ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γλυκός κινηματογράφος

Και τώρα ώρα για ταινίες, καλές ή κακές, σημαντικές ή μέτριες, θα μας βοηθήσουν η καθεμιά, ανάλογα με τα... κινηματογραφικά της προσόντα, να αντέξουμε μια μοναχική, τρομακτικά ζεστή νύχτα του Αυγούστου. Ας ξεκινήσουμε το "Σουίτ Μούβι" του Ντούσον Μακάγιεβ, με πρωταγωνιστές τον Πιερ Κλεμαντί, την Κάρολ Λορ και τον Σάμι Φρέι, που θα παρουσιάσει η ΕΤ - 1 στις 00.35. Πρόκειται για μια εξαιρετική αφηγηματική ταινία, μια ταινία ελεύθερη, ευρηματική, που μας ξεναγεί σ' ένα και πολιτιστικό χώρο όπου επικρατεί το κιτς και ο χωρίς αίσθημα κόσμος της ψυχρής και νεόπλουτης Αμερικής. Της Αμερικής που αντιπαρατίθεται με τον αισθησιασμό της Ευρώπης, που ζει μέσα στη νοσταλγία των επαναστάσεων. Η Μις Κόσμος παντρεύεται τον μίστερ Κεφάλαιο... Τη νύχτα του γάμου, ο κύριος Κεφάλαιο αποδεικνύεται κακός εραστής και εκδικείται με το να στείλει τη νύφη πίσω. Τότε εκείνη ενδίδει στον έρωτα ενός τραγουδιστή. Παράλληλα, μια άλλη γυναίκα πάνω στο ποταμόπλοιό της, που διασχίζει πόλεις, ερωτεύεται και σκοτώνει έναν ναύτη γλυκά. Δύο πορτρέτα γυναικών κι ένας τρελός χορός γύρω από το σεξ, τη βία, την πολιτική και τον έρωτα.

Από το MEGA στη 01.00 "Η μεγάλη μάχη της Φλάνδρας",του Σίντνεϊ Πόλακ. Στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, ένα τάγμα Αμερικανών στρατιωτών, με επικεφαλής τον ταγματάρχη Αμπραχάμ Φαλκόνερ, εγκαθίσταται σ' ένα βέλγικο πύργο του 10ου αιώνα, γεμάτο από πολύτιμα έργα τέχνης. Ο πύργος ανήκει σ' έναν κόμη και τη νεαρή γυναίκα του. Ο κόμης, που θέλει διάδοχο για να του κληροδοτήσει τον πύργο του, κάτι που ο ίδιος λόγω ηλικίας δεν είναι σε θέση να κάνει, κανονίζει έτσι τα πράγματα, ώστε ο αρχηγός της ομάδας, ο ταγματάρχης, να γίνει εραστής της γυναίκας του. Ομως, ο ταγματάρχης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επικείμενη μεγάλη επίθεση των ναζί και έρχεται αντιμέτωπος με τον λοχαγό Μπίκμαν,ο οποίος είναι ένας σημαντικός ιστορικός της τέχνης, και τον κόμη, που δε θέλει να δει τον πύργο και τους θησαυρούς του να γίνονται στάχτη... Με τον Μπαρτ Λάνγκαστερ, τον Ζαν Πιερ Ομόν και τον Πίτερ Φολκ.

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή, η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζο-νος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη.

10.00 - 10.30 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

10.30 - 11.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΣΜΑΙ ΑΣΜΑΤΩΝ

Πρόκληση αίσθησης και ενεργοποίησης. Με τη Φωτεινή Σταμέλου.

17.00 - 19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

19.00 - 20.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Μια εκπομπή με ταξιδιωτικές περιγραφές και ξεναγό την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Με τη Σοφία Πορετσάνου.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

21.00 - 22.00 ΛΑΪΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ

Σεργιάνι στον χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού απ' τον Χρήστο Γώγολο. 22.00 - 23.30 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Το έντεχνο λαϊκό ελληνικό τραγούδι μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEAVY METAL

Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

03.00 - 04.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΑΤ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Σύσκεψη για τα προβλήματα της ΕΡΤ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ ήταν χτες στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου Νίκος Αθανασάκης και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ και τους τρόπους εξυγίανσης της εταιρίας. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν ζητήματα που αφορούν κυρίως στο προσωπικό της ΕΡΤ και που έχουν να κάνουν με την εθελούσια έξοδο, με μετατάξεις, μείωση εκτάκτων συνεργατών και αλλαγές ειδικοτήτων, ενόψει και των αλλαγών της φυσιογνωμίας των καναλιών της ΕΡΤ.

Ο Γουίλιαμ Φόλκνερ στην ΕΤ - 3

Από τη βρετανική σειρά ντοκιμαντέρ, που θα ολοκληρωθεί σε 21 εκπομπές, θα παρακολουθήσουμε σήμερα τη ζωή και το έργο του "Γουίλιαμ Φόλκνερ". Ο Φόλκνερ που θεωρείται ως ένας από σημαντικότερους καινοτόμους της μυθιστοριογραφίας τους 20ού αιώνα, γεννήθηκε στο Νιου Ολμπανι, στην πολιτεία του Μισισιπή, το 1897. Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη και πολύ γνωστή στην περιοχή. Το πρώτο του επιτυχημένο μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1928, ενώ η αξία του αναγνωρίστηκε όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949. Από την ΕΤ-3 στις 18.30.

Κηδείες και γάμος

Αρκετές κηδείες είδαμε, παρακολουθήσαμε τις επιμνημόσυνες δεήσεις ώρες ατέλειωτες τον τελευταίο καιρό. Ωρα είναι να χαρούμε λιγάκι και να πάμε σε κανένα γάμο. Αυτά έχει η ζωή, τι να κάνουμε; Ο ένας γεννιέται, ο άλλος πεθαίνει, ο τρίτος παντρεύεται. Πάμε λοιπόν στη Θράκη να γίνουμε μάρτυρες ενός Θρακιώτικου γάμου. Η κάμερα της ΕΤ-3 κατέγραψε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας του γάμου, από την ημέρα που γίνεται το προξενιό ως το λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού. Ενας τέτοιος γάμος αναβίωσε στο Σοφικό του Εβρου. Η έρευνα και η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Γρηγόρη Γκίνου. Η φωτογραφία του Γιώργου Φραστανλή και η σκηνοθεσία της Μίκας Ζαχαροπούλου. Μην το χάσετε. Θα παρουσιαστεί από την ΕΤ-3 στις 17.00.

Της ψυχής η μουσική

Η μαύρη μουσική, η μουσική της ψυχής και των αισθήσεων, η τζαζ, θα ακουστεί απόψε από τη μουσική σειρά στην ΕΤ - 2 στη 01.00. Στη σημερινή ενδεκάτη εκπομπή θα παρουσιαστεί το συγκρότημα "Jazz Workshop", με τους μουσικούς: Τάκη Πατερέλη, σαξόφωνο, Γιάννη Παπατριανταφύλλου, μπάσο, και Γιάννη Φλώρο, ντραμς.

Σκηνή από την ταινία του Ντούσον Μακάγιεβ "Σουίτ μούβι". (ΕΤ-1 00.35)

Σκηνή από την ταινία του Ντούσον Μακάγιεβ "Σουίτ μούβι" (ΕΤ-1 00.35)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ