ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ
Φταίνε οι αγρότες!

Αθώα, κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση. Αυτόχειρες, κατά τον ίδιο, οι βαμβακοκαλλιεργητές

Στα διπλοζυγίσματα και στις κλοπές, στο βαμβάκι, επιχείρησε αποπροσανατολιστικά χτες ο υπουργός Γεωργίας, να "φορτώσει" την κρίση που αντιμετωπίζει η βαμβακοκαλλιέργεια και για την οποία ευθύνονται τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ και η πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Στην ευρεία σύσκεψη για το βαμβάκι που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, ο Στ. Τζουμάκας, με τη συναίνεση των διοικήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, ισχυρίστηκε πως για όλα φταίνε οι απάτες στο βαμβάκι, ρίχνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, το φταίξιμο στους αγρότες, ενώ είναι προφανές ότι και για το θέμα αυτό την ευθύνη φέρει καθαρά η κυβέρνηση. Μάλιστα πήρε τόση φόρα, που ενώ η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο το βαμβάκι, αυτός άρχισε να κάνει λόγο για απάτες στα ροδάκινα και νοθείες στη φέτα. Αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα, άρχισε να καταλογίζει ευθύνες στον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος και στους υπαλλήλους του Οργανισμού, καθώς και στους υπαλλήλους της ΔΙΔΑΓΕΠ (Υπηρεσία Ελέγχου Πληρωμών των Επιδοτήσεων του υπ. Γεωργίας). Εδώ σημείωσε ακόμα πως θα αφαιρέσει την αρμοδιότητα των ελέγχων στο βαμβάκι από τον Οργανισμό Βάμβακος και πως το έργο αυτό θα αναλάβει ο υπό σύσταση Οργανισμός Ελέγχου, ο οποίος θα εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Γεωργίας, παρά τις παρεμβάσεις αγωνίας πολλών παρευρισκομένων στη σύσκεψη, άφησε αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς, όπως: Ποια θα είναι η τιμή για τη φετινή παραγωγή βαμβακιού και τι θα κάνει η κυβέρνηση, ώστε να αλλάζει ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ, που αποδεδειγμένα πλέον οδηγεί την καλλιέργεια στον αφανισμό. Είπε όμως ότι το υπουργείο Γεωργίας μελετά προτάσεις για την καθιέρωση, ζωνών καλλιέργειας στο βαμβάκι (πράγμα που σημαίνει αποκλεισμό πολλών αγροτών από την καλλιέργεια βαμβακιού) καθώς επίσης και προτάσεις για τη μείωση της παραγωγής βαμβακιού κατά 20%.

Το αποτέλεσμα, τελικά, της χτεσινής σύσκεψης για το βαμβάκι ήταν: Να ξαναγίνει άλλη μια σύσκεψη μετά τις 20 Αυγούστου, όπου οι τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις και οι Ενώσεις των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών θα υποβάλουν τις προτάσεις για τους ελέγχους, ώστε να ληφθούν στη συνέχεια τα σχετικά μέτρα...

Προσπάθεια εκτόνωσης

Οπως δήλωσε μετά το τέλος της χτεσινής σύσκεψης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Γιάννης Παττάκης: "η σύσκεψη αυτή ήταν μια προσπάθεια να απαλύνουν και να περιορίσουν την αγανάκτηση του κόσμου για την αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και που είναι εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περιόρισαν γενικότερα το πρόβλημα της αγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για το βαμβάκι, που ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης, μόνο στα διπλοζυγίσματα. Δηλαδή, αν το διπλοζύγισμα σταματήσει, τότε τα πράγματα διορθώνονται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα... Εδώ πρέπει να τονίσω ότι όσον αφορά τα διπλοζυγίσματα, το αγροτικό κίνημα πάντα τα κατήγγελλε και ζητούσε να πιαστούν οι λωποδύτες και οι κλέφτες, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το διπλοζύγισμα - βεβαίως είναι ένα κακό και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι - αλλά για το βαμβάκι το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ που περιορίζει την καλλιέργεια αυτή, τη στιγμή που η Κοινότητα είναι ελλειμματική και για τη χώρα μας είναι εθνικό προϊόν. Αυτό όμως η κυβέρνηση δεν το λαμβάνει υπόψη της. Το βαμβάκι είναι θέμα πολιτικό καθαρά, είναι θέμα πολιτικής και πιστεύω ότι ο αγροτικός κόσμος με τις κινητοποιήσεις που θα προκύψουν στην πορεία θα παλέψει για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική".

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σαπίζουν στα χωράφια τα καρπούζια

Πρώτη δυναμική αντίδραση των παραγωγών χτες

Πετώντας πάνω από 10 τόνους καρπούζια στη μέση της Εθνικής οδού, περίπου 25Ο καρπουζοπαραγωγοί της Θεσσαλίας έκαναν χτες την πρώτη συμβολική αλλά και δυναμική κινητοποίησή τους, καταγγέλλοντας πρώτον απ' όλους τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, για τις κάλπικες υποσχέσεις που τους είχε δώσει και συνολικά την κυβέρνηση γιατί τους οδήγησε στην καταστροφή. Η χτεσινή κινητοποίηση άρχισε στις 10.30 το πρωί και κράτησε μέχρι τις 11.30. Συμμετείχαν σ' αυτή παραγωγοί κύρια από το Μακρυχώρι Λάρισας και τη γύρω περιοχή, που απέκλεισαν την Εθνική οδό στον κόμβο του Μακρυχωρίου. Την ίδια ώρα στο υπουργείο Γεωργίας γινόταν συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας που κατέβηκε στην Αθήνα με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γ. Παττάκη.

Το Μακρυχώρι Λάρισας επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος, δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια αποζημίωσης από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, αλλά, όπως είπε, αυτό είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

Στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας κατήγγειλε στον υπουργό ότι το εισόδημα των καρπουζοπαραγωγών δέχεται σοβαρότατο πλήγμα τα τελευταία πέντε χρόνια και ιδιαίτερα φέτος που αναγκάζονται να πωλούν το προϊόν τους στην εξευτελιστική τιμή των 10 - 12 δραχμών το κιλό, ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν αδιάθετες στα χωράφια και σαπίζουν. Οι παραγωγοί ζήτησαν να κινηθούν άμεσα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Γεωργίας και να καταγράψουν όλες τις ζημιές του κάθε παραγωγού. Να δοθεί άμεσα αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματός τους καλύπτοντας μέρος του μεγάλου κόστους παραγωγής. Να γίνει ρύθμιση των χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα.

Ο υπουργός απάντησε και πάλι με υποσχέσεις που αντιστοιχούν σε αέρα κοπανιστό.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Απειλή για βόμβα

Με την απειλή ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο Δημαρχείο Ελληνικού για να σκοτώσουν τον δήμαρχο Κώστα Κορτζίδη,βρέθηκαν αντιμέτωποι τη Δευτέρα το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικοί σύμβουλοι και όσοι ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή. Η συνεδρίαση του ΔΣ διακόπηκε όταν η Αστυνομία έλαβε τηλεφώνημα από άγνωστο, ο οποίος δήλωσε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτίριο του δημαρχείου για να σκοτώσουν τον δήμαρχο. Ιδιο απειλητικό τηλεφώνημα όμως δέχτηκαν και στο Αστυνομικό Τμήμα της Γλυφάδας λίγα λεπτά μετά το πρώτο. Η Αστυνομία ειδοποίησε αμέσως τον δήμαρχο και το ΔΣ και κατόπιν εκκένωσε το κτίριο. Μετά τον έλεγχο που έκανε όμως δε βρέθηκε καμία βόμβα στο κτίριο ούτε στη γύρω περιοχή. Ετσι το ΔΣ συνέχισε μετά από μία ώρα διακοπής τη συνεδρίαση. Ο δήμαρχος και το ΔΣ του δήμου σε χτεσινή ανακοίνωση καταγγέλλουν την απειλή βομβιστικής επίθεσης στο Δημαρχείο του Ελληνικού και καλούν το λαό της περιοχής να την καταδικάσει ως τρομοκρατική ενέργεια. Ο δήμος με σχετικές ανακοινώσεις θα ενημερώσει τους κατοίκους για την ενέργεια αυτή.

Σχετικά με την απειλή της βομβιστικής επίθεσης στο δημαρχείο ο δήμαρχος του Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης δήλωσε στο "Ρ", ότι "δεν υπάρχει καμία εξήγηση ακόμα γι' αυτήν την ενέργεια, την οποία και καταδικάζουμε".

"Δεν έχουμε, είπε ο δήμαρχος, ακόμα καμία ένδειξη για το ποιος ή ποιοι μας απείλησαν, αλλά αποκλείουμε την περίπτωση της "φάρσας", καθώς αυτό δεν είναι λογικό και δεν έχει ξανασυμβεί στο δήμο μας. Η δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού δεν έχει προηγούμενα με κανέναν και δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια ενέργεια. Στο τηλεφώνημα ανέφεραν ότι θέλουν να σκοτώσουν τον δήμαρχο. Δεν ξέρω εάν κάποιος έχει προσωπικά με μένα ή την πολιτική μου στο δήμο".

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Νέα κρούσματα στον Εβρο

Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού εντοπίστηκαν χτες στον Εβρο. Μετά τα χωριά Ισάακιο και Θυρέα του Διδυμότειχου, όπου χτες θανατώθηκαν 550 ζώα, εντοπίστηκαν και άλλα μολυσμένα κοπάδια αιγοπροβάτων στο χωριό Πάλη Τριγώνου κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.Συνολικά ο αριθμός των ζώων που αναμένεται να θανατωθούν στις παραπάνω δύο περιοχές αναμένεται να ξεπεράσει τα 850.

Η θανάτωση των μολυσμένων κοπαδιών στον Εβρο, αν δεν εμφανιστούν νέα κρούσματα, θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή. Μέχρι και χτες συνολικά θανατώθηκαν περισσότερα από 10.000 ζώα, αριθμός που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

Διαλύουν τον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό

Τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και τη μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρία, αντί να γίνει τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, προωθεί ο υπουργός Γεωργίας, με τη συγκατάθεση των διοικήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ.

Χτες το πρωί ο υπουργός Γεωργίας και τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη απόφαση, δηλαδή να περιέλθει το 80% της περιουσίας του ΑΣΟ στις Ενώσεις και το 20% στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ωστόσο, όμως, οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου παραμένουν ξεκρέμαστοι και σε αυτή την περίπτωση, ενώ και αυτή η υποτιθέμενη συμφωνία δεν είναι και τόσο σίγουρο αν θα "περπατήσει" τελικά, αφού ο υπουργός Γεωργίας, στα πλαίσια της εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ, προτιμά να περιέλθει η περιουσία του ΑΣΟ (γύρω στα 50 δισ. δραχμές) στο κράτος και στη συνέχεια να ξεπουληθεί σε ιδιώτες.

Η ΟΑΣ Ηλείας σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλει την όλη μεθόδευση και θεωρεί ύποπτο το ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ. "Δε μας παραξενεύει η στάση τους, αναφέρει, αφού εδώ και καιρό έχουν πάψει να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αγροτών και είναι "Φιλιππινέζες" της κυβέρνησης και της ΕΕ". Δηλώνει επίσης πως θα αντιδράσει δυναμικά "για να μείνει στα χέρια μας η περιουσία του ΑΣΟ, που οι ίδιοι οι αγρότες δημιούργησαν για να μην είναι έρμαια των εμπόρων, όπως ήταν για δεκαετίες ολόκληρες".

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Σπ. Στριφτάρης με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, επισημαίνουν ότι πέρα από τις οφειλόμενες προσπάθειες του υπουργείου Γεωργίας για απορρόφηση μέρους της παραγωγής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το πρόβλημα με τη διάθεση των καρπουζιών παραμένει. Μεγάλες ποσότητες, συνεχίζουν, θα παραμείνουν απούλητες, με συνέπεια οι παραγωγοί να υποστούν μεγάλες ζημιές, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν την ολοσχερή οικονομική καταστροφή.

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι πρέπει το υπουργείο Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα και παράλληλα ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα: "Εάν η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων από εθνικούς η κοινοτικούς πόρους, καθώς και ποια είναι τα μέτρα που πήρε και ποια είναι αυτά που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, για την απορρόφηση της παραγωγής;".

ΔΕΚΟ
Στα "ξένα" για διοικητές

Στα "ξένα" από δω και στο εξής θ' αναζητεί η κυβέρνηση τα πρόσωπα που θα καταλαμβάνουν τις θέσεις των διοικητών των ΔΕΚΟ. Η αρχή έγινε με τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στον ΟΤΕ, αλλά έπεται συνέχεια και με τους διοικητές των άλλων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, ως εφαρμογή του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, περί "εκσυγχρονισμού" τους. Οπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, όλες οι ΔΕΚΟ αποκτούν πλέον διεθνές "μάνατζμεντ", και κάθε φορά που θ' αλλάζει διοικητής στις ΔΕΚΟ, θα προκηρύσσεται διαγωνισμός.

Βέβαια, ο υπουργός διάνθησε την απόφαση της κυβέρνησης με τα γνωστά του προσφιλή επιχειρήματα, ότι ο ΟΤΕ είναι εκτεθειμένος στο διεθνή ανταγωνισμό και πως ως εταιρία με διεθνείς διασυνδέσεις πρέπει να αποκτήσει αυτού του είδους το "μάνατζμεντ". Η προώθηση στην πράξη αυτών των αποφάσεων είναι σίγουρο πως θα σημάνει και τον αφελληνισμό των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, αφού πολύ σύντομα θα δούμε ξένους υπήκοους να διευθύνουν τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο αφελληνισμός των ΔΕΚΟ δε θα περιοριστεί μόνο σε ό,τι αφορά τις θέσεις των διοικητών, αλλά θα επεκταθεί σε όλη την ιεραρχία, γιατί όπως είναι ήδη γνωστό υπήκοοι των χωρών της Κοινότητας θα μπορούν να εργάζονται στο ελληνικό δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ