ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξετάζει σοβαρά τις πρόωρες εκλογές
  • Πληθαίνουν οι ενδείξεις που συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και βέβαια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο
  • Ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η φραστική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης - ΝΔ

Αν και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του, οι οποίες αναμένονται στα μέσα του μήνα, εντούτοις πληθαίνουν οι ενδείξεις, οι οποίες συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να προκρίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πιθανότατα το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις και πιέσεις από τους "δικούς του" συνεργάτες και βουλευτές για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη, γιατί κάτι τέτοιο "υπαγορεύει το συμφέρον του", αποφεύγει συνειδητά να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για το θέμα. Δεν το έκανε ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, επιδιώκοντας, προφανώς, να έχει τα χέρια του λυμένα για κάθε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δείχνει να κινείται στην κατεύθυνση της πλήρωσης των προϋποθέσεων, ώστε να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο το φθινόπωρο, με πιθανότερο τις πρόωρες εκλογές. Οι ενδείξεις που ενισχύουν το ενδεχόμενο αυτό πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα:

  • Η κυβέρνηση δέχεται σοβαρές πιέσεις από τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας (βλέπε δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ και της ηγεσίας του ΣΕΒ), να προχωρήσει άμεσα στη λήψη νέων μέτρων για "την επαναφορά της οικονομίας στο πρόγραμμμα σύγκλισης". Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλουν να ξέρουν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων είναι αν ο πρωθυπουργός θα πάρει τις"πολιτικές αποφάσεις" που απαιτούνται και οι οποίες δεν μπορεί να κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: Η θα προχωρήσει το φθινόπωρο σε πρόωρες εκλογές ή θα πάει στο τέλος της τετραετίας, αλλά θα προχωρήσει τώρα στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων που συνεπάγονται "πολιτικό κόστος".
  • Περισσότερο σαφής είναι ο ΟΟΣΑ στην προχτεσινή έκθεσή του, ο οποίος "συνιστά" στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα που αγγίζουν πλέον την ίδια την "αγορά εργασίας" (μειώσεις κόστους εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ορίου απολύσεων, μερική απασχόληση κ.ά.). Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη τέτοιας έκτασης και βάθους αντιλαϊκών μέτρων, με τα οποία βέβαια συμφωνεί, πριν τις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να καθυστερήσουν για πολύ ακόμα.
  • Η κατάσταση της οικονομίας δεν ανταποκρίνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πράγμα που διαπιστώθηκε στην προχτεσινοβραδινή σύσκεψη των οικονομικών υπουργών υπό τον Κ. Σημίτη. Ο πληθωρισμός, στην καλύτερη περίπτωση, θα κλείσει στο 7,5% αντί 5% που είχε προβλέψει η κυβέρνηση, με άμεσες συνέπειες στα επιτόκια, την εξυπηρέτηση του χρέους, την εισοδηματική πολιτική κλπ. Επίσης, η εκτέλεση του προϋπολογισμού οδηγεί σε διεύρυνση των δημοσίων ελλειμμάτων, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να βρει πάνω από 1 τρισ. δρχ. για τον προϋπολογισμό του 1997, προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους σύγκλισης.
  • Ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων βραχυπρόθεσμου και "φιλολαϊκού" χαρακτήρα. Ετσι ζήτησε να χορηγηθεί από 1ης Αυγούστου το άθλιο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, να υλοποιηθούν άμεσα οι διατάξεις του νόμου για την ανεργία που αφορούν τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων και την κάρτα εργασίας, να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των αξιωματικών, οι επιδοτήσεις των αγροτών, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ κλπ.

Αντίθετα, άφησε για μετά τις διακοπές καυτά ζητήματα και αποφάσεις για τη γενικότερη οικονομική πολιτική.

  • Φουντώνει η φραστική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ και οι τόνοι και το περιεχόμενό της προσλαμβάνουν προεκλογικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Μ. Εβερτ, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος με εφ' όλης της ύλης κριτική στο εξάμηνο έργο της κυβέρνησης Σημίτη, απάντησε χτες με εξίσου"μετωπική" δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσης, επιτέθηκε προσωπικά στον Μ. Εβερτ, με αφορμή τη δήλωσή του για το ΠΔ που αφορά τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" από τα μέσα, γιατί συμμετέχει στη διοίκηση εκδοτικής επιχείρησης συμπαρακαθήμενος με επιχειρηματία, ο οποίος είναι προμηθευτής του Δημοσίου (σ.σ. εννοεί το μεγαλομέτοχο του "Ελεύθερου Τύπου" Δ. Σαρρή).

Ταυτόχρονα, οι "αντιπολιτευτικές" επιθέσεις του Μ. Εβερτ αποκτούν καθημερινό χαρακτήρα και για κάθε ενέργεια της κυβέρνησης.

Π. Κ.

"Θετικός" ο Μεσαίωνας!

"

Πολύ θετικές", λέει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, είναι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την οικονομική πολιτική που πρέπει (βλ: διατάσσει) να εφαρμοστεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Και βέβαια, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν έχει πολύ σημασία τι λένε, και ο ΟΟΣΑ και ο Γ. Παπαντωνίου. Και δεν έχει σημασία, διότι είναι δεδομένη η "δουλιά" και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών της χρηματιστικής ολιγαρχίας και των πολιτικών υπαλλήλων τους: Οι πρώτοι καθορίζουν το πλαίσιο του ξεζουμίσματος των λαών και οι δεύτεροι το υλοποιούν. Βέβαια, πρόκειται για σχήμα λόγου, διότι έχουν και παραέχουν σημασία οι βουλές των πολυεθνικών καρχαριών, από τη στιγμή που ισοδυναμούν με τα προεόρτια των επερχόμενων λεηλασιών που εξυφαίνουν οι επίβουλοι του λαϊκού μόχθου.

***

Εκείνο όμως που έχει (τη δική του) αυτόνομη σημασία είναι η νέα εννοιολογική διάσταση που προσδίδεται από τους "εκσυγχρονιστές" στη λέξη "θετικό". Οταν, ας πούμε, ο αρμόδιος υπουργός αντιλαμβάνεται ως "θετική" την εντολή του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των απολύσεων, τότε μάλλον διαπνέεται από τη γενικότερη αντίληψη ότι οι απολύσεις μπορεί να είναι και "καλό πράγμα"... Οταν χαρακτηρίζει "θετική" τη σύσταση για μείωση ακόμα και του κατώτερου μισθού των 120.000 δραχμών, τότε λίγη είναι η απόσταση που τον χωρίζει από το να δηλώσει επισήμως ότι οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας είναι "θετικό πράγμα". Οταν χειροκροτεί ως "θετική" την πρόταση για εξάπλωση της μερικής απασχόλησης και την "ελαστικοποίηση" του χρόνου εργασίας, τότε είναι προφανές πως οι κυβερνώντες δε βρίσκονται μακριά από τη διακήρυξη ότι η ανεργία και η υπερεκμετάλλευση "δεν είναι και άσχημο πράγμα"...

***

Τα παραπάνω, είναι φυσικό, ότι δε θα τα ακούσουμε - στο προβλεπτό τουλάχιστον μέλλον - με τόσο κυνικό τρόπο από τους "εκσυγχρονιστές". Οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να μιλούν για "κεντροαριστερά" την ώρα που προωθούν την επιχείρηση με τον περίφημο κωδικό: "καθαρές λύσεις". Αυτές οι "καθαρές λύσεις" Σημίτη δίνουν τη θέση τους στο παρασύνθημα: "Πεντακάθαρη κατάλυση" κάθε ρύθμισης κοινωνικού χαρακτήρα. "Ξεκάθαρη διάλυση" της παραγωγικής βάσης του τόπου διά της παράδοσής του στο μεγάλο κεφάλαιο. "Ολοκληρωτική παράλυση" των λαϊκών στρωμάτων μέσα από νέες επιθέσεις που απειλούν πλέον ακόμα και την επιβίωσή τους. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν παρά ένα δρόμο για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που τους δημιουργεί αυτή η πολιτική: Αντίσταση με στόχο την πλήρη ανατροπή της.

Ν. Μπ.

Στη Βουλή το νέο μισθολόγιο
  • Αφορά στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς
  • Κατατέθηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μισθολογικά θέματα μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της αστυνομίας, του πυροσβεστικού και λιμενικού σώματος. Με βάση το νομοσχέδιο οι όποιες αυξήσεις, που σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας θα είναι γύρω στο 14%, θα δοθούν τμηματικά μέσα στα δύο επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά είναι χωρίς αντίκρισμα αφού μέσα στο 1996 δε θα δοθεί ούτε δραχμή και αποκτά περισσότερο προεκλογικό χαρακτήρα μιας και ένα μέρος των προβλεπομένων αυξήσεων θα δοθούν το 1997 και οι υπόλοιπες παραπέμπονται για το 1998.

Βάσει του νομοσχεδίου, ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της κλίμακας της ιεραρχίας των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της αστυνομίας, του πυροσβεστικού και λιμενικού σώματος, καθορίζεται με βάση τον μηνιαίο βασικό μισθό του ανθυπολοχαγού και των αντίστοιχων.

Ο μισθός αυτός ορίζεται στις 168.000δρχ. από 1/1/97, στις 175.000 από 1/1/98 και στις 178.000 από 1/7/98. Για τον υπολογισμό του βασικού μισθού που αντιστοιχεί στους υπόλοιπους βαθμούς της ιεραρχίας, το νομοσχέδιο ορίζει συγκεκριμένους συντελεστές.

Στα στελέχη που προαναφέραμε, πέραν του βασικού μισθού, παρέχονται τα εξής επιδόματα:

- Χρόνου υπηρεσίας.

- Οικογενειακή παροχή στο ίδιο ύψος και με τις ίδιες προϋποθέσεις που χορηγείται στους μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου.

- Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών.

- Ειδικής απασχόλησης για την εθνική άμυνα, δημόσια τάξη και ασφάλεια.

- Επιτελικής ευθύνης για ανώτατους αξιωματικούς.

Επίσης με το νομοσχέδιο καταργούνται μια σειρά επιδόματα που χορηγούνται μέχρι σήμερα.

Ακόμη οι διατάξεις που ισχύουν για τις αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων που είναι μέλη συμβουλίων και επιτροπών, εφαρμόζονται και για όσους εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου. Τέλος σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις υπέρ των μετοχικών ταμείων και ταμείων αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των αντίστοιχων της αστυνομίας, του πυροσβεστικού και λιμενικού σώματος, αυτές θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις.

(Ν)τροπολογία Βάσως - Ακη

Με τη δικαιολογία ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα το Σώμα Ενεργειακού Ελέγχου, η Βουλή ψήφισε χτες τροπολογία που υπέγραφαν τόσο ο αυτοαποκαλούμενος "σοσιαλιστής" Α. Τσοχατζόπουλος,όσο και η αυτοαποκαλούμενη "εκσυγχρονίστρια" Β. Παπανδρέου,βάσει της οποίας οι άδειες για τις εταιρίες διανομής του φυσικού αερίου θα εκδίδονται προσωπικά από την υπουργό Ανάπτυξης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, τόνισε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης αποτελεί εμπαιγμό και περιφρόνηση του Κοινοβουλίου, με την οποία καταργείται κάθε έννοια ελέγχου, αφού εξουσιοδοτείται η υπουργός να ορίσει ποιες εταιρίες θα κάνουν τη διανομή του φυσικού αερίου. "Ο καλύτερος όρος για την τροπολογία είναι ντροπολογία",υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Εντονες αντιρρήσεις εξέφρασαν επίσης η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη. Μπροστά στη γενική κατακραυγή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος ότι η ρύθμιση γίνεται για να προχωρήσουν κάποια πράγματα σχετικά με το φυσικό αέριο γρήγορα. Παράλληλα προέβη σε ορισμένες αναδιατυπώσεις που δεν άλλαξαν ούτε την ουσία ούτε την πρόθεση της κυβέρνησης.

Στη δευτερολογία του ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε ότι το Σώμα Ενεργειακού Ελέγχου δεν έχει ακόμα συσταθεί διότι οι σοβαροί επιστήμονες αρνούνται να μετέχουν στο "κομπρεμί" της κυβέρνησης με τις διάφορες εταιρίες, και γι' αυτό τώρα μεταφέρονται οι αρμοδιότητές του στην υπουργό Ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ