ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Αυγούστου 1996
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ"
Αγριο ξύλο για το χατίρι των Αμερικανών

Με ωμή βία απάντησαν η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στους ναυτεργάτες. Δύο τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης. Απάντηση των ναυτεργατών με 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Αυγούστου, μετά από απόφαση της ΠΝΟ. Ανάγκη συντονισμού και έμπρακτης έκφρασης της αλληλεγγύης

Κόντρα με το αποκρουστικό πρόσωπο μιας αυταρχικής κυβέρνησης, για την οποία αρκεί ένα νεύμα των Αμερικανών για να βαρέσει προσοχή, βρέθηκαν χτες από τα ξημερώματα ναυτεργάτες και εργάτες της στεριάς στην ακτή Ξαβέρη στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά από αξίωση της αμερικανικής πρεσβείας, την οποία ανέλαβε να ικανοποιήσει ο υπουργός Ναυτιλίας, εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, του Λιμενικού και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, χτύπησαν βάρβαρα χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους,που διαδήλωναν ενάντια στις παρανομίες του - αμερικανικών συμφερόντων - κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο" που σπάει το καμποτάζ καταπατώντας την ελληνική νομοθεσία.

Από τα χαράματα χτες το πρωί ναυτεργάτες και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Ξαβέρη για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλιά των Ελλήνων ναυτεργατών. Οι συγκεντρωμένοι μόλις πληροφορήθηκαν ότι το "Μάρκο Πόλο" καταπλέει στο λιμάνι, προσπάθησαν να περάσουν στο σημείο που "έδεσε", αλλά στην πύλη της Ακτής είχαν συγκεντρωθεί άντρες του Λιμενικού Σώματος και δεν επέτρεπαν την είσοδο. Η αποφασιστικότητα όμως και ο δυναμισμός των εργαζομένων είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσουν τον κλοιό και να μπουν στο λιμάνι. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, με συνθήματα όπως "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", έκαναν πορεία μέχρι το σημείο που είχε δέσει γύρω στις 7 το πρωί το κρουαζιερόπλοιο. Εκεί οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν για άλλη μια φορά ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, λιμενικούς και βατραχανθρώπους.

Στις 7.30 το πρωί έφτασε στο λιμάνι ο αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Δράκος.Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Δ. Κουμπούρη,που ήταν από την αρχή στο πλευρό των ναυτεργατών, το δήμαρχο Περάματος, Γ. Πατσιλινάκο και τον Γ. Σταυρόπουλο, από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, θέλησαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και να επιδώσουν ψήφισμα της ΠΝΟ στους επιβάτες του "Μάρκο Πόλο". Οι λιμενικοί όμως απαγόρεψαν την είσοδο στην αντιπροσωπεία και απάντησαν με ασάφεια όταν τους ζητήθηκε να επικοινωνήσουν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για να επιτραπεί η είσοδος. Οταν οι διαδηλωτές αποφάσισαν να περάσουν για να πλησιάσουν στο "Μάρκο Πόλο", δέχτηκαν άγρια επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής,με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι ο ναυτεργάτης Κ. Ορφανίδης και ελαφρότερα ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μανουσογιαννάκης.Στη συνέχεια και αφού οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν τη δουλοπρεπή στάση της κυβέρνησης και του ΥΕΝ, αποχώρησαν από το λιμάνι και έκαναν πορεία προς τα γραφεία της ΠΝΟ, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Η ΠΝΟ αποφάσισε τελικά την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 16 και 17 Αυγούστου και στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ την Τρίτη θα καταληχτούν οι λεπτομέρειές της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης,δήλωσε στο "Ρ": "Η κυβέρνηση, με τις σημερινές της τρομοκρατικές ενέργειες, για να εμποδίσει τους συνδικαλιστές και τα ναυτεργατικά σωματεία να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο σπάσιμο του καμποτάζ, αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων του διεθνούς κεφαλαίου. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και δε διστάζει η κυβέρνηση, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις καταστολής όπως σήμερα που ζήσαμε τέτοια φαινόμενα τρομοκρατίας. Οι εργάτες πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους, γιατί πραγματικά ξεπουλιέται η παραγωγική βάση της χώρας, ξεπουλιούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι εργάτες πρέπει να απαντήσουν δυναμικά και αποφασιστικά".

Το γραφείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ,με ανακοίνωσή του, "καταγγέλλει τον απαράδεκτο τρόπο και την ωμή βία που για μια ακόμα φορά χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ενάντια στους ναυτεργάτες. Το σπάσιμο του καμποτάζ και η χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής για να προστατευτούν τα συμφέροντα ξένων εφοπλιστικών κύκλων δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων, οι οποίοι θα υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των Ελλήνων ναυτεργατών και της χώρας μας γενικότερα".

Ανακάλυψε "δάκτυλο"

Σε άξιο μαθητή της αντικομμουνιστικής σχολής Γιαννόπουλου αναγορεύτηκε χτΕς ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε μετά την επίθεση των ΜΑΤ στους ναυτεργάτες. Προσπερνώντας το γεγονός ότι με δική του εντολή δάρθηκαν άγρια εκλεγμένοι συνδικαλιστές, για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της αμερικάνικης πρεσβείας, ανακάλυψε "κομμουνιστικό δάκτυλο" πίσω από την κινητοποίηση των ναυτεργατών. Αξιος ο μισθός του, μόνο που πρέπει να δώσει κι άλλα, περισσότερα απ' όσα έδωσαν ο Γιαννόπουλος και ο Κατσιφάρας στους εφοπλιστές, για να αποκτήσει δικαίωμα κρουαζιέρας με θαλαμηγό στο Αιγαίο...

Τιμούν το Σπύρο Μελετζή

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων - Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και το Συμβούλιο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ρετίνας, διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση στη Ρετίνα Καρδίτσας,έδρα της Σχολής Αξιωματικών του Γεν. Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, σήμερα, στις 11.30 το πρωί,για να τιμήσουν τον καλλιτέχνη - φωτογράφο της Εθνικής Αντίστασης Σπύρο Μελετζή.

ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μνημόσυνο για τους 50 εκτελεσμένους

Μνημόσυνο προς τιμήν των 50 εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 9.8.1944, θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί,στο Μνημείο που βρίσκεται στο χώρο της εκκλησίας της Αγ. Σωτήρας Μάνδρας. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Μάνδρας και με τη συμμετοχή των οικογενειών των θυμάτων και της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο ΦΟΙΝΙΞ".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ,σήμερα στις 11.30 π.μ., στις Καρούτες, διοργανώνει εκδήλωση - προσκύνημα προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών στις 5 Αυγούστου 1944.
  • Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει σήμερα, στις 10.30 το πρωί, εκδήλωση στον Αναβο (Κοινότητα Φωλόρια Σελίνου) εκδήλωση για τα 52 χρόνια από τη μάχη που έδωσε ο μόνιμος και εφεδρικός ΕΛΑΣ με τους χιτλερικούς στην περιοχή.

Για όσους δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο, θα αναχωρήσει πούλμαν από τα ΚΤΕΛ Χανίων στις 9 το πρωί. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 58.900 και 51.595.

  • Διήμερη εκδρομή (10 - 11 Αυγούστου), διοργανώνει το κεντρικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, προκειμένου να παρευρεθούν όσοι θέλουν, στη συνεστίαση των Λακώνων Αντιστασιακών στη Σκάλα Λακωνίας το Σάββατο 10/8 και στην εκδήλωση για τη μνήμη των θυμάτων της περιόδου 41 - 44, που θα γίνει στα Σουδενά Καλαβρύτων στις 11/8. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο το πρωί στις 8 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα 8234296, 3844853, 8225407.
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μου σύντροφος ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ,που τόσο πάλεψε πάντοτε σε όλη του τη ζωή για το σοσιαλισμό και τα ιδανικά του κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μπέττυ Αμπατιέλου

* * *

Ο Νίκος Καλογιάννης από την Αλόννησο, προσφέρει 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σκοπέλου, στη μνήμη της συζύγου του.

ΚΚΕ
Κυβέρνηση των εφοπλιστών

Σε ανακοίνωσή του για το καμποτάζ και τα επεισόδια στον Πειραιά, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σημειώνει:

"Η σημερινή νέα άγρια επίθεση εναντίον των ναυτεργατών και ο ξυλοδαρμός τους από λιμενικούς στον Πειραιά, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο ναυτεργατών, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τον αυταρχισμό στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση Σημίτη, ως κυβέρνηση εφοπλιστών, που δε διστάζει να τσαλαπατά τους ίδιους τους νόμους για το καμποτάζ προκειμένου να εξυπηρετήσει ντόπια και ξένα εφοπλιστικά συμφέροντα και να καταδικάζει και τους τελευταίους ναυτεργάτες που απέμειναν σε ανεργία και πείνα. Μια κυβέρνηση που ανέχεται το σύγχρονο δουλεμπόριο των ξένων εργατών.

Το ΚΚΕ καταδικάζει κι αυτή τη νέα βάρβαρη επίθεση κατά των ναυτεργατών, συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα τους και καλεί να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης και αγωνιστικής συμπαράστασης από όλους τους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ