ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο λαός, πιο δυνατός!

Αποφασισμένοι να αντισταθούν με όλες τις δυνάμεις τους στο κλείσιμο της επιχείρησης, είναι οι εργαζόμενοι της Good Year, με τους οποίους μίλησε ο "Ρ"

Το χώρο του εργοστασίου της GOOD YEAR στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να περιφρουρούν σε 24ωρη βάση οι εργαζόμενοι της Εταιρίας, ασκώντας με τον τρόπο αυτό μια πίεση που δεν είναι αμελητέα, αφού στις αποθήκες υπολογίζεται πως βρίσκονται αυτή τη στιγμή 100 χιλιάδες λάστιχα όλων των τύπων!

Η επόμενη κίνηση των εργαζομένων, είναι το κλείσιμο της αποθήκης στην Αθήνα. "Θα τους κυνηγήσουμε όσο μας επιτρέπουν οι ελληνικοί και οι ευρωπαϊκοί νόμοι. Εκλεισαν το εργοστάσιο χωρίς καμία διαβούλευση, έχουν παραβιάσει όλους τους νόμους περί ομαδικών απολύσεων, περί συνδικαλισμού, περί διαβουλεύσεων... Υπάρχουν παραβιάσεις που αν οδηγηθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, οι εργοδότες πέραν των άλλων θα έχουν και σοβαρές ποινικές ευθύνες", τονίζουν τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων της επιχείρησης.Βρεθήκαμε στο εργοστάσιο της GOOD YEAR το Σάββατο το μεσημέρι. Δεκάδες εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας βρίσκονταν, όπως συμβαίνει κάθε μέρα, στη θέση τους. Μιλήσαμε μαζί τους για τις συνέπειες που θα υπάρξουν γι' αυτούς αν η Εταιρία επιμείνει και δεν αναθεωρήσει την απόφασή της για κλείσιμο του εργοστασίου.

Μέσα στους 350 εργαζόμενους της GOOD YEAR, υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν μπροστά σε σοβαρά αδιέξοδα μόλις πληροφορήθηκαν το κλείσιμο του εργοστασίου. Αλλοι, για δύο χρόνια δουλιάς, χάνουν τα βαρέα, άλλοι έχουν παθήσεις που τις απόχτησαν εδώ δουλεύοντας σε μια χημική βιομηχανία και ο καθένας ξέρει τι σημαίνει αυτό για την υγεία, αλλά και για τη δυσκολία να βρουν άλλη δουλιά. Αλλοι σταμάτησαν τα παιδιά τους από τις σπουδές και όσοι πήραν δάνειο για σπίτι, είναι σε απελπιστική κατάσταση. "Πώς θα καλυφθούν τώρα τα έξοδα που έχει μία οικογένεια", μας ρωτούσαν καταφανώς στεναχωρημένοι οι εργαζόμενοι, για να προσθέσει ένας από αυτούς: "Εχουμε καταστραφεί. Το κλείσιμο με τον τρόπο που έγινε ήταν μια ύπουλη πράξη, μία ενέργεια τελείως απάνθρωπη. Μας έδωσαν τα χρήματα της άδειας, πήγαμε να ξεκουραστούμε και ξοδέψαμε κι αυτά τα χρήματα που τώρα τα έχουμε ανάγκη, με την τροπή που πήραν τα πράγματα. Αυτές οι μεθοδεύσεις όμως δεν πρέπει να περάσουν".

Πρέπει να σημειωθεί ότι άλλοι 1.000 επαγγελματίες που συνεργάζονταν με την Εταιρία θα έχουν πρόβλημα. Ανάμεσά τους είναι πολλοί μεταπωλητές, μεταφορείς, προμηθευτές, διάφορα συνεργεία, βουλκανιζατέρ.

Οπως ακόμη μας είπαν οι εργαζόμενοι, αρκετοί είναι εκείνοι που χάνουν για χίλια ένσημα τους κόπους μιας ζωής. "Εμείς ήμασταν στην 28η κλάση και δίναμε τα ανώτερα ασφάλιστρα. Οι περισσότεροι δουλεύουμε 15 και 25 χρόνια. Αν όμως δε συμπληρώσεις τα ένσημα που χρειάζονται και αν δεν έχεις μετά τα πενήντα σου χρόνια χίλια ένσημα όπως ορίζει ο νόμος, αυτά τα λεφτά χάνονται". Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι από 45 έως 50. "Και τέτοιες ηλικίες ας μας πει κάποιος, ποιος προσλαμβάνει στη δουλιά. Ημασταν ειδικευμένοι, αφού όμως δεν υπάρχει άλλη λαστιχοβιομηχανία, θα πάμε να δουλέψουμε αλλού ως ανειδίκευτοι".

Εκφρασαν ακόμη, την αγανάκτησή τους για τη στάση των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των μεγάλων καναλιών και εφημερίδων που ούτε ειδησεογραφικά δεν ανέφεραν το κλείσιμο της GOOD YEAR,εξαιρώντας από τον κανόνα αυτό το "Ρ" που από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με εκτενή αρθρογραφία με το πρόβλημα. "Ντρεπόμαστε για την κατάντια αυτών των ΜΜΕ", λέει ο Γ. Ζαπουνίδης,μέλος της διοίκησης του σωματείου. "Τρεις μέρες ασχολούνταν με την κηδεία της Α. Βουγιουκλάκη, 12 ώρες με μία πυρκαγιά σε στούντιο και μία εικόνα δεν έδειξαν για την GOOD YEAR.Με τη στάση τους αυτή προκαλούν και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι γι' αυτούς οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά αξία. Αίσχος για τα κανάλια της ντροπής". "Πιθανά σκέφτονται να ζητήσουν διαφήμιση και στο μέλλον από την GOOD YEAR και δε θέλουν να διακινδυνεύσουν τις σχέσεις τους μαζί της", προσθέτει ένας άλλος συνάδελφός του.

Ο γηραιότερος από τους εργαζόμενους κλείνει τη συζήτησή μας με τα παρακάτω που αποτελούν και το καταστάλαγμα της κουβέντας.

"Με το κλείσιμο αυτό, θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και στα άλλα εργοστάσια της Εταιρίας. Το κάνουν αυτό εδώ γιατί ίσως πιστεύουν ότι η Ελλάδα αποτελεί το πιο ξέφραγο αμπέλι. Γρήγορα θα μάθουμε τι επιδιώκουν. Ομως δε θα τους περάσει. Μπορεί να είναι τόσο δυνατοί, αλλά δεν είναι σίγουρα πιο δυνατοί από τους εργαζόμενους. Κανένας δεν είναι πιο δυνατός από το λαό".

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ
Απαντούν με απεργία

Με 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Αυγούστου απαντούν οι ναυτεργάτες στην επιχείρηση άρσης του καμποτάζ και στον αυταρχισμό της υποτελούς κυβέρνησης

Σε 48ωρη, προειδοποιητική απεργία στις 16 και 17 Αυγούστου προχωράει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,όπως αποφάσισε το προηγούμενο Σάββατο, μετάτην προκλητική στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που χτύπησαν με σκληρότητα τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι υπεράσπιζαν το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στις παρανομίες του υπό σημαία ευκαιρίας κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο".Η άσκηση βίας από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτρέψει τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Πειραιά, αψηφώντας τις συνέπειες που έχει αυτή η παραβίαση της νομοθεσίας για τους ναυτεργάτες, αλλά και για την ίδια τη χώρα, ήταν συνέπεια της υποτέλειάς της απέναντι στους Αμερικανούς, που επιτάσσουν το σπάσιμο του καμποτάζ.

Σήμερα συνεδριάζει η ΕΕ της ΠΝΟ, για να αποφασίσει ποιες κατηγορίες πλοίων θα αφορά η κινητοποίηση. Στην απόφαση για απεργία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ, οδήγησε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας η προκλητική στάση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες, αναίτια, μεταχειρίστηκαν βία και προπηλάκισαν με βαρβαρότητα ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους που διαδήλωναν με ειρηνικό τρόπο την απόφασή τους να υπερασπιστούν το αναφαίρετο, συνταγματικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα της εργασίας. "Είναι επιεικώς απαράδεκτο - τονίζεται στην απόφαση της ΠΝΟ - και προκλητικό εργαζόμενοι να τυγχάνουν τέτοιας αντιμετώπισης, τη στιγμή μάλιστα που ασκούν το συνταγματικό δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης και προβολής των αιτημάτων τους".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει την κυβέρνηση σαν μοναδικό υπαίτιο της βάρβαρης επίθεσης των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους ναυτεργάτες που συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα τους για την περιφρούρηση του καμποτάζ, για το δικαίωμα στη δουλιά και την επιβίωση. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας να σταθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό των ναυτεργατών και τονίζει ότι ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.

Την απαράδεκτη επίθεση των ειδικών δυνάμεων σε βάρος των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τονίζει ότι οι ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης είναι τεράστιες όχι μόνο για την επίθεση, αλλά και γιατί επέτρεψαν να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση που οδηγεί τους Ελληνες ναυτεργάτες στην ανεργία και την ελληνική ναυτιλία σε συρρίκνωση. Το Εργατικό Κέντρο καλεί το υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο με τους ναυτεργάτες, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η απεργιακή κινητοποίηση είναι ο μοναδικός δρόμος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καλεί σε κινητοποιήσεις

Σε κινητοποιήσεις καλεί το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τους εργαζόμενους της πόλης, σαν απάντηση στην απόφαση της GOOD YEAR να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Στις 13 Αυγούστου θα γίνει συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.Προγραμματίζεται επίσης, το κλείσιμο της βιομηχανικής περιοχής Σίνδου στις 19 Αυγούστου για δύο ώρες. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Η. Κοντόπουλος σε σύσκεψη φορέων που έγινε χτες, με σκοπό την ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της GOOD YEAR, υποστήριξε ότι μετά την ημερομηνία αυτή θα αρχίσει να κλιμακώνεται παραπέρα ο αγώνας. "Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα που χαράσσεται μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι το μόνο που μπορεί να δώσει τη λύση",υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, την ώρα που κλείνει μια βιομηχανία, η οποία ας σημειωθεί εφοδιάζει τον Ελληνικό Στρατό, αναγγέλλονται τα εγκαίνια του καζίνο της Θεσσαλονίκης. "Καταλαβαίνουμε, δηλαδή, τι ανάπτυξη είναι αυτή που ακολουθείται. Το ΚΚΕ θα καλέσει όλες τις δυνάμεις του, ώστε σ' αυτό το πλαίσιο που χαράσσει το Εργατικό Κέντρο με το σωματείο της GOOD YEAR να είναι μπροστά στους αγώνες", τόνισε ο Αγ. Τζέκης.

Με ξυλοδαρμό απάντησε το ΥΕΝ και η κυβέρνηση στο αίτημα των ναυτεργατώ

Με ξυλοδαρμό απάντησαν το ΥΕΝ και η κυβέρνηση στο αίτημα των ναυτεργατών για προστασία του καμποτάζ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ