ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Θα τα μετατρέψουν σε κάτεργα
  • Μόνιμο το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα ναυπηγεία της χώρας
  • Αγωνιστική επαγρύπνηση των εργαζομένων, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επίθεση σε βάρος τους, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη

Ανταποκρινόμενοι θετικά στο κάλεσμα της οργάνωσης του ΚΚΕτων Ναυπηγείων Ελευσίνας, δεκάδες εργαζόμενοι άρχισαν από νωρίς να συγκεντρώνονται στο χώρο του ελαφρού ελασματουργείου, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η συγκέντρωση, με ομιλητή τον Κ. Παρασκευά.

Τη θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ διαδέχτηκε το έκδηλο, στα πρόσωπα των συγκεντρωμένων, ενδιαφέρον για τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος.

"Η παρουσία μας εδώ υποδηλώνει το μόνιμο ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων και γενικότερα ο λαός αυτή την περίοδο", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Κ. Παρασκευάς.Στη συνέχεια επισήμανε πως "απ' την πρώτη στιγμή που ήρθαμε εδώ συνειδητοποιήσαμε ότι έντεχνα από τους ιθύνοντες κύκλους, την πολιτεία δηλαδή, αλλά και από ορισμένους υπεύθυνους που ανήκουν στις γραμμές σας, καλλιεργείται μια αντίληψη ότι δεν υπάρχει καμιά προοπτική για τα ναυπηγεία όχι μόνο εδώ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Καλλιεργείται συνειδητά για να απογοητευτούν οι εργαζόμενοι και να παραδοθεί το ναυπηγείο στους ιδιώτες, χωρίς καμιά αντίσταση".

"Δηλαδή με βάση αυτή την αντίληψη, θα σταματήσουν οι μεταφορές με πλοία; Ο ελληνικός στόλος είναι γερασμένος. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθεί ανάγκη ανανέωσής του. Ποιοι θα αναλάβουν τις επισκευές και τη ναυπήγηση νέων πλοίων;", αναρωτήθηκε για να υπογραμμίσει πως στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων που επιχειρεί το μεγάλο κεφάλαιο και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του με γνώμονα τα ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη, προωθείται η συρρίκνωση των ναυπηγείων της χώρας. "Δε θα διαλυθεί τελείως ο κλάδος. Τα ναυπηγεία συρρικνώνονται για να παραδοθούν στα μονοπώλια, που θα τα μετατρέψουν σε κάτεργα, με τους εργαζόμενους σκλάβους, να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, όπως πριν 100 χρόνια, χωρίς δικαιώματα, σε άθλιες συνθήκες εργασίας. Τι έγινε με τα ναυπηγεία της Χαλκίδας και της Σύρου;... Την ίδια στιγμή δίνονται συνεχώς προνόμια, δάνεια επιδοτήσεις στους εργοδότες", τόνισε χαρακτηριστικά.

Αγωνιστική επαγρύπνηση

Ταυτόχρονα, επέστησε την προσοχή τους, που θα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, γιατί "αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, από την κυβέρνηση, τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τους εργοδότες και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια επίθεση που έχει σκοπό να ξεθεμελιώσει καθετί, που έχουν κατακτήσει με σκληρούς αγώνες δεκαετίες ολόκληρες οι εργαζόμενοι και κυρίως τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Προειδοποιούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις. Και απ' την κυβέρνηση με διάφορα νομοσχέδια - π.χ. αυτό δήθεν για την ανεργία - που προωθεί. Εκμεταλλεύεται, όπως και οι προηγούμενες, τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούνται, για να περάσει ανώδυνα τα αντιλαϊκά μέτρα. Και απ' τους εργοδότες. Σήμερα διάβασα σε μια εφημερίδα ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε "λουκέτα" σε μια σειρά επιχειρήσεις κύρια στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και αλλού".

Τέλος, τόνισε ότι "κάνουμε αυτή την έκκληση γιατί πιστεύουμε πως χρειάζεται να συνεχίσετε τον αγώνα και να τον δυναμώσετε. Να παλέψετε μαζί με τους εργάτες των άλλων ναυπηγείων, των άλλων επιχειρήσεων, με την απαίτηση να σταματήσει η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και ότι η λύση για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ναυπηγείων βρίσκεται στα πλαίσια της πρότασης που έχει κάνει παλαιότερα το συνδικαλιστικό κίνημα, το ΚΚΕ, δηλαδή στα πλαίσια μιας κλαδικής πολιτικής για τη ναυπηγική βιομηχανία, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας και θα αντιπαρατίθεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, των άλλων επιχειρήσεων. Ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός και με τους αγρότες και με τους επαγγελματοβιοτέχνες. Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός της πάλης με αυτά τα τμήματα, που και αυτά πλήττονται από τις πολιτικές και τις επιθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Να αναχαιτίσουμε την επίθεση, να ισχυροποιήσουμε, να κατοχυρώσουμε τις κατακτήσεις μας. Ο αγώνας αυτός θα πρέπει να οδηγήσει και σε πολιτικές αλλαγές. Σε αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων με την ενδυνάμωση του ΚΚΕ".

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΑ
Πού πάμε; Πού θα καταλήξουμε;

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας κοινός - συντονισμένος αγώνας των εργαζόμενων των Ναυπηγείων Ελευσίνας,με τους εργαζόμενους των άλλων ναυπηγείων, των εργαζομένων του Θριάσιου και γενικότερα, με την απαίτηση να σταματήσει η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμοστεί μια κλαδική πολιτική ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας, τόνισε ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο Δ. Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ και βουλευτής και ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της ΚΕ.

Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για το ίδιο το ναυπηγείο, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτό. Σε μια περίοδο που έντεχνα και συνειδητά μεθοδεύεται η συρρίκνωση και η αποψίλωσή του από το προσωπικό, προκειμένου να παραδοθεί "καθαρό" από εργαζόμενους και τα "ενοχλητικά" τους δικαιώματα, σε έναν νέο ιδιώτη, όπως και όσο θέλει. Το κάλεσμα από την κυβέρνηση όλου του προσωπικού να κάνει αιτήσεις μετάταξης και το γεγονός ότι σκόπιμα αυτή την περίοδο διώχνονται δουλιές απ' το ναυπηγείο, έρχονται ακριβώς να επιβεβαιώσουν αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης. Η όλη μεθόδευση έρχεται να ικανοποιήσει στο ακέραιο τις απαιτήσεις του Ν. Ταβουλάρη - μοναδική προσφορά κατά το δεύτερο διαγωνισμό εκποίησης των ναυπηγείων - για παράδοση σε αυτόν του ναυπηγείου, χωρίς προσωπικό και κάτω από όρους, ακόμα πιο εξευτελιστικούς απ' αυτούς στην περίπτωση του Περατικού. Στα πλαίσια της περιοδείας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου όχι μόνο έχει αποδεχτεί τα μέτρα "κοινωνικής προστασίας", δηλαδή συρρίκνωσης του προσωπικού όπως απαιτούν οι ιδιώτες, αλλά επιπλέον εγκαλεί την κυβέρνηση για την πιο γρήγορη εφαρμογή τους! Επίσης, αν και χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προσφορά του Ν. Ταβουλάρη, ωστόσο αποδέχεται την εκποίησή τους.

Με ένα θερμό καλωσόρισμα υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι την αντιπροσωπεία του Κόμματος, σπεύδοντας να τους χαιρετίσουν εγκάρδια απ' όπου περνούσαν. Τα"πηγαδάκια" σχηματίζονταν το ένα μετά το άλλο και ένα ερώτημα κυριάρχησε:"Πού πάμε; Πού θα καταλήξουμε;". Ενα ερώτημα ενδεικτικό της απογοήτευσης του κόσμου, απ' την εικόνα διάλυσης και παράλυσης του ναυπηγείου που σκόπιμα προωθείται απ' την κυβέρνηση, με τη "βοήθεια" και της πλειοψηφίας του σωματείου. Αλλά και ένα ερώτημα, που απευθυνόταν σε πρόσωπα "δικά μας". Στα μάτια των εργαζομένων καθρεφτιζότανε η εμπιστοσύνη, που απορρέει απ' τη γνώση ότι το ΚΚΕ βρέθηκε πάντα δίπλα τους, λέγοντάς τους την αλήθεια.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, περνώντας από διάφορους χώρους δουλιάς και συζητώντας με τους εργαζόμενους, κατέληξε στο χώρο του ελαφρού ελασματουργείου, όπου και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με ομιλητή τον Κ. Παρασκευά.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Υπονομεύονται συνειδητά

"Δεν μπορούμε να πάρουμε μεγάλες δουλιές. Να υπογράψουμε συμβόλαιο για εργασίες επισκευής πλοίων μακρόχρονης διάρκειας, για παράδειγμα δυο χρόνων". Αυτή την αποκαλυπτική δήλωση έκανε ο κ. Μαυρίδογλου,ένας απ' τους διαχειριστές των Ναυπηγείων - διορισμένος απ' την εκκαθαρίστρια Τράπεζα Επενδύσεων - στη συνάντηση που είχε χτες με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,στα πλαίσια της περιοδείας της στο χώρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο έτερος των διαχειριστών, κ. Κούλης.

Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο η συνειδητή εκ μέρους της κυβέρνησης υπονόμευση των Ναυπηγείων, ώστε τελικά να εμφανιστεί "σωτήρια" η ιδιωτικοποίησή τους. Την ίδια τακτική ακολουθεί εξάλλου και στο άλλο μεγάλο ναυπηγείο της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης που αποκάλυψε ο "Ρ", απαγορεύεται στη διοίκηση να αναλάβει μεγάλες δουλιές ώσπου να αναλάβει ιδιωτική εταιρία τη διαχείρισή τους. Αλλωστε ακόμα "ηχούν στα αυτιά" μας οι "υποδείξεις" Περατικού ότι πρώτα υπονομεύεται μια επιχείρηση απ' τα μέσα και μετά έρχεται ο ιδιώτης να την πάρει.

"Η κατάσταση δεν είναι καλή ούτε για την αγορά, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τη διοίκηση", σημείωσαν οι δυο διαχειριστές, τονίζοντας πως οι εργασίες είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες εξαιτίας, εκτός των άλλων και της εκκρεμότητας που υπάρχει για την τύχη των Ναυπηγείων.

Απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση για τη μοναδική "προσφορά" για την εξαγορά των Ναυπηγείων από τον Ν. Ταβουλάρη, ωστόσο σημείωσαν πως "έγιναν επεξεργασίες και έχουν δοθεί στους πιστωτές. Η απόφαση είναι πολιτική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ