ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΗ

"Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πώς θα γίνουνε τα σκοτάδια λάμψη;"

Ναζίμ Χικμέτ

Φαίνεται πως έπρεπε να "καούν" πιο πολλοί αγωνιστές στην Τουρκία για να ριχτούν κάποιες αχτίδες φωτός στα σκοτάδια του σύγχρονου πολιτισμού. Γιατί το ερώτημα έρχεται εύλογο: Επρεπε να οδηγηθούν στην απεργία θανάτου και να πεθάνουν οι 13 Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι για να κερδίσουν απλά, στοιχειώδη πράγματα για την ανθρώπινη ζωή; Λίγα απ' όλα αυτά που κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερεί από τον άνθρωπο; Κι όμως, το έγκλημα είναι διαρκές. Δεν εξέπληξε βέβαια ούτε η συνένοχη στάση των ΗΠΑ ούτε η υποκριτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερωτηματικά προκάλεσε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που διαμαρτυρήθηκε μεν φραστικά, αλλά πρακτικά δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία. Η ενέργεια του προεδρείου της Βουλής, να κάνει διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προήλθε μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί παρόμοια τακτική. Οταν ένα χρόνο πριν οι Κροάτες, με τις ευλογίες των ΗΠΑ - Γερμανίας εξολόθρευαν τους Σέρβους της Κράινα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξάντλησε τη "διεθνή της αλληλεγγύη" στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στα ερωτήματα αυτά ήρθαν να δώσουν απαντήσεις τόσο στην ελληνική κοινή γνώμη, όσο και στη στήριξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δημοσιεύματα του αστικού Τύπου. Σε σχόλιο της "Καθημερινής", στις 27.7.96, αναφέρονται τα εξής: "Το ερώτημα είναι κατά πόσον η Ελλάς, της οποίας ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη αντέδρασαν αμέσως στο τουρκικό δράμα, πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του "σημαιοφόρου" μιας διεθνούς εκστρατείας πιέσεων και καταδίκης της Τουρκίας με επίσημες παραστάσεις στα κοινοτικά όργανα και τα διεθνή FORA. Η απάντηση πρέπει να είναι επιφυλακτική. Οχι βεβαίως επειδή μια τέτοια πρωτοβουλία δε θα ήταν ηθικώς δικαιολογημένη, αλλά επειδή η χώρα μας τείνει να αντιμετωπίζεται ως πάγιος αντίδικος και δεδηλωμένος πολέμιος της Τουρκίας". Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" ,στις 28.7.96.: "Σε συνδυασμό με την επίμονη προβολή εκ μέρους της Αθήνας των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα στη διεθνή σκηνή η Ελλάδα στερείται της "έξωθεν καλής μαρτυρίας" σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις της Τουρκίας και ότι, μονίμως, χρεώνεται με αντιτουρκική προκατάληψη.

Για το λόγο αυτό, η πάγια τακτική της Αθήνας, όποτε η Τουρκία αντιμετωπίζει τη διεθνή κατακραυγή για τις εσωτερικές της υποθέσεις, είναι "να αφήνει μόνους τους Τούρκους να δουλέψουν εναντίον του εαυτού τους", όπως παρατήρησε έμπειρο στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας".

***

Ομολογείται, λοιπόν, μια ακόμη απόδειξη αδυναμίας να ασκείται εξωτερική πολιτική αρχών υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και υποτάσσεται αντικειμενικά η αναγκαιότητα εκδήλωσης έμπρακτης αλληλεγγύης και άσκησης πίεσης στους διεθνείς οργανισμούς, στα συμφέροντα των πολυεθνικών. Η ανάληψη της οποιασδήποτε πρωτοβουλίας δε θα ήταν αξιόπιστη γιατί θα εκλαμβανόταν σαν μια ακόμη ενέργεια διεκδίκησης υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας στις μεταξύ τους αντιθέσεις. Σε μια περίοδο μάλιστα που αυτές οι αντιθέσεις οξύνθηκαν σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και όπου πάλι τα "διεθνή στηρίγματα", οι "σύμμαχοι" ιμπεριαλιστές στήριξαν προκλητικά την τούρκικη ολιγαρχία.

Σαν αποτέλεσμα έρχεται η θυσία στην πράξη οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του γειτονικού λαού, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα τον εγκλωβισμό της ελληνικής πολιτικής στα αδιέξοδα του εξαρτημένου χαρακτήρα της και την αδυναμία ή την άρνηση απεγκλωβισμού της απ' αυτόν. Μοιραία (;) ήρθε η αυτοπαγίδευση.

Είναι οι συνέπειες μιας πολιτικής χωρίς αρχές. Είναι η λογική που τις αντιθέσεις της ελληνικής ολιγαρχίας με την τουρκική για οικονομική διείσδυση στον ίδιο ζωτικό χώρο. (Βαλκάνια - Εύξεινος κλπ.) προσπαθούν να τις λύσουν με τη συμμετοχή τους στην προώθηση των συμφερόντων των "μεγάλων συμμάχων", διεκδικώντας το ρόλο του ατζέντη τους. Η υποταγή της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του λαού της, απέναντι στην τουρκική σοβινιστική αδιαλλαξία, και η ένταξή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθόρισε και την τακτική της απέναντι στην ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης στον τούρκικο λαό και τους απεργούς θανάτου αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους.

***

Μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική αρχών θα 'χε όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και με σίγουρα διεθνή στηρίγματα, τόσο τα δικαιώματα του λαού και της χώρας, όσο και έμπρακτες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Μόνο που αυτή έχει συγκεκριμένο πολιτικό - ταξικό περιεχόμενο.

Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Η Ελλάδα έχει πραγματικό όφελος απ' ένα διαφορετικό τούρκικο καθεστώς. Ισως όμως η ελληνική κυβέρνηση να το καταλαβαίνει μόνο από τη σκοπιά του ανταγωνισμού με την τούρκικη ολιγαρχία.

Ο αγώνας των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων είναι αγώνας για τον τούρκικο λαό, για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου. Η θυσία τους δε θα πάει χαμένη. Είναι σπίθα που μπορεί να βάλει φωτιά για τη λάμψη που θα φωτίσει τα σκοτάδια της προοπτικής, για την κοινωνία των εργαζομένων.

Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ

Μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική αρχών θα 'χε όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και με σίγουρα διεθνή στηρίγματα, τόσο τα δικαιώματα του λαού και της χώρας, όσο και έμπρακτες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
"Θα θερίσουν θύελλες"

- Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου και η κυβέρνηση προχωρούν στη δημιουργία Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα μπορούν να εκτελούνται τουριστικά ταξίδια από πλοία με μη κοινοτικές σημαίες, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις. Τι σηματοδοτεί αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης;

- Η κυβέρνηση και τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας, πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια επανάληψης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με το προκάλυμμα ότι εκτελούν νομοθετικό έργο και δίνουν λύσεις σε προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Μόνο μια απόφαση μπορούν να δεχτούν οι ναυτεργάτες και αυτή είναι: Ελληνική σημαία, ελληνικά πληρώματα στις ελληνικές θάλασσες και προστασία του καμποτάζ στο παρόν και στο μέλλον. Οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία και τις κοινωνικές τους κατακτήσεις. Ταυτόχρονα υπερασπίζουν και την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία. Με τη δράση μας και στην πράξη θα επιβάλλουμε τα αιτήματά μας. Δε δεχόμαστε τετελεσμένα ούτε μεθοδεύσεις.

- Στην προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο υπουργός ζήτησε την αναστολή της κινητοποίησης. Πόσο σημαντική είναι η κινητοποίηση του Σαββάτου για τον ναυτεργατικό κόσμο και γιατί;

- Μ' αυτήν την πολιτική που ακολουθείται όχι μόνο για αναστολή των κινητοποιήσεων δεν μπορούμε να μιλάμε, αλλά απαιτείται και επιβάλλεται κοινή δράση για την ανατροπή της. Αυτή η κινητοποίηση έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί υπερασπίζουμε το δικαίωμα στην εργασία, υπερασπίζουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις των ναυτεργατών και όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, γιατί η επιτυχία των ναυτεργατών θα ανακόψει τα επιθετικά σχέδια του κεφαλαίου σε στεριά και θάλασσα. Το καθεστώς της μαύρης εργασίας, της κατεδάφισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επιβάλλεται να το ανατρέψουμε και μέσα από αυτή την κινητοποίηση. Επιβάλλεται να ανατραπεί στην πράξη και αυτό θα αποτελέσει επιτυχία και για τους άλλους εργαζόμενους.

- Πώς σκοπεύουν να κινηθούν από εδώ και στο εξής οι ναυτεργάτες αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι;

- Εμείς απαντάμε με ένταση των προσπαθειών μας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους πολίτες του Πειραιά στις 3 Αυγούστου το πρωί να δώσουμε αποφασιστική απάντηση και να ανατρέψουμε τα σκοτεινά τους σχέδια. Αυτή θα είναι μια πρώτη απάντηση στο ΣτΕ και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δε θα λυθεί το Σάββατο, αλλά με την επίμονη και συνεχή δράση ενάντια στα κοινωνικά προβλήματα που γεννάει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δε θα σταματήσουμε ούτε και το Σεπτέμβριο να αντιστεκόμαστε στην αντεργατική λαίλαπα και στα σχέδιά τους. Κάθε άλλη προσπάθεια και μεθόδευση για νομιμοποίηση των σημαιών ευκαιρίας μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους και είναι επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιηθεί η κοινή δράση των εργαζομένων, να κλιμακωθούν όλες οι μορφές αγώνα και απεργιακού αγώνα για να αναχαιτισθεί αυτή η πολιτική. Να προστατευτεί το δικαίωμα στην εργασία. Σπέρνουν άνεμους οι θιασώτες αυτής της πολιτικής και θα θερίσουν θύελλες.

Γ. Δ.

χερακια

Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής του Πειραιά είναι στραμμένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, είτε αυτή αφορά την εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης, είτε την καθαριότητα, είτε την εκχώρηση της δημοτικής περιουσίας! Ετσι, ο Πειραιάς, μια πόλη που διακρινόταν παλιά για τις σημαντικές δραστηριότητες στο χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων, σήμερα έχει τα γνωρίσματα μιας επαρχιακής νεοπλουτίστικης πόλης (σελίδες 12 - 13).

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ "μαθητές" ΚΕΚ. Αλλη μια καταγγελία για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΚ έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες άλλες, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει και που πρόσφατα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας (σελίδα 15).Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ με το "φαινόμενο" Λαμπράκη συνεχίζεται. Το κράτος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθούν να χρυσώνουν τις "πρωτοβουλίες" του Χρ. Λαμπράκη, για να χτίζει "Μέγαρα", με τα οποία να κολακεύονται και καμαρώνουν οι κρατούντες. Γιατί άραγε; (σελίδα 17)..

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ψύχωσης έχει αποκτήσει στην Ατλάντα, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη στο Ολυμπιακό Πάρκο, ο φόβος για κάθε αντικείμενο που μπορεί να φιλοξενήσει εκρηκτικό μηχανισμό. Για... ψύλλου πήδημα οι αρχές ασφαλείας αναστατώνονται, αφού πλέον φοβούνται και τη σκιά τους. Την υστερία αυτή εκμεταλλεύονται και διάφοροι φαρσέρ ώστε να ικανοποιήσουν την τρέλα τους... (σελίδα 22).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ