λύκειο. Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ακόμη ότι τα ΔΣ των Ομοσπονδιών Γονέων της Αθήνας και του Πειραιά, μέσα από την τακτική επαφή και ενημέρωση που θα έχουν με τα μέλη τους θα σταθούν εμπόδιο σε αυτή την αντιεκπαιδευτική λαίλαπα και θα αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

Οι εκπρόσωποι των γονέων πραγματοποίησαν ακόμη συναντήσεις με εκπροσώπους του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δε βρέθηκε κάποιος βουλευτής... εύκαιρος για να μιλήσει μαζί τους.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που αναμένονται το ερχόμενο φθινόπωρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας οργανώνει ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά του νομού. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα μίλησε ο Γ. Παττάκης και παραβρέθηκαν μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε στα πρόσθετα προβλήματα που θα προκύψουν στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας με τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Αναμένονται - τόνισε - αναθεωρήσεις που θα πλήξουν τον καπνό, τα αμπελουργικά, τα δημητριακά, το λάδι, το κρέας, το γάλα κι άλλα προϊόντα. Ιδιαίτερα στάθηκε στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη διεύρυνση της ΕΕ - στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" - που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κι άλλο τα κοινοτικά κονδύλια που θα έρχονται στην Ελλάδα για την αγροτική οικονομία. Σ' αυτό το σημείο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί και εφαρμόζει δουλικά την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, οδηγώντας χιλιάδες αγρότες της χώρας μας στο ξερίζωμα από τη γη τους.

Για το βαμβάκι ανέφερε ότι η τιμή του θα εξαρτηθεί από το ύψος της παραγωγής και του προστίμου συνυπευθυνότητας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση εξόφλησης των παραγωγών για την παράδοση της περσινής σοδειάς, τη στιγμή που - όπως υπογράμμισε - οι τόκοι υπερημερίας τρέχουν στην ΑΤΕ, με αποτέλεσμα αγρότες να απειλούνται ακόμα και με κατασχέσεις. "Θα καταφύγουμε και στα δικαστήρια γι' αυτή την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ", είπε.

Στη συνέχεια ο Γ. Παττάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρεί στην κατάρτιση γνήσιου Μητρώου Αγροτών και προειδοποίησε πως με το νέο σύστημα ασφάλισης, ο αγρότης θα πληρώσει περισσότερα και θα εισπράξει ως σύνταξη ψίχουλα. Υπογράμμισε πως πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη των συνεταιρισμών και των αγροτών, με τον τρόπο που προτείνει το αγροτικό κίνημα και κατήγγειλε ότι οι Ομάδες Παραγωγών αποτελούν τον προάγγελο διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος.

Τέλος, τόνισε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας είναι έτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα και να παλέψουν εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, χωρίς να κλονίζονται ούτε από την ποινικοποίηση των αγώνων τους με τα αγροτοδικεία που έχουν στηθεί, ούτε από τις προσπάθειες να διασπαστεί η ενότητά τους.

Με φιέστες δεν καταναλώνονται μήλα

Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου, καθώς η παραγωγή τους μένει απούλητη, αλλά και των άλλων περιοχών, φέρνουν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας.Στην ίδια Ερώτηση, επισημαίνουν την οργή και αγανάκτηση που διακατέχει τους μηλοπαραγωγούς της επαρχίας Αγιάς Λάρισας, καθώς η κυβέρνηση αθέτησε τη δέσμευσή της για απορρόφηση των 3.500 τόνων μήλων στο στρατό και σε ευαγή ιδρύματα, με αποτέλεσμα τα μήλα να οδηγούνται τελικά στη χωματερή, χωρίς να ξέρει κανείς εάν και πότε θα πληρωθούν τα "θαφτικά" (38 δραχμές το κιλό). Στο σημείο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν εύλογα την κυβέρνηση για ποιον λόγο αθέτησε τη δέσμευσή της και αν θα καταβληθούν και πότε τα "θαφτικά".

"Την ίδια ώρα - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον ίδιο τον υπουργό Γεωργίας, παίρνουν μέρος σε συνέδρια - φιέστες, όπως αυτό που οργανώθηκε στο Πήλιο για τα μήλα, στα οποία επιχειρείται εξωραϊσμός της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Πρόκειται για τους νέους κανονισμούς και τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή - φυσικά - και της ελληνικής κυβέρνησης. Εξάλλου, με το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά, σε συνδυασμό με την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ, τα άριστης ποιότητας μήλα του Πηλίου και των άλλων περιοχών θα δεχτούν συντριπτικά πλήγματα στις τιμές, στον τρόπο εμπορίας, στις αγορές, στον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα την αναγκαστική εγκατάλειψη και το ξεκλήρισμα". Ρωτούν, τέλος, την κυβέρνηση: προτίθεται να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα των μηλοπαραγωγών, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί με αυτά η Ευρωπαϊκή Ενωση, ή "θα περιορίζεται στο να στέλνει τους εκπροσώπους της σε συνέδρια - φιέστες, μακριά από τους αγρότες και τα προβλήματά τους;".

Ιδωμεν...

Από επιτροπή καθηγητών της Ιστορίας θα υλοποιηθεί η σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου για διδασκαλία της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό διευκρινίζει, με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, που θεώρησε σκόπιμο να αναλάβει και ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου για να απαντήσει στις ανησυχίες των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, σχετικά με το ποιος θα γράψει αυτήν την ιστορία. Στην ανακοίνωσή του, ο Ε. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι θα χρησιμοποιηθεί "όλο το πλούσιο ιστορικό υλικό (αρχεία, μαρτυρίες, αλλά και εκατοντάδες βιβλία), που αφορά στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης".

Εφτά νεκροί

Εφτά νεκροί και δυο τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός δυο τροχαίων δυστυχημάτων που έγιναν χτες στη Λάρισα. Σε σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με φορτηγό σκοτώθηκαν οι επιβάτες του ΙΧ και συγκεκριμένα τ' αδέλφια Αποστόλης και Δημήτρης Παπαβασιλείου,28 και 30 ετών αντίστοιχα, από το Δασοχώρι Λάρισας και ο συγχωριανός τους Γιώργος Κιφώνας,36 χρόνων. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη στις 3 μετά τα ξημερώματα λίγο πριν τη διασταύρωση Κουλουρίου. Ο οδηγός του φορτηγού Γιώργος Γκαβάνας,40 ετών από τη Λάρισα, συνελήφθη και εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 11 το πρωί, στην Αγία Παρασκευή των Τεμπών, φορτηγάκι, στο οποίο επέβαιναν πέντε Τούρκοι, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη σε παρακείμενο αγροτικό δρόμο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις επιβάτες και να τραυματιστεί ο πέμπτος σοβαρά. Το δυστύχημα - σύμφωνα με την Τροχαία - οφείλεται στη μεγάλη ταχύτητα την οποία είχε αναπτύξει ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Την κοπάνησαν

Αλλη μια απόδραση χρεώνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, λίγες μόλις βδομάδες μετά την απόδραση από τις φυλακές Αλικαρνασσού Κρήτης. Χτες το απόγευμα σειρά είχαν οι φυλακές "υψίστης" ασφαλείας της Κέρκυρας, όπου μια ομάδα Αλβανών κρατουμένων έπιασε τρεις υπαλλήλους ως ομήρους και με την απειλή όπλου κατάφερε να βγει από την κεντρική πύλη. Η εξωτερική φρουρά απάντησε με καταιγιστικά πυρά επειδή τους Αλβανούς ακολούθησαν και πολλοί άλλοι κρατούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε ο διαβόητος κακοποιός Κωνσταντίνος Σαμαράς ή Ζαρανίκας και ένας ακόμα κρατούμενος, ο οποίος νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Οι Αλβανοί σταμάτησαν ένα διερχόμενο ταξί και κατάφεραν να απομακρυνθούν. Τελικά, όμως, πιάστηκαν 6 και αναζητούνται άλλοι 9.

Η νέα απόδραση φέρνει στο προσκήνιο τις πελώριες ευθύνες του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ενώ τελικά συμφώνησε με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να αποδεσμευτεί η Αστυνομία από τις φρουρές των φυλακών, εντούτοις κωλυσιεργεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανακοινώθηκε άλλωστε, υποχρεούται να θωρακίσει τις φυλακές με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και να προσλάβει νέους φύλακες, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς. Σήμερα η Αστυνομία απασχολεί περίπου 1.000 αστυνομικούς για τη φύλαξη των 21 φυλακών της χώρας, αλλά οι αποδράσεις είναι στην ημερήσια διάταξη επειδή δεν υπάρχει ενιαία διοίκηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των αστυνομικών, αλλά και ενιαίος έλεγχος των κρατουμένων σε περίπτωση ανταρσίας ή απόπειρας απόδρασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ