ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Εγκληματική η κυβερνητική πολιτική για την επαγγελματική στέγη

Την άμεση αναστολή της διάταξης που προβλέπει την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων 20ετίας, καθώς και την απόσυρση κάθε σχεδίου που θα δίνει την ευχέρεια στους ιδιοκτήτες να κάνουν έξωση με "συνοπτικές διαδικασίες" στους ενοικιαστές, ζητά από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών (ΟΒΣΑ).

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΒΣΑ, στο θέμα της επαγγελματικής στέγης επιχειρείται από την κυβέρνηση νέο έγκλημα σε βάρος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Ο λόγος γίνεται, για όσα είδαν τις τελευταίες μέρες το "φως" της δημοσιότητας - και δε διαψεύστηκαν από τον καθύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης - σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζει διάταξη νόμου, που θα κατοχυρώνει στους ιδιοκτήτες το δικαίωμα να κάνουν έξωση στους ενοικιαστές μέσα σε ελάχιστες μέρες, πριν προλάβουν αυτοί να αντιδράσουν. Διάταξη που σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θα σημαίνει ότι όποιος ενοικιαστής χρωστάει ενοίκια ή είναι με σιωπηρή παράταση μπορεί να υποστεί έξωση και να χάσει την επιχείρησή του μέσα σε ένα μήνα! Παράλληλα, η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται, δεν αναστέλλεται ούτε και αν προλάβει ο ενοικιαστής να κάνει προσφυγή για να ανακοπεί. Πρόκειται για δρομολογούμενη διάταξη που η ΟΒΣΑ χαρακτηρίζει ως "νομικό έκτρωμα", το οποίο δεν πρόκειται να περάσει, αφού θα ανατραπεί κάτω από την αγανάκτηση και τον αγώνα των ΕΒΕ, ενάντια στην άδικη και άνιση μεταχείριση σε βάρος τους.Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι σε ένα μήνα λήγουν οι μισθώσεις που συμπλήρωσαν 20ετία και αντί η κυβέρνηση να αναστείλει την ισχύ της διάταξης και να αναζητήσει μια δίκαιη λύση για την ανανέωση των μισθώσεων φέρνει νέα διάταξη για άμεση έξωση, αφαιρώντας στην ουσία τη δικαστική προστασία από τους ενοικιαστές.Με τα παραπάνω δεδομένα η ΟΒΣΑ ζητά την άμεση αναστολή της διάταξης για την 20ετία και απόσυρση κάθε σχεδίου για άμεση έξωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Δηλώσεις - εμπαιγμός για τις αυξήσεις στα φάρμακα

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις έως 443% στις τιμές ορισμένων παλαιών φαρμάκων, επιχείρησε, με χτεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Εμπορίου

Εμπαιγμό της κοινής γνώμης και των χιλιάδων συνταξιούχων, που πλήττονται από τις πρόσφατες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων, αποτελεί η στάση που τηρεί για το ζήτημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη. Ο τελευταίος, προέβη σε σχετικές δηλώσεις με αφορμή την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελικό λειτουργό, την οποία διέταξε προχτές ο εισαγγελέας Εφετών της Αθήνας Λ. Καράμπελας για τις αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φαρμάκων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο μεταξύ άλλων καθόριζε τιμές σε 737 υποτιθέμενα "νέα" φάρμακα. Οπως αποδείχτηκε, όμως, στη συνέχεια μεταξύ των"νέων" αυτών φαρμάκων συμπεριλαμβάνεται μία σειρά παλαιών και ευρείας κυκλοφορίας σκευασμάτων (παυσίπονα, αναλγητικά, αντιυπερτασικά κλπ.) στις τιμές των οποίων οι φαρμακοβιομήχανοι πέτυχαν αυξήσεις μέχρι και 443% με τη μέθοδο της αλλαγής συσκευασίας, δοσολογίας ή ίσως δραστικών ουσιών που δεν άλλαζαν ουσιαστικά το προηγούμενο αποτέλεσμα. Πρόκειται για κίνηση, που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τόσο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όσο και τα ήδη επιβαρυμένα ασφαλιστικά ταμεία και εύλογα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους θιγόμενους φορείς.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την παραπάνω κίνηση, ο Μ. Χρυσοχοϊδης χτες ισχυρίστηκε ότι αυτή η ανακίνηση του θέματος "είναι λάθος" (!) διότι πρόκειται για νέα... φάρμακα, άρα δεν υπάρχει παλαιότερη τιμή για να γίνει σύγκριση! Το κατά πόσον η ασπιρίνη και μια σειρά άλλων ευρείας κυκλοφορίας φαρμάκων, αποτελούν "νέα" συσκευάσματα, παρέλειψε να το επισημάνει. Ο ίδιος, προσπαθώντας, προφανώς, να αποποιηθεί των ευθυνών που και ο ίδιος έχει, υπενθύμισε ότι τα παραπάνω 737 σκευάσματα είχαν αποσπάσει την άδεια κυκλοφορίας στην αγορά από τον ΕΟΦ, πράγμα που σημαίνει ότι αν μέσα σε 3 μήνες δεν έπαιρναν τιμή από το υπουργείο Ανάπτυξης θα κυκλοφορούσαν στην αγορά με όποια τιμή είχαν ζητήσει οι φαρμακοβιομήχανοι.

Τέλος, ο Μ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε χτες, ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή η διαδικασία ανακαστολόγησης -εκκρεμεί εδώ και χρόνια για όλα τα κυκλοφορούντα φάρμακα - σε 200 περίπου παλαιά σκευάσματα, που θα επιφέρει κατά τον ίδιο όφελος ύψους 60 δισ. δρχ. περίπου.

Μείωση επιτοκίων από Μακεδονίας - Θράκης και Κύπρου

Νέες μειώσεις επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ισχύουν από σήμερα σε δύο τράπεζες. Συγκεκριμένα:

  • Η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης μειώνει τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων στο 24% (από 25%), των "προσωπικών" στο 25% (από 26%) και των δανείων αυτοκινήτου στο 19,75% (από 21,75) με μεσολάβηση συνεργαζόμενου με την τράπεζα εμπόρου ή στο 21,75% (από 22,75%), χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρου.

Ολα τα παραπάνω επιτόκια προσαυξάνονται με την εισφορά του ν. 128/75 που ανέρχεται σε 1% ετησίως.

  • Η Τράπεζα Κύπρου μειώνει, μετά από 1 χρόνο σταθερότητας, τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου κατά 0,75%, προσφέροντας έτσι απόδοση 12,25% (από 13%), ενώ για καταθέσεις CYPLUS, με μέσο υπόλοιπο, δηλαδή, από 3 εκατ. και άνω, τα ονομαστικά επιτόκια μειώνονται κατά 1% σε κάθε κλίμακα αρχίζοντας από το 12,5%.

Μειώνονται, επίσης, από 0,8% μέχρι 1,5% τα επιτόκια των τρεχούμενων λογαριασμών (9%),των προθεσμιακών λογαριασμών (12,7%) και των καταθέσεων όψεως (κλιμάκια επιτοκίων από 5,5% μέχρι 10%). Τα επιτόκια δραχμικών χορηγήσεων παραμένουν αμετάβλητα, ενώ μειώνονται τα επιτόκια δανείων σε συνάλλαγμα από 0,25% μέχρι 0,75%.

Αυξάνεται το ύψος των στεγαστικών δανείων από τα ασφαλιστικά Ταμεία

Επεκτείνεται επίσης το δικαίωμα σύναψης νέου δανείου και για αποπληρωμή παλιού ανακαινιστικού ή επισκευαστικού

Στα 2,5 εκατ. δρχ. από 2 εκατ. δρχ. διαμορφώνεται το ανώτατο όριο χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων των ασφαλιστικών Ταμείων προς τους ασφαλισμένους τους. Τα δάνεια της μορφής αυτής, που απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εξασφαλίζουν χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής σε σχέση με τα συμβατικά στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη στην αναπροσαρμογή κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εργασίας.

Με άλλη απόφαση της κεντρικής τράπεζας, επεκτείνεται η αναχρηματοδότηση υπαρχόντων οφειλών στεγαστικών δανείων με σύναψη νέου δανείου και για τα επισκευαστικά και ανακαινιστικά δάνεια. Το επιτόκιο και οι λοιποί όροι εξόφλησης του νέου δανείου (που χρησιμοποιείται για την εξόφληση του παλιού), και στην περίπτωση αυτή είναι μεγέθη διαπραγματεύσιμα, θα συμφωνούνται δηλαδή μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Καθησυχαστικές δηλώσεις προς μεγαλοεργολάβους

Στις γνωστές καθησυχαστικές δηλώσεις προς τους μεγαλοεργολάβους και τα συνδεόμενα με αυτούς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι τα πράγματα στο μέλλον θα πάνε καλύτερα και η απορροφητικότητα θα βελτιωθεί, προέβη χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Υπό το πρίσμα αυτό μπορούμε να εξηγήσουμε τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας περί "ύπαρξης προόδου στα έργα και στα προγράμματα", καθώς και τη "βάσιμη προσδοκία" για πλήρη κάλυψη του στόχου το 1996.

Οπως ήταν γνωστό, η Επιτροπή συζήτησε για μια ακόμη φορά την πορεία υλοποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τις αιτίες της χαμηλής απορρόφησης κοινοτικών επενδύσεων. Η δυστοκία στο θέμα αυτό είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο ένας υπουργός επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες - πραγματικές ή όχι - στις πλάτες του άλλου. Η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική, ώστε το υπουργείο Οικονομικών με εσωτερική εγκύκλιο στελεχών του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον κρατικό προϋπολογισμό του 1996 (στο ΠΔΕ έχει εγγραφεί το ποσό των 575 δισ. δραχμών, στον τακτικό προϋπολογισμό το ποσό των 145 δισ. δραχμών, στο γεωργικό ταμείο 770 δισ. δραχμές και στον προϋπολογισμό τρίτων 391,1 δισ. δραχμές, σύνολο 1,881 τρισ. δραχμές), αν μέχρι το τέλος του 1996 υπάρξουν μεγάλες υστερήσεις.

Σε σχέση με την απορροφητικότητα, ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία πρώτου τετραμήνου 1996, σύμφωνα με τα οποία στα προγράμματα του άξονα 1 (αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, φυσικό αέριο κτλ.) η απορρόφηση ήταν 10%, στον άξονα 2 (μετρό Αθήνας - Θεσ/νίκης, Υγεία - Κοινωνική Πρόνοια) 12%, στον άξονα 3 (βιομηχανία, τουρισμός, γεωργία) 14% κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ