ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΔΗΝ
... Σπεύδε βραδέως

Κάτοχος Παγκόσμιου Ρεκόρ:Τιερί Τουτέν (Γαλλ. ) 3.40.57 1996.

Το 1908 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το βάδην, όπου περιλάμβανε δυο κατηγορίες αποστάσεων, τα 3.500 μ. και τα 10 μίλια.

Το 1924 διεξαγόταν αγώνας βάδην μόνο στα 10 χλμ. αλλά λόγω σοβαρών παρατυπιών που παρατηρήθηκαν, το αγώνισμα καταργήθηκε προς στιγμήν. Το βάδην ξαναεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 όπου διεξήχθηκε για πρώτη φορά η απόσταση των 50 χλμ. Από το 1952 οι αποστάσεις των 10 χλμ και των 50 χλμ καθιερώθηκαν σαν Ολυμπιακά αθλήματα.

Οι Ευρωπαίαι αθλητές έχουν την κυριαρχία στο αγώνισμα καθώς οι μεγαλύτερες μορφές προέρχονται από τη "γηραιά ήπειρο. "

Ο Σουηδός Τζον Λτζούνγκρεν ήταν ο πρώτος αθλητής που κατέβασε τις 4 ώρες και 30 αφού το 1953 κατάφερε να σημειώσει χρόνο 4.29.58. Εχει στην κατοχή του δυο ολυμπιακούς τίτλους το 1948 και το 1960 με ένα χρυσό και ένα ασημένιο αντίστοιχα.

Σήμερα το μεγάλο όνομα αποτελεί ο Φινλανδός Βαλεντίν, Κόνονεν που κατέχει δυο παγκόσμιους τίτλους ένα χρυσό μετάλλιο στο Γκέτεμποργκ του 1995 και ένα ασημένιο στη Στουτγκάρδη το 1993.

10 χλμ. Γυναικών

Κάτοχος Παγκόσμιου Ρεκόρ:Ναντιέζντα Ρουάσκινα (Ρωσ.) 41.56.23. Σιατλ 1990.

Οι γυναίκες πήραν για πρώτη φορά μέρος στο αγώνισμα του βάδην το 1932 στην Τσεχοσλοβακία. Η απόσταση των 10 χλμ. έγινε για πρώτη φορά δεκτή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1991 στο Τόκιο, ενώ ένα χρόνο αργότερα στη Βαρκελώνη έκανε και την πρώτη εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Κινέζα Τσεν Γιουέλινγ ήταν η πρώτη Ολυμπιονίκης στην ιστορία του αγωνίσματος.

Η Φινλανδέζα Σάρι Εσάγιαχ κατέχει μέχρι στιγμής δυο παγκόσμιους τίτλους ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1993 - 91 αντίστοιχα).

Ο στίβος δε συγκινεί τους Αμερικανούς

Στη χώρα που οργάνωσε 4 Ολυμπιάδες και οι αθλητές της κυριαρχούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το μπιλιάρδο είναι πιο δημοφιλές από τον κλασικό αθλητισμό

Οι νίκες των Μορίς Γκριν και Μάριον Τζόουνς, στο αγώνισμα των 100 μέτρων, είναι το μεγαλύτερο "κατόρθωμα" για τις ΗΠΑ τα τελευταία 29 χρόνια! Από το 1968 είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί κερδίζουν σε σημαντικούς αγώνες που υπάρχει συνολική συμμετοχή των χωρών (μποϊκοτάζ), τους δημοφιλείς δρόμους ταχύτητας, αντίστοιχα στους άντρες και στις γυναίκες. Παρ' όλα αυτά, οι δυο παγκόσμιοι πρωταθλητές, σύμφωνα με την εφημερίδα "Herald Tribune" κατά την επιστροφή τους δεν πρόκειται να τύχουν καμιάς ιδιαίτερης υποδοχής από το αμερικανικό κοινό.

Η δημοτικότητα του στίβου, και ιδιαίτερα των δρόμων ταχύτητας, είναι πολύ χαμηλή. Οι εντυπωσιακές νίκες των Αμερικανών αθλητών, αρχής γενομένης το 1983 με την επικράτηση του Καρλ Λιούις στους δρόμους ταχύτητας και στο μήκος, δε βοήθησαν σχεδόν καθόλου να αποκτήσει ο στίβος το δικό του φανατικό κοινό. Ο στίβος βρίσκεται μόλις στην 25η θέση δημοτικότητας ανάμεσα στους κατοίκους των ΗΠΑ, αμέσως μετά από το μπιλιάρδο! Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς τα αθλήματα του στίβου στην αμερικανική τηλεόραση, αφού ελάχιστα καλύπτονται, λόγω του ότι δεν προσελκύουν διαφημιστικό χρόνο. Ο Κρεγκ Μάσμπακ, ο νέος επικεφαλής του στίβου στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι πολλοί Αμερικανοί δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν αθλητικές συναντήσεις που περιλαμβάνουν τα αγωνίσματα του στίβου εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκάλεσε και τις παρεμβάσεις του "νονού" - ο χαρακτηρισμός ανήκει στον αρθρογράφο της "Herald Tribune" - του στίβου σε παγκόσμιο επίπεδο, του προέδρου της IAAF, Πρίμο Νεμπιόλο. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη νίκη των Αμερικανών αθλητών, ανέφερε ότι υπάρχει το σκεπτικό ανάμεσα στους κύκλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να δημιουργηθούν αναπτυξιακά προγράμματα για τη διάδοση του αθλήματος. Συγκεκριμένα ο κ. Νεμπιόλο, είπε: "Εχουμε κάνει αναπτυξιακά προγράμματα για τους αθλητές στην Αφρική, τη Νότια Αφρική, τις πρώην ανατολικές χώρες, τη Νότια Αμερική, την Ασία και τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης και τώρα προς έκπληξη όλων θα πράξουμε το ίδιο και για τις ΗΠΑ", προσθέτοντας ότι "είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου και ακούγεται γελοίο ότι θα πάμε εμείς στις ΗΠΑ για να τους βοηθήσουμε".

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (Γ)
Πρωτοεμφανίστηκε το 1917, δοξάστηκε από τις Σοβιετικές

Κάτοχος Παγκόσμιου Ρεκόρ:Ναταλία Λισόφσκαγια (ΕΣΣΔ) 22.63 Μόσχα 1987 Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αγώνας σφαιροβολίας γυναικών το 1917 στη Γαλλία. Το βάρος της σφαίρας ανερχόταν στα 4 χγρ. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες πρωτοεμφανίστηκε το 1948. Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 1927 γίνονταν γυναικείοι διαγωνισμοί με σφαίρες που ζύγιζαν από 5 έως 8 κιλά.

Μεγάλες μορφές

Δυο αθλήτριες από τη Σοβιετική Ενωση συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες μορφές του αγωνίσματος.

Η Ταμάρα Πρες κατάφερε να στεφθεί δυο φορές Ολυμπιονίκης, το 1960 και το 1964.

Τα τελευταία χρόνια στο αγώνισμα κυριάρχησε η Ναταλία Λισόφσκαγια η οποία κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ. Το 22.63 μέχρι σήμερα δεν έχει απειληθεί ουσιαστικά καμία φορά, αφού οι καλύτερες επιδόσεις που έχουν γίνει είναι τουλάχιστον ένα μέτρο μικρότερες.

Με Παβαρότι, Λόρεν, η Ρώμη στη Λοζάνη

Ο διεθνούς φήμης Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, έριξε το... υπολογίσιμο βάρος του υπέρ της υποψηφιότητας της Ρώμης για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που, ως γνωστόν, διεκδικεί και η Αθήνα. Αποδέχτηκε σχετική πρόσκληση του υπουργού Αθλητισμού της Ιταλίας Βάλτερ Βελτρόνι και θα συνοδεύσει την υπόλοιπη αποστολή της χώρας του στη Λοζάνη, όπου στις 5 Σεπτέμβρη η ΔΟΕ θα ανακοινώσει την απόφασή της, για το ποια θα είναι διοργανώτρια πόλη.

Να σημειώσουμε πως οι γείτονές μας θα παρουσιάσουν στην ελβετική πόλη σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό, έστω και την ύστατη ώρα, να κερδίσουν εντυπώσεις που θα "μεταφραστούν" σε ψήφους. Εκτός του Παβαρότι, "άσο" οι Ιταλοί θεωρούν και την παρουσία της πασίγνωστης ηθοποιού Σοφίας Λόρεν.

Σ. ΜΠΟΥΜΠΚΑ
Δε θα ψήφιζα ποτέ Αθήνα

Ο Σεργκέι Μπούμπκα την Κυριακή θα διεκδικήσει στο ΟΑΚΑ το 6ο του χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των παγκόσμιων πρωταθλημάτων, όμως, ούτε ως σκέψη δεν περνάει από το μυαλό του η πιθανότητα να ανατεθεί στην Αθήνα η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο Ουκρανός επικοντιστής, σύμφωνα με δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα "Ιζβέστια", τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της Στοκχόλμης και ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Λοζάνη, προκειμένου στις 5 Σεπτέμβρη να στηρίξει την υποψηφιότητά της. "Θα συμμετέχω στην επίσημη αντιπροσωπεία της Στοκχόλμης, επειδή πιστεύω ότι είναι η καλύτερη επιλογή. Ολες οι εγκαταστάσεις, ακόμα και το Ολυμπιακό Χωριό, βρίσκονται σε απόσταση δέκα λεπτών η μία από την άλλη. Επιπλέον, οι Σουηδοί γνωρίζουν, όσο κανείς άλλος, να διοργανώνουν τέλειους αγώνες. Οσα χρήματα κι αν μου έδιναν, δε θα ψήφιζα ποτέ Αθήνα, όπου ακόμα και τη βαλβίδα του επί κοντώ την έφτιαξαν για επίπεδο κολεγιακών αγώνων και όχι παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ηδη, έπεισα την αντιπροσωπεία της Ουκρανίας να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία", υποστήριξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ