ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πέρα απ' τη "βιτρίνα"...

Εκτός από τους "βενετσιάνικους" φανοστάτες, υπάρχει και ο Πειραιάς, που ρημάζει από τις διόλου τυχαίες επιλογές των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων

Οι επιλογές και οι προτεραιότητες για την προώθηση και εκτέλεση συγκεκριμένων έργων από τη σημερινή δημοτική αρχή του Πειραιά δεν είναι καθόλου τυχαίες. Η κατεύθυνση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής είναι στραμμένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, είτε αυτή αφορά την εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, είτε την υπηρεσία καθαριότητας της πόλης, είτε την εκχώρηση της δημοτικής περιουσίας, πάλι, σε ιδιώτες. Ετσι ο Πειραιάς, μια πόλη που διακρινόταν παλιά για την πλούσια πολιτιστική της παράδοση και τις σημαντικές δραστηριότητες στο χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων, σήμερα έχει τα γνωρίσματα μιας επαρχιακής νεοπλουτίστικης πόλης.

Η άναρχη δόμηση, με κυρίαρχο στοιχείο στα νέα κτίρια τους σιδερένιους σκελετούς και τις γυάλινες προσόψεις, τα πολλά "φαστφουντάδικα", τα σκοτεινά μπαράκια στις γειτονιές με τις φωτεινές ξενόγλωσσες επιγραφές, οι πολλές "αίθουσες ψυχαγωγίας" με τους "κουλοχέρηδες", οι δεκάδες ξένες τράπεζες στο κέντρο, σημαδεύουν το δρόμο που ακολουθεί η πόλη.

Οι αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού, με την αύξηση της εσωτερικής μετανάστευσης, η εγκατάσταση χιλιάδων αλλοδαπών από χώρες του "τρίτου κόσμου" και τώρα και από τις ανατολικές χώρες, που μετατρέπονται σε φτηνή εργατική δύναμη από τους εργοστασιάρχες και τους εφοπλιστές, η ανάδειξη νέων περιστασιακών "οικονομικών τζακιών", η εξαφάνιση των αναπτυγμένων, παλιά, ανθρώπινων σχέσεων και δεσμών ανάμεσα στους Πειραιώτες, που γεννήθηκαν στις λαϊκές γειτονιές και είχαν το ίδιο συγγενικό αίμα, έχουν δρομολογήσει το δυσοίωνο αύριο του Πειραιά.

Ο Πειραιάς και οι "Πειραιώτες"

Μερικοί ακόμη από τους παράγοντες, για να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση της πόλης, αλλά και να προβλεφτεί το μέλλον της: Η αποβιομηχάνιση - με τις εντολές του Μάαστριχτ, τα τελευταία χρόνια, έκλεισαν 11 βιομηχανικές επιχειρήσεις ("Αιγαίο", "Βέλκα", "Γαβριήλ", "Αναστασιάδη", "Σμίλη", "Πειραϊκή - Πατραϊκή" κλπ. ). Η ανεργία που έφτασε στο 20%, κατά μέσο όρο, του ενεργού πληθυσμού. Το χτύπημα από την ανεργία, που το δέχονται κύρια οι νέοι με ποσοστό 30% και οι γυναίκες με 32%. Η κρίση στην τοπική βιοτεχνία και το εμπόριο που έφτασε σε επικίνδυνο σημείο, αφού έκλεισαν πολλές βιοτεχνικές μονάδες που λειτουργούσαν σαν δορυφορικές στις βιομηχανικές περιοχές. Η υπογεννητικότητα (στην τριετία 1990 - '93, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 13,7%, ενώ στη σχολική περίοδο 1992 - '93 καταργήθηκε η Α Τάξη σε 6 Δημοτικά Σχολεία από έλλειψη μαθητών).

Για τα προβλήματα αυτά και τον ουσιαστικό μαρασμό του Πειραιά, ανεξάρτητα από την εικόνα της "βιτρίνας" με τους βενετσιάνικους φανοστάτες και τους πεζόδρομους, κύρια ευθύνη έχουν οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, που ανήκουν στα δύο κόμματα, που εναλλάσσονται όλα αυτά τα χρόνια στην εξουσία.

Είναι γνωστή, εδώ και χρόνια, η αδιαφορία αυτών, που με κληρονομικό δικαίωμα, λόγω "ποδοσφαιρικής προέλευσης", ή σαν απόγονοι, γιοι και εγγονοί"κομματαρχών", "δημάρχων" κλπ., υποδύονται το ρόλο του εκπροσώπου του πειραϊκού λαού.

Αλλωστε, τον Πειραιά σπάνια τον επισκέπτονται, αφού τον έχουν εγκαταλείψει, διατηρώντας μόνο πολιτικά γραφεία. Κατεβαίνουν στην πόλη μόνο σε γιορτές και πανηγύρια, αφού τα σπίτια τους είναι στο Κολωνάκι, στη Δροσιά, στη Βουλιαγμένη και στο Λαγονήσι, εξαντλώντας τις πολιτικές τους δραστηριότητες σε υποσχέσεις και "κουμπαριές". Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, που εκλέγεται στον Πειραιά, αλλά εδώ και πολλά χρόνια μένει στο Κολωνάκι.

Εμειναν στα λόγια

Η δημοτική αρχή βρίσκεται μακριά απ' τα πραγματικά προβλήματα του λαού και της πόλης. Λίγα θα πούμε και πολλά θα καταλάβουν οι Πειραιώτες αναγνώστες μας.

Πριν από χρόνια, ο δήμος είχε εξαγγείλει την αξιοποίηση παραδοσιακών νεοκλασικών κτιρίων ιδιοκτησίας του δήμου, προκειμένου να στεγαστούν το Αρχείο της πόλης, το Δημοτικό Ωδείο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πέρασαν τα χρόνια, δεν έγινε τίποτα και τα κτίρια ρημάζουν απ' την εγκατάλειψη. Ανάμεσα στα "εξαγγελθέντα" είναι και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί βασικό αίτημα των ΕΑΜογενών αντιστασιακών οργανώσεων του Πειραιά. Η κατασκευή του Μνημείου, μετά από διαγωνισμό, είχε ανατεθεί στον γλύπτη Απ. Φανακίδη με αμοιβή 20 εκατ. δραχμές. Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που θα γινόταν μέσα στον Τινάνειο Κήπο, είχαν προαναγγελθεί με πομπώδεις λόγους από το Δήμο Πειραιά προεκλογικά για το Σεπτέμβρη του 1994...

Παράλληλα με την εγκατάλειψη του Μνημείου, ένα άλλο κτίριο, που οι αντιστασιακοί του Πειραιά έχουν ζητήσει από το 1980, για να στεγάσει το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, προκειμένου να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, ρημάζει κι αυτό απ' το πέρασμα του χρόνου, περιμένοντας τον ιδιώτη που θα το αγοράσει... Πρόκειται για το κτίριο στην οδό 34ου Συντάγματος, που πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στέγαζε την Αντιφυματική Εταιρεία και στη γερμανική κατοχή χρησιμοποιήθηκε από τα μαθητικά συσσίτια. Από το 1944 μέχρι σήμερα, είναι κλειστό κι αναξιοποίητο, για να υπογραμμίζει ότι και στον Πειραιά υπάρχουν ορισμένοι τοπικοί παράγοντες που δε θέλουν να θυμούνται οι παλιοί τους αγώνες τους και οι νέοι να μη μαθαίνουν, για να μην παραδειγματίζονται...

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Δεν αγοράζονται όλα

Απάντηση - καταπέλτης για τον κρατικοδίαιτο καταστροφέα του πάρκου, από τη Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του πάρκου Ελευθερίας

"Ανήθικη πράξη" χαρακτηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, τα ολοσέλιδα δημοσιεύματα που "διοχέτευσε" - επί πληρωμή- στον Τύπο, ο καταστροφέας του πάρκου, Χρήστος Λαμπράκης. Με μια ανακοίνωση - καταπέλτη η Συντονιστική Επιτροπή καταγράφει - για μια ακόμα φορά - τις παρανομίες του μεγαλοεπιχειρηματία, την κάλυψη που του προσφέρει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλει και την Ευρωπαϊκή Επίτροπο, Γουλφ Ματίας, χαρακτηρίζοντάς την "υπάλληλο του Χρ. Λαμπράκη". Ολόκληρη η ανακοίνωση - απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

"Στις εφημερίδες της Δευτέρας 29 Ιουλίου 1996, το Μέγαρο Μουσικής, που ως γνωστόν έχει πρόεδρο τον κ. Χρήστο Λαμπράκη, ιδιοκτήτη της εφημερίδας "Βήμα", έδωσε υπό μορφή ανυπόγραφου άρθρου μια πληρωμένη ολοσέλιδη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα σαν "ρεπορτάζ" στο "Βήμα". Με χρήματα του ελληνικού λαού (δημόσιο, ΕΟΚ) ο κ. Χρήστος Λαμπράκης, με τρόπο ανήθικο, προέβαλε με ψεύδη, ανακρίβειες και προκλητικό τρόπο τις απόψεις του, μέσω ενός εγγράφου της κυρίας Γουλφ Ματίας, το οποίο είναι κατά την ηπιότερη έκφραση απαράδεκτο. Στην ανήθικη πράξη του ο κ. Λαμπράκης:

  • Αναφέρεται ανοιχτά σε "υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο", το οποίο φυσικά είναι παράνομο σαν χρήση που δεν προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα που του χάρισε ο κ. Κ. Λαλιώτης.
  • Προσθέτει μια "μεγάλη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη των τεχνών", η οποία επίσης πρώτη φορά αναφέρεται και είναι επίσης παράνομη σαν χρήση.
  • Τολμά να εμφανίζει το έγκλημά του κατά του Πάρκου Ελευθερίας και της φύσης, σαν έργο που "σέβεται το περιβάλλον".
  • Αναφέρει ότι "αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους", ενώ είναι πασίγνωστο ότι κινεί γη και ουρανό για να αποσπάσει πρόσθετους πόρους από τα αποθεματικά υπουργείων, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται έργα σε όλη την Ελλάδα.
  • Προδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας υπέρ των καταστροφικών ενεργειών του, ενώ τέτοια απόφαση ακόμη δεν έχει βγει. Εκτός εάν την ξέρει!
  • Επεκτείνει τον παραχωρηθέντα χώρο των 13 στρεμμάτων σε 18 στρέμματα, ενώ η καταμέτρησή του στα σχέδια από την Επιτροπή μας, ήταν 15 στρέμματα!

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες αφού το έργο επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής σε πολυποίκιλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (η ανακοίνωση αναφέρει "Συνεδριακό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων") είναι:

  • Παράνομο, αφού για να γίνουν όλα τα κτίρια που θα εξυπηρετήσουν μόνο τη ματαιοδοξία ενός ατόμου, κατέστρεψαν ένα "Πάρκο", το Πάρκο Ελευθερίας, και αυτό είναι αντίθετο με το "Νόμο περί προστασίας των δασών" και το Σύνταγμα.
  • Στηρίζεται σε ένα διάτρητο Προεδρικό Διάταγμα, κομμένο στα μέτρα του κ. Χρ. Λαμπράκη, το οποίο με μύριες μεθοδεύσεις, προσπάθησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν. Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπουλος, να περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που ως σήμερα δεν έγινε.
  • Ενισχύεται από την αδιαφορία της Δασικής Υπηρεσίας η οποία ανέχεται την προκλητική παρανομία παρά τις επανειλημμένες κρούσεις που έγιναν εγγράφως.

Ομως η Επιτροπή μας, θέλει ιδιαίτερα να καυτηριάσει τη στάση της Κοινοτικής Επιτρόπου, κυρίας Γουλφ Ματίας, η οποία ενεργούσα ως υπάλληλος του κ. Λαμπράκη αναφέρεται σε ένα "πολιτιστικό κέντρο" για την "οργάνωση συνεδρίων", φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά το νόμο για την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής, τα κονδύλια των ελληνικών υπουργείων, αλλά φαίνεται ότι δε γνωρίζει, παρότι Επίτροπος Περιβάλλοντος, τι θα πει παρανομία, πάρκο, φύση, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ηθική στην αντιμετώπιση της φύσης.

Ακόμα θέλουμε να καταγγείλουμε τα αποκρουστικά παιχνίδια του κ. Χρ. Λαμπράκη, να εμφανίζει την αντίθεση της Συντονιστικής Επιτροπής σαν κίνηση "γνωστών κύκλων" ή σαν κίνηση ενός συγκεκριμένου κόμματος. Φυσικά από τον καταστροφέα του Πάρκου Ελευθερίας, μόνο δημοκρατική συμπεριφορά δεν μπορούμε να απαιτήσουμε".

Στάχτη τα χωράφια σε Κρήτη και Χίο

Σε "κρανίου τόπο" έχουν μεταβληθεί εκτεταμένες περιοχές των Κοινοτήτων Ροδιάς και Μαράθου, στην Κρήτη, από τη μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που κατάστρεψε καλλιεργημένες και χορτολιβαδικές εκτάσεις από το πρωί της Κυριακής μέχρι και χτες τη νύχτα. Η πυρκαγιά έπληξε ιδιαίτερα την περιοχή της Ροδιάς, όπου πολλοί καλλιεργητές έχουν καταστραφεί εντελώς, ενώ οι περισσότεροι καταγγέλλουν για ολιγωρία τις αρχές και για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επέμβαση των υπηρεσιών στον τόπο της φωτιάς. Η καμένη γη μεταξύ των δύο κοινοτήτων ξεπερνά τα 3.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά κατάστρεψε χιλιάδες ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές, αχλαδιές και άλλα καρποφόρα δέντρα.

Στη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας, τονίστηκε η ανάγκη της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών. Στην κατεύθυνση της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών πιέζει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Ο γραμματέας της ΝΕ δήλωσε στο "Ρ" ότι "αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τους ανθρώπους των καταστραμμένων περιοχών, όχι μόνο στο νομό αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει άμεσα να δοθούν οι έκτακτες ενισχύσεις καθώς και οι γενικότερες αποζημιώσεις στους πληγέντες, ενώ θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν λεπτομερής καταγραφή των ζημιών".

Στη Χίο

Αυξήθηκε ο αριθμός των καμένων εκτάσεων στη Χίο σε 26.000 στρέμματα από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το καταστροφικό της έργο πριν από τέσσερις μέρες και τέθηκε τελικά χτες υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες ελαιόδεντρα, χορτολιβαδικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες. Κάποιες μικρές εστίες φωτιάς που έχουν παραμείνει σβήνονται σιγά σιγά από τους κατοίκους και τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που έχουν παραμείνει στον τόπο της πυρκαγιάς.

ΚΑΒΑΛΑΡΙ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
Τα σκουλήκια βγήκαν στους δρόμους

Σήμα κινδύνου από το γιατρό και τον πρόεδρο του χωριού. Τα βιομηχανικά λύματα, που χύνονται σε παρακείμενο κανάλι, έχουν μετατραπεί σε μια "μαρμίτα" θανάτου - εκκολαπτήριο σκουληκιών τα οποία στη συνέχεια ...βγαίνουν βόλτα στους δρόμους του χωριού!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση).-

Μετά τα χιλιάδες νεκρά ψάρια του περσινού Αυγούστου στη λίμνη της Κορώνειας και τους θανάτους των πουλιών, τώρα η παραλίμνια Κοινότητα Καβαλάρι πλημμύρισε... σκουλήκια που προέρχονται από κανάλι το οποίο έχει γίνει αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων από εργοστάσια της περιοχής. Οπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Καβαλαρίου Χρήστος Μητσόπουλος χιλιάδες σκουλήκια βγαίνουν κάθε βράδυ από το κανάλι Καρύμτσα που διασχίζει το χωριό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία αλλά και απέχθεια στους κατοίκους.

Ο γιατρός που υπηρετεί στο περιφερειακό Ιατρείο Καβαλαρίου περιγράφει ως εξής την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινότητα: "Σκουλήκια μαύρου χρώματος και μήκους περίπου 3 εκατοστών βγαίνουν από το ποτάμι. Οπως γίνεται φανερό η μόλυνση του ποταμού είναι σε πολύ προχωρημένο βαθμό και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει η μόλυνσή του. Ηδη έχουν εμφανιστεί πολλά προβλήματα υγείας στους κατοίκους και μπορεί η κατάσταση της υγείας τους να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με απρόβλεπτες συνέπειες".

"Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό", δηλώνει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Καβαλαρίου. "Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων και οι υπηρεσίες του κράτους αδιαφορούν για την κατάσταση. Στην Κοινότητά μας υπάρχει έντονη δυσωσμία από τα απόβλητα των βιομηχανιών που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στο κανάλι. Και δεν έφτανε αυτό, τώρα έχουμε και την επιδρομή των σκουληκιών. Παρόλο όμως που το πρόβλημα είναι γνωστό στις υπηρεσίες, δεν παρουσιάστηκαν για να λάβουν μέτρα αντιμετώπισής του, για παράδειγμα να ψεκάσουν ή να κάνουν κάτι τέλος πάντων".

Να σημειωθεί ότι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης αφού διενήργησαν υγειονομικό έλεγχο στο κανάλι διαπίστωσαν ανθυγιεινή κατάσταση από τη ρίψη αποβλήτων κυρίως της βιομηχανίας ΑΓΝΟ.Στη συνέχεια η διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας έλαβε δείγματα για να τα αποστείλει για ανάλυση. Αν και πέρασαν όμως τρεις μήνες τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Τέλος στο παραπάνω κανάλι χύνονται τα λύματα και της γνωστής για τη μόλυνση που προκαλεί στην περιοχή βιομηχανίας ΜΑΞΙΜ.Οπως αναφέρεται σε πρακτικό ελέγχου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, που συντάχθηκε από υπαλλήλους που επισκέφθηκαν την παραπάνω βιομηχανία - βαφείο, τα απόβλητα του βαφείου υφίστανται επεξεργασία κατά το ήμισυ μόνο, ενώ δε δουλεύει η βιολογική επεξεργασία. Το κλιμάκιο διαπίστωσε ακόμη ότι η βιομηχανία δε διαθέτει άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων αλλά ούτε και άδεια λειτουργίας.

ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Δεύτερο "όχι" στις παράνομες χρήσεις

Η ανάπλαση του ορεινού όγκου του Αιγάλεω πρέπει να είναι συνολική και δεν μπορεί να γίνονται διάφορες χρήσεις, όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ανακύκλωση απορριμμάτων κλπ., μέσα σε δασική ή αναδασωτέα έκταση. Το μήνυμα αυτό έστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς για δεύτερη φορά επέστρεψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορούσε τον καθορισμό ζωνών προστασίας και χρήσεων του ορεινού όγκου Αιγάλεω.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, στο πρώτο ακόμη σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, είχε κρίνει παράνομες πολλές χρήσεις, που προορίζονταν να γίνουν στο Αιγάλεω, όπως βιοτεχνίες, ανακύκλωση απορριμμάτων κλπ., με το σκεπτικό ότι καθορίζονταν μέσα σε δασικούς η αναδασωτέους χώρους.

Ωστόσο, δεν πάρθηκαν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις του ΣτΕ, με αποτέλεσμα και στο δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος να κριθούν μη νόμιμες και αντισυνταγματικές κάποιες από τις δραστηριότητες και τις χρήσεις που προβλέπονται για το όρος Αιγάλεω.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ κάνει τις εξής επισημάνσεις:

  • Από τις παλαιότερες ρυθμίσεις έχουν εξαιρεθεί ορισμένες περιοχές δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, στις οποίες είχαν καθοριστεί χρήσεις που κρίθηκαν μη νόμιμες και, σύμφωνα με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, η εξαίρεση αυτή είναι παράνομη, καθώς με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας είναι υποχρεωτική η συνολική ανάπλαση του ορεινού όγκου του όρους Αιγάλεω και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αποσπασματική εκτέλεση αυτών των υποχρεώσεων.
  • Τέλος, το ΣτΕ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας δασικά οικοσυστήματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα της χώρας.

Τα στοιχεία του ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες περιέχονται στο βιβλίο του Δ. Σέρβου "Που λες ...στον Πειραιά"

Το εγκαταλειμμένο κτίριο, που ορισμένοι προτιμούν να το αφήνουν να ρημάζει παρά να το παραχωρήσουν για Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Τα δέντρα στον Τινάνειο Κήπο κόπηκαν, για να κατασκευαστεί το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που, όμως, έμεινε στην εξαγγελία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ