ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
Θαυμασμός για τη Νίκη

Η Μπακογιάννη ξεπέρασε τα όριά της για να φθάσει στο ασημένιο μετάλλιο. Εκπληκτικό πανελλήνιο ρεκόρ το 2.03

Μια ...προσγειωμένη ιπτάμενη, χάρισε στην Ελλάδα το όγδοο μετάλλιο στην 26η Ολυμπιάδα. Η Νίκη Μπακογιάννη μετά από μια συγκλονιστική μάχη στο ύψος, κατέκτησε τη δεύτερη θέση αφού "πέταξε" στα 2.03. Τριάντα δύο ολόκληρους πόντους πάνω από το φυσικό ανάστημά της (1.71) αφού το ψυχικό αποδείχτηκε θεόρατο και έξι πάνω από την ατομική της επίδοση. Το ύψος όμως δεν της πήρε τα μυαλά.

Την ίδια στιγμή που όλοι κλαίγαμε από χαρά και περηφάνια, η Νίκη δήλωνε με... Ολύμπια ηρεμία: "Να μην τρελαθούμε κιόλας. Εγώ θέλω να μείνω όπως ήμουν μέχρι τώρα που δεν είχα ολυμπιακό μετάλλιο. Δε θα αφήσω την επιτυχία να ταράξει τη ζωή μου. Από αύριο θα είμαι πάλι η Νίκη. Μια κοπέλα με τους ίδιους στόχους στη ζωή, τους ίδιους φίλους, με τα ίδια πιστεύω. Μια κοπέλα αληθινή, συνηθισμένη και πάνω από όλα ανθρώπινη"...

Η "Νίκη των Αιθέρων" κατέρριψε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ και έγινε η πρώτη Ελληνίδα άλτρια που περνάει τα δύο μέτρα. Στο στάδιο μπήκε με ατομικό ρεκόρ 1.97 και πέρασε διαδοχικά τα 1.99, 2.01 και 2.03!! Μετά από όλα αυτά η ευχάριστη έκπληξη μοιάζει φυσιολογική και αν δεν ερχόταν θα μιλούσαμε όλοι για αδικία.

Το αργυρό μετάλλιο που φόρεσε στο στήθος της η Λαμιώτισσα αθλήτρια έχει... χρυσή αξία αν αναλογιστεί κάποιος τον τρόπο που κατακτήθηκε. Σε μια από τις συγκλονιστικότερες μάχες του αγωνίσματος στην ιστορία της διοργάνωσης, όπου δεκατέσσερις κοπέλες πέρασαν το 1.93 και εννέα το 1.96. Ανάμεσα τους και η Νίκη που όπως δήλωσε όταν ξεκίνησε ο αγώνας δεν ήταν πολύ καλά. Ομως από το 1.93 και ύστερα "ξύπνησε". Αλτριες εγνωσμένης αξίας όπως η Μπαμπάκοβα, η Γκουλιάεβα, η Ασταφέι και άλλες είδαν την... πλάτη της. Το γεγονός αυτό μεγιστοποιεί τον θρίαμβο της Λαμιώτισσας που κέρδισε με το "σπαθί" της και όχι στηριζόμενη σε απουσίες ή ατυχίες των αντιπάλων της.

Λίγο μετά την απονομή, η Νίκη Μπακογιάννη αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά νικήτρια, αυτή τη φορά με τις δηλώσεις της: "Είμαι κατ' αρχήν χαρούμενη που νίκησε η Κονσταντίνοβα αφού είναι μια μεγάλη αθλήτρια και το άξιζε. Προσωπικά έβγαλα μια επίδοση που θα μπορούσα εδώ και χρόνια. Πάλεψα με το σώμα και την ψυχή. Στα τελευταία άλματα δε με απασχολούσε το μετάλλιο και το ρεκόρ αλλά η προσπάθεια"... Σε τηλεγράφημά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια στη Νίκη Μπακογιάννη για το αργυρό μετάλλιο.

Το άγχος εμπόδισε τον Κώστα Γκατσιούδη να πραγματοποιήσει στον τελικό του ακοντίου βολή ανάλογη των δυνατοτήτων του ή του προκριματικού (87.12). Με 81.46 μ. πήρε την 10η θέση και βουρκωμένος δήλωσε "ζητάω συγνώμη από όσους ξενύχτησαν για να με δουν".

ΜΠΑΣΚΕΤ
"Ρέκβιεμ" για Γιαννάκη

Ο μεγάλος αρχηγός της Εθνικής ανακοίνωσε το τέλος εποχής του από την ομάδα που λάτρεψε. Συγκινητικές στιγμές στο τέλος του αγώνα με τη Βραζιλία

Δίπλωσε αργά - αργά τη φανέλα με το νούμερο 6 και την τοποθέτησε με ευλαβικό τρόπο στην τσάντα του. Ενθύμιο μια 20χρονης καριέρας που έφτασε στο τέλος της για τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν στα αποδυτήρια του "Τζόρτζια Ντομ", μετά τον αγώνα με τη Βραζιλία, δεν περιγράφονται εύκολα. Η ευφορία για τη νίκη και την κατάκτηση της 5ης θέσης στην Ολυμπιάδα δεν κράτησε για πολύ. Ο τελευταίος αγώνας της Εθνικής μπάσκετ ξεχάστηκε γρήγορα και πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Το κεντρικό πρόσωπο ήταν πλέον ο αρχηγός της ομάδας, που διάλεξε την πιο κατάλληλη στιγμή να πει το "αντίο". Η συγκινησιακή φόρτιση στο κατακόρυφο. Ο Κώστας Παταβούκας που ανέλαβε να μιλήσει εκ μέρους των παικτών, με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα, ενώ σε λυγμούς σε μια άκρη των αποδυτηρίων ξέσπασε ο Φάνης Χριστοδούλου. Για όλους τους παλιούς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η παρέα του 1987 είχε οριοθετήσει το φινάλε σε αυτή την Ολυμπιάδα. Με πρώτο το Γιαννάκη που ανακοίνωσε βουρκωμένος το τέλος της καριέρας του στην Εθνική ομάδα. Μόνο σε αυτήν; "Αφήστε με να ηρεμήσω για λίγες μέρες και στην Αθήνα θα πω οριστικά αν θα σταματήσω οριστικά το μπάσκετ", είπε με κόπο. Τα λόγια έβγαιναν με δυσκολία. Οι "μικροί" παρακολουθούσαν με δέος. Ισως εκείνη τη στιγμή να κατάλαβαν το μυστικό της επιτυχίας αυτής της ομάδας για μια 10ετία. Το δέσιμο και η φιλία που υπήρχε ανάμεσα στον Γιαννάκη, το Φασούλα, το Φάνη, τον Παταβούκα. Μέχρι και ο "σκληρός" Γιώργος Σιγάλας δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυά του: "Δεν κλαίω γιατί σταματά ο Παναγιώτης, αλλά το κλάμα μου είναι επειδή αυτός που αποχωρεί είναι το ίδιο το μπάσκετ. Οταν πρωτόπαιξα στην Εθνική ένιωθα δυστυχία γιατί δεν έτυχε να παίξω δίπλα στο Νίκο Γκάλη. Ομως τώρα νιώθω τυχερός που πρόλαβα ένα από τους δύο μεγάλους".

Με συμβουλές... πατρικές ο Γιαννάκης αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του: "Να φυλάτε ως κόρη οφθαλμού την Εθνική. Να την αγαπάτε και να την προσέχετε. Αν όλα αυτά τα χρόνια πίκρανα κάποιον, ζητώ συγνώμη".

Η μεγάλη καριέρα του Παναγιώτη ξεκίνησε σε ηλικία 17 χρονών. Στις 12 Σεπτέμβη του 1976 χρίστηκε διεθνής εναντίον της Τσεχοσλοβακίας στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του τουρνουά "Δημήτρια". Προπονητής ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ. Στο 350ό και τελευταίο παιχνίδι ο ρέκορντμαν των συμμετοχών ξεκίνησε στην αρχική 5άδα και στις εξέδρες του "Τζόρτζια Ντομ" τον καμάρωναν οι δικοί του άνθρωποι. Η γυναίκα του Ευγενία και τα δύο του παιδιά Κέλη και Δημήτρης.

Παναγιώτη Γιαννάκη θα σε θυμόμαστε πάντα, όχι μόνο για τη μεγάλη σου κλάση, αλλά πάνω απ' όλα το ήθος σου.

Οι δρόμοι Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Φασούλα χωρίζουν όσον αφορά την Εθνι

Οι δρόμοι Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Φασούλα χωρίζουν όσον αφορά την Εθνική ομάδα. Η απόφαση του πρώτου να σταματήσει συγκίνησε τους συμπαίκτες του

Από την απονομή των μεταλλίων στο άλμα εις ύψος γυναικών. Η "ασημένια"

Από την απονομή των μεταλλίων στο άλμα εις ύψος γυναικών. Η "ασημένια" Νίκη (δεξιά) και η τρίτη νικήτρια η Ουκρανή Ι. Μπαμπάκοβα πλαισιώνουν την χρυσή ολυμπιονίκη Στέφκα Κοσταντίνοβα

Γκρεμίστε τα τείχη!

Εντυπωσιακή αναμένεται η υποδοχή των Ολυμπιονικών, που επιστρέφουν σήμερα από την Ατλάντα

Με μια υποδοχή αντάξια της επιτυχίας τους, η Ελλάδα υποδέχεται σήμερα τους Ολυμπιονίκες που έρχονται γύρω στις 6 το απόγευμα από την Ατλάντα με πτήση τσάρτερ στο Ανατολικό αεροδρόμιο. Η πομπή θα κατευθυνθεί μέσω της Λεωφόρου Συγγρού και θα φτάσει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Εκεί θα τους περιμένει ο δήμαρχος Αθήνας Δημήτρης Αβραμόπουλος όπου και θα τους απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο αξίας της πόλης. Μετά από αυτή τη σύντομη τελετή, η Ολυμπιακή αποστολή θα πάει πεζή στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπου και θα γίνει η κύρια γιορταστική εκδήλωση. Στις 9.15μμ θα γίνει έπαρση της Ελληνικής και Ολυμπιακής σημαίας, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των επισήμων. Στις 10 το βράδυ θα αρχίσουν οι βραβεύσεις ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η συναυλία του μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη. Η αυλαία θα πέσει με την ανάκρουση του Εθνικού και Ολυμπιακού ύμνου ενώ τον αττικό ουρανό θα φωτίζουν πλήθος πυροτεχνημάτων. Στην εκδήλωση θα είναι παρόντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με χτεσινή απόφαση του Δήμου της Αθήνας, η Λεωφόρος Καλλιρρόης μετονομάζεται σε Λεωφόρο Ολυμπιονικών, ενώ έξω από το Καλλιμάρμαρο θα τοποθετηθεί μαρμάρινη στήλη που θα αναγράφει τα ονόματα των Ολυμπιονικών μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ